Hlavní navigace

Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu

24. 10. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Rada Českého rozhlasu na svém čtvrtečním výjezdním zasedání v Ostravě obvinila ČRo 4 – Rádio Wave, stanici pro mladé, z propagace fašismu. Radní k tomuto názoru dospěli poté, co si nechali přeložit jednu píseň z pátečního pořadu Friday Ripple, přebíraného programu v angličtině. Nelíbila se jim konkrétně skladba Swastika eyes od skupiny Primal Scream, na kterou je upozornil analytik rady, který má na starost monitoring vysílání jednotlivých stanic ČRo. Ke kritice Rádia Wave se připojil i programový ředitel ČRo Richard Medek. UVNITŘ AUDIO A PŘEPIS JEDNÁNÍ

Radní použili k hodnocení Wikipedii

Jedná se o velmi kontroverzní, radikální rap metalové skupiny, která na svých koncertech zastává revoluční stanovisko, velmi kritické vůči domácí americké a zahraniční politice. Toto hodnocení, jak udává pan Vogl (analytik rady, pozn. red.), také vychází i z encyklopedie Wikipedia, uvedl na jednání rozhlasové rady její člen Antonín Zelenka. Hodnotitel píše, že je na zvážení, zda písně této skupiny – bez upozornění na její ultralevicové názory – se hodí do veřejnoprávního rozhlasu, dodal. Kritizovaný pořad Friday Ripple odvysílalo Rádio Wave letos 5. září.

Radním se rovněž nelíbí, že Rádio Wave přebírá celé pořady v původním znění v angličtině, včetně mluveného slova, což je také případ Friday Ripple. Gil Peterson (moderátor dvouhodinového sobotního pořadu BBC Worldwide, který Wave rovněž přebírá v původním znění v angličtině, pozn. red.) je jedním z nejuznávanějších rozhlasových DJ’s na světě. Vysílá na britské BBC různé moderní hudební žánry, new jazz a podobně. Domnívám se, že překlad víceméně pocitových vzkazů by působil více než kostrbatě. Tento pořad přebírají bez překladu i další evropská veřejnoprávní média, která jsou členy EBU (evropská asociace veřejnoprávních vysílatelů, pozn. red.), hájila Rádio Wave v písemné odpovědi radě jeho šéfredaktorka Judita Hrubešová.

Jiří Florian

Předseda rady: velká tolerantnost k Wavu vede k fašismu

Podle místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové si radní nechali udělat překlad celého dvouhodinového pořadu v angličtině. Když jsme si tedy nechali udělat překlad toho, co se tam vysílá, tak jsem docela znepokojená. Protože víte, že Radio Wave jako stanice pro mladé, působí na lidi nehotové, na lidi, kteří si teprve utvářejí své názory, svůj přístup k životu. Já sama mám šestnáctiletého syna a vím, co to obnáší, prohlásila Jaklová, která se v minulosti nejvíce zasazovala o to, aby Rádio Wave ukončilo analogové vysílání z pražského a středočeského vysílače Cukrák.

Předseda rozhlasové rady Jiří Florian míní, že rada dosud byla vůči Rádiu Wave příliš tolerantní. A tahle mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu, prohlásil. Jestliže tady už narážíme na problémy hákových křížů a podobné věci, tak tady končí veškerá trpělivost, dodal. Já se ptám, jak dlouho ještě bude zneužíváno trpělivosti rady, a ptám se, co s tím hodláte dělat. A k tomu říkám rovnou, že času je málo, řekl Florian na adresu generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, který se ostravského jednání rozhlasové rady rovněž účastnil.

Rádio ČRo 4 - Radio Wave logo

AUDIO A PŘEPIS: Co přesně zaznělo na adresu Rádia Wave

Vzhledem k tomu, že Rada Českého rozhlasu na svém čtvrtečním výjezdním zasedání v Ostravě nepřijala k Rádiu Wave žádné usnesení, neobjeví se informace o projednávání této stanice ani v oficiálním zápisu jednání. Server DigiZone.cz proto zveřejňuje sestřih části audiozáznamu schůze Rady ČRo (MP3, 10,6MB), která se zabývala právě Rádiem Wave. Pro ty, co nechtějí poslouchat celý záznam, nabízíme doslovný přepis (doc, 146kB).

Programový šéf ČRo: Dochází mi s Wavem trpělivost

Richard Medek

Proti Rádiu Wave se na čtvrtečním zasedání Rady ČRo vyslovil i programový ředitel veřejnoprávního rozhlasu Richard Medek, kterému podle jeho slov „dochází s touto stanicí trpělivost“. Kdybych byl u toho, když se tato stanice zakládala, prosazoval bych jiný koncept. Byla založena jako alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Což je skupina menšinová, konstatoval Medek. Jestliže založíme takovýto projekt, musíme počítat s tím, že abychom tu menšinovou kulturní skupinu a skupinu mládeže oslovili, tak jí musíme předkládat to, co ona konzumuje a co je schopná přijmout. To znamená, musíme jí předkládat alternativní a menšinovou kulturu.

Pokud má existovat veřejnoprávní rádio pro mladé, mělo by se podle Medka zaměřit na mainstream, aby mělo dopad na širokou skupinu mladých lidí, převážně středoškoláků a vysokoškoláků. Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle, dodal na adresu současných posluchačů Rádia Wave. Veřejnoprávní stanice pro mladé by měla mít podle Medka široce informativní a vzdělávací charakter. Jinak to nemá smysl, protože všechno ostatní tady je a poskytuje to komerční sektor, dodal. Sám podle svých slov ale nedokáže tyto věci ovlivnit, ačkoli se snaží. Konkrétně u pátečního pořadu Friday Ripple Medek uvedl, že s jeho vysíláním souhlasil za podmínky, že se na něm bude podílet British Council, což se dělo jen zpočátku.

Pořad Friday Ripple zřejmě skončí

Richard Medek radním slíbil, že si nechá vysílání z 5. září letošního prověřit a pokud se obvinění radních prokáže, nechá pořad zrušit. Zároveň ale upozornil, že u alternativně laděného rádia, které hraje alternativní hudbu, budou vždy texty zahraničních písní problémové. Jsme u alternativní kultury, uvědomte si to. A pokud začneme překládat texty písniček, který se tam hrají, tak to můžeme rovnou zrušit. Já neříkám, že všechny. Ale když se na to zaměříme, tak to prostě tak je, konstatoval. Dokonce nevím, zda bychom se neměli zamýšlet nad tím, jestli Rádio Wave má vůbec právo v takového formě a obsahu, v tomto záměru, právo na život, řekl programový ředitel ČRo.

Judita Hrubešová, Zuzana Rejchová - Rádio Wave

Současná šéfredaktorka Rádia Wave Judita Hrubešová s reportérkou Zuzanou Rejchovou (Foto: archiv ČRo)

Český rozhlas by se měl podle Medka koncepčně zamyslet nad tím, zda Rádio Wave nezrušit a nepostavit zcela novou stanici pro mladé. Ta by vysílala buď jako internetové rádio, nebo jako varianta kombinace vysílání pěti stanic ČRo, respektive výběru jejich pořadů pro mladé. Už to neumím ovlivnit tak, abych tady dal záruku, že se něco takového prostě nestane. Proto říkám to, co říkám. A není to tím, že bych si nedokázal šlápnout na Juditu Hrubešovou, nebo že bych s ní nedokázal komunikovat, ale myslím si… kdyby tady byla, třeba mi bude oponovat… ale myslím si, že určitá míra bezradnosti je vidět i v jejích očích a že ten projekt nám nějak lehce jaksi přerostl, přerůstá přes hlavu, uvedl Medek.

Redaktoři kouří marihuanu, stěžoval si radní

Antonín Zelenka

Richard Medek míní, že se Rádio Wave nachází na určitém mezníku, kdy by si vedení rozhlasu a Rada ČRo měli říci, co udělají dál. Takto se to nedá dál řídit, dodal. Medkova slova pochválil radní Antonín Zelenka: Já jsem velmi rád, že poprvé a natvrdo tady zaznívá – a teď jsem velmi rád, že to říká programový ředitel pan Medek – jaká ta situace vlastně je. Podle Zelenky dal generální ředitel ČRo Václav Kasík týmu Rádia Wave příliš volnou ruku při přípravě programu a samotném vysílání. Vy jste dal taková ta otcovská křídla „Já si vás uhlídám, já vás zachráním“. Vy jste jim prostě dával falešné iluze, a to bylo prosím východisko k tomu, že oni si tak zvaně dělali, co chtěli. A jak je vidět, dělají, zkritizoval Zelenka Kasíka.

Radní Zelenka dokonce obvinil redaktory Rádia Wave, že přímo ve studiu kouří marihuanu. Když Radio Wave ještě sídlilo v hlavní budově ČRo, tak já jsem se dozvídal dokonce takové věci, jako že je tam nádherný odér vonící trávy, že tam mají naprostou volnost, dělají si, co chtějí, prohlásil Zelenka. To, co říká dneska pan programový ředitel, je tragédie, že to slyšíme po takové době. Podle Zelenky je zajímavé, že jediným vehementním zastáncem Rádia Wave v Poslanecké sněmovně byla komunistická poslankyně Ivana Levá. Jinak jsem žádný vehementní boj v Poslanecké sněmovně a v rozhovoru s různými poslanci nezaznamenal. A vy jste prostě žil v klidu, s tím, že vlastně se tak zvaně nic neděje, oni jsou alternativní, privátní rádia to nehrají a je to všechno skvělé, vytkl Zelenka Kasíkovi.

Ne všichni radní jsou proti alternativnímu rádiu

Maria Ptáčková

V kritice Rádia Wave nebyly všichni radní jednotní. Například podle člena rady Bohuše Zoubka by bylo nešťastné, kdyby z éteru zmizel tento typ rozhlasové stanice. Zoubek je pro posilnění mainstreamového obsahu Rádia Wave, zároveň by v něm ale ponechal i menšinové žánry. Nevěřím tomu, že to nejde uhlídat. Já si myslím, že manažersky se to, pane řediteli, dá zvládnout, řekl na adresu Richarda Medka. Programového ředitele ČRo se ale zastala místopředsedkyně a mluvčí rady Jaklová: Uhlídat to nejde. Je to na zevrubnou diskusi, zda stanice pro mladé v této podobě může v médiu veřejné služby fungovat. Co je stanice pro mladé a co je vysílání pro mladé. A jakou roli by mělo mít médium veřejné služby ve vztahu k této mládeži.

Dalšího spojence v radě, radní Mariu Ptáčkovou, ale Rádio Wave ztratilo. Přišla chvíle, kdy musím potvrdit výrok pana ředitele Medka, že jsme na nějaké křižovatce. Měli bychom si zodpovědět, jestli v této podobě může Radio Wave fungovat. To, že asi v této podobě, to už skoro všichni víme, že ne, řekla Ptáčková. Další radní Ladislav Jíša upozornil, že všechny problémy s Rádiem Wave rada vždy projednávala i s šéfredaktorkou této stanice, která se však ostravského zasedání nezúčastnila. Pokud vedení Českého rozhlasu přistoupí k této změně, kterou cítíme jako potřebnou, tak tomu budu jenom pomáhat a budu proto všemi deseti, uvedl Jíša k návrhu, aby se Rádio Wave přeformátovalo a stanice pro mladé začala znovu úplně od začátku.

Václav Kasík: Odmítám, že bych dal Rádiu Wave naprostou volnost

Generální ředitel ČRo Václav Kasík kritiku radních odmítl. Ohradil se zejména proti tvrzení Antonína Zelenky, že dal redaktorům Rádia Wave naprostou volnost a drží nad nimi ochranná křídla. Tvrdě odmítám to, co mně podsunul pan Zelenka, jako že bych udělal nějaké křídlo, pod kterým se může dít cokoliv. To prostě tak není. Jsem rád, že jste došli k těmto tvrdým slovům, protože konečně je jasno, řekl Kasík. Nikdy jsem se nesnažil podporovat věci, které jsou úpadkové. Jestliže to bylo takto nazváno, máme příležitost se na ně podívat zevrubně. Můžete říct, že jsme se mohli podívat i dřív. Jistě. Taky jsme se dívali, dodal.

ČRo 4 Kasík moderátorka studio

Generální ředitel ČRo Václav Kasík zahajuje 13. ledna 2006 vysílání Rádia Wave (Foto: archiv ČRo)

Rada by si neměla podle Kasíka všímat pouze negativních věcí, ale i pozitiv. Generální ředitel ČRo připustil, že radním slíbil do 30. září vyřešit všechny problémy okolo programu Rádia Wave, ale dosud nebylo jednoznačně řečeno, jak rozsáhlými změnami by měla stanice projít. Věřte, že to není tak, jak se domníváte, to jest, že necháváme věci ležet. Nenecháváme. Akorát každá akce má dvě složky. Každá. Všimněte si i těch pozitivních. Ne jenom těch negativních, řekl Kasík. To, že jste došli k hodnocení, které zaznělo dneska, a já jsem ho pečlivě poslouchal, je pro mě jistý bod, nad kterým se začnu velmi tvrdě zamýšlet. Radní nakonec k Rádiu Wave nepřijali žádné usnesení, takže se výsledek debaty neobjeví v oficiálním zápisu, který rada umisťuje na své internetové stránky.

UX DAy - tip 2

Není to poprvé, co Rada vystupuje proti Rádiu Wave

Čtvrteční výpad Rady ČRo proti Rádiu Wave není prvním svého druhu. Necelý rok po zahájení vysílání této stanice, k němuž došlo 13. ledna 2006, radní konstatovali, že Rádio Wave neoprávněně využívá analogovou frekvenci 100,7 MHz na pražském a středočeském vysílači Cukrák, z níž předtím vysílal program ČRo 5 Region Střední Čechy. Stejného názoru byla i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která kvůli analogovému vysílání Rádia Wave uložila veřejnoprávnímu rozhlasu pokutu. ČRo se ale proti rozhodnutí RRTV odvolal a soud pokutu zrušil, i když v meritu věci dal vysílací radě za pravdu. Rada ČRo poté opakovaně žádala generálního ředitele ČRo Václava Kasíka, aby analogové vysílání Rádia Wave z Cukráku ukončil.

Letos v květnu radní přikročili k bezprecedentnímu kroku, když kvůli pokračujícímu analogovému vysílání Rádia Wave odhlasovali Kasíkovi oficiální výtku pro porušování zákona, čímž si otevřeli cestu k hlasování o jeho odvolání. Ještě předtím, v lednu letošního roku, rada na návrh Václava Kasíka odvolala tehdejšího ředitele Rádia Wave Ladislava Kylara kvůli nevhodným vtipům jednoho z moderátorů, které zazněly přímo v éteru Rádia Wave. Kasík dostal od rady lhůtu, aby do 30. srpna vypnul analogové vysílání Rádia Wave z Cukráku, což se skutečně stalo (nyní na jeho frekvenci vysílá ČRo 2 – Praha). Nyní lze Rádio Wave naladit pouze v zemském digitálním televizním multiplexu A, veřejnoprávním televizním multiplexu 1, v kabelových rozvodech, na satelitu a po internetu.

Mělo se by Rádio Wave zaměřit na mainstream, jak žádá programový ředitel Českého rozhlasu Richard Medek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).