Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (47.): Kde se dozvědět víc o digitalizaci?

14. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Články cyklu Průvodce digitálním vysíláním vycházejí v Týdeníku Televize (a převzatě i na DigiZone.cz) už více než rok. Pokud patříte mezi jejich pravidelné čtenáře, měli byste mít o digitalizaci televizního vysílání slušné základní povědomí. Možná vás proto napadla otázka, kde byste se mohli o tématu dozvědět další informace.

Novinky na teletextu i v novinách

Digitalizace televizního vysílání je celospolečenským tématem. Na televizi se v Česku dívá víceméně každý a vypínání analogového vysílání se dotkne všech diváků, kteří jsou závislí na zemském příjmu. Právě sledování televize přes anténu je v České republice totiž stále nejrozšířenějším způsobem, jakkoli jsou v poslední době na vzestupu alternativní platformy: digitální kabelová televize, satelitní digitální vysílání nebo televize přes pevnou linku. Není proto nijak překvapivé, že o digitálním vysílání píšou čas od času noviny a další tištěná periodika.

Majitelé televizorů vybavených dekodérem teletextu se k novinkám o digitalizaci dostanou ale i bez návštěvy trafiky. Stačí si naladit program ČT 1 a zalistovat si do jeho specializované rubriky na stránkách 650 až 659.

Internet jako jistota

Digi Boy zvoní

Nejvíce informací o digitálním vysílání si můžete přečíst na internetu. Například server DigiZone.cz přináší na svých stránkách jak aktuální dění v oblasti, tak stálé informace pro nové zájemce o některý ze čtyř způsobů příjmu digitálního vysílání. V jeho regionální sekci na adrese regiony.digizo­ne.cz můžete díky interaktivní mapě snadno zjistit, jak se bude vypínat analogová a zapínat zemská digitální televize v místě vašeho bydliště.

Specializované stránky věnované digitalizaci má Česká televizeČeský rozhlas. Web televize veřejné služby najdete, když do svého prohlížeče zadáte adresu www.digict.cz. Je tu pro vás připravený přehled základních informací o způsobech příjmu digitálního vysílání, slovníček pojmů a několik často pokládaných otázek. Český rozhlas na digitalizaci myslí na portálu Digital, který sídlí na adrese www.cro.cz/di­gital. Můžete si na něm přečíst jak novinky, tak několik asistenčních textů.

Z komerčních televizí má sekci věnovanou televizní digitalizaci také Nova. Cesta k ní vede přes adresu www.nova.cz/di­gitalizace. Stanice ji zprovoznila na začátku července loňského roku kvůli vypínání analogového vysílání na Domažlicku. Nova tu zatím zveřejnila ale pouze 12 článků a poslední má datum 19. října 2007. Novinky proto nečekejte.

Zájemci o satelitní digitální vysílání mohou vyzkoušet služby serverů Parabola.cz a SatCentrum.com. Jsou na nich soustředěny jak základní texty věnované příjmu televize z družice, tak nové informace nejen o satelitní digitalizaci. Pokud chcete mít přehled o tom, co píší všechny servery specializující se na digitální televizní vysílání, navštivte rozcestník DigiMedia.cz. Velkou pozornost tématu věnují také stránky Česká média, které najdete na adrese www.ceskamedi­a.cz. Zajímavosti ze zákulisí příprav přechodu na digitální vysílání nabízí blog národního koordinátora Zdeňka Duspivy umístěný na duspiva.blogspot­.com.

Brožura a knihy

Na stránkách Českého telekomunikačního úřadu (www.ctu.cz) je od letošního dubna dostupná základní a přehledná brožura Nejčastější dotazy k digitálnímu vysílání. Atraktivní formou otázek a odpovědí se z ní dozvíte řadu užitečných informací o televizní digitalizaci. Brožura je součástí sekce Jak postupovat…

Tipy C

Technické podrobnosti o digitalizaci si můžete přečíst v knižní podobě. Titul Digitální televize: populární průvodce technologií DVB–T autora Jiřího Bednáře vydalo v roce 2006 nakladatelství Sdělovací technika. Ze stejného roku je kniha Martina Legíně Televizní technika DVB-T z nakladatelství BEN. Totéž nakladatelství vydalo v roce 2007 knihu Příjem DVB-T autorů Jiřího Bednáře a Pavla Gregory.

Text byl napsán pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 13. května 2008 (číslo 21/2008).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).