Hlavní navigace

Zavedení systému DVB-T2 v Česku má svá pro i proti

12. 12. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V souvislosti s budoucností pozemní digitální televize v České republice se hovoří o zavedení vysílání v systému DVB-T2, s nímž bude spojeno například šíření signálu v HD kvalitě. Kritici tvrdí, že tento krok přichází pozdě a tudíž je nesmyslný. Kdo chtěl placenou televizi, což je model, s nímž České Radiokomunikace u DVB-T2 do budoucna počítají, nebo nad touto možností alespoň vážně uvažuje, pořídil si například satelit. Jsou ale tvrzení kritiků pozemní televize druhé generace oprávněná? Řada faktů totiž hraje ve prospěch DVB-T2.

Kdo chtěl televizi ve vysokém rozlišení, pořídil si satelit. Nebo ne?

Mezi největší taháky, na které se bezpochyby bude do budoucna u DVB-T2 lákat, patří televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Není-li řeč o terestrickém multiplexu 4, který už stejně má svou existenci spočítanou, HD programy v praxi v pozemních sítích nenajdete. Z logiky věci tedy vyplývá, že kdo chtěl televizi ve vysokém rozlišení obrazu, pořídil si například satelit. Tedy pokud bydlí v nějaké odlehlejší oblasti, kde nemůže mít kabelovou nebo IP televizi. Tato úvaha je na jednu stranu správná, na druhou stranu to však mají velmi dobře rozmyšlené i v Českých Radiokomunikacích. Na tiskové konferenci, která se nedávno konala na Kavčích horách u příležitosti ukončení analogového televizního vysílání České televize, byl prezentován i podíl jednotlivých vysílacích platforem v českých domácnostech. Z průzkumu agentury STEM/MARK vyplývá, že pozemní příjem televize je u nás stále dominantní. Má ho více než 50 procent obyvatel. Až na druhém místě je satelit, následovaný kabelem a IPTV. Potenciál pro zásah nových diváků tu tedy rozhodně je.

Placené DVB-T2? Nabídku nebude možné odmítnout

Přesto, že satelit nebo kabelová televize nejsou v České republice dominantními platformami, jejich podíl je bez diskuse velice výrazný a tudíž, pokud má DVB-T2 u nás uspět, České Radiokomunikace musí přijít zkrátka s takovou nabídkou, kterou nebude možné odmítnout. Píši záměrně o nabídce, protože telekomunikační operátor se netají tím, že by rád nabídl model placené televize. Výhodou takového řešení je jednoduchost a rychlost zprovoznění prémiových televizí v DVB-T2 na rozdíl od satelitu a kabelové sítě, vysvětlil nedávno v rozhovoru pro ekonomický týdeník Euro generální ředitel ČRa Kamil Levinský. Diváci, kteří zůstávají u terestriky, ale s největší pravděpodobností na placenou televizi jen tak neuslyší. Je tedy nutné najít takový model placené televize, který nepůjde odmítnout, případně nad ním bude zákazník hodně dlouho uvažovat. Vzhledem k cenám nabídek u jiných operátorů placených televizních služeb by se musela v současné době pohybovat tato služba někde mezi 150 až 200 korunami měsíčně a s nějakým tím bonusem, jakým by bylo například hybridní vysílání HbbTV. V oblasti placené televize je bohužel konkurence obrovská a v Českých Radiokomunikacích jsou si toho snad velmi dobře vědomi.

TVP 1 HD screenshot

Našim severním sousedům bude stačit pro šíření HD signálu norma DVB-T. Do Eura 2012 chtějí takto nabídnout programy TVP 1 a TVP 2. (Screenshot: autor)

Zákaz paraboly na domě, případně absence kabelové TV = další plus pro DVB-T2

Ze zpráv od našich čtenářů víme, že někteří z nich by si rádi pořídili placenou televizi, nicméně tuto možnost nemají. Majitel domu jim například zakázal umístit na fasádu satelitní parabolu. Případně se jejich dům nachází v památkové rezervaci – o jednom takovém případu jsme na DigiZone informovali nedávno. Ne všude je také kabelová televize. Pravda, existuje i řada vesnic, kde si svou „malou kabelovku“ udělali sami, ale pole působnosti pro České Radiokomunikace je stále obrovské. Výhodou DVB-T2 je především fakt, že stávající vysílače jsou již touto technologií osazené, takže je divákům možné nabízet placenou televizi a HD kanály na stávající anténu. Uživatel si v jakémkoli supermarketu či trafice koupí krabici s dekodérem nebo speciální kartu, kterou vloží do televizoru. Součástí bude předplacený kredit, který divákovi umožní sledovat obsah, kvůli němuž by si musel zřizovat parabolu nebo kabelovou přípojku, uvedl v již citovaném rozhovoru v týdeníku Euro Levinský.

Spuštění systému DVB-T2 v Česku není problém. Otázkou je, zda ho chce trh

Platforma DVB-T2 logo 100
Český metrologický institut ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi včera v prostorách pražské věže na Žižkově prezentoval první výsledky testů systému DVB-T2, který je možné právě z této lokality zachytit od loňského listopadu. Zúčastnění odborníci, mezi kterými nechyběli všichni techničtí ředitelé televizí, které se zkušebního vysílání účastní, zástupci výrobců elektroniky i vybraní novináři, se mohli seznámit také s plány tohoto vysílání do budoucna. České Radiokomunikace nevylučují, že by případně otestovaly také technologii hybridní televize HbbTV a vysílání s 3D obrazem.

S pozemní televizí druhé generace se počítá i v jiných zemích

Ať se nám to líbí, nebo ne, DVB-T2 je něco, co nás zkrátka čeká. Nejde zdaleka o nějaký výmysl, který se zrodil v českých hlavách. V komerčním provozu je v současné době pozemní digitální televize druhé generace již v pěti zemích – Velké Británii, Itálii, Švédsku, Finsku, a dokonce i pro nás absolutně neznámé (z pohledu politického i geografického) Zambii. Ve zkušebním provozu pak funguje v dalších devíti zemích. Česká republika patří například spolu se Slovenskem, Rakouskem nebo Ukrajinou mezi země, které DVB-T2 adaptovaly jako svou normu pro další vývoj pozemní televize. Pravděpodobně právě v Rakousku se nechaly Radiokomunikace inspirovat pro svůj placený model DVB-T2. Tamní telekomunikační operátor ORS, mimo jiné dceřiná firma veřejnoprávní televize a rozhlasu ORF, získal nedávno povolení pro spuštění dvou multiplexů DVB-T2. Podrobnosti zatím v tuto chvíli známy nejsou, ale má se v nich objevit až třicet stanic včetně HD kanálů, mezi kterými nebudou chybět ORF 1, ORF 2, ZDF nebo Servus TV.

BRAND24

ORF 1 HD - screenshot 2011

S šířením HD signálu v DVB-T2 počítá v Rakousku i veřejnoprávní ORF (Screenshot: autor)

Bude DVB-T2 hitem léta nebo příštích Vánoc?

Letošní Vánoce mohly být teoreticky ideálním obdobím, jak k divákům dostat vysílání v normě DVB-T2. Specifikaci už mají České Radiokomunikace na základě dlouhodobého testování hotovou od začátku listopadu. Tak kde je problém? Bohužel zatím na českém trhu nejsou televizory, které by obsahovaly DVB-T2 tuner. Buďto s ním vůbec nepočítají, nebo jde o modely, které ho sice například ve Velké Británii mají, nicméně (nejen) v regionu střední Evropy tomu tak není. A bohužel to může být velkým mínusem pro tento standard. Na druhou stranu ještě není třeba házet flintu do žita. V příštím roce nás čekají dvě významné sportovní události – fotbalové Euro a především letní olympiáda v Londýně. Mistrovství světa v hokeji je pak už úplnou samozřejmostí, opakuje se každý rok. Otázkou je, jak budou modelové řady televizorů pro příští rok vypadat, rozhodně by ale nebylo špatné, kdyby už tunery DVB-T2 disponovaly. Další možností pak budou až Vánoce 2012 a promeškat tuto možnost by tak jistě byla obrovská škoda nejen pro diváky, ale pochopitelně především samotné výrobce.

Po argumentech, které byly předloženy ve prospěch DVB-T2, máte názor jaký?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).