Hlavní navigace

Vypnou nám ČT 2. Co máme udělat, abychom o ni nepřišli?

15. 9. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přesně takhle by se mohli zanedlouho ptát mnozí naši čtenáři, kteří doposud přijímají signál druhého programu České televize prostřednictvím analogových terestrických vysílačů. Veřejnoprávní televize se totiž chystá na vypnutí kanálu ČT2 na některých vysílačích proto, aby mohla zahájit vysílání tzv. veřejnoprávního multiplexu, společné sítě ČT a ČRo. Týká se to konkrétně obyvatel Českobudějovicka, Prahy a středních Čech, Plzeňska, Sušicka a Ústí nad Labem. Kromě příjmu ČT 2 prostřednictvím digitální terestrické televize se můžete rozhodnout také pro satelit, digitální kabelovou televizi nebo IPTV.

Proč se ČT 2 vypíná a co se bude dít s uvolněnými kmitočty

Digitální zemské vysílání si vzhledem k vyčerpanosti kmitočtového spektra v České republice žádá uvolňování vysílacích frekvencí. Česká televize v první fázi využívá kmitočty dosud přidělené analogovému pozemnímu vysílání druhého programu ČT. Do konce roku 2008 přestane ČT 2 analogově vysílat z vysílačů České Budějovice – Kleť (49. kanál) a Praha – Cukrák (53. kanál), v obou případech 30. září. O několik týdnů později, 24. října, bude analogová Dvojka vypnuta také z vysílače Praha – město (41. kanál). Brzy na to bude 31. října následovat definitivní konec analogového zemského vysílání ČT2 z vysílačů Plzeň – Krašov (48. kanál), Ústí nad Labem – Buková Hora (33.kanál), Sušice – Svatobor (52. kanál) a Cheb – Zelená hora (36. kanál).

ČT ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi finišuje přípravy na start digitálního zemského vysílání z vysílačů České Budějovice – Kleť (49. kanál) a Praha – Cukrák (53. kanál) k 30. září a Praha – město (53. kanál) k 31. říjnu. Ve stejný den bude spuštěno DVB-T vysílání multiplexu 1 z vysílačů Brno – Hády (25. kanál), Brno – město (25. kanál), Ostrava – Slezská Ostrava (54. kanál), Ústí nad Labem – Buková hora (33. kanál), Cheb – Zelená hora (36. kanál), Sušice – Svatobor (49. kanál), Domažlice – Vraní vrch (34. kanál). Před koncem roku se ČT1, ČT2, ČT24 a ČT4 Sport dočkají také diváci na Karlovarsku a Chomutovsku, když bude 15. prosince zahájeno digitální pozemní vysílání veřejnoprávního multiplexu z vysílačů Jáchymov – Klínovec (36. kanál) a Chomutov – Jedlová hora (33. kanál).

Termíny vypínání analogové ČT 2 v roce 2008
Vložení piktogramu Termín vypnutí Ucelená oblast Vysílač Vysílací kanál Další využití kanálu
20.08.2008 30.09.2008 České Budějovice Kleť 49 multiplex 1
20.08.2008 30.09.2008 Praha Cukrák 53 multiplex 1
26.08.2008 30.10.2008 Praha-město Žižkov 41 multiplex 2
30.09.2008 31.10.2008 Plzeň Cheb, Zelená hora 36 multiplex 1
30.09.2008 31.10.2008 Plzeň Krašov 48 multiplex 2
30.09.2008 31.10.2008 Ústí nad Labem Buková hora 33 multiplex 1
3.11.2008 29.11.2008 Ústí nad Labem Chomutov, Jedlová hora 52 multiplex 3
22.10.2008 30.11.2008 Sušice Svatobor 52 multiplex 3

Zdroj: Česká televize (poslední aktualizace 8.10.2008)

Pozemní digitální televize (DVB-T)

Vysílač Brno - Hády

K tomu, aby divák mohl přijímat tzv. terestrickou digitální televizi (DVB-T), potřebuje především set-top-box. Ten ale není jedinou podmínkou. Nutností je samozřejmě být také v dosahu některého z vysílačů, který tento způsob signálu šíří. O tom, kdy se k vám digitální televize dostane, se můžete přesvědčit v naší příloze o stavu pokrytí tzv. multiplexem 1. Kromě set-top-boxu je nutné mít také v pořádku přijímací anténu. Často si diváci stěžují např. na skutečnost, že mají tzv. STA, neboli společnou televizní anténu (případ většinou panelových domů), a signál nezachytí. Je to tím, že buď mají rozvody ve špatném technickém stavu, nebo je nemají pro digitální terestrický příjem uzpůsobené. Pro příjem DVB-T si můžete také pořídit anténu vlastní, a to ať už venkovní, tak i vnitřní. Široký sortiment zboží lze nalézt např. v našem e-shopu. V případě, že byste si nevěděli rady, můžete si do něj přímo zavolat, kontakty jsou uvedené zde.

DVB-T přináší pochopitelně výhody i nevýhody. Řekněme si na rovinu, že ani po úplném přechodu na terestrické digitální vysílání a ukončení toho analogového nebude pokrytí území stoprocentní. Někteří diváci tak budou muset řešit příjem televize jiným způsobem. Jakým, o tom si řekneme v dalších druzích příjmu. Divák samozřejmě získá také pestřejší televizní nabídku, ale nepůjde řádově o desítky stanic. Zde počítejme za několik let, budeme-li optimisty, přibližně s 20 kanály. Mnozí tzv. „odborníci“ se odvolávají na kvalitní digitální příjem. Tento pojem jako takový je nesmysl. Digitální rovná se číslicový, a to, co vidíme v dnešní době v některých multiplexech, se opravdu kvalitou nazývat nedá. V případě, že divák nebude mít kvalitní příjem, signál mu buď nepůjde vůbec, popř. se v obraze objeví mnoho chyb, která se projeví kostičkováním a rozpadem informace.

Server DigiZone.cz již delší dobu nabízí také přílohu s názvem Digitální vysílání v regionech.

Satelitní digitální televize (DVB-S)

Astra

DVB-S, neboli digitální satelitní televize, může nabídnout divákovi především (téměř) stoprocentní pokrytí území České republiky (a nejen jí) a mnohonásobně vyšší programovou nabídku. Řádově se jedná o stovky kanálů, ale někteří uživatelé, kteří se tomuto příjmu věnují dlouhodobě, se mohou dostat až na řády tisíců, a to bez nadsázky. Na satelitu jsou k dispozici jak kanály domácí (nebo do češtiny lokalizované), tak i zahraniční. Nevýhodou jsou především větší počáteční náklady než u DVB-T. Potřebujete totiž nejen speciální set-top-box, ale i tzv. parabolickou anténu a další komponenty. I dnes už se ale můžete s DVB-S komplety dostat na cenu kolem tří tisíc korun. Jejich kvalita však není příliš velká. Ještě bych se zmínil o jednom mínusu, který se může objevit při zhoršeném počasí, a tím je opět výpadek signálu, který se projevuje stejně jako u DVB-T. U analogového satelitního příjmu, který už je dnes na výrazném ústupu, se projevovaly vady v obraze lidově řečeno tzv. sněžením.

V České republice fungují tři satelitní platformy – CS Link, UPC Direct a Digi TV. Je na každém z diváků, kterou z nich si vybere. Např. u první je velmi kvalitní obraz především u programů České televize a spolu s ní je některé další kanály (Nova, Nova Cinema, Óčko, Public TV, STV atd.) možné získat za jednorázový poplatek. K dispozici jsou i doplňkové informace jako je např. elektronický programový průvodce (EPG). Jde v podstatě o digitalizovanou verzi tištěného TV magazínu přenesenou na obrazovku. Ta je k dispozici většinou u všech kanálů ve všech platformách (výjimkou je Digi TV a některé televize v CS Linku). UPC Direct má pro změnu obraz kvalitativně horší, ale může se pochlubit dobrou zákaznickou podporou. To neplatí u Digi TV. Ta je zase levná, ale služby klientům jsou u ní téměř na nule. Váznou i dodávky kompletů pro nové zákazníky.

Vše o satelitní televizi naleznete v naší příloze http://satelit­.digizone.cz/.

Porte DVB-8199 ovladač

Digitální kabelová televize (DVB-C)

Digitální kabelová televize (DVB-C) je nabízena především ve velkých městech u operátorů jako je např. UPC. S její nabídkou se však můžeme setkat v Česku dokonce i na některých větších vesnicích. DVB-C nabízí několik desítek programů. Jde v podstatě o to, že přes klasickou kabelovou síť je šířen digitální signál. Divák pro jeho zpracování potřebuje buď set-top-box, který mu poskytne kabelový operátor nebo televizor se zabudovaným DVB-C tunerem. To je investice navíc oproti klasické analogové kabelové televizi, kde divák napojil koaxiální kabel rovnou z rozvodu do svého televizoru. Hlavní výhoda oproti klasické „kabelovce“ už byla také řečena – mnohonásobně bohatší programová nabídka. Dalším plusem je možnost sledování programů ve vysokém rozlišení (stejně tak u DVB-S a IPTV), jejich nabídka však zatím není u nás příliš velká. Set-top-boxy operátoři většinou pronajímají, některé společnosti je prodávají do osobního vlastnictví. Nutno dodat, že bez dekódovací karty je ale takový set-top-box takřka na nic.

Veškeré informace o digitální kabelovce naleznete na http://kabel.di­gizone.cz/.

BRAND24

Televize přes internetový protokol (IPTV)

IPTV sledování

IPTV, televize šířena prostřednictvím internetového protokolu, využívá stejnou distribuční síť jako vysokorychlostní připojení k internetu, nejde ale o klasické internetové vysílání. IPTV putuje po privátní IP síti, která není dostupná široké veřejnosti, ale pouze těm zákazníkům, kteří si ji předplatili. Oproti tomu internetové televizní vysílání, známé například v živém přenosu zpravodajského kanálu ČT 24 na webových stránkách České televize, za IPTV nelze považovat. K tomu, aby mohl divák sledovat nebo využívat služeb IPTV, potřebuje speciální set-top-box a přístupovou trasu. Tato přístupová trasa může být buď aktivní telefonní linka s modemem nebo optická linka, tzv FTTx. Výhodou IPTV je bezesporu skutečnost, že je dostupné většímu počtu domácností, než je např. kabelová televize. Televize přes internetový protokol je ovšem bohužel omezena stavem telefonních kabelů vedoucích od ústředny k zákazníkovi a vzdáleností od ní. U optických přístupových sítí tyto negativní jevy nejsou, datové toky obrazových streamů mohou být podstatně vyšší a tím také vyšší obrazová kvalita, především u HD, resp Full HD.

Mezi nejznámější IPTV providery v České republice patří např. Telefónica O2, společnost Telekom Austria vystupující na našem trhu pod značkou Volný nebo firma Mattes AD a poskytovatelé, kteří se sjednotili pod produkt Quickmedia IPTV. Podrobnosti a bližší popis tohoto způsobu digitálního šíření naleznete v příloze http://iptv.di­gizone.cz/.

Přijdete letos o signál analogového kanálu ČT 2?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).