Hlavní navigace

Začala IFA 2017, ČT art představilo podzimní schéma a kdy skončí regionální multiplexy DVB-T?

2. 9. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Messe Berlin
TÝDENNÍ REVIZE – Sešla se také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a Digi TV začalo svůj podzimní útok. Převedlo Sport 1 HD a Sport 2 HD do základní nabídky.

V Berlíně začal jeden z největších světových veletrhů spotřební elektroniky

Jak jsme vás už informovali, společnost Acer na veletrhu IFA 2017, který probíhá od 1. do 6. září v Berlíně, představila mj. projektory VL7860 pro domácí použití. Míří jimi na filmové nadšence a nabídnou jak rozlišení Ultra HD (4K), tak podporu technologie HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah).

A co chystají tradiční výrobci televizorů jako Panasonic, Philips, Samsung a Sony? Většinou nic zásadního, snad s výjimkou Philipsu (TP Vision) a toho, že LG poprvé licencuje svůj WebOS.

Bohumil Herwig: Začíná veletrh IFA 2017. Podívejte se na chystané televizní novinky

Bohumil Herwig: Acer VL7860: laser pro 4K

Bohumil Herwig: LG poprvé licencuje WebOS. Najdete ho v OLED televizoru B&O BeoVision Eclipse

Bohumil Herwig: Čeká nás další souboj velikánů. Přichází HDR10+

Kdy skončí regionální multiplexy na DVB-T?

Telekomunikační úřad připravil návrh změny části Plánu využití rádiového spektra (PVRS), podle něhož by regionální multiplexy DVB-T nemusely končit již letos na Silvestra.

Značně rozporuplné názory na možnost prodloužení individuálních oprávnění ke kmitočtům pro regionální sítě DVB-T mají provozovatelé těchto multiplexů. Zatímco většina operátorů regionálních sítí pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T by ráda pokračovala ve vysílání i po 31. prosinci 2017, kdy jim vyprší původně udělená individuální oprávnění ke kmitočtům, České Radiokomunikace jsou proti a trvají na ukončení existence regionálních multiplexů již ke konci letošního roku. Obávají se totiž, že by regionální sítě DVB-T blokovaly kmitočty potřebné pro výstavbu přechodových a finálních sítí DVB-T2 a také jejich dokrývačů.

Jan Potůček: Operátoři se neshodnou na pokračování regionálních sítí DVB-T, jak to navrhuje ČTÚ

ČT art představilo své podzimní programové schéma

Už od prvního září zahájí ČT art tzv. Týdnem dárků své podzimní vysílání. Chybět nebude slavící Divadlo na Vinohradech a Husa na provázku, cykly s Dariou Klimentovou, Davidem Vávrou či Rudy Linkou.

Hned v prvním zářijovém týdnu také na diváky čeká premiérový koncert Vídeňské filharmonie ze Schönbrunnu či unikátní záznam koncertu mladého Luciana Pavarottiho z milánské La Scaly, k výročí deseti let od úmrtí tohoto slavného tenoristy.

Bohumil Herwig: Podzimní schéma ČT art – Rudy Linka, Pavarotti i Husa na provázku

Bohumil Herwig a Karel Choc: Podzimní schéma ČT art: Podívejte se na fotogalerii z tiskové konference

Stručně

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, Rada) na svém 14. zasedání konaném 29. 8. 2017 projednala 65 bodů programu, vyhodnotila 26 stížností diváků a posluchačů, vydala šest upozornění na porušení zákona a rozhodla o zahájení jednoho správního řízení a sedmi řízení o přestupku. Zvolena byla i nová místopředsedkyně a rozhodnutím Nejvyššího správního soudu bylo zrušeno rozhodnutí Rady o uložení pokuty společnosti Allivictus, s. r. o.

Bohumil Herwig: Zasedala RRTV. Potíže má Hyundai, Prima i Nova. Slušnej kanál může změnit název

Digi TV přestane vysílat Sport 1 a Sport 2 v nízkém rozlišení (SD) a nahradí je kanály ve vysokém rozlišení (HD). Zvýšení kvality vysílání však není jedinou změnou, která se chystá. V průběhu září, předběžně k 20. 9., přibudou – opět do základního programového balíčku – dvě novinky: Cartoon Network určený pro děti a známá zpravodajská stanice CNN.

Bohumil Herwig: Digi TV – Sport 1 HD a Sport 2 HD už v základním balíčku, objeví se i CNN


Autor: Digi TV

Studio Digi Sportu.

Nové zpravodajské studio televize Prima se stavělo od pátku 11. srpna po dobu sedmnácti dní, původní zůstávají pouze zdi, strop, podlaha a prosklená stěna za námi. Změnily se i znělky a hudební obal zpravodajských relací. Nová grafika znělek využívá zeměpisnou síť poledníků a rovnoběžek, vytvořilo ji grafické studio Untergrund. Autorem nové hudby je Karel Antonín, hudebním režisérem Patrik Kettner a Lukáš Tvrdoň, který je zároveň zvukovým mistrem.

Jan Brychta: Prohlédněte si nové zpravodajské studio televize Prima

Společnost S&P Broadcasting nabídne nový podzimní program od 4. září. Zahájí ho pořady jako „Holky v kuchyni“ s Haylie Duff, „Jamieho revoluce ve stravování 2“ s Jamiem Oliverem, „V mysli šéfkuchaře 2“ s Davidem Changem, „Vlasatí motorkáři: Asijské dobrodružství“ a „Annabel Langbein: U mě na zahrádce 2“.

Bohumil Herwig: Podzim na Mňam TV: zahraniční hvězdy i vlastní produkce. A přijde i Jamie…

Český rozhlas spustil na základě individuálních oprávnění vydaných ČTÚ pět nových VKV vysílačů. Dva vysílače získá ČRo Plus, další tři regionální ČRo Pardubice. Vydal také Výroční zprávu o hospodaření za rok 2016.

Bohumil Herwig: Český rozhlas začne zítra využívat pět nových VKV vysílačů

Bohumil Herwig: Český rozhlas byl v roce 2016 i přes ohlášený vyrovnaný rozpočet v mírném zisku

BRAND24

Vysílač Ústí nad Labem, Klíše.
Autor: ČRa

Vysílač Ústí nad Labem, Klíše.

České Radiokomunikace (ČRa) do svého seznamu zařízení ověřených pro provoz budoucího zemského televizního vysílání zapisují další televizory a jeden set-top box. Přes celé prázdniny zel seznam prázdnotou, resp. do něj žádné přístroje přidány nebyly. Koncem minulého týdne byly zařazeny, se zpětnou platností, nové.

Bohumil Herwig: DVB-T2 ověřeno: Po více než dvou měsících tu máme další várku přístrojů

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.
Autor: ČRa

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).