Hlavní navigace

Zabezpečovací zařízení Jablotron 100: co nabízí a co umí?

14. 9. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Jablotron
Pro Digiroom jsme na dlouhodobé vyzkoušení domluvili špičkový zabezpečovací systém české výroby, který přináší už i prvky inteligentní domácnosti.

Zabezpečovací zařízení a zařízení bránící vstupu nepovolaných osob doznaly za posledních deset, patnáct let nebývalého pokroku. Někdy kolem konce roku 2000 jsem nechával do nového domu montovat v té době špičkový systém Paradox. Neměl chybu a funguje dodnes. Co si ale vzpomínám, některé věci byly složité, hlášení od čidel někdy poněkud nepochopitelná s poměrně častými falešnými poplachy. Navíc systém nebylo zcela jednoduché rozšířit a ani samotná montáž nebyla triviální. Nyní bydlím někde jinde, neboť život jde dál, a tak jsem sáhl pro změnu po ryze českém zabezpečovacím systému Jablotron 100 patřícím taktéž mezi naprostou špičku.

V porovnání a s odstupem let, čímž se pochopitelně nechci nijak dotknout Paradoxu, který je také o kus dál, je posun hodně patrný. Vše je uživatelsky přítulnější a pro obsluhu pochopitelnější. Montáž je jako stavebnice, kterou není problém kdykoli snadno a rychle rozšířit podle požadavků klienta a navíc lze sestavit jak systém složený z bezdrátových či naopak drátových okruhů, tak systém kombinovaný. Vše se pak stýká v centrální jednotce a ovládá přes klávesnici, mobilní telefon či různé druhy klíčenek a čipů.

V dnešním úvodním článku se podíváme na možnosti zmiňovaného systému, který je tím nejvyšším, jaký Jablotron nabízí. Na jeho montáž a konkrétní zkušenosti z více než půlročního provozu, z něhož valná část už uplynula, se zaměříme v dalším článku.

ČTĚTE TAKÉ: Základní přehled jednotlivých zabezpečovacích zařízení Jablotron

Co nabízí Jablotron 100?

Možnosti dobře shrnují firemní webové stránky, takže vybíráme…

  • Zabezpečovací zařízení může mít až 15 samostatných sekcí, až 120 sběrnicových (drátových) nebo bezdrátových zón a až 32 programovatelných výstupů.
  • Celkem může být v systému zavedeno až 300 uživatelských kódů.
  • SMS zprávy ze systému mohou jít na až 30 uživatelů.
  • Patnáct uživatelů může využívat i hlasová upozornění.

Centrální jednotka „zabezpečovačky“ má vestavěný komunikátor pro GPRS/GSM/LAN umožňující hlasovou, textovou (SMS) nebo GPRS komunikaci jak s koncovým uživatelem, tak s pultem centrální ochrany (PCO).

Jednotlivá čidla mohou být napojena jak drátově, tak bezdrátově, a není problém vytvořit kombinovaný systém, u kterého nakonec nejspíše domácí uživatelé skončí.

K vašemu „alarmu“ se dostanete odkudkoli, kde máte datové spojení, a to prostřednictvím webové aplikace nebo aplikace pro chytrý telefon. Na dálku pak můžete zajišťovat i odjišťovat jednotlivé sekce, podívat se do historie nebo na teplotní čidla, pokud je máte v systému instalována. A i ta mají historii, takže není problém zjistit průběh teplot či jejich mezní hodnoty řekněme za poslední týden.

Kde všude ho využijete?

Opravdu všude. Vedle klasických instalací, jako je dům či byt, můžete například jednotlivá čidla (okruhy) zavést do auta, které máte zaparkováno nedaleko bytu nebo na vašem pozemku, můžete připojit zahradní objekty, typicky nějakou kůlnu, kde máte sekačku, motorovou pilu apod., nebo je můžete umístit i do zatím nepoužívaných a nevytápěných prostor. Nebo – jako já – jedno čidlo „odhodit“ k sousedovi o dvě stě metrů dál…

Bezdrátový systém pracuje na frekvenci kolem 868 MHz a jeho čidla můžete tudíž umístit do vzdálenosti několika set metrů od základny (většinou se udává 300 m ve volném prostoru). Díky tomu se vám otevírají značné možnosti i na opravdu velkém pozemku či v domovní instalaci.

Operace se zabezpečovacím zařízením, resp. zajištění a odjištění objektu, mohou probíhat jak přes klávesnici a PIN, tak bezdrátovou klíčenku nebo nějaký čip typu RFID, který je určen pro komunikaci na velmi krátkou vzdálenost v podstatě dotykovou. Jednotlivé okruhy mohou být zajišťovány a odjišťovány nezávisle na sobě, takže se kupříkladu jedna sekce bude odjišťovat a zajišťovat bezdrátovou klíčenkou a druhá pouze přes klávesnici.

Variabilita je skutečně obrovská a obsluha jednoduchá.

Příjemné je, že si můžete nechat vytvořit například i okruh vnějšího zabezpečení, v němž budou pouze okna a dveře, tedy plášť budovy, a k tomu například zahradní domek a technická místnost, do které se vchází zvenku.

Před spaním pak postačí zmáčknout jediné tlačítko a vše máte zajištěno tak, jak si představujete.

Drát, bezdrát a čidla

Díky modulu JA-110R lze do klasického drátového zabezpečovacího systému, který si v podstatě můžete „roztahat“, jak potřebujete, zavést i bezdrátová čidla. Ne každému se totiž chce tahat kabely například k oknům a dveřím a někdy by to ani nešlo, nebo by to bylo příliš komplikované (instalace někde na zahradě).

Zmiňovaný modul má rozsah pracovních teplot –10 °C až +40 °C, z čehož vyplývají požadavky na jeho umístění, a k ústředně musí být připojen drátem. Pak dokáže obsloužit desítky bezdrátových čidel, navíc k systému můžete připojit až tři takovéto jednotky, takže v tomto směru strádat nebudete.

Drátově je nejlepší napojit ještě venkovní sirénu (existuje i bezdrátová varianta s dosahem 300 m), která má tu výhodu, že houká na obě strany, takže se nedá jednoduše zapěnit. Vnitřní siréna už může být i bezdrátová, a protože je malých rozměrů a vyžaduje pouze napájení 230 volty, může být umístěna i zcela nenápadně.

Rozhodnutí týkající se čidel, tj. zda je připojit drátově či bezdrátově, už záleží na vás, resp. na vašich možnostech a provedeném rozvodu. Výhodou je, že k dispozici jsou obě varianty, a to jako integrální součást systému, a ne nějaký doplněk.

Například JA-150P je bezdrátový detektor pohybu (PIR) v několika variantách (chodba, záclonový, zvířecí) a je napájený dvěma alkalickými bateriemi s typickou životností dva roky. Opět pracuje v pásmu asi 868 MHz a umisťuje se do výšky nějakých 2,5 m. Je interiérový s rozsahem pracovních teplot –10 °C až +40 °C a dosahem kolem 300 m, což je ovšem opět udáváno pro volný terén. I tak ale vzdálenost v typické soukromé stavbě bohatě postačí.

Zajímavým detektorem pohybu je sběrnicový (drátový) JA-120PC vybavený fotoaparátem, který při zaznamenání pohybu pořizuje barevný snímek v rozlišení až 640 × 480 bodů.

K dispozici jsou ještě další vnitřní i venkovní detektory pohybu, například dvouzónové (poplach se vyvolá přerušením obou zón) a také magnetické pro okna a dveře ve dvou barvách a v několika provedeních. K nim si ještě připočtěte různé detektory kouře a teploty, rozbití skla, optickou závoru nebo infrazávoru a také malá a nenápadná vnitřní a podstatně větší vnější čidla pro snímání teploty jako takové, ze kterých pak aplikace MyJablotron udělá slušivé denní či měsíční grafy s vyznačeným maximem, minimem a průměrem.

Mít ale můžete i měřič elektrické energie, který se namontuje na přívod do domu a následně dá přehled nejen o celkové spotřebě vaší nemovitosti, ale i o časech nízkého a vysokého tarifu.

Tohle je hodně šikovná věcička, a i když provedení není nejlevnější, kdo chce mít přehled, neodolá.

Vlevo venkovní siréna (drátová) JA-111A RB, vpravo vnitřní bezdrátová siréna JA-150A.
Autor: Jablotron

Vlevo venkovní siréna (drátová) JA-111A RB, vpravo vnitřní bezdrátová siréna JA-150A.

Cenové relace

Ty typové pro byt či domek naleznete na odkazu zde (PDF) a cena základního systému (bezdrátový, 4 sledované místnosti) začíná na nějakých 19 000 Kč.

My se podíváme na ceny jednotlivých součástí systému a v tomto okamžiku je zřejmé, že nejdražší je základní jednotka, tedy samotné řídící centrum (10 500 Kč). Čidlo pak vychází od zhruba 1200 Kč výše, detektory, jako například záplavový vhodný do technické místnosti, přijde na 220 Kč, bezdrátový detektor rozbití skla stojí 1100 Kč a bezdrátový magnetický dveřní kontakt 100 Kč.

Obousměrný radiový dálkový ovladač (čtyřtlačítkový) JA-154J přijde na 1200 Kč, ale je hodně luxusní a máte pocit, jako byste ovládali „Rolls“. (Také se dodává v apartní plechové krabičce!)

Jednodušší provedení v podobě JA-186JK přijde na 850 Kč, na 700 Kč pak vyjde JA-182J.

Bezdotykový RFID přívěsek JA-191J pak se 70 Kč představuje nejlevnější řešení. Poslouží pro ty, co neradi „cvakají“ na klávesnici PIN a stačí se jen dotknout příslušného místa.

S pultem centrální ochrany, nebo bez něj?

Je zřejmé, že bez přístupu z centrálního pultu bude zabezpečení omezenější. V každém případě má ale smysl i bez něj a Jablotron Security v tomto ohledu nabízí levný a zajímavý program zvaný „Provozní dohled“.

Za 96 Kč měsíčně získáte bezpečnostní SIM kartu včetně vzdáleného dohledu, a tudíž i přístup do vašeho zabezpečovacího systému přes aplikaci MyJablotron. K dispozici jsou i upozornění na narušení objektu formou textových zpráv a e-mailů, měření teplot a spotřeby energie. Získáte ale i rozšířenou záruku na 7 let bezplatných oprav v servisním středisku a můžete svůj alarm i vzdáleně ovládat a kontrolovat. Nicméně v ceně zabezpečovacího zařízení máte tři měsíce plného provozu pultu centrální ochrany (PCO) zdarma, takže máte čas si vybrat.

Pokud se rozhodnete využít PCO, máte na výběr mezi následujícími balíčky:

  • „Základní ochrana“ – 480 Kč/měsíčně, bez výjezdu (za ten se platí zvlášť – 800 Kč).
  • „Běžná ochrana“ – 570 Kč/měsíčně – navíc doplňkové služby, jako kontrola vnitřních prostor při poplachu či možnost vyžádat si dovezení předaných klíčů od objektu. Za výjezd zaplatíte 500 Kč.
  • „Celková ochrana“, 870 Kč/měsíčně – navíc především bezplatné výjezdy při poplachu nebo na vyžádání, zvýšená kontrola objektu během dovolené či bezplatný výjezd při nějaké havárii (plyn, voda…).

Poslední variantou je využívat pouze zabezpečovací zařízení jako takové, tj. bez bezpečnostní SIM karty, a pak je pochopitelně jeho provoz zcela zdarma, záruka běžné dva roky a vše se řeší s montážní firmou.

BRAND24

PCO provozuje společnost Jablotron Security, která chrání už skoro čtyři desítky tisíc objektů. Zásahovými vozidly pokrývá 99,7 % území Česka, průměrný dojezdový čas je deset minut a služba je k dispozici v systému 24/7, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Tolik tedy na závěr oficiální údaje.

Máte doma zabezpečovací zařízení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).