Hlavní navigace

Petice vyzývá předsedu Rady ČRo k rezignaci kvůli obvinění Rádia Wave

25. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
25. 10. 2008

Předseda Rady Českého rozhlasu Jiří Florian by měl rezignovat na svoji funkci, neboť kontrolní orgán veřejnoprávního rozhlasu prokázal svým přístupem k hodnocení vysílání Rádia Wave naprostou nekompetentnost a politickou zaujatost. Ve veřejném dopise adresovém Jiřímu Florianovi to píše hudební publicista Petr Vizina, který zároveň vyzývá k podpisu pod petici za Florianovo odstoupení.

TEXT PETICE: Výzva k odstoupení předsedovi Rady Českého rozhlasu

Zda použití symbolu spoleného s nacismem v názvu skladby od skupiny Primal Scream nepropaguje hnutí omezující práva a svobody jednotlivce, či zda dvouhodinový pořad BBC v angličtině patří do programu Rádia Wave, jsou naprosto legitimní otázky. Méně pochopitelná je již obava, zda se stanice nestala buňkou skotských separatistů. Neschopnost rozeznat nadsázku však není předmětem této stížnosti, píše Vizina v otevřeném dopise předsedovi Rady ČRo.

Vizinovi se podle jeho slov spíše nelíbí způsob argumentace a znalecké práce v Radě ČRo. Je pochopitelné, že každý z členů rady nemůže být úzce orientovaným odborníkem na soudobou kulturu. Posudky ke zmíněným výtkám, jež vypracoval analytik Rady ČRo, ing. Vogl, ale vykazují absenci znalostí na úrovni kurikula druhého stupně současného základního vzdělání; konkrétně se jedná o neschopnost najít relevantní zdroje na internetu, zvládnout cizí jazyk na mírně pokročilé úrovni a porozumět jednoduchému písňovému textu, uvádí Vizina.

K TÉMATU: Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu

Tipy C

Analytik Rady ČRo Radek Vogl označil píseň Swastika Eyes od skotské skupiny Primal Scream, která zazněla ve vysílání Rádia Wave 5. září v rámci přebíraného pořadu Friday Ripple, za propagaci fašismu. Nad analýzou ing. Vogla či amatérským překladem písně Swastika Eyes, pořízeným se zásadními chybami členem Rady ČRo Antonínem Zelenkou tak, že se píseň napadající fašismus jeví jako fašistická, jste se Vy ani členové Rady, nepozastavili. Dovozovat z nacistického symbolu v názvu skladby, že „mimořádná tolerantnost“ vůči Rádiu Wave „vede k fašismu“, jak jste uvedl, je nebezpečné obvinění, zvlášť pokud pro Vámi řízenou radu zřejmě neexistuje způsob, jak se dobrat relevantních informací ohledně významu vysílané hudby a kulturního kontextu, v němž se objevuje, kritizuje Vizina předsedu rozhlasové rady.

Vizina také upozorňuje na propojení politiky s rozhodováním Rady ČRo, což je podle něj pro kontrolní orgán veřejnoprávní instituce nemyslitelné. Z těchto důvodů Vás žádám, abyste na svou funkci v zájmu koncesionářů a posluchačů Českého rozhlasu rezignoval. Tento dopis považujte za otevřený a zároveň za petici za Vaše odvolání, dodává Vizina, který na Rádiu Wave připravuje pořad Vizionáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).