Hlavní navigace

Vláda odložila strategii přechodu na DVB-T2, Skylink vypnul frekvenci 12 525 a O2 Sport oslavil první narozeniny

16. 7. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Ferguson
TÝDENNÍ REVIZE – Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání by měla vláda projednat ve středu 20. července. Operátor Skylink definitivně vypnul frekvenci 12 525, na které vysílaly kanály České televize, hlavní Prima a Noe TV.

Schválení strategie přechodu zemského televizního vysílání na DVB-T2/HEVC vláda odložila na příští týden

Budoucnost zemského televizního vysílání měla být na pořadu pondělní schůze vlády. Na následné tiskové konferenci ale místopředseda vlády Pavel Bělobrádek sdělil, že projednávání tohoto bodu bylo odloženo z časových důvodů kvůli dalšímu programu vlády. Bělobrádek následně pro DigiZone.cz upřesnil, že finální verze dokumentu nazvaného Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v DVB-T2/HEVC, která byla vládě předložena 30. června, by měla být projednána na příštím zasedání vlády. To má proběhnout příští středu 20. července, finální program předposledního zasedání vlády před prázdninami ale bude teprve zveřejněn a podléhá ještě schválení premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Vláda strategii budoucího TV vysílání v DVB-T2 nestihla projednat

Potvrzeno. Strategie DVB-T2/HEVC bude na programu předposlední schůze před vládními prázdninami

Jak se na druhou vlnu digitalizace připravují tuzemské e-shopy?

Redakce DigiZone se rozhodla zjistit, jak se s nastupujícím novým vysílacím standardem vypořádávají velké internetové obchody a zda už nabízejí snadný výpis kompatibilního zboží, tedy televizorů a set-top boxů. Nešlo o to, zda daný přístroj – televizor či set-top box – opravdu na tuneru DVB-T2 kodek H.265/HEVC podporuje, ale klíčovou otázkou byl jejich formální výběr před nákupem. Při posledním přehledu kompatibilních výrobků dělaném letos v únoru a v dubnu nebyla situace nijak růžová. Nyní je to výrazně lepší, ale pouze u televizorů. U set-top boxů pro DVB-T, resp. DVB-T2/HEVC, totiž výpis kompatibilního zboží vůbec neexistuje, což je hodně smutné i při vědomí toho, jak málo jich nyní vlastně na českém trhu je. Ale i informace „žádný takový set-top box nemáme“ by vlastně byla informací. A důležitou.

Jak jsou velké internetové obchody připraveny na vysílání v DVB-T2/HEVC?

Průměrná letáková sleva na televizor se pohybuje pod třiceti procenty

Prodejci elektroniky v době konání fotbalového mistrovství Evropy nabízeli – a stále ještě nabízejí – značné slevy na televizory, které mohou dosahovat i více než padesáti procent. Vyšší úspory pak zákazníci dosáhnou spíše u tzv. chytrých televizorů (Smart TV) než u těch klasických, jednoduchých. Pro obchodníky je letošní supersportovní rok vítanou příležitostí k navýšení prodejů televizorů. Většina fanoušků totiž touží po co nejdokonalejším zážitku ze sportovních klání, a jsou proto ochotnější investovat do nové televize. Tato situace se tak projevuje v nabídce slev v letácích, které pro prodejce představují snadný a atraktivní způsob, jak zákazníky přimět k nákupu. Převážná většina pak nabídku televizorů v letáku nějakou formu propojila přímo s tématem fotbalu, popsal vliv fotbalového svátku na akční letáky ředitel České distribuční Petr Sikora. Společnost Česká distribuční provedla analýzu slev na televizory z tzv. letákových akcí. Jejich průměrná výše dosáhla 28 procent.

Supersportovní rok 2016: řada slev na TV už v průběhu Eura

Skylink v noci ze čtvrtka na pátek definitivně vypnul frekvenci 12 525

Během noci ze 14. na 15. července Skylink definitivně ukončil provoz na frekvenci 12 525 MHz, ze které vysílaly programy ČT 1, ČT 2, ČT Sport, ČT 24, ČT:D / ČT art, Prima a Noe TV. U programů ČT 1, ČT 2, ČT Sport a Prima doporučuje Skylink ladit jen jejich HD verze na frekvencích 12 363 MHz a 11 876 MHz. Zákazníci, kteří používají satelitní přijímač, který neumí přijímat HD programy, budou moci ještě dočasně sledovat výše uvedené programy (s výjimkou Noe TV) v původním formátu SD/MPEG-2 na frekvenci 12 070 MHz.

Kompletní parametry pro naladění naleznou předplatitelé Skylinku v tabulce:

Programy

Satelit Astra

Frekvence (MHz)

Polarizace

FEC

Symb. r. (KS/s)

Norma

Pilot

ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, Noe TV

23,5 °E

12 363

V

3/4

29 500

DVB-S2/8PSK

ON

Prima HD

23,5 °E

11 876

H

3/4

29 900

DVB-S2/8PSK

ON

ČT 1, ČT 2, ČT Sport, ČT 24, ČT:D / ČT art, Prima

23,5 °E

12 070

H

3/4

27 500

DVB-S

OFF

Skylink definitivně vypne frekvenci 12 525 MHz

Skylink s úderem páteční půlnoci vypnul frekvenci 12 525 

O2 Sport oslaví začátkem srpna narozeniny, spustí fotbalový kanál a sjednotí své televizní značky

Sportovní stanice O2 Sport oslaví začátkem srpna první výročí od svého vzniku. Mateřská firma O2 při té příležitosti sjednotí podobu své televizní značky O2 TV a z O2 Sport se tak stane O2 TV Sport. Sjednotí se i grafika, kterou připravila společnost Department, a celá akce vypukne na „výroční“ den, což je 8. srpna. Aby toho nebylo málo, ve stejný den také O2 TV spustí první ze tří ohlášených specializovaných sportovních stanic. Ta se už nebude jmenovat O2 Fotbal, ale v duchu nové doby O2 TV Fotbal. Všechny kanály, včetně toho hlavního, tedy O2 Sport, tak svůj název sjednotí pod základní značkou O2 TV.

O2 Sport oslaví rok. Změnou názvu, loga, novým kanálem i plným přechodem na Full HD


Český rozhlas mění management několika svých stanic

Z místa šéfredaktora Dvojky odchází k 31. červenci Miroslav Dittrich, který zde působil od října 2013. Novým šéfredaktorem bude novinář Martin Groman. Nové vedení bude mít i stanice Vltava, přestože v otevřeném výběrovém řízení na šéfredaktora nebyl vybrán žádný kandidát. Vedením bude od 1. srpna dočasně pověřen editor redakce kulturní publicistiky Antonín Pfeifer. Změny se dotknou i zahraničního vysílání Českého rozhlasu. Novou šéfredaktorkou stanice Radio Praha tak bude od 1. září Klára Lukešová-Stejskalová, která dosud působila ve zpravodajství ČRo jako vedoucí zahraniční redakce. Vystřídá Miroslava Krupičku, který místo šéfredaktora či ředitele stanice zastával od roku 1998. Plánované změny představí generální ředitel ČRo René Zavoral na nejbližším veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu, které se uskuteční 27. července 2016.

ČRo čekají personální změny. Generální ředitel je představí Radě koncem měsíce

Stručný souhrn novinek ze světa výrobců televizní techniky

Basys jako distributor televizorů prestižní značky Loewe rozeslal prodejcům upozornění na problém s vkládáním baterií do dálkového ovladače. Může to sice na první pohled vypadat jako vtip, ale není.

Televizory Loewe – pozor na správné umístění baterií v dálkovém ovladači

Televizory Loewe – správná pozice tužkových baterií v dálkovém ovladači.
Autor: Loewe

Televizory Loewe – správná pozice tužkových baterií v dálkovém ovladači.

Společnost Panasonic rozšířila své portfolio displejů pro oblast digital signage uvedením řady EF1. Ta doplní modely LFE8 o displeje s úhlopříčkou 213, 188 nebo 80 centimetrů.

Společnost Panasonic rozšířila portfolio reklamních displejů

Panasonic své televizory vyrábí pro celou Evropu ve své plzeňské továrně, a to jak Full HD modely, tak i například vlajkovou loď společnosti Panasonic – televizor DX900. Článek přináší průřez televizním portfoliem značky Panasonic.

Modelové řady televizorů Panasonic roku 2016

Společnost Samsung Electronics představila „Smart TV Software Development Kit“ (SDK) a Preview UI, jejichž prostřednictvím se vývojáři mohou seznámit s nejrůznějšími nástroji pro vytváření aplikací pro chytré televizory postavené na platformě Samsung Smart TV a operačním systému Tizen.

Samsung uvolnil nástroj pro vytváření aplikací pod OS Tizen

Tipy C

Na dotaz jednoho z našich čtenářů jsme prověřovali, jak Android v televizoru zachází s rozlišením obrazovky a zda využívá toho „nativního“, či nikoli. Na dané téma nám odpověděl Michal Bezouška, externista TP Vision (výrobce Philips TV) pracující jako technická podpora, školitel a tester.

Operační systém Android TV – s jakým pracuje ve skutečnosti rozlišením?

…druhá je už spuštěné video, které ale na otisku obrazovky není.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).