Hlavní navigace

Průvodce digitálním vysíláním (43.): Zemský, nebo satelitní digitální příjem?

17. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Vysílání digitální televize si k vám dnes může najít cestu čtyřmi základními způsoby. Který z nich je pro vás nejvýhodnější a jaké plusy i mínusy má jeden proti jinému? V tomto díle pro vás porovnáme zemskou a satelitní digitální televizi, v příštím se můžete těšit na srovnání IPTV a digitální televize přes kabel.

Rozložení platforem

České republice stále dominuje příjem televize na klasickou anténu. Potvrdil to i výzkum agentury GfK pro satelitního operátora Astra, podle kterého na konci loňského roku využívalo zemského příjmu 2,6 milionu z celkových 4,2 milionu českých televizních domácností – tedy více než 60 procent.

Na vzestupu je v Česku ale i televize přijímaná přes satelit, ke které se podle stejného průzkumu přiklonilo necelých 17 procent tuzemských domů a bytů. Družicový příjem je zatím ale stále na třetím místě za druhou kabelovou televizí, kterou využívá zhruba 21 procent českých domácností. Na vysílání přes pevnou linku (IPTV) se podle GfK dívalo na konci roku 2007 méně než jedno procento domů v bytů v ČR.

Pokrytí a programová nabídka

Mnoho lidí se dnes rozhoduje, jestli zvolit raději zemskou (DVB-T) nebo satelitní (DVB-S) cestu digitální televize. DVB-T je proti svojí družicové konkurenci levnější variantou (viz DIGI slovník). Aktuální nevýhodou zemské televize je ale její dostupnost.

Anténa televizní

Vysílání sítě A s programy České televize a Novou naladí diváci zhruba na polovině území Česka. Zbytek lidí má nyní smůlu a pokud chce DVB-T, musí čekat na další postup tuzemské digitalizace. Ještě horší je situace s Primou a dalšími programy. Ty si zatím naladí pouze diváci v Praze a okolí. Nejpozději do června 2011 mají ale po celé České republice vysílat čtyři zemské sítě dohromady s minimálně 16 programy.

Prostřednictvím satelitu jsou desítky programů v češtině dostupné téměř všem divákům v ČR už dnes. S příjmem DVB-S mohou mít problémy jen lidé, kterým blokuje signál z družice hustá zástavba nebo přírodní překážky. Razantní vstup levné platformy Digi TV i vznik konkurence mezi distributory přístupových karet pro službu CS Link způsobily, že zájem o DVB-S v Česku rekordně roste. Za rok 2007 stoupl počet domácností spoléhajících na družicový příjem o více než 200 tisíc.

DIGI slovník: Náklady na DVB-T a DVB-S

Ilustrační slovník pojmů

Zemská digitální televize (DVB-T) nabízí příjem programů jen za cenu pořizovacích nákladů. Zájemci o DVB-T stačí, aby si koupil set-top-box nebo digitální televizor a zajistil si revizi či případnou rekonstrukci anténních systémů. Ceny základních set-top-boxů pro DVB-T dnes začínají už pod hranicí jednoho tisíce korun a velmi slušné základní modely pořídíte za 1500 až 2000 korun. Přijímače s pevným diskem pro nahrávání pořadů nebo se dvěma tunery jsou samozřejmě dražší.

Vyčíslit náklady spojené s anténou pro příjem DVB-T není jednoduché. Zatímco lidé bydlící v rodinných domcích nemusí leckdy měnit nic, obyvatele bytů v domech se společnými anténami (STA) většinou čekají další investice. Buď si za několik stokorun pořídí vlastní venkovní anténu, nebo se dohodnou s ostatními obyvateli na rekonstrukci celého STA.

S náklady na pořízení set-top-boxu musí počítat i zájemci o satelitní digitální televizi (DVB-S). Satelitní přijímače jsou obecně o něco dražší než jejich protějšky pro zemský příjem. Další peníze stojí satelitní parabola a LNB. Na rozdíl od DVB-T musí pak lidé s družicovým příjmem počítat s nutností koupit si přístupovou kartu od společnosti Trade & Technology či Gital pro platforma CS Link. A nebo s tím, že budou platit měsíční poplatky firmám Digi TV či UPC. V takovém případě jim operátor za symbolickou cenu pronajme set-top-box, satelitní parabolu a zajistí sám také instalaci.

Nejen vysoké rozlišení

Satelitní vysílání má oproti zemskému možnost řádově větší programové nabídky. Snadněji se touto cestou zavádějí také nové služby jako televize ve vysokém rozlišení (HDTV). Zatímco diváci DVB-T mohou dnes sledovat jen dva časově omezené experimenty a na řádné HDTV si budou muset počkat nejspíš až do konce analogové televize, příjemci DVB-S si mohou vybírat z řady HD programů už nyní. Dosud šlo pouze o cizojazyčné programy, mezi nimi se ale v dubnu objevil i český filmový kanál HBO.

BRAND24

Zemská a satelitní digitální televize nejsou však nutně konkurenčními platformami. Pro jednu domácnost není problém, aby využívala služeb obou z nich a kombinovala je. Na hlavní televizi v obývacím pokoji tak můžete například sledovat programy ze satelitu a do zbylých přijímačů v domácnosti rozvést jen zemské vysílání – pokud jste v jeho dosahu. Jednu televizi může také obsluhovat kombinovaný set-top-box pro DVB-T i DVB-S.

Text byl napsán pro časopis Týdeník Televize, kde vychází v úterý 15. dubna 2008 (číslo 17/2008).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).