Hlavní navigace

Vladimír Kuba: TV Barrandov chce narušit monopol Novy

20. 9. 2007
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud sněmovnou projde vládní návrh „digitální“ novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, odsouhlasí ho i senátoři a podepíše prezident, zahájí v příštím roce vysílání nová plnoformátová digitální televize Barrandov. Jak probíhají přípravy projektu, který představuje asi nejvážnější konkurenci pro nejsledovanější českou televizi Nova, líčí v rozhovoru pro DigiZone.cz generální ředitel společnosti Barrandov Studio Vladimír Kuba.

Televizi Nova brzy končí nájemní smlouva na Barrandově. V létě proběhly médii informace o tom, že ohledně prodloužení nájmu vznikly problémy. Jaké?

S Novou máme dlouhodobý smluvní vztah, který se nějak vyvíjí, a v současné době jsme asi našli schůdnou cestu řešení. Nova bude do konce roku nějakým způsobem používat všechny dosavadní prostory, pak přestěhuje větší část zpravodajství do nového objektu, který jsme jim prodali a oni ho zrekonstruovali. Pro původní prostory jsme nalezli další využití, takže to nebude pro ekonomiku Barrandova nějaký zásadní problém. Nova chce dál používat část našich prostor, především hostivařské ateliéry, a jednáme o dalších lokalitách. Čili to téma se odněkud vytáhlo a účelově se objevilo v novinách.

Vladimír Kuba Barrandov

A v čem byl tedy problém?

Problém byl v tom, že se to mediálně nafouklo. Hospodářské noviny začaly to téma rozviřovat. Rozhodně jsem ho neinicioval a autor toho článku dokonce moje slova překroutil, což se mi tedy vůbec nelíbilo. Nejdříve mi poslal e-mailem otázku: Nova je na vyhazov z Barrandova? Odepsal jsem: V žádném případě nelze stav vyhodnotit jako vyhazov. Jenže ten novinář do článku nedal svoji otázku a napsal pouze moji citaci. Tedy že Kuba říká, že Nova není na vyhazov. Což je absolutně překroucené. Museli jsme to řešit s generálním ředitelem Novy Petrem Dvořákem a Milanem Cimirotem, který má na starosti vnitřní provoz Novy jako jeden z jednatelů. Vyhodnotili jsme to tak, že tuto informaci dále nebudeme komentovat a nebudeme jakkoli s novináři na toto téma hovořit.

Ale připouštíte, že s prodloužením nájemní smlouvy byl nějaký problém.

Tak problémy jsou pořád, protože když si uvědomíte, co Nova udělala z hlediska digitalizace, tak z toho nadšeni nejsme.

Ona vám v podstatě svojí žalobou zrušila licenci pro digitální televizi Barrandov.

Nova si musí sama spočítat, jestli se jí ta agresivita vyplatí. Nakonec se projevila i v tom, že návrh digitální novely, který prošel prvním čtením Poslaneckou sněmovnou, je naprosto jiný než chtěli. Ze dvou bonusových licencí mají jenom jednu.

Bude ale ještě druhé čtení a v tom se může lecos změnit.

Uvidíme. Ale já si myslím, že dokážeme být dostatečně tvrdí na to, abychom Nově ukázali, zač je toho loket. Nova si je vědoma toho, že to přepískla. Tedy věřím tomu, že si je toho vědoma. Není subjektu na zdejším trhu, který by si to nemyslel, a to včetně politiků. Věřím, že Nova podpoří na všech možných frontách, aby diginovela v této podobě prošla. Možná tam bude jeden komplexní pozměňovací návrh, ale ten by snad neměl být problematický.

Narušuje vaše vztahy s Novou skutečnost, že digitální TV Barrandov bude v mnohém podobná právě téhle televizi, a bude tedy jejím přímým konkurentem?

Zatím ne, protože jak oni, tak my máme nějaké představy o televizi a oni naše představy neznají. Tedy zatím. Takže uvidíme, jak to bude vypadat, až vznikne trh digitálních televizí a opravdu začneme vysílat, co to udělá s divákem. A taky co to udělá s reklamními agenturami.

A kdy začnete vysílat? Protože když projde diginovela a začne platit od Nového roku, můžete začít na jaře nebo na podzim příštího roku.

Můžeme začít buď někdy nejpozději v dubnu 2008, a nebo potom až v září 2008. Tak je ten byznys rozdaný.

A vy to vidíte jak?

Zatím to nevidím nijak. Nebudu to zatím vůbec s novináři komunikovat, protože uvidíme, jak projde diginovela. Až projde a bude jasné, že i pan prezident k ní bude přistupovat konstruktivně, teprve potom spustíme určité investice, které na to máme připravené. Tedy rekonstrukci budovy Bratrů v triku, kde bude TV Barrandov sídlit. Ale nespustíme to opravdu dříve, než bude reálně jasné, že budeme moci vysílat. Může se stát cokoliv, a pak by tedy na českém trhu mohla vzniknout velmi nepříjemná situace.

TV Barrandov nabrala hodně profesionálů z Novy a Primy. Neutíkají vám stejně jako první generální ředitel Petr Chajda, který odešel dělat výkonného ředitele na Primu?

Neodešel ani jeden. Všichni jsou rádi, že pracují pro TV Barrandov. Dali jsme jim hodně práce. Nejenže pracují na mezinárodní koprodukci filmu pro děti Taco a Králíček, na kterém se podílíme s německou společností Bavaria, ale stále vyrábíme pro Primu pořad Ber nebo neber a donedávna jsme pro ně dělali písničkový soutěžní pořad. Natočili jsme záznamy nějakých koncertů pro HBO, takže lidé mají práci a jsou poměrně dost vytíženi. A teď vidí světlo na konci tunelu. Určitá nervozita byla patrná před létem, kdy se Petr Chajda svobodně rozhodl pro odchod na Primu. My mu přejeme hodně zdaru.

Jak moc vás zaskočilo jeho rozhodnutí?

Nechal bych to bez komentáře.

Piáno už na Primě skončilo, zrušil ho dokonce sám Petr Chajda. Soutěži Ber nebo neber konkuruje nová reality show Vem si mě! na Nově. Moderátor Ber nebo neber Pavel Zuna je novým šéfredaktorem zpravodajství na Primě. Budete hledat jeho nástupce do Ber nebo neber? A bude tento pořad pokračovat?

Je potřeba si uvědomit, že jsme jenom externí dodavatel, který ten pořad vyrábí. Co se týká jmenování moderátora, nasazení projektu a jeho případného zrušení, je všechno plně v kompetenci televize Prima. Máme smlouvu na dodání určitého počtu dílů a tím to pro nás končí. Neřešíme, jestli bude moderovat třeba robot nebo Pavel Zuna.

Na kolik dílů máte smlouvu?

To je samozřejmě předmětem smluv a já to nebudu komentovat. Na to se zeptejte na Primě.

Proč se Barrandov pouští do vlastní televize v době, kdy zájem o televizi jako médium všeobecně upadá?

České republice je unikátní situace, to je všeobecně dáno internetem a všemi zábavami kolem. Ale u nás došlo zásadním způsobem k pokřivení televizního trhu. Všude jinde je už dávno víc televizních stanic než u nás. My máme pořád veřejnoprávní ČT 1, která v rámci šetření přestala vyrábět a začala soutěžit s komerčními televizemi a dopadla tak, jak dopadla. Prima bojuje s Novou o sledovanost způsobem, který mě jako diváka uráží a velmi mi vadí. Když vy seriál, tak my taky. A když vy víc, tak my taky víc. Mně to připadá, jako když se malí kluci hádají na písku. Divák je vlastně ochuzen a dopředu je na ty televize naštvaný. Takže moje reakce je taková, že se na ně odmítnu koukat. Vypínám televizi. Vyberu si Dr. House, protože to je skvělý seriál, na ČT 1 v pátek večer Jana Krause a tím to pro mě končí. A koukám na sport.

Televize Barrandov bude lepší?

Dnešní televize udělaly fatální chybu, že střílí do sebe navzájem. Přišly o diváka tím, že ho naštvaly. A Česká televize, místo aby nabídla alternativu, s nimi zkouší bojovat. To bylo špatně. Jako manažer televize to chápu. Dělám to proto, abych snížil rating jim a možná budu trpět i já, ale něco udržím. Protože o čem je komerční televize? O tom, jak prodat čas mezi jednotlivými pořady. Levně nakoupit pořady a draze prodat reklamu. A tu draze prodám jedině tehdy, když budu mít nějaký podíl na sledovanosti. Vlastně to je takový pud sebezáchovy, že do sebe ty televize takhle šijí. Co já ale vyčítám našemu trhu, je neexistence konkurence v reklamě. Cítí to tištěná média, kde je fatální odliv inzerentů, protože se kvůli Nově a Primě tak fatálně zdražila televizní reklama, že jsme pomalu nejdražší v celé Evropě. A v této unikátní situaci, kdy tady mají šanci vzniknout dvě další plnoformátové televize, TV Barrandov a Febio TV, kdy je celý reklamní byznys naštvaný, je tady mimořádná šance, že ten, kdo na tento trh přijde jako další nový hráč, znovu osloví diváka a získá velký podíl na trhu. Neříkám, kolik by to mělo být procent. Máme nějaké odhady, ale nemá smysl to teď komentovat. Ten, kdo bude úspěšný a udrží si diváky, si sáhne na část z těch deseti miliard korun, které se ročně u nás utratí za televizní reklamu. To už stojí za to vstoupit na trh. Uvidíme, co bude po třech až pěti letech, až se to začne lámat. Bude nás to stát spousty peněz.

V čem bude televize Barrandov odlišná od těch desítek česky vysílajících televizí v kabelech a na satelitu?

Ano, vysílají jich mraky, ale musíte za ně platit. Naše televize bude zadarmo, a to je velká výhoda. Jde o to, abychom v diginovele prosadili tzv. must carry, tedy aby nás musely povinně šířit kabelové společnosti jako Novu a Primu. Když to v té novele nebude, tak to bude další zvýhodnění Novy a Primy oproti ostatním. To by bylo na stížnost k Evropské komisi. Prostě vrchol. Politici si jsou velmi dobře vědomi, čeho se tady dopustili, když umožnili Nově dostat se tam, kde teď je. A ještě jsme jim zaplatili deset miliard, ať si tu televizi koupí znovu za naše daně. A znovu nás zkásnou, protože platíme úplně nejvyšší částku za jednu vteřinu reklamy. Neuvěřitelná situace, o tom by se měl jednou natočit film.

Tak ho natočte.

Jednou možná. Ale to by se samozřejmě hned stalo předmětem předběžného opatření.

Máte ale přímou lokaci, kde se to dělo.

To by opravdu nešlo. Ale zpátky k tomu, v čem se bude TV Barrandov odlišovat od ostatních. Musíme být realisti. Náš projekt, který jsme obhajovali veřejně před Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, vedl k tomu, že se na současných televizích objevilo mnoho formátů, které si ostatní vypůjčili od nás. Různé lifestylové magazíny a magazíny o bydlení. To se jenom tak nevidí. Kdybychom začali vysílat tak, jak jsme měli, uváděli bychom některé věci, které oni nemají. Ale zase bychom neměli dobré pokrytí signálem. Ale asi pochopíte, že z těchto důvodů není dobré říkat to teď.

Klidně to řekněte.

Licenci zatím nemáme…

Máte, jenom není platná.

No, nemáme. Všechny licence byly zrušené.

Dostanete ji zákonem, což je taky docela zajímavé řešení.

No právě. To je zase ten náš televizní Kocourkov. O programu TV Barrandov zatím nebudu vůbec mluvit, protože pracujeme na některých změnách a jakmile dostaneme licenci, přijde čas, kdy na to bude dostatečný prostor. Výrobní ředitel a obchodní ředitel o tom pak budou moci mluvit. Samozřejmě chceme dávat více českých filmů. Je mýtus, že máme k dispozici nějaké vlastní starší české filmy. Novináři se nezeptali správně, Barrandov spravoval Národní filmový archiv, o který jsme přišli kvůli špatné péči pana Marhoula jako ředitele barrandovských studií. On zapříčinil, že se o archiv už nestaráme a místo nás se o něj stará Bonton. Ale chceme víc českých filmů a chceme dát větší prostor českým hercům a režisérům. Budeme o nich natáčet také různé pořady. Sami budeme nějaké filmy produkovat, máme opce na nějaká témata a pracujeme na nich. Zpočátku ale bude ta televize hodně položená na akvizici, protože ta je levnější než vlastní výroba, a musíme počkat na to, až všichni občané budou moci přijímat digitální televizi a budou mít set-top-box. Tedy těch devadesát procent občanů.

TV Barrandov chce mít devadesátiprocentní pokrytí?

My ne, to je ze zákona.

Ne, ze zákona musí komerční televize pokrývat 75 procent obyvatel České republiky.

Teď se mluví o tom, že se to možná zvýší. Já bych rád… Nevím, 75 procent bude ze zákona plné pokrytí. My bychom chtěli víc.

Jde o to, že dokrytí toho dalšího území je už docela drahé.

No, ale lidi tu televizi budou chtít sledovat.

Takže jim to dokryjete.

Nevím, jak to udělá Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Jednoduše. Kmitočty budou, teď jde jenom o to, jestli budete ochotní za ně platit.

Dokryjí to síťaři a my to budeme platit jim. Oni to promítnou do ceny.

A vy jste ochotni jim platit za pokrytí 90 procent obyvatel České republiky?

Ano, ale samozřejmě je otázka, v jakém budeme multiplexu a s kým. Jestliže bude multiplex složený z Novy a TV Barrandov…

Jednali jste už s nějakými operátory?

My jsme byli přiděleni do multiplexu provozovaného Telefónikou O2.

Ale to už neplatí, teď si můžete vybrat, u jakého operátora budete vysílat.

Ano, můžeme si vybrat. Ukazuje se, že trh je trh. Uvidíme. Když bude silný multiplex a nevylučuji, že může být s kýmkoliv… Třeba pro nás bude zpočátku jednodušší platit méně při menším pokrytím. Tady je důležité říct, že zákon musí adekvátně uchopit roli síťařů, protože poté, co se sníží role RRTV, strašně se posílí postavení operátorů multiplexů. Vnímám to jako určité nebezpečí. Proto se tomu chceme věnovat i v rámci finálního textu diginovely.

Jak se vám líbí představy Novy a České televize o harmonogramu zavádění digitálního vysílání? Obě prosazují systém proti směru hodinových ručiček, začínalo by se v severních Čechách a končilo v Praze, kterou požadovala Asociace digitálních televizí zapnout a analogově vypnout jako první.

V Praze stejně můžete přijímat digitální signál už dnes.

To je pravda, ale netýká se to nových řádných multiplexů, ve kterých bude vysílat i TV Barrandov. Vy začnete v Ústí nad Labem, potom v Plzni a Praha přijde až nakonec. Regiony asi nejsou zrovna moc lukrativní z hlediska počtu diváků.

Lukrativní místo to není, ale já se domnívám, že to je racionální řešení. Lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. V této chvíli bojovat za něco, když potřebujeme dotáhnout zákon, a pak teprve se bude nařízením vlády vyhlašovat Technický plán přechodu na zemské digitální vysílání (TPP)… Tak to řešme až jako další krok. Jak říkám, jsem racionální manažer, který si to dokáže spočítat. Bylo by to hezké, kdyby se začalo od Prahy, stejně jako to udělali v Německu s Berlínem, ale my si klidně počkáme, budeme pracovat a dávat návrhy do TPP. Tam je spíš důležité, aby plnění TPP bylo vymahatelné, aby se zatlačilo na síťaře, aby opravdu postavili sítě. Tam vidím problém. Udělá se TPP, ale síťaři můžou pokrčit rameny a říct, že chtějí víc peněz. Celou digitalizaci zaplatí soukromé televize. To je taky pěkná švejkovina. Jenže co s tím uděláme?

BRAND24

Barrandov se má rozdělit na dvě skupiny: filmové ateliéry a TV Barrandov. Kdo bude generálním ředitelem TV Barrandov? Budete jím vy, nebo někdo jiný?

Já jsem zatím jednatelem TV Barrandov a myslím si, že to tak ještě nějakou dobu zůstane. Minimálně do konce roku. Obchodní rejstřík zapíše rozdělení a přeměnu na akciové společnosti. Pak budeme řešit jejich orgány. Zatím ale nehledáme žádného nového generálního ředitele.

Podaří se Barrandovu ubrat diváky televizi Nova?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).