Hlavní navigace

AZBox Me: kvalitní linuxový přijímač s velkými možnostmi změn software

9. 5. 2012
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Pokud máte chuť si hrát a upravovat, nebo přidávat si nové funkce do satelitního přijímače podle svých přání, tak je určen právě vám. Umožňuje používat až tři různé operační systémy a mnoho nadstavbových pluginů.

Není to přijímač pro začátečníky, používaný software je odlišný od běžně používaných a vyžaduje tedy alespoň základní znalosti o operačním systému Linux. Díky tomu však disponuje velkým potenciálem s téměř neomezenými možnostmi ovládání lehce přizpůsobitelným svému uživateli. Nespočet doplňků a rozšíření funkcí pomocí plugin, například i podporu CCAM i SCAM, které si můžete doinstalovat, nebo software open source který je v neustálém vývoji z něj vytváří velice kvalitní satelitní přijímač. Navíc je možné v něm používat až tři operační systémy (mimo tovární software i dva další) a také je plnohodnotně využívat.

Pokud máte znalosti o satelitním vysílání a jste schopni dobře pracovat s použitým software, je tento přijímač určený právě vám. Pokud se nechcete pouštět do žádných experimentů (to vám ale nedá), můžete používat instalovaný software „AZTrino“. Ten je ale stále ve vývoji, protože zatím není zcela ve stabilním stavu. Pracuje se však na jeho vylepšení a očekává se brzká aktualizace. Někteří prodejci však instalují před prodejem k základnímu firmware další z již vyzkoušených a osvědčených. Já jsem použil k testu Image OpenRSI  – OpenPLI. K přijímači není dodáván podrobný manuál, pouze „leták“ se základními ukázkami připojení a nastavení. Předpokládá se, že „linuxáci“ jsou zdatní a s instalací si lehce poradí. Proto nejistým majitelům přijímače doporučuji seznámit se nejdříve na různých fórech s poznatky jeho uživatelů.

Přední panel

Přijímač je vyráběn v černém provedení s výrazným nápisem a znakem na lesklém předním panelu. Na něm je odleva pouze kruhové tlačítko s indikací napájení. Pokud je přijímač v provozu svítí s modrým podsvícením, ve StandBy je podsvícení červené. Uprostřed panelu je slabě svítící VFD displej (intenzitu jasu a kontrastu displeje je možno v menu nastavit, mně se to však nepodařilo). Displej indikuje stavy přijímače (kanály, nebo zobrazuje systémové informace), například při změně Image je pomocným vodítkem stavu instalace. Zcela vpravo na předním panelu je ještě jeden ze dvou portů USB 2.0.

Pravý boční panel

Na pravé straně bočního panelu se nachází jedna štěrbina pro přístupovou kartu se čtečkou Conax. Kartu vkládáme čipem dopředu a dolů. Změna čtečky například pro Irdeto se lehce provede nainstalováním příslušné pluginy.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva je páčkový síťový vypínač, a pod ním port pro napájecí kabel externího napáječe. Dále přepínač Recovery – Normal Boot, kterým můžeme přijímač vrátit k továrnímu nastavení v případě závady (velice nezvyklé řešení, ale funkční). Následuje optický port S/PDIF. Uprostřed panelu jsou cinch výstupy  kompozitního videa a  komponentní YPbPr, stereo audio L / R. Dalším portem je  e- SATA RJ45, HDMI, USB 2.0 host 5v/500mA a  Ethernet 10/100 Base-T Ethernet (max.100Mbit / s). Zcela vpravo jsou dva F porty pro připojení LNB IF vstup a loop out pro připojení dalšího přijímače. Nechybí tedy nic, co bychom mohli využít.

Externí napáječ

Napáječ je vyroben v černé barvě. Primární síťový kabel je opatřen zástrčkou pro připojení do napáječe (100 – 240V / 50 až 60Hz) a je dlouhý přibližně 110 cm. Sekundární kabel je také o délce 110 cm a je napevno spojen s napáječem (12V / 3A) a na druhém konci je opatřen zástrčkou pro zasunutí do satelitního přijímače. Délka kabelů je tedy dostatečně dlouhá na to, aby se daly s napáječem schovat někam za přijímač.

Dálkové ovládání

Velmi příznivým dojmem působí černé dálkové ovládání (na přední straně s lesklým, na zadní s mechovým povrchem), které kromě toho, že je pohledné s velmi dobrou odezvou má i další funkci a to je jeho programování. Funkce učení je skryta pod víčkem, kde jsou umístěny i baterie (2×AAA). Nachází se zde k tomu přepínač a jedno tlačítko.

Postup při programování dálkového ovládání pro zapnutí a vypnutí televizního přijímače:

TV RCU má TV tlačítko na dálkovém ovládání (vpravo nahoře). Na zadní straně dálkového ovladače, pod krytem baterie je třípolohové přepínací tlačítko, které mění zákaznický kód.
Kulaté tlačítko, lze nalézt hned vedle a používá se k nastavení funkce učení pro televizi. Koncový uživatel může naučit svůj televizor spolupracovat funkcí tohoto tlačítka.

Chcete-li použít tlačítko TV na dálkovém ovladači: Stiskněte kulaté tlačítko tři vteřiny, až uvidíte, že červená LED svítí.
Stiskněte tlačítko TV na AZBox až LED bliká.
Stiskněte tlačítko napájení na původní televizní RC, RC a vyšle signál do AZBox RC.
Když vidíte, že třikrát na AZBox RC blikne zelená LED dioda, znamená to, že učení bylo úspěšné, jinak musíme zkusit programovat znovu.

Gumová tlačítka mají příjemný stisk, jsou dobře rozmístěna a popsána, nebo odlišena barvou či symboly. Překvapilo mne, že například tlačítko EXIT, někdy v menu nereaguje a místo něj jsem v některých případech musel místo něj použít tlačítko EPG! Velice nepříznivě musím hodnotit dvojici do kruhu situovaných tlačítek, kde se snadno spletete při ovládání.

První spuštění

Při prvním spuštění přijímače je ho zapotřebí nastavit. V průvodci je nutné vybrat například připojení prostřednictvím kabelu (HDMI nebo jiné), použitou frekvenci (50 nebo 60 Hz) a také jazyk. Pokud budete mít zájem, a u linuxového boxu se snad ani nedá počítat, že byste nepoužívali připojení k internetu, můžete nastavit i síť. Přijímač vám tak nabídne možnost naladění kanálů. Tento krok ale není povinný. Klidně ho můžete přeskočit. Buďto vyberete automatické ladění, případně manuální. Záleží pochopitelně na vás, zdali používáte pouze jeden LNB konvertor, případně máte multifocus nebo motor. Jakmile se kanály naladí, přijímač je připraven k použití a můžete ho dále konfigurovat. Pokud v něm chcete použít například kartu Skylinku, případně jiného operátora, musíte si nainstalovat CCAM (nebo jiný CAM), který najdete mezi pluginy. K přijímači si je možné dokoupit a připojit USB WiFi Dongle 2,4GHz, kterých je v prodeji dostatek různých typů. Do sítě se pak můžete připojovat  „bez drátů“.

V EPG (elektronický programový průvodce) AZ Box Me umožňuje naplánovat nahrávání programů pro pozdější spouštění, a programovat nahrávání nebo připomenutí určitého pořadu. Primárně je pro nahrávání určen interní nebo externí (USB) disk, který lze naformátovat přímo z menu. Při správném nastavení lze docílit i možnosti nahrávání na síťový disk.

Pro editaci seznamu programů lze použít klasické editory pro jiné přijímače s Enigma2 (Dreamset, atd.).

Přestože procesor (CPU) SIGMA SMP 8655AD má pasivní chlazení (žebrovaný chladič je pouze přilepený), nedochází k žádnému negativnímu zahřívání přijímače.

Dvě podoby stejného menu Správy software s různým Image

Tento přijímač má vynikající zpracování obrazu v rozlišeních 576i (480i), 576p (480p), 720p, 1080i až do Full HD 1080p a má mnoho dalších funkcí a možností. Například některými z nich jsou výkonný multimediální přehrávač, blind scan, IPTV, webový prohlížeč, emailový klient, internetové rádio, YouTube přehrávač, RSS čtečka, nebo FTP klient. Je zde pokročilý elektronický programový průvodce, Time Shift atd.

PVR

Přijímač umožňuje vložení interních HDD SATA 2,5 nebo 3,5”. Disk připojíme pomocí dodávaného kabelu a upevníme pomocí přiloženými šroubky.

Nahrávky jsou ukládány v dekódovaném stavu, takže je lze editovat v PC.

Chassis přijímače

Pokud budete vkládat do přijímače interní disk, určitě vám přijde vhod pohled do jeho útrob. Po sejmutí krytu uvidíte vlevo prostor pro jeho instalaci. Můžete instalovat HDD  SATA 2,5 nebo 3,5”. Pod prostorem pro disk je čtečka karet s vloženou přístupovou kartou Irdeto, která se vkládá z boku a mírně z přijímače vykukuje. Uprostřed je hlavní procesor s pasívním chladičem. Vpravo nahoře je zasunuta flash paměť přijímače 512 MB a vpravo dole je satelitní tuner DVB-S2, který se dá případně vyměnit za tuner DVB-T/C (nutno dokoupit).

Instalace image

Výhoda linuxových přijímačů, jak jistě jejich uživatelé dobře vědí, je především v tom, že nejste odkázáni na jeden firmware (u Linuxu se jim říká image). Výhoda AZ Boxu Me je v tom, že můžete používat v jednom boxu až tři image. Jejich přepínání pak provádíte před bootováním na numerické klávesnici dálkového ovladače. Konfigurace jednotlivých image provádíte přes webové rozhraní tím, že do prohlížeče zadáte IP adresu boxu. Přes Internet Explorer nebo Mozillu Firefox (například) můžete pak image nahrát přímo do přijímače tím, že si ho najdete v PC a následně stisknete tlačítko Flash. Image OpenRSI  – OpenPLI, který jsem testoval a který je ke stažení na adrese: http://openrsi.rsi-images.org/dow­nloads.html. Můžete ale pochopitelně využít, jak již bylo řečeno, i celou řadu dalších. Postup update software si můžete stáhnout z této adresy. http://www.az­box.com/downlo­ads/file45_gb­.pdf

Postup instalace firmware

Zapnete přijímač do sítě a při jeho startu zmáčknete a držíte na DO tlačítko pro Hlasitost +. Po určité chvíli zůstane na displeji svítit IP adresa, kterou přidělí přijímači DHCP server ve vaší síti. Tato IP se zadá do prohlížeče na vašem PC a zde najede stránka s možnosti nahrání firmware: (http://www.tvdi­gitalne.cz/pic­tures/1172/00_­azboxme_flashMe_in­terface.jpg). Dále stačí postupovat dle popisu.

Popis aktualizace v angličtině je zde: http://azbox.com/dow­nloads/file45_gb­.pdf

Pro přijímač je dostupný od výrobce FW AZtrino (nedoporučujeme), aktuálně ve verzi 1.7 a nebo Enigma2 ve verzi od různých teamů, např. OpenPLI (OpenRSI): http://openrsi.rsi-images.org/dow­nloads.html, SpaZe: http://www.spa­zeteam.eu

AZtrino pro přijímače Me a miniMe od verze 1,5 do verze 1,7: http://azbox.com/in­dex.php?id=74

AB forum: http://www.ab-forum.info/vi­ewforum.php?f=60
Česko-slovenské satelitní forum: http://www.cssf­.cz/forumdispla­y.php?21-DVB-S-Receivery
Další informace najdete zde:
http://www.sa­pro.cz/ftp/in­dex.php?PHPSES­SID=8f0f393665a696b5a203­47d226915a78&di­rection=0&order=nom&di­rectory=AZBOX
YouTube: http://www.you­tube.com/watch?v=O­IQ_rbrE9_U
http://www.you­tube.com/watch?v=WZS88Y­y4wTQ&feature=re­lated

Závěr

Nejslabším článkem tohoto přijímače je pravděpodobně displej. Ten je sotva vidět i při zhasnutém světle. Navíc jeho kontrast a jas nereaguje na nastavení v menu, i když je nastavíte na 100 %!. Přijímač je velice přívětivý a snáší i neustálé reinstalace. V případě havárie software se kdykoliv vrátíte k továrnímu nastavení pomocí přepínače na zadním panelu.

Základní technické parametry přijímače:

Operační systém: Linux
Pracovní paměť: 256 MB DDR
Video paměť: 256 MB DDR
Flash paměť: 512 MB klasické velikosti je zasunuta do portu základní desky a umožní booting jednomu ze tří operačních systémů
DVB-S2 tuner (DVB-S2) – možnost výměny tuneru za DVB-T/C.
DiSEqC: 1.0, 1.1, 1.2, USALS
HDD: externí připojení eSATA a 2× USB, interní SATA
Video výstup: PAL / NTSC
Video kontejnery: MPEG1/2/4 (M1V, M2V, M4V), MPEG1 / 2 PS (M2P, MPG), MPEG2 Transport Stream (TS, TP, TRP, M2T, M2TS, MTS), VOB, AVI, ASF, WMV, IFO, ISO, Matroska (MKV), MOV (H.264), MP4, RMP4
Video kodeky: XVID SD / HD, MPEG-1, MPEG-2 MP @ HL, MPEG-4.2 ASP @ L5, 720p, 1-point GMC, WMV9 MP @ HL, H.264 BP @ L3, H. 264: MP@L4.0, H.264: HP@L4.0, H.264: HP@L4.1, VC-1 MP @ HL, VC-1: AP @ L3
Audio kontejnery: AAC, M4A, MPEG audio (MP1, MP2, MP3, MPA), WAV, WMA, FLAC, OGG
Audio kodeky: AAC, AAC +, Dolby Digital Plus, DTS, WMA, WMA Pro, MP1, MP2, MP3, LPCM, FLAC, Vorbis, DTS (Audio průchozí), Dolby Digital Plus (Audio průchozí)
Podpora obrázků: JPEG, BMP, GIF
Podpora titulků: SMI, SRT, TXT, SUB, SSA

AZBOX mini me

V současné době přichází do prodeje mírně osekaná verze přijímače AZBOX me s názvem AZBOX mini me s procesorem SIGMA SMP 8653, s flash pamětí 256 MB a operační systémem Neutrino. Jedná se o přijímač menších rozměrů se zakulacenými rohy s prodejní cenou cca 4390 Kč. Podrobné parametry přijímače si můžete prohlédnout zde: http://www.tvdi­gitalne.cz/az­box-minime.html

Balení obsahuje:

Tipy C

•    dálkové ovládání
•    2×AAA baterie
•    síťový kabel k adaptéru
•    síťový adaptér
•    SATA kabel pro připojení interního disku
•    montážní vruty
•    jednoduchý průvodce zapojení přijímače

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/az­box-me.html
Orientační cena: 5490 Kč včetně DPH
Foto a screenshots autor s použitím firemních fotografií

Jste rádi, můžete-li ve svém přijímači měnit software, či různé moduly, které mohou zlepšit, nebo rozšířit jeho funkci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).