Hlavní navigace

Vláda schválila ZEK, tři nové tematické kanály a Mňam s vlastní produkcí

11. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – První diginovela prošla vládou, ale ještě ji čeká poslanecká sněmovna. Společnost S&P Broadcasting také představila novinky stanic Mňam a Mňau.

Vláda schválila ZEK, novelu ale ještě čeká poslanecká sněmovna

Další z legislativních překážek připravovaného přechodu z DVB-T na DVB-T2 dnes padla. ZEK umožní start a rozvoj přechodových sítí a řeší i jejich financování.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předložilo vládě návrh technické novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK) 15. února. Vláda ČR ho na středečním zasedání projednala a také schválila. Uvedl to nový server Televizniweb.cz. Poslanecká sněmovna se zákonem bude zabývat v dubnu.

Bohumil Herwig: Vláda schválila novelu zákona o elektronických komunikacích

Jan Brychta: Novela ZEK doputovala na vládu, před schválením ji posoudí Legislativní rada vlády

Kuchařská televize Mňam s vlastní produkcí a tři nové kanály

Společnost S&P Broadcasting představila programové novinky televizních stanic Mňam a Mňau, navíc plánuje start tří nových kanálů. Od 1. dubna by pak také měla být spuštěna internetová platforma iMňam.cz, nabízející online archiv pořadů stanice a další materiály.

Kuchařská televize Mňam oslavila na začátku letošního roku dva roky své existence a rozhodla se změnit svou programovou nabídku. Tu by měly nadále tvořit pouze televizní pořady z vlastní produkce stanice. Mezi novinkové formáty by měly patřit pořady Chlap za plotnou s Martinem Polačkem, Tetovaný chef v režii Marka Pavaly, Sladká Adie s Adélou Suchomelovou, Veget s Klárkou uváděný Klárou Hájkovou, Láďův Expres moderovaný Láďou Dvořákem nebo Lukovo Spokojídlo, připravované britským kuchařem Lukem Grunshawem.

Jan Brychta: Milkovics plánuje spuštění tří nových kanálů, stanic Kutil TV, Mudr TV a Trhák TV

Jan Brychta: Finančním partnerem Milkovicsova chystaného kanálu Z24 se stal Vladimír Železný

Jan Brychta: Program Mňam TV bude tvořit jen lokální produkce, podívejte se na upoutávky nových formátů

IPTV televize a březnové novinky

Od 1. března došlo k několika změnám v programové nabídce největších IPTV operátorů. Proto jsme také připravili aktuální verzi srovnání programové nabídky u O2 TV, T-Mobile TV a Digi2Go.

U O2 TV byl taktéž na základě soudního rozhodnutí vyřazen program Markíza (pozice 14) a nahrazen kanálem Markíza International (na stejné pozici). Aktuálně vysílaný program má sice v příznaku „HD“, ale při pohledu na obrazovku a srovnání, kupříkladu s Primou HD, je vidět mírně neostrý nápis „International“, který je součástí loga. Stejně tak jsou viditelné drobné digitální artefakty kolem celého loga a mírná neostrost celého obrazu. Dle názoru našeho spolupracovníka se o HD nejedná.

Petr Faistauer: Březnové změny v programové nabídce IPTV operátorů

Stručně

Díky HbbTV, neboli hybridnímu televiznímu vysílání, je prý ovládání „chytrých funkcí televizoru pohodlnější“. Shoduje se na tom většina respondentů. Necelá polovina těch dotázaných, kteří mají televizor připojen k internetu a využívají HbbTV, by však v rámci reklamy uvítala možnost dozvědět se o produktu, který je zaujal, více informací. Ještě více respondentů – 65 % – by uvítalo detailnější informace o tématu diskutovaném v TV pořadech a 80 procentům by se líbila možnost během upoutávek na televizní pořad získat o něm více informací.

Bohumil Herwig: Průzkum na téma HbbTV: skoro třetinu diváků ruší červená značka, ale vítají možnosti, které přináší

Nejpozději na začátku dubna by měl ÚOHS rozhodnout, zda povolí spojení společností Denemo Media a GES Media Europe, které by se tak staly stoprocentními majiteli televizní skupiny Prima.

Jan Brychta: Antimonopolní úřad začal řešit majetkové změny v televizní skupině FTV Prima

V souladu s výzvou poskytovatele obsahu a jednotným postupem v celé České republice bylo O2 donuceno nahradit televizní stanici Markíza kanálem Markíza International, který má ošetřená práva pro vysílání na území ČR.

Jan Brychta: O2 TV: Zařazení Markízy International bude záležet na zájmu diváků


Autor: Martin Hovorka

Markíza International.

Na stránkách Panasonicu se už objevují letošní novinky a vidět je především HDR u 4K přístrojů a také několik nových OLED. Jsou tu ale i věci trochu ukryté, a přesto zajímavé.

Bohumil Herwig: OLED s menší obrazovkou a další novinky Panasoniku pro tento a příští rok

Webový prohlížeč Mozilla Firefox ukončil ve verzi 52 podporu modulu Silverlight. HBO proto pro svou službu GO nasadila nový přehrávač.

Bohumil Herwig: HBO nasadila nový přehrávač pro Firefox 52.0

BRAND24

Mozilla Firefox 50 stále pro HBO GO vyžaduje spustitelný (nebo spuštěný) modul Silverlight.
Autor: Bohumil Herwig

Mozilla Firefox 50 stále pro HBO GO vyžaduje spustitelný (nebo spuštěný) modul Silverlight.

Společnost Joj Group loni ve spolupráci s českými operátory přistoupila k vypnutí stanice Joj a jako náhradu nabídla Joj Family, kterou najdete mj. i v pozemním DVB-T. Nyní televizní skupina požaduje po domácích operátorech totéž, a to u stanic Plus a Wau.

Bohumil Herwig: Joj Group vyzývá k ukončení šíření stanic Plus a Wau v Česku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).