Hlavní navigace

Veřejnoprávní DVB-T2 multiplex zahájí vysílání až příští rok na jaře

4. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Kasa.cz
AKTUALIZOVÁNO – Původně plánovala Česká televize spustit svoji přechodovou síť DVB-T2 letos na podzim, resp. do konce roku. Nový termín oznámila na svém teletextu.

AKTUALIZOVÁNO, 14:25 hod.: Jak nás upozornil čtenář s nickem Technik (díky moc!), text se na teletextu České televize, oproti níže uvedené fotografii, nyní trochu změnil. Přepis naleznete na konci článku.

AKTUALIZOVÁNO, 13:15 hod.: Doplněna fotografie z teletextového oznámení České televize.

Přechodová síť DVB-T2 České televize na kanálu 26 začne vysílat v prvním čtvrtletí 2018. Původně ČT předpokládala její spuštění na podzim 2017. V síti budou vysílat všechny programy ČT v HD kvalitě a všechny stanice Českého rozhlasu kromě regionálních studií, uvedla Česká televize na svém teletextu.  

PSALI JSME: Radim Pařízek – DVB-T2 z Ládví a v Ostravě spustíme během několika týdnů

BRAND24

Radiokomunikace 2017: ČRa a plány s vysílači pro DVB-T2, kdy spustí DVB-T2 Česká televize

Fotografie teletextového oznámení České televize o posunu vstupu do DVB-T2 na 1. čtvrtletí 2018.
Autor: Čestmír Polák

Fotografie teletextového oznámení České televize o posunu vstupu do DVB-T2 na 1. čtvrtletí 2018.

Původně bylo spuštění DVB-T2 multiplexu České televize naplánováno na letošní podzim. Jeho start ale nabral zpoždění kvůli problémům s mezinárodní koordinací, ještě v září čekala na nezbytnou koordinaci veřejnoprávní sítě třeba oblast Českých Budějovic. Už tehdy server DigiZone informoval, že by jeho spuštění mohlo být posunuto na příští rok.

Nové znění upozornění na teletextu ČT (podle čtenáře s nickem Technik): Přechodová síť ČT v roce 2018 

Přechodová síť DVB-T2 ČT na kanálu 26 začne vysílat až v roce 2018. Původně ČT předpokládala její spuštění už na podzim 2017. V síti budou všechny programy ČT v HD kvalitě a všechny stanice Českého rozhlasu kromě regionů.

Pro příjem DVB-T2 je nutné mít nový televizor s tunerem H.265 (HEVC). K TV vyrobeným do r. 2015 včetně bude třeba připojit set-top box s tunerem H.265.

Set-top boxů pro DVB-T2 je už dostatek, většina ale nemá funkci HbbTV, takže po r. 2020 by divák o tuto službu přišel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).