Hlavní navigace

Začátek roku 2012 byl velmi hektický, a nejen kvůli Primě

7. 1. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Bude i rok 2012 bohatý na události z oblasti digitální televize? Vypadá to tak. V tomto týdnu především hýbala děním televize Prima, která se proměnila na Primu family. První den jí hodně klesla sledovanost, ale jak se později ukázalo, nešlo o trend, ale pouze o dočasný stav. Z České republiky a Slovenska odešla dokumentární stanice DoQ a dozvěděli jsme se také to, že z televize Nova odchází další čtyři šéfové. Česká televize změnila po letech mluvčího. Je vám to snad za prvních sedm dní tohoto roku málo?

Skončila televize Prima, odstartovala Prima family

Oficiální vysvětlení od Primy říká, že druhá největší televize v Česku chce lépe profilovat svoje programy a že podle výzkumu, který si nechala udělat, je mezi diváky největší poptávka po rodinně zaměřené televizi. Proto se hlavní program Primy přejmenovává na Primu family a chce posílit rodinné pořady. Jenže kvůli tomu by Prima nemusela měnit pozici v multiplexu 2, kde vysílá společně s Novou a Barrandovem. Skutečným důvodem je dlouhodobá snaha Primy zbavit se povinnosti pouštět do svého vysílání regionální televize s jejich zpravodajstvím. A protože původní vysílací licence Primě přímo přikazovala regiony pouštět do jejího vysílání, rozhodla se tuto licenci vrátit a začít vysílat podle nové pro program Prima family. „Nový“ program žádnou povinnost pouštět do vysílání regiony nemá, což znamená, že od pondělí 2. ledna se už na hlavní Primě od 17:40 neobjevuje regionální zpravodajství studií RTA nebo R1 (podle regionu, kde zrovna Primu přijímáte).

Jan Potůček: Nejde vám Prima? Musíte přeladit televizi nebo set-top-box na Primu family
Jan Potůček: Prima family je už zase před ČT 1, dostala se na hodnoty zpřed Vánoc
Lukáš Polák: Primu family srazilo na kolena přelaďování. Měla podíl necelých 10 %
Lukáš Polák: Sledovanost Primy family vzrostla. Úbytek diváků byl jen dočasný
Lukáš Polák: Multiplex 2 Českých Radiokomunikací opět s pěti programovými pozicemi

Ukončení šíření kanálu DoQ v Česku a na Slovensku

S mírným zpožděním oproti původnímu plánu ukončila v pondělí společnost IKO TV Central Europe šíření dokumentárního kanálu DoQ v Česku a u našich východních sousedů. Vysílání stanice nahradila černá obrazovka opatřená případně ještě o textovou informaci. Satelitní služba freeSAT by UPC Direct program z nabídky nevyřadila a nadále ho nabízí včetně české jazykové stopy. Původně bylo vypnutí stanice plánováno na 1. ledna. Důvody k ukončení existence tohoto kanálu okomentoval pro server Mediálne.sk PR manažer firmy Jakub Zíka. Vedení společnosti se rozhodlo stanici přeformátovat z multiregionální na lokální, přičemž důraz se bude nově klást především na lokální tvorbu, uvedl Zíka. Vyjádření provozovatele stanice si lze tedy vyložit také tak, že kanál neobstál ve velké konkurenci ostatních dokumentárních programů. V České republice působí takto zaměřené stanice například pod hlavičkou Viasat, Spektrum, National Geographic a některé další. IKO TV v tuto chvíli provozuje na našem trhu stanice Film+ a Fishing and Hunting.

DoQ screenshot - kingofsat.net

DoQ už si v českých a slovenských kabelovkách oficiálně nenaladíte. Satelitní služba freeSAT by UPC Direct ho ale stále šíří. (Zdroj: Kingofsat. net)

Lukáš Polák: Dokumentární kanál DoQ ukončil vysílání v Česku a na Slovensku

Na Nově skončili další čtyři manažeři

Z televize Nova odcházejí další důležití lidé: programmer Miloš Zahradník, výkonný producent self promo a grafiky David Cynk a producent zpravodajství Dan Juřička. Serveru DigiZone.cz to sdělil zdroj z Novy, který si nepřál být jmenován a ředitel PR Vladimír Mužík tuto informaci potvrdil. Všichni tři odcházejí na základě vzájemné dohody, řekl Mužík. Novu stejným způsobem opouští i výkonný ředitel produkční společnosti MediaPro Pictures Petr Erben. Zahradník měl na starosti programovou skladbu jednotlivých stanic Novy, v minulosti pracoval jako programový ředitel na Primě. Cynk vedl oddělení grafiky a výroby upoutávek, Juřička zase produkci zpravodajství, tedy nejsledovanějších pořadů Novy. Televize neupřesnila, k jakému datu zmiňovaní zaměstnanci odcházejí, některým ale ještě poběží dvouměsíční výpovědní lhůta.

Identy TV Nova - zima 2010/11

Na Nově je v těchto měsících pěkně horko. (Zdroj: TV Nova)

Jan Potůček: Novu opouští programmer Zahradník, šéf selfu Cynk a producent zpráv Juřička
Lukáš Polák: Petr Erben, ředitel výroby pořadů na Nově, skončil po vzájemné dohodě

Stručně

Česká republika vypne poslední analogové televizní vysílače, které provozuje už jen televize Nova. Odstartují nové televizní programy – páté kanály Novy a České televize, dětská TV Pohoda, samostatné regionální televize Zak a Genus Plus. V placené formě se objeví větší množství televizí ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) v pozemních sítích. Rozšiřování čeká i na digitální rozhlas.

Jan Potůček: Jaký bude „digitální“ rok 2012 v Česku? V lecčems přelomový

Ladislava Štichu, který opouští post tiskového mluvčího České televize k 30. lednu, nahradí na této pozici Michaela Fričová. Ta už si funkci „hlasu televize“ vyzkoušela na Nově, kde komunikovala s médii za působení tehdejšího generálního ředitele Petra Dvořáka. Právě ten je nyní šéfem veřejnoprávního média z Kavčích hor.

Lukáš Polák: Bývalá mluvčí Novy Michaela Fričová bude hovořit za Českou televizi

Českou verzi panevropského sportovního kanálu Eurosport 2 s přenosy německé fotbalové Bundesligy zařadí od 10. ledna do svojí nabídky největší česká kabelová společnost UPC. Stanice nahradí nynější Eurosport 2 v angličtině, který je celoevropskou mutací tohoto programu. Informoval o tom mluvčí české UPC Juraj Gerbery.

Jan Potůček: UPC zařadí od 10. ledna českou verzi Eurosportu 2 s Bundesligou

Bundesliga - web

Dokumentární kanál Viasat HD rozšířil placenou programovou nabídku největší české satelitní služby Skylink. Naladí ho diváci, kteří si předplácí balíčky Kombi, HD Plus, Multi HD a Komplet, aniž by se změnil jejich ceník. Nový program je přístupný pro nové karty Irdeto a Irdeto ICE (série 4 2…), sdělil ředitel zákaznického centra Skylinku Michal Kopřiva. Testy Viasatu HD s českou zvukovou stopou na satelitní pozici 23,5 stupně východně probíhaly již od Silvestra.

Jan Potůček: Satelitní Skylink zařazuje do svojí nabídky dokumentární Viasat HD

Novou podobu internetového videoarchivu svých pořadů připravuje televizní skupina Prima. Koncem prosince si kvůli tomu registrovala u patentového úřadu název nové služby Prima PLAY. Zajímavé je, že den před zveřejněním žádosti FTV Primy na webu Úřadu průmyslového vlastnictví si jistý Pavel Kohout ze středočeských Senohrab registroval internetové domény www.primaplay.cz a www.prima-play.cz.

Jan Potůček: FTV Prima si registruje název Prima PLAY. Bude to její vlastní „Voyo“?

BRAND24

Dosavadní ředitel marketingu a PR televize Barrandov a pozdější místopředseda představenstva Barrandov Televizní Studio, a.s. a ředitel vlastní tvorby Janis Sidovský si ke svým třem stávajícím pozicím přidal nově také post programového ředitele. Informovala o tom PR manažerka stanice Kateřina Kotalová. Sidovský působí na Barrandově od roku 2007 a je autorem několika známých televizních projektů.

Lukáš Polák: Programovým ředitelem televize Barrandov je Janis Sidovský

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).