Hlavní navigace

Začíná největší událost v oblasti spotřební elektroniky. České firmy účast ignorují

2. 9. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Již zítra začíná v německém Berlíně jedna z nejočekávanějších událostí letošního roku, co se spotřební elektroniky týká - jubilejní padesátý ročník veletrhu IFA, který představí největší novinky v této oblasti doslova z celého světa. Akce se koná na ploše více než 120 tisíc metrů čtverečních, kde bude více než 1164 stánků vystavovatelů. Pořadatelé očekávají, že za šest dní navštíví veletrh přibližně 250 tisíc návštěvníků z řad odborné i laické veřejnosti. Budou na něm představeny nové a inovované výrobky firem z celého světa. Účast firem z Česka přitom bude naprosto minimální.

Co se očekává

Společnosti, o kterých byla řeč, mívají obvykle pronajat celý sál jen pro sebe. Včera již proběhlo několik tiskových konferencí, další budou pokračovat dnes, na kterých některé firmy představily nové trendy a v předstihu i své nové výrobky. Je z nich patrné, že se výrobci snaží v době doznívající ekonomické krize zaujmout nejen větší funkčností, estetikou, ekologičností ale i značně energeticky úspornými spotřebiči. V letošním roce se celosvětově počítá s prodejem spotřební elektroniky v řádu přes 580 miliard euro a v příštím roce má tento trh ještě o něco vzrůst! To je nemalá částka a bude záležet na každém výrobci, kolik si z této sumy získá pro sebe.

Jednatřicetipalcový OLED displej od LG

Tento OLED zobrazovač LG Electronics tenký pouze 7,8 milimetrů bude mít na IFA premiéru

LG představí svůj nový OLED zobrazovač

Například jihokorejská firma LG představí novou řadu 3D televizorů. Hitem má být plazma o velikosti úhlopříčky 180 palců s názvem LG PX950N. Jako první na světě dostala takzvanou 3D THX certifikaci, což je uznání pro dokonalé domácí 3D kino. Tato televize používá vlastní svítící pixely, které pomáhají k širšímu pozorovacímu úhlu sledování. Podporuje také Multiobrazový formát (MPF). Tato funkce umožňuje uživatelům připojit jejich 3D kamery na televizory a také současně sledovat jejich 3D záběry přímo na velké obrazovce. PX950N zajistí například snadné připojení přes Netcast, DLNA a bezdrátový AV link. To dává svobodu uživateli, který tak získá přístup k bohaté knihovně 3D filmů prostřednictvím on-line nebo digitálních knihoven. Tato firma představí i ultratenký displej s tloušťkou necelých tří milimetrů s úhlopříčkou 31 palců. Bude zajímavé sledovat, kam až toto zmenšování tloušťky monitorů povede. Zvětšení úhlopříčky této technologie však bude vyžadovat ještě nějaký týden výzkumu. Kýchání a otevírání oken před monitorem se pravděpodobně nedoporučuje. :-)

LG 15EL9500 z boku

LG 15EL9500, tenčí, než jste si možná dokázali představit

Již několik let se například Heinrich Hertz Institut zabývá vývojem velkého kroku vpřed, a to sledování 3D obrazu bez speciálních brýlí. Technika, která to umožňuje, se odborně nazývá „Autostereoscopic“. Jak se tato technologie vyvíjí a zda dospěla k prodejnímu použití, bude určitě trhákem letošní IFY.

Samsung nabídne Blu-ray rekordér se dvěma tunery a přehráváním 3D Blu-ray disků

Poprvé bude také předveden široký výběr Blu-ray přehrávačů se schopností přehrávat 3D spolu s mnoha modely dalších multimediálních zařízení, jako jsou přehrávače digitálních médií, která dokážou přehrávat obsah z PC prostřednictvím domácí sítě, nebo které podporují služby videa na vyžádání (video-on-demand). Jedním ze zástupců je například Samsung BD-C8900. Je to Blu-Ray rekordér s 3D rozlišením. Samsung BD-C8900 je větší verzí dvou přehrávačů BD-C8300 nebo C8500 BD. Rozdílem je pevný disk s velkou kapacitou, možnost přehrávání 3D Blu-ray disků a schopnost playbacku. Nabitý je ale pochopitelně i dalšími zajímavými technologiemi.

Samsung-BD-C8900S

Samsung BD-C8900 má dva tunery (DVB-T a DVB-C). A spolu s integrovaným 500 GB pevným diskem vám umožní záznam vysílání ve formátu HDTV a může nahradit váš stávající externí terrestrický nebo satelitní box. Na veletrhu budou k vidění i stereoskopické videokamery jak pro profesionály, tak amatéry.

Berlín má již za sebou testy DVB-T2

V Berlíně byl od 22. do 24. června proveden test standardu DVB-T2. Test pak pokračoval do konce mistrovství světa v kopané. Tehdy ho pořádala společností Media Broadcast jako součást projektu DVB. Deset mezinárodních společností z odvětví vysílání si mělo možnost vyzkoušet kompatibilitu svých DVB-T2 komponentů: brány, modulátory, přijímače a analyzátory. Prezentace byla unikátní v tom, že šlo o vůbec první živé vysílání DVB-T2 signálu v novém režimu MPLP. Ten umožňuje velmi efektivní a flexibilní využití dostupné přenosové kapacity a tím DVB-T2 ještě více zatraktivnit pro poskytovatele obsahu. Test byl uskutečněn v kódování MPEG-4/H.264 s pře­nosovou rychlostí přibližně 10 Mbps. Zkoušky proběhly také s menším datovým tokem pouze okolo 3 Mbps. Současně bylo v tomto standardu ověřeno vysílání SD a HD programů, radií i mobilních služeb v jednom multiplexu. Tehdy se vysílaly současně programy Das Erste, RBB, ProSieben a ZDF, z nichž jeden byl v HD rozlišení.

V DVB-T2 se bude vysílat i na IFA

Dokonalejší standard digitální terestrické televize bude také jedním z taháků berlínského veletrhu IFA. Společnost Media Broadcast, která provedla již minulý test, bude tímto systém volně vysílat v digitálním multiplexu na jednom z berlínských vysílačů (je možné, že to bude přímo ten, který je umístěn v areálu výstaviště) a signál bude přijímán a k vidění na některých stáncích vystavovatelů jako demonstrace nových set-top-boxů nebo televizí vybavených tunery DVB-T2. Stejně jako v červnu by měly být součástí této sítě programy Das Erste, RBB, ProSieben a ZDF. Test systému DVB-T2 proběhl letos, stejně jako v ostatních zemích, v Praze (provedly ho České Radiokomunikace). Tehdy byly šířeny programy ČT 1 a Nova (v klasickém i vysokém rozlišení). V některých oblastech Velké Británie se v něm už dokonce vysílá.

Philips 32PFL8605H 3D balíček

Majitelé 3D televizorů si budou moci nasadit brýle a sledovat novinky z veletrhu IFA trojrozměrně. Nutností je ale satelitní příjem a nasměrovaná parabola na pozici Astra 23,5 st. východně. (Foto: Bohumil Herwig).

Ve 3D na satelitu, v HD na internetu a aktuálně ve vysílání Německé televize

Kdo bude chtít doma sledovat téměř v přímém přenosu dění na veletrhu IFA 2010, bude mít možnost. V době od 3. do 8. září budou zprávy o nejnovějších spotřebitelských trendech vysílané po celé Evropě prostřednictvím 3D demo kanálu Astra. Snímání a úpravu obsahu bude zpracovávat svými technologiemi společnost Panasonic. Parametry přijmu: Astra 3B (23,5 st. východně), 11778/V, SR 27500, FEC 9/10, norma DVB-S2/QPSK, bez kódování (FTA). Signál 3D demo kanálu bude přenášený ve formátu side-by-side a pro jeho korektní sledování je nutné být vybaven nejen HDTV set-top-boxem, ale také 3D televizorem s brýlemi. Aktuální zpravodajství v anglickém jazyce bude možné sledovat každý den od 10 hodin každé dvě hodiny, sestřih nejdůležitějších zpráv pak i po skončení veletrhu až do 18. září. Zájemci o vysílání ve vysokém rozlišení budou mít pravděpodobně smůlu. Sledovat ho v tomto formátu budou moci pouze prostřednictvím internetu na adrese festivalové televize: www.messelive.tv. Zde bude na výběr buď takzvaný „live-stream“ nebo videa z archivu. Veletrhu se z pochopitelných důvodů účastní také německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF, které přinesou aktuální zpravodajství a živé vstupy ve svém vysílání.

BRAND24

Závěrem jedno povzdechnutí

Zatímco pro velké zahraniční firmy, mezi kterými nechybí přední světoví výrobci elektroniky, je účast na takovéto akci v podstatě nutností, české firmy jsou, zdá se, trochu jiného názoru. Pokud se totiž podíváte na seznam vystavovatelů, z těch tuzemských tam najdete pouze tři. Ano, čtete správě, pouhé tři společnosti. Jedná se konkrétně o výrobce navigačních systémů Dynavix, síť prodejen ze spotřební elektronikou Euronics a brněnskou pobočku výrobce bíle a další techniky, Miele. Mezi vystavovateli byste proto marně hledali například České Radiokomunikace nebo třeba Českou televizi (ta se pravděpodobně zúčastní pouze jako akreditovaný subjekt mezi novináři). Přitom i české firmy a subjekty by měly o sobě dát v Evropě vědět. Uvážíme-li že veletrh navštíví desetitisíce návštěvníků a akreditovalo se i několik tisíc novinářů, nad naprosto minimální účastí českých firem zůstává rozum stát. Nemáme snad co nabídnout? Svou roli ale pochopitelně hraje určitě také probíhající ekonomická krize.

Foto: firemní fotografie

Je podle vašeho názoru IFA atraktivním veletrhem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).