Hlavní navigace

Výměna šéfa zpravodajství Novy: pokus, jak zachránit lídra a jeho matku CME

26. 2. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Novu v pátek po dvanácti letech opustil ředitel zpravodajství a publicistiky Martin Ondráček, poslední z manažerů někdejšího týmu generálního ředitele Petra Dvořáka, který od loňského října šéfuje České televizi. Zpravodajství nejsledovanější české televize nově vede Vladimír Mužík, bývalý šéfredaktor deníku Blesk a jeho slovenské obdoby Nového času. O téhle výměně se po Praze šuškalo už od loňského podzimu a několikrát byla na spadnutí. Zdá se, že Mužíkovo půlroční angažmá coby ředitele PR Novy bylo jen přípravkou na tento post.

Srdce CME před kolapsem

Zpravodajství Novy není v záviděníhodné pozici. Televizní noviny jsou prakticky od svého vzniku nejsledovanější zpravodajskou relací v zemi, poslední léta ale přišly o třetinu diváků. To, čeho se konkurenční televize v minulosti vůbec neodvažovaly – totiž protiprogramovat proti hlavním zprávám Novy – už také patří dávné minulosti. Televizní noviny čelí frontálnímu útoku hned několika televizí, přičemž jsou to právě ony, na kom stojí a padá sledovanost celé Novy a potažmo i výkon mediální skupiny CME, do které Nova patří.

Jenom díky Televizním novinám má Nova obrovskou konkurenční výhodu, protože do hlavního vysílacího času od osmé večer přichází s „polštářem“ více než dvou milionů diváků, z nichž valná část ani po závěrečné znělce zpráv nepřepne jinam. Tedy většinou. Jenže tenhle polštář už není tak nadupaný jako dřív a zdá se, že mu z rozparků vypadává peří. První ránu mu zasadila Prima family se svojí zpravodajskou hodinou a oddělením hlavních zpráv od černé kroniky a bulváru. Krimi zprávy, Krimi plus a VIP zprávy jsou přesně tou cílovou skupinou, na kterou míří i Televizní noviny Novy. A Prima je pouští přímo proti nim.

Frontální útok proti Televizním novinám

Dlouho to vypadalo, že to nemůže fungovat, ale ejhle – tenhle krimi-bulvární blok začíná celkem pravidelně přitahovat milionové publikum. Milion diváků je na dnešní dobu rozmělněné sledovanosti a spousty tematických kanálů opravdu hodně. Zvlášť když Televizní noviny jich mají lehce přes dva miliony, tedy jen něco přes dvojnásobek diváků Krimi a VIP zpráv. Aby toho nebylo málo, od podzimu Nově zatápí i Česká televize, která se jala potichu prodlužovat svoje Události tu o dvě minuty, tu o pět, o sedm, až nakonec o 11 minut překračují dobu začátku Televizních novin na Nově.

Od České televize to je promyšlený tah. V minulosti se Kavčí hory bály svojí hlavní zpravodajskou relací zasahovat do času, kdy už běžely Televizní noviny na Nově, protože věděly, že proti nim nemají šanci. Tu nemají ani dnes, ale je tu jeden velký rozdíl: ČT nechce v přímém souboji s Televizními novinami vyhrát, chce jim „pouze“ sebrat část publika a snížit jim tím pověstný koláč sledovanosti. Oněch 11 minut navíc tedy nemá pomoci ČT, ale uškodit Nově. Taková maličká vendeta bývalého ředitele Novy.

Zprávám Novy ale nekonkurují jenom další zprávy konkurenčních televizí. Česká televize dává od Nového roku na Dvojce od půl osmé populární britské sitcomy, Prima Cool na tento čas nasadila těžké retro – soutěž Pevnost Boyard. Televize Barrandov už nějaký ten pátek vysílá proti Televizním novinám na Nové svého Animáčka, což je past na rodiče a malými dětmi, kteří zkrátka nemají šanci přepnout. A pak je tu ten internet. Pravda, pro cílovou skupinu Televizních novin věc příliš nepoužívaná, přesto jim Nova dnes a denně futruje svoje tn.cz a letos by chtěla, aby její zpravodajství sledovala čtvrtina diváků na webu.

BRAND24

Takřka sebevražedná mise

Vladimír Mužík přes sebou nemá lehkou misi. Na jedné straně konzervativní publikum, které chce svoji Lucii Borhyovou a borce na konec, na druhé mohutná nastupující generace, jíž jsou nějaké hlavní večerní zprávy v televizi putna. Udělejte s tím něco při vědomí, že Televizní noviny jsou přes všechny problémy nejsledovanějším pořadem Novy, která generuje dvě třetiny příjmů celé skupiny CME, působící v šesti zemích střední a východní Evropy. Jakákoli fatální chyba může znamenat problém nejen pro Novu, ale i pro celou CME.

Tahle personální změna může vyznít banálně, ale na Nově se událo něco, co může ovlivnit její budoucnost víc, než odchod či příchod jakéhokoli jiného manažera. Je to hra o udržení pozice lídra, o vliv a faktický dosah Novy. Pokud to nevyjde, bude to znamenat postupný konec nejen pro Novu, ale i celou CME. Jakmile padnou Televizní noviny, zůstanou už jen dva narušené pilíře sledovanosti: Ulice a Ordinace. A proti těm už konkurence taky začíná nasazovat atraktivní programovou alternativu. Zkrátka, bude to souboj na nože.

Vítáte výměnu ředitele zpravodajství Novy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).