Hlavní navigace

Významné změny se letos dotkly všech českých satelitních služeb

16. 9. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V tomto roce došlo k významným technickým změnám téměř u všech tuzemských satelitních operátorů. Pravděpodobně tou největší bylo odpojení prolomeného kódovacího systému Nagravision 2 u rumunského paketu Digi TV a přechod na lepší zabezpečení. Velmi významným počinem je také přechod platformy UPC Direct na novou pozici 1 st. západně, který probíhá v těchto týdnech a měsících. Paket s největším počtem zákaznických karet, Skylink, se pak pustil na plno do nasazení nového kódovacího systému Irdeto. Jediný kdo zůstává v tomto směru opodál, je CS Link.

CS Link sliboval testování Irdeta už na jaře, prozatím je ale ticho

Přechod na novou generaci kódovacího systému Irdeto je nutností. Stejnojmenná společnost totiž na konci roku 2012 ukončí podporu stávajícího systému kryptování CryptoWorks a v případě, že by došlo k jeho prolomení, operátoři, kteří ho používají, by v tom zůstali prakticky sami. Satelitní platforma CS Link, respektive její provozovatel, společnost Media Vision, v únoru letošního roku slibovala, že Irdeto začne testovat již na jaře. Testování nového systému zahájíme na jaře a jeho implementaci do provozu plánujeme na letní prázdniny, uvedl tehdy výkonný ředitel firmy Daniel Klička. Praxe však ukázala, že k tomu nedošlo. Letní prázdniny jsou pryč, je tu už pomalu říjen a výsledky, které společnost učinila, zatím nejsou známy. Server DigiZone.cz se snažil získat aktuální stanovisko jak od výkonného ředitele Kličky, tak od marketingové manažerky Media Vision Lucie Gleichové, bohužel ani jeden z nich nezvedal včera svůj mobilní telefon.

Irdeto modul 500

Nejdál je s implementací systému Irdeto Skylink

Konkurenční platforma Skylink, která působí stejně jako CS Link na orbitální pozici 23,5 st. východně, učinila v implementaci kódovacího systému Irdeto významný pokrok. Přesto, že se jeho zapojení podle původních plánů o několik měsíců zpozdilo, už v prosinci loňského roku byl otestován u několika programů. K testerům, kteří měli možnost kódovací systém Irdeto vyzkoušet, se přidal také server DigiZone.cz. O zkušenostech s ním se autor tohoto článku podělil na svém blogutomto a následujícím textu. Majitelé stávajících karet CryptoWorks se nemusí obávat, že by byla nutná jejich výměna. To by hrozilo pouze v případě, že by došlo k vážnějšímu prolomení tohoto kódování. Pokud dojde k prolomení systému, ale nebude to nějaká masová záležitost, nevidím důvod, proč by se mělo dělat něco se zákazníky, kteří mají neplacenou nabídku, naznačil nedávno pro DigiZone.cz výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník, která je v České republice zástupcem Skylinku, že určitá míra pirátství by mohla být tolerována.

Jaromír Glisník 500

Přechod na systém Irdeto neprobíhal bez problémů, přiznal nedávno Skylink a jeho výkonný ředitel Jaromír Glisník. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Ani u Skylinku neprobíhalo vše hladce

Přesto, že z komunikace s odbornou veřejností je patrné, že Skylinku na jeho zákaznících záleží, ani on se nevyhnul některým problémům. Objevili se totiž někteří poctivci, kteří nabízeli přijímače s pečetí Irdeto Ready. Žádná taková ale pochopitelně neexistuje. Jedinou originální je Skylink Ready, jejíž nasazení oznámila platforma na přelomu první a druhé poloviny letošního roku. Souhlas s používáním této značky bude vydáván vždy individuálně ke konkrétnímu testovanému výrobku, uvedl tehdy Jaromír Glisník. V současné době se zákazníkům nabízejí takzvané ICE karty, zkratka pro Irdeto CryptoWorks Embedded Card, které umožňuji práci v obou kódovacích systémech. Výkonný ředitel Glisník uvedl, že pravděpodobně od října pak přijde první dodávek karet, které budou určeny pouze pro kódování Irdeto. Jejich bezproblémové užití bude možné pouze v přijímačích a modulech, které získaly/získají známku Skylink Ready. To byl jeden z dalších problémů, který se u Skylinku objevil. Platforma Digi TV, která ukončila možnost pirátského příjmu a o níž ještě bude řeč, tímto krokem nahnala mnoho bývalých diváků do náruče CS Linku a Skylinku. Jaké problémy to způsobilo, se můžete přesvědčit zde. Podrobně se jim budeme ještě na DigiZone.cz věnovat v dohledné době.

Digi TV - parabola

Pirátský příjem platformy Digi TV, to byl několik let hit tisícovek až desítek tisíc domácností. (Foto: archiv DigiZone.cz)

Digi TV ukončila pirátský příjem svého paketu

Velice důležitým milníkem pro satelitní televizi v Česku se stal 4. srpen letošního roku. Tehdy totiž došlo k ukončení pirátského příjmu rumunské platformy Digi TV, a to po téměř třech letech. Během nich bylo možné sledovat tento paket nejen na speciálně upravených modulech, ale také na kterémkoliv přijímači, který umožňoval takzvanou emulaci, tedy kdy většinou několika desítek kilobytů velký soubor nahradí zákaznickou kartu a satelitní divák tak může sledovat paket bez jejího použití, což je pochopitelně nelegální. Co se v praxi stalo? Rumunský provozovatel tohoto díky velmi špatné obrazové kvalitě ne příliš atraktivního balíku přistoupil k odpojení prolomeného kódovacího systému Nagravision 2 a ponechal aktivní pouze vyšší verzi od švýcarské společnosti Kudelski Group. K podobnému kroku museli v minulosti přistoupit i někteří zahraniční poskytovatelé satelitní televize. Jako první to byla již koncem roku 2007 španělská platforma Digital+, později portugalská TV Cabo a také polský Cyfrowy Polsat. Na tomto kroku vydělaly všechny tři satelitní platformy, tedy nejen Digi TV, ke které se přidali noví zákazníci například díky programu Digi Sport, který je vlastníkem práv pro anglickou Premier League, ale také konkurenční CS Link a Skylink.

BRAND24

Astra oslava - 21. ledna 2010

Společnost UPC DTH sice z pozice 19,2 st. východně odchází, ale satelitní operátor SES Astra nemá důvod ke smutku. Zákazníků má dost. Obrázek pochází z lednové oslavy společnosti ve hvězdárně nedaleko pražského Výstaviště. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

UPC Direct ukončuje stěhování na novou pozici

Jednou z velkých a velmi významných změn prochází v těchto měsících také satelitní platforma UPC Direct. Ta už nespadá pod tuzemskou pobočku UPC Česká republika, ale její fungování je koordinováno přímo z nizozemské centrály. Paket již několik měsíců využívá pro nabízení svých služeb pozici 1 st. západně a brzo ukončí působení na dosavadním odbytišti 19,2 st. východně. Jde o změnu významnou nejen pro samotnou společnost UPC DTH S.a.r.l., která přechází ke konkurenčnímu operátorovi – od SES Astra k Telenor Satelitte Communications – ale i pro zákazníky. Všem těm bylo nutné přetočit paraboly na nové parkoviště. Podle textové informace, která se objevila v podobě elektronického programového průvodce (EPG) na některých stanicích vysílaných z pozice 19,2 st. východně, to vypadá, že do konce měsíce zde bude šíření signálu ukončeno. Přechod na pozici 1 st. západně znamenal pro UPC především velké rozšíření programové nabídky a zvýšení obrazové kvality všech programů.

Největší změny proběhly podle vás u:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).