Hlavní navigace

Názor k článku Síťová úložiště pro chytrou domácnost od Vindis - NAS servery jsou ty samé jako ty minikompíky....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 7. 2013 19:29

    Vindis

    NAS servery jsou ty samé jako ty minikompíky. Rozdíl je akorát v hardwaru. Co si na nich nainstalujete je pak jen na Vás. NASy mají akorát omezení v rozšiřitelnosti (krom disku), která je však vykoupena lepší spotřebou.

    Pokud jde o systém a software, tak záleží na architektuře. Pokud NAS pohání Atom nebo i386, pak nevidím důvod, proč bych na tom nemohl nainstalovat vlastní systém i programy.
    Horší je to akorát u ARM procesorů. Ty jsou závislé na podpoře ARM a toho už není tolik.

    Navíc dnešní NASy už nejsou jen síťové úložiště, ale disponuji všemožnými funkcemi, které může dokonale nahradit vlastní řešení. Tedy aspoň pro ty, kteří se v tom nechtějí vrtat.
    Web server je minulost (ten tam je, i kdyby to nikdo nechtěl), dnes frčí cloud servery i s vlastními klienty, TV stream, multimediální centrum, kamerový dohled a mnoho dalších.

    Vlastním už poměrně starý NAS Synology. V době koupi před 3-4 roky to byl jen obyčejný síťový disk s podporou web serveru. Když dnes na něm aktualizuji systém na aktuální verzi, tak se divím, co všechno za ty roky stihly udělat. Cloud server, VPN server, pár klientů pro napojení na cloudové server, TV stream server. Navíc většina NASových systému podporuje programy třetích stran. Takže pokud tam něco chybí a lze to realizovat, tak se to prostě udělá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).