Hlavní navigace

Zemská televize a HbbTV: Nekalá konkurence, nebo možná budoucnost?

13. 6. 2017
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Seznam.cz
Během panelové diskuse nedávné konference DigiMedia zazněl mimo jiné dotaz, zda HbbTV vysílání Seznam.cz TV za „zlomek ceny terestrického vysílání“ není „porušením obchodních podmínek“.

Generální ředitel televize Óčko Štěpán Wolde ve své reakci na citovaný dotaz, který položil zástupcům stanic i operátorů sítí moderátor konference Václav Sochor, označil vysílání stanice Seznam.cz TV za silně diskriminační vůči menším tematickým stanicím. Seznam totiž využívá pro šíření svého video obsahu v rámci multiplexu 4 technologii hybridní televize HbbTV.


Autor: Karel Choc

Účastníci panelové diskuse v rámci konference Digimedia 2017. Radim Pařízek první zprava, vedle něj Štěpán Wolde.

Diskriminuje hybridní vysílání menší stanice?

Radim Pařízek, majitel společnosti Digital Broadcasting, která provozuje mimo jiné i zmíněný DVB-T multiplex 4, ve svém komentáři upřesnil, že se s provozovatelem HbbTV vysílání Seznam.cz TV domluvil na roční zkušební době. Uvedl také, že hybridní vysílání uvedeného kanálu vnímá jako kontroverzní, protože podle něj opravdu diskriminuje menší tematické televize.


Autor: Karel Choc

Radim Pařízek, první zprava, vedle něj ve stínu Štěpán Wolde.

V tuto chvíli, kdy se blíží ukončení ročního zkušebního vysílání, zvažujeme, co s tímto projektem dál, protože chceme být ke všem našim zákazníkům stejně rovní a spravedliví, dodal Radim Pařízek. Provozování multiplexu 4 zajišťujeme samozřejmě v souladu s platnou legislativou, přičemž naší snahou je logicky dosáhnout maximálního možného pokrytí a penetrace. To se nám postupně daří, a proto můžeme nabízet v rámci zemského vysílání zajímavé příležitosti, upřesnil ještě ve své reakci pro server DigiZone Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společnosti Digital Broadcasting.

VIDEO – Debata o HbbTV vysílání Seznam.cz TV začíná v čase 57:43.

Záznam z letošního ročníku konference DigiMedia zajišťoval Český rozhlas.

Seznam: Naši televizi nelze považovat za zemské vysílání

O reakci na citovaná vyjádření z panelové diskuse letošního ročníku konference DigiMedia ohledně hybridního vysílání prostřednictvím zemské platformy jsme primárně požádali dotčenou společnost Seznam. Slova se ujal Ivan Mikula, manažer oddělení Business Development, který má za úkol vyhledávat a rozvíjet formy distribuce obsahu Seznam.cz.

Ivan Mikula, manažer oddělení Business Development společnosti Seznam. Jeho úkolem je „vyhledávat a rozvíjet formy distribuce obsahu Seznam.cz“
Autor: Seznam.cz

Ivan Mikula, manažer oddělení Business Development společnosti Seznam. Jeho úkolem je „vyhledávat a rozvíjet formy distribuce obsahu Seznam.cz“

Internetové vysílání Seznam.cz TV není zemským vysíláním, protože se realizuje přes internet. V terestrické síti je šířen jen odkaz na spuštění naší HbbTV aplikace, která je navíc dostupná pouze pomocí internetového připojení. Prostřednictvím zemského vysílání tedy žádné pořady nešíříme, upřesnil na úvod Mikula.

Rozdíl mezi hybridním a lineárním vysíláním

Podmínky pro testovací vysílání si Seznam vyjednal přímo s provozovatelem multiplexu 4, tedy Pařízkovou společností Digital Broadcasting. Výsledná cena podle Mikuly odpovídá způsobu distribuce naší HbbTV aplikace. Ta v zemské síti multiplexu 4 vysílá pouze velmi datově nenáročný statický obrázek a odkaz na aplikaci.  

PSALI JSME: Seznam.cz TV nabízí už i titulky a nastavení kvality

Podle údajů určených pro potřeby Českého telekomunikačního úřadu vysílá Seznam.cz TV s datovým tokem 0,5 Mb/s. Tomu podle Mikuly odpovídá i cena za poskytnutí této služby, která tak je samozřejmě odlišná od plnohodnotného lineárního vysílání.


Autor: Jiří Macich

Úvodní obrazovka Seznam.cz TV, která se zobrazí divákům, jejichž televize není připojena k internetu nebo nemají aktivovanou funkci HbbTV.

Naše dohoda s Digital Broadcasting byla podmíněna tím, že terestricky vysíláme de facto jen signál pro přepnutí na HbbTV aplikaci, jde tedy o minimální zátěž a tomu odpovídá i cena. Vlastně tedy vysíláme přes internet stejně, jako na službách Stream.cz či Seznam Zprávy na počítači, mobilu nebo tabletu a v aplikacích pro chytré televize, vysvětluje Mikula.

K TÉMATU: Seznam.cz TV – Hledali jsme způsob, jak zjednodušit přístup k internetovému obsahu

Hybridní aplikace tak podle něj pouze zjednodušuje cestu k internetovému obsahu od Seznam.cz, který již v chytrých televizích byl prostřednictvím aplikací pro Smart televizory. To se ale, jak Mikula dodává, týkalo jen určitých modelů chytrých televizorů. Přehled všech aplikací společnosti Seznam určených pro chytré televize najdete na jejím webu.

„Ke smluvním vztahům se přes média nevyjadřujeme…“

A pokud jde o reakci na slova pana Pařízka, musím říci, že jde o smluvní vztah mezi dvěma stranami a za nás se k obchodním dohodám přes média nevyjadřujeme, doplnil ještě Mikula odpověď na původní dotaz. Internetové vysílání Seznam.cz je podle něj naprosto jasně odlišitelné od terestriálního vysílání a bez připojení televize k internetu si jej nezapnete.

Diváci, kteří televizi připojenou k internetu nemají, tak vidí pouze statický obrázek se stručnou informací, jak internetové vysílání Seznam.cz TV naladit a jak spustit potřebnou HbbTV aplikaci. Ta pak pomocí internetového připojení zpřístupňuje videoobsah společnosti Seznam.

ROZHOVOR: Irena Zatloukalová – Seznam.cz TV sází na doporučovaný obsah

Provozujeme tedy HbbTV aplikaci, ke které jsme našli elegantní způsob jejího snadného spuštění, díky využití terestriální sítě. Z toho plyne, že pouhá možnost příjmu terestriálního signálu nestačí. Je nutné vedle něj mít televizi s podporou HbbTV a s funkčním připojením na internet, rekapituluje své stanovisko Mikula.

Mluvčí společnosti Seznam Irena Zatloukalová.

Tisková mluvčí společnosti Seznam Irena Zatloukalová ještě doplnila, že další plány ohledně hybridního vysílání nebo prodloužení smlouvy s Digital Broadcasting zatím prozrazovat nebude.

HbbTV využívá i Freedom TV, vlastní projekt chystá Kuki

Technologii hybridní televize využívá pro šíření několika desítek placených kanálů v rámci vlastní zemské DVB-T sítě 19, kterou je možné naladit v okolí středočeských Říčan, také platforma Freedom TV. Její zástupce Jaroslav Pech ale výše citované výroky Radima Pařízka a Štěpána Woldeho ohledně konkurenceschopnosti hybridního vysílání v zemském multiplexu odmítl komentovat s tím, že se soustředí výhradně na vlastní projekty.


Autor: Karel Choc

Jaroslav Pech, provozovatel říčanské regionální sítě 19.

K TÉMATU: Říčanský projekt Freedom TV mohou ohrozit chystané přechodové sítě

Vlastní hybridní projekt, šířený pomocí zemského vysílání, chystá i IPTV služba Kuki, kterou společně vyvíjejí pražský AIM a brněnský netbox. Podle květnové tiskové zprávy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání by Kuki pro šíření své HbbTV aplikace chtěla využít pražskou regionální síť 4 společnosti Prague Digital.  

PODROBNĚJI: Kuki v DVB-T jako další kanál HbbTV?

Konkrétně zmiňovaná zpráva RRTV uvádí, že se Rada seznámila s vyjádřením společnosti Prague Digital TV ve věci poskytování služby Kuki TV a sděluje, že je poskytována v souladu s právními předpisy a může být zároveň zpřístupněna skrze programovou pozici multiplexu DVB-T prostřednictvím Smart TV připojené k internetu.

Podle jednatele společnosti Prague Digital TV Petra Formánka diskuse s RRTV proběhla, abychom se ujistili, že poskytování takové služby je v souladu se zákonnými předpisy a nyní je na provozovateli služby Kuki TV aby svůj záměr realizovali. My jsme připraveni a čekáme na jejich rozhodnutí, dodal Formánek.

Petr Formánek, jednatel společnosti Prague Digital TV.

Bližší záměry Kuki s hybridním vysíláním ale předseda představenstva společnosti netbox Marek Bukal odmítl upřesnit s tím, že plány dalšího rozvoje a využití potenciálu jednotlivých distribučních technologií vhodných k zpoplatnění příjmu vysílání sdělí v ten správný čas a třeba to nebude ani tak dlouho trvat.

Kuki: Zemská platforma je diskriminační…

Na začátek je potřeba říci, že z pohledu Kuki vnímáme standard DVB-T i DVB-T2 jako diskriminační platformu, která vytváří nerovnováhu na televizním trhu a nabourává tržní prostředí. Zákazník totiž není zvyklý platit za televizní obsah, který je za poslední roky čím dál dražší, nebojí se ostrých slov na úvod Bukal.


Autor: netbox

Marek Bukal, předseda představenstva společnosti netbox, která spolu s firmou AIM stojí za IPTV platformou Kuki.

Vznikají tak podle něj paradoxní situace, kdy v jednom případě vysílatel, tedy majitel, autorských práv, platí nemalé peníze za to, že mu je přes DVB-T zprostředkována datová cesta k televizním zákazníkům, a zároveň ten samý vysílatel vymáhá velmi tvrdě nemalé částky za každého televizního zákazníka po IPTV operátorech, kteří zajišťují distribuci televizních dat na vlastní náklady po vlastní síti až ke koncovým zákazníkům

Navíc současně vyžaduje další platby za HD kvalitu nebo interaktivní funkce, jako jsou posun v čase nebo nahrávání vybraných pořadůPo pravdě by Kuki také ráda dostávala zaplaceno za distribuci všech televizních kanálů, stejně jako je tomu v případě DVB-T nebo DVB-T2. Zákazník by pak měl vše levnější a celkově by byl spokojenější, myslí si Bukal. 

PROFIL SLUŽBY: Kuki TV jako černý kůň tuzemských IPTV služeb

Podle něj celá technologie HbbTV silně zaostává za běžným standardem vývoje televizních platforem, jak je znám třeba u IPTV operátorů, mezi které Bukalem reprezentované Kuki patří. Platforma Kuki aktuálně patří k největším hráčům na poli středních operátorů a podle vlastního vyjádření už prostřednictvím své IPTV služby provozuje necelých osmdesát tisíc koncových zařízení.

„HbbTV zaostává za IPTV nejméně deset let…“

Televizní uživatelé by velice rádi využívali mnohem více interaktivních funkcí, což ale v kombinaci s DVB-T nebo DVB-T2 a HbbTV stejně nemohou. Už v roce 2007 toho IPTV platformy uměly mnohem více než o deset let mladší HbbTV, tvrdí Bukal. Dodává, že všichni, kdo stojí za vývojem Kuki platformy, pečlivě sledují aktuální trendy a snaží se je nabízet zákazníkům. 

PSALI JSME: Samsung se dohodl s Kuki TV. S novým televizorem získáte i předplatné

Bohužel velmi často narážíme na obrovskou technologickou zaostalost u výrobců technologií a televizí, na nevstřícný přístup majitelů autorských práv a v neposlední řadě na legislativu, která nám leckdy neumožňuje posunout se dále, dokládá na zkušenostech z praxe Bukal.

Seznam.cz TV? Za nás v pořádku…

I přes zmíněné výhrady k technologii HbbTV je podle Bukala implementace vysíláni Seznam.cz TV v pořádku a rozhodně ji nepovažuje za diskriminační vůči menším televizím. Seznam podle něj pouze využil možnosti trhu a svého technologického know-how. 

Není tajemstvím, že Kuki má také svoji aplikaci v HbbTV založenou na stejném principu, jen ji stále necháváme v šuplíku na příznivější technologické prostředí, doplňuje další podrobnosti Bukal. Hlavní podmínkou podle něj je implementace HbbTV standardu výrobci televizních platforem.

ČTĚTE DÁL: Kuki TV má další aplikaci. Pro Nvidia Shield TV 2017, resp. platformu Android TV

Z obchodního pohledu by pochopitelně pásmo, které potřebuje pro své vysílání Seznam.cz TV, mělo stát stejné peníze jako adekvátní pásmo pro terestrické vysílání, komentuje Bukal výše zmiňovanou cenotvorbu operátorů zemských sítí ve vztahu k hybridním projektům.

HbbTV jako 3D televize dneška

Bukal vnímá HbbTV primárně jako „technologický pokus nebo test“. Podle něj lze HbbTV přirovnat k 3D technologiím, od kterých už dnes naprostá většina výrobců televizorů upustila.

NOVÉ TELEVIZORY PRO ROK 2017: Jak jsou na tom s extra funkcemi a přípravou na DVB-T2

Výrobci televizorů se snaží za každou cenu obohatit své výrobky o co nejvíce technologií, kterým často vůbec nerozumí, jen za vidinou lepší prodejnosti. Naprostá většina výrobců televizorů nerozumí vývoji software a vůbec se nedá říct, že jejich implementace jsou funkční, případně bezpečné, upozorňuje Bukal a odkazuje třeba na zranitelnost operačního systému Tizen, který využívá korejský Samsung.

Patří budoucnost IPTV?

Budoucnost patří podle Bukala IP přenosům a IPTV technologii. Soumrak televizního terestrického vysílání se pomalu blíží a do dvou dekád se ho dočkáme všichni. Jen se zamyslete nad tím, který teenager dnes sleduje lineární vysílání v televizním přijímači. Téměř žádný, říká Bukal.

POLEMIKA: Klasické televizní vysílání začíná být vážně ohroženo, zachrání ho exkluzivní programy?

Diváci si podle něj dnes mnohem více váží svého času, a pokud mají možnost, sledují pouze takový obsah, jaký chtějí, a také kdy chtějí. Budoucnost patří službám, jako je Netflix, případně Amazon Prime. Čím dříve to výrobci obsahu pochopí a půjdou trhu naproti, tím více bude spokojených zákazníků, kteří o takový obsah mají zájem. Třeba se toho s Kuki dožijeme, jelikož připraveni jsme už dlouho, deklaruje Bukal.

Tipy C

RECENZE: Internetová Kuki na Nvidia Shield TV – náročnější zprovoznění, jinak ale stabilní a rychlá

Zákazník by tak měl konečně pochopit, že vyrobit a distribuovat televizní obraz stojí velké úsilí a nemalé finanční prostředky. Že ne vše, co je zdarma, má svoji kvalitu, a že se vyplatí srovnávat možnosti na trhu. Kuki zdražovat rozhodně nebude a naopak chceme službu dále zjednodušit, vylepšit velké množství funkcí a přinést vlastní obsah, slibuje na závěr Bukal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).