Hlavní navigace

Z prodejen zmizí úplně klasické satelitní SD set-top-boxy, předpovídají prodejci

27. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Zákazníci, kteří si budou chtít pořídit klasický satelitní set-top-box, tedy takový, který umí přijímat signál pouze v běžném (SD) rozlišení obrazu, budou mít pravděpodobně brzo smůlu. Vyplývá to z informací, které server DigiZone.cz získal od některých zástupců velkých značek, jakými jsou TechniSat nebo Homecast. Konec set-top-boxům pouze pro klasické rozlišení předpovídá i jeden ze zástupců satelitních platforem. Ceny za HD přijímače pro vysoké rozlišení se totiž postupně dostávají na úroveň těch klasických.

Skylink: Netestujeme ani jeden SD box

Satelitní platforma Skylink využívá kromě systému podmíněného přístupu CryptoWorks, jehož podpora skončí koncem roku 2012 (neznamená to, že by byl odpojen), také kódování Irdeto. V současné době se v její laboratoři testuje několik set-top-boxů, které jsou adepty na získání označení Skylink Ready. Znamená to, že by bez problémů mohly pracovat s přístupovými kartami Irdeto této služby. Mezi nimi však není ani jeden, který by přijímal programy pouze v SD, tedy klasickém rozlišení obrazu. Serveru DigiZone.cz to řekl výkonný ředitel společnosti TradeTec, zástupce paketu v České republice, Jaromír Glisník. Důvodem je pravděpodobně skutečnost, že cena HD boxu pro MPEG-4 a SD boxu pro MPEG-2 se nyní v podstatě neliší. Rozdíl je zanedbatelný. Jde o cenu přibližně deseti dolarů, uvedl Glisník. Skylink počítá také s možností získání osvědčení pro SD boxy, ale žádná společnost zatím o tuto možnost neprojevila zájem. DigiZone.cz se snažil získat vyjádření také od konkurenční platformy CS Link, která bude také nucena v budoucnu na Irdeto přejít, výkonný ředitel Media Vision Daniel Klička bohužel dlouhodobě nezvedá mobilní telefon.

OptiboX CX PVR READY přední panel

Klasické set-top-boxy mizí ze skladů prodejců, přežijí prý jen HD. Na obrázku OptiboX CX PVR READY. (Foto: Čestmír Polák)

Výrobci od klasických boxů upouštějí

Podle výkonného ředitele společnosti TradeTec Jaromíra Glisníka firmy od výroby klasických set-top-boxů postupně upouštějí. Výrobci stahují tyto set-top-boxy z výrobního programu. Standardem se dnes stává set-top-box s MPEG-4 a HD rozlišením. Není to náš rozmar, přiznává Glisník a dodává: Když bude nějaký výrobce nebo importér chtít přijít s přijímačem v klasickém rozlišení, tak mu pochopitelně bránit nebudeme. Nebudeme mu bránit ani v tom, aby získal známku Skylink Ready. Co se týká budoucnosti systému CryptoWorks, ta, jak již bylo několikrát avizováno, skončí k poslednímu dni roku 2012, rozhodně to ale neznamená, že by od něho Skylink upouštěl. Existence podpory se projeví v tom, že pokud by systém dnes někdo napadl, tak Irdeto na základě závazků, které má, učiní vše pro to, aby se učinila náprava. Pokud by bylo nutné měnit karty, tak je společnost dodá za úplně nejnižší možnou cenu. Pokud bychom měli měnit karty pouze na svůj účet, tzn. za ceny, za které nám je Irdeto dodává, tak je pochopitelně měnit nebudeme, konstatoval šéf Skylinku.

KS říjen 2009 - Glisník

Pokud dojde k prolomení neplacené nabídky, nepůjde v podstatě o žádnou velkou tragédii, přiznává Jaromír Glisník ze Skylinku. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Pokud dojde k prolomení CryptoWorksu, operátor nebude schopen zareagovat

Jaromír Glisník připustil, že ale pochopitelně může nastat problém, s nímž si bez podpory společnosti Irdeto nebude schopen Skylink poradit. Teoreticky by se mohlo stát, že až podpora společností Irdeto skončí a dojde k prolomení kódu, zůstaneme v tom úplně sami. Nebudeme schopni zareagovat. Záleží tedy na tom, o jak závažný problém půjde. Pokud dojde k prolomení systému, ale nebude to nějaká masová záležitost, nevidím důvod, proč by se mělo dělat něco se zákazníky, kteří mají neplacenou nabídku. Myslím si, že i televize, které takto vysílají, by mohly být v tomto případě benevolentní. Otázka je, nakolik by byli benevolentní poskytovatelé sportovních práv, uvedl výkonný ředitel společnost TradeTec. V případě, že by zde vznikl jakýsi černý trh, jako tomu bylo například u satelitní platformy Digi TV, masově by se tedy začaly dodávat přijímače, které by dokázaly dekódovat placenou nabídku bezplatně, tak se Skylink dostane do problému. Musel by tedy vyměnit platícím zákazníkům karty.

Set-top-box mVision HD-300 COMBO NET

Stanou se hitem kamenných prodejen multimediální satelitní HD boxy? (Foto: Čestmír Polák)

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Zástupci velkých firem potvrzují: O SD přijímače už není zájem

Mezi firmami, které zastupují na tuzemském trhu velké značky, už přestává být zájem o klasické přijímače. Potvrzuje to několik z nich, které oslovil server DigiZone.cz. Například společnost Omko, která je provozovatelem našeho e-shopu, připouští, že SD přijímače už na skladech skutečně nebudou. Pravděpodobně budou samé HD. Cena HD přijímačů je nyní srovnatelná s těmi SD, potvrdil slova Jaromíra Glisníka Aleš Kropáček z obchodního oddělení firmy. Je to pouze naše domněnka. Za rozumnou cenu žádný přijímač není, uvedl pro DigiZone.cz Kropáček, kterého doplnil ředitel Daniel Sládek ze společnosti Allcom. Ta je v České republice zástupcem značky Homecast. Určitě nastane období výhradního prodeje HD přijímačů, protože žádný z výrobců, který je vyrábí s originální licencí, už nevyrábí SD boxy, pouze HD. Souvisí to i s tím, kdy Skylink přejde pouze na systém Irdeto, konstatoval Sládek.

BRAND24

Ondřej Lukáč, David Rácz

David Rácz (na obrázku vpravo) přiznává, že o SD přijímače klesá zájem i na malém městě, jakým jsou Domažlice. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Klasické set-top-boxy se doprodávají nebo už nejsou

Ředitel Allcomu Daniel Sládek pro DigiZone.cz dokonce uvedl, že firma už nemá na skladu v současné době žádné SD satelitní přijímače, a proto bude prodávat pouze ty pro HD rozlišení (samozřejmě podporující i SD programy). V nabídce máme posledních několik kusů mini modelu do SCARTU, ale ty zůstaly v podstatě na skladu pouze díky tomu, že jsou na trhu stále SD přijímače, které mají ještě displej, a tento náš model není mezi zákazníky pravděpodobně až tak oblíbený díky tomu, že se používá do SCARTU na zadním panelu televizoru. Naprostá většina zákazníků byla ale informována a nabízí a kupuje od nás HD přijímače, uvedl Sládek. HD přijímačům se daří také na malém městě. To potvrzuje spolupracovník DigiZone.cz z Domažlic, prodejce a anténář David Rácz. Poslední měsíce se vyrovnává prodej klasických a HD satelitních boxů. Je to přibližně na půl, padesát na padesát. Souvisí to pravděpodobně s tím, že lidé si čím dál tím víc pořizují televizory s vysokým rozlišením, mimo jiné díky tomu, že v HD už vysílá jak Česká televize, tak Nova. Minulý týden jsem dokonce prodal pouze jeden SD satelitní přijímač, řekl serveru DigiZone.cz David Rácz.

Jaký set-top-box preferujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).