Hlavní navigace

Vnitro miliardy na internet nedostane, už ale vymyslelo nový penězovod

10. 11. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Ministerstvno vnitra ČR
Dělení 14 euromiliard na budování rychlého internetu neproběhne a původní plány ministerstva vnitra padají. Úřad už má ale nový plán, jak vliv na IT posílit.
  • 10.11.2015 14:00 – doplněna reakce mluvčího PPF 

I když ministerstvo vnitra dlouhodobě navenek tvrdilo, že v Bruselu žádné blokace nehrozí, situace nakonec dopadla přesně tak, jak mnozí odborníci předpovídali – Evropská unie podle informací Lupy z Bruselu rozdělení 14 miliard korun mezi vnitro a ministerstvo průmyslu (MPO) neschvaluje a vnitro tak peníze nedostane. Právě tento fakt stojí za nedávnou „dohodou“ obou úřadů o rozdělení rolí kolem dotací.

Úřad Milana Chovance původně chtěl z celkové částky získat šest miliard a mít zásadní slovo při budování a koordinaci výstavby dotovaných sítí nové generace. Peníze ale nakonec bude kompletně rozdělovat ministerstvo průmyslu a obchodu. To je výsledek, který si většina subjektů na trhu přála. 

Vnitro v minulosti využilo neschopnosti MPO připravit akceschopný plán, napadlo okaté napojení na zájmy PPF a snažilo se část prostředků získat pro sebe. Kolem aktivit vnitra se ale oprávněně objevilo mnoho varovných signálů. 

Ministerstvo spustilo přípravu nového státního podniku, který má vzniknout z Odštěpného závodu ICT služeb České pošty a který měl výstavbu sítí koordinovat. Tento podnik může získávat IT zakázky přímo od vnitra bez výběrového řízení. Na aktuální vývoj jsme se ptali obou úřadů, žádný z nich zatím na naše dotazy nereagoval.

Nový plán

Chovancův úřad nicméně ještě nedobojoval. Stále se právě skrze nový státní podnik uchází o roli provozovatele takzvaného registru pasivní infrastruktury, který má mimo jiné sjednocovat informace o datových linkách v zemi. Vnitro podle informací Lupy počítá s náklady na vybudování v řádech stovek milionů. Trh ovšem ani tuto činnost nechce vnitru nechat. Profesní sdružení aktivně bojují za to, aby registr spadl pod Český telekomunikační úřad, kde jeho provoz dává největší smysl.

Na vnitru už každopádně mají další plán, jak svůj vliv na IT projekty posílit. Vláda už projednala dokumenty, podle kterých budou muset všechny státní IT zakázky od ministerstev a správních úřadů v hodnotě nad šest milionů korun projít schvalovacím procesem právě na ministerstvu vnitra.

Veškeré takové projekty bude posuzovat Útvar hlavního architekta eGovernmentu spadající pod vnitro. Bez jeho odsouhlasení nebudou moci být zakázky realizovány. Hodnotit se mají veškeré ekonomické a další aspekty a současně by mělo dojít ke koordinaci tak, aby projekty zapadly do koncepce tuzemského e-governmentu.

Útvar bude muset prohlášení ke každé zakázce vydat do 30 dnů, do 60 dnů v případě složitějších projektů. Akce se má rozjet od začátku příštího roku a to na základě usnesení vlády. Prosazování takového fungování má být obhajováno tak, že státní IT potřebuje určitého garanta a koordinátora, po kterém trh dlouhou dobu volá. Chovanec v podstatě už od svého nástupu do funkce myšlenku koordinátora veřejně prosazuje.

Co bude se státním podnikem

Zajímavý vývoj lze očekávat i kolem zmiňovaného nového státního podniku. Ministerstvo vnitra chce novým šéfem tohoto podniku jmenovat dosavadního poradce Alana Ilczyszyna, který stál za projektem budování dotovaného broadbandu. Ilczyszyn se zná s Milanem Chovancem už z dob ministrova hejtmanství v plzeňském kraji. Doposud působil v české pobočce Alcatel-Lucent, před pár týdny tam ovšem skončil.

Současným ředitelem Odštěpného závodu ICT služby je Jan Přerovský. Aktuální informace Lupy mluví o tom, že by se v novém spojeném státnímu podniku měl stát dvojkou hned za Ilczyszynem. Přerovský dříve šéfoval firmě Asseco Czech Republic a poté dělal obchodního ředitele pro významné zákazníky a partnery v českém Microsoftu. Do čela „odštěpáku“ ho pak dosadil šéf České pošty Martin Elkán, který se s Přerovským zná z dob jeho působení v Asseco.

V souvislosti s Českou poštou, ministerstvem vnitra a dotacemi na internet také často zaznívají dvě jména. Jde konkrétně o poradce Milana Chovance, a to Miloše Růžičku (spolumajitel PR agentury Bison & Rose) a Marcelu Hrdou (generální ředitelka TV Barrandov). Zejména Hrdá, která dříve šéfovala České poště, má mít na chod pošty a akcí kolem internetu velký vliv.

Co se stane na MPO

Veletoče kolem 14 miliard na broadband tak jako tak nekončí. Situaci teď má opět v rukou ministerstvo průmyslu, které už v minulosti v celé záležitosti kolosálně selhalo. Původní strategické dokumenty budování NGA šly okatě na ruku PPF a jeho CETINu.

Na MPO se objevily neprůhledné postavy Karel Novotný (náměstek) a Tomáš Šťastný (šéf sekce pro elektronické komunikace). Šťastný se podle informací Lupy s „hlavním lobbistou“ PPF Vladimírem Mlynářem v minulosti podílel například na budování projektu portal.gov.cz.

Tipy C

Doplnění 10.11.2015 14:00: Mluvčí PPF Radek Stavěl Lupě v reakci na článek napsal: „Se zmiňovaným panem Šťastným se Vladimír Mlynář, člen vedení skupiny PPF, nikdy nesetkal a na žádném projektu s ním nespolupracoval.“

Na MPO v současné době kolují staronové kuloární informace. Opět měly ožít plány na odvolání ministra Mládka, které se objevovaly už v minulosti. Horkým kandidátem na křeslo ministra průmyslu má být současný státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Akce 14 miliard měla dopad také na organizaci ICT Unie, která se zejména v boji proti ministerstvu vnitra hodně angažovala. Prezident tohoto uskupení firem Svatoslav Novák podle informací Lupy podal rezignaci. Část představenstva ale jeho odchod prozatím blokuje. Důvodem Novákovy rezignace má být fakt, že se ICT Unie dohodla na spolupráci s vnitrem ohledně budování zmiňovaného registru, což se ale výrazně nelíbilo dalším sdružením na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).