Hlavní navigace

Veřejné produkce MS v hokeji: kdy můžete ČT Sport pouštět zdarma a kdy už na to potřebujete smlouvu?

7. 5. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Česká televize si přísně hlídá dodržování licenčních podmínek, které zakazují jakékoli komerční využití jejího vysílání. Pokud provozujete restauraci nebo bar, měli byste zbystřit.

Které restaurace nemusí za přenosy platit…

Hokejový šampionát je velmi vítaným zpestřením pro provozovatele restauračních zařízení, barů a sportovních klubů, kde se během přenosů hokejových utkání srocují mnohem větší davy konzumentů než obvykle. Za jakých podmínek ale mohou restauratéři zdarma pouštět svým zákazníkům přenosy z MS v hokeji, aniž by tím porušovali vysílací práva a riskovali nařčení, že se obohacují na úkor pořadatele mistrovství, potažmo exkluzivního držitele vysílacích práv pro Českou republiku, jímž je Česká televize? Není to tak dávno, co veřejné produkce velkých sportovních událostí nebylo možné v restauracích zprostředkovávat, aniž by provozovatel měl uzavřenou smlouvu s držitelem vysílacích práv. Jak se tomu letos?

Ani při letošním „domácím“ mistrovství si nemusí být všichni provozovatelé restaurací jisti, že neporušují práva ČT a nepřijde na ně kontrola. Restaurační zařízení, která mají evidované televizní přijímače, nepotřebují žádnou zvláštní licenci, neboť se jedná o společné sledování za běžných podmínek provozu (včetně podmínky sledování za běžného umístění televizních přijímačů), říká mluvčí ČT Alžběta Plívová. Podmínkou podle ní není ani sledování v uzavřené místnosti. Pokud má restaurace projekční plochu například na zahrádce s trvalým sezením pro hosty po celý rok, je vysílání signálu Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2015 běžným doplňkem provozu, vysvětluje.


Foto: Lovethiscitytv.com

Pokud bar nebo restaurace kvůli hokejovému šampionátu nemění počet televizorů a projekčních ploch, nemusí za veřejnou projekci platit

… a které naopak za hokej platit musí

Jinou optikou se ČT dívá na restaurace, které během doby konání šampionátu upraví svoje interiéry a rozmístí v nich projektory, které za normálních okolností nepoužívají. O veřejnou projekci by se jednalo, pokud by pouze po dobu šampionátu měnila restaurace rozmístění projekčních přístrojů a například zřizovala v okolí nové prostory určené speciálně pro sledování televizního vysílání, popisuje mluvčí ČT. Pokud restaurace provede takové změny, které mají bezesporu zvýšit zájem o její služby nebo kapacitu, měla by nejprve kontaktovat ČT a uzavřít s ní licenční smlouvu. Taková veřejná produkce není zadarmo, ale rozhodně se vyplatí uhradit pár tisícikorun, než riskovat případnou kontrolu a následnou platbu pokuty, která se podle Alžběty Plívové pohybuje v řádu stovek tisíc korun.

V Praze, Brně a Ostravě licenční smlouvy na veřejnou produkci hokejového šampionátu neuzavírá ČT, ale společnost BPA sport marketing, na niž Kavčí hory tato práva převedly. BPA tohoto práva využívá pro oficiální fanzóny českého národního týmu, případně podlicenci postupuje subjektům, kde nehrozí poškození zájmů partnerů českého hokeje,přiblížila na dotaz serveru DigiZone.cz mluvčí ČT. Veřejnou produkcí může být i využití projekčních pláten na veřejně dostupných místech, kam může přijít sledovat hokej kdokoli (nejde tedy o soukromou party někde na zahradě). Nemusí tedy jít o oficiální fanzóny, ale třeba i soukromou iniciativu fandů hokeje ze stejné ulice, kteří budou promítat přenosy na stěnu některého z domů.


Foto: Izdoprava.cz

Prodej vysílacích práv pro veřejné produkce přenosů hokejového šampionátu v Praze, Brně a Ostravě má na starosti společnost BPA sport marketing

ČT má práva i na oficiální tiskové konference

V případě neoprávněné veřejné projekce se jedná o porušení licenčních podmínek. Ze zákona jde o protiprávní jednání a držiteli licence by měla příslušet adekvátní náhrada škody, upozorňuje Alžběta Plívová. V případě licence Mistrovství světa v hokeji IIHF 2015 se jedná o právo obsažené v řadě provázaných mezinárodních smluv a jeho porušení je vyčíslitelné v řádech statisíců korun, varuje. Je přitom jedno, zda daný subjekt (restauratér, fanoušek) veřejně reprodukuje přenosy ČT Sport nebo jiné televizní stanice. Teritoriální práva pro hokejový šampionát pro Českou republiku drží ČT, takže i kdyby někdo lákal na veřejné sledování hokeje ve Slovenské televizi nebo na Eurosportu, šlo by o porušení práv ČT, která by se domáhala náhrady škody.

A jak je to s využitím hokejového šampionátu v jiných médiích než je ČT? Ta má práva nejen pro samotné přenosy jednotlivých utkání, ale i pro doprovodné aktivity, natáčení v zázemí šampionátu apod. Česká televize jako exkluzivní držitel vysílacích práv pro území České republiky standardně nabídla možnost sublicence ohledně akreditací typu TV2 (natáčení v mix zóně a na oficiální tiskové konference v press centru). Nabídku využily dva subjekty (www.idnes.cz a www.hokej.cz), jejichž štáby byly ČT verifikovány k akreditaci ze strany IIHF, popsala Alžběta Plívová. Cena za poskytnutí takové sublicence je podle mluvčí ČT odvozena od ceny televizních práv. Ta je v tomto případě určena charakterem a výjimečností akce. Jedná se o standardní postup, který je u tohoto typu akcí v zahraničí zcela obvyklý, doplnila mluvčí ČT.

BRAND24


Foto: TV Nova

Pokud chce Nova použít ve svém zpravodajství záběry z některého utkání šampionátu, vyjde ji to na 5500 Kč za jedno utkání

Kolik zaplatí komerční televize za šot ze zápasu?

Ostatní média, především pak další české televize jako Nova, Prima a Barrandov, mají právo získat od ČT zpravodajské souhrny jednotlivých dní šampionátu pro využití ve svých zpravodajských relacích. Myslí na to přímo zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a vyhláška ministerstva kultury, která vyjmenovává akce značného společenského významu. Jde o povinnost týkající se přístupu k signálu za účelem vysílání krátkých zpravodajských výňatků, jejichž stopáž nepřesahuje 90 sekund při dodržení dalších podmínek stanovených zákonem a akreditačními podmínkami, vysvětluje Plívová. Akreditační podmínky ČT vydala s dostatečným předstihem před zahájením šampionátu a jsou veřejně dostupné na jejích internetových stránkách.

Zpravodajské souhrny, ale třeba i záznamy nebo přímé přenosy utkání od ČT ale nedostanou komerční televize zadarmo. Za zajištění přístupu k signálu přenosu v sídle ČT si Kavčí hory účtují částku 4500 korun za odbočení přenosu z jednoho utkání, za dodání záznamu jednoho utkání, přepis na kazetu žadatele a předání v sídle ČT částku 5000 korun a za výběr a sestřih materiálu z přenosu jednoho utkání a jeho odeslání na FTP žadatele 5500 korun. Krátký zpravodajský výňatek je oprávněn provozovatel televizního vysílání užít pouze ve všeobecném zpravodajském pořadu svého programu šířeného televizním vysíláním výhradně na území České republiky, upozorňuje ČT v pravidlech pro užití těchto materiálů. Nikoli tedy v tematických sportovních magazínech a podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).