Hlavní navigace

Ve Švýcarsku už se prodalo přes milion a půl digitálních rozhlasových přijímačů

27. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V České republice se statistiky o tom, kdo digitální vysílání naladí a kolik má v reálu posluchačů, nevedou. Ví se tak pouze to, že DAB signál má k dispozici přibližně 50 % obyvatelstva.

Vývoj na poli digitálního rozhlasového vysílání (DAB+) ve Švýcarsku můžou ostatní evropské státy této zemi s vynikající čokoládou a značkovými náramkovými hodinkami jen závidět. Ze studie „Marketing and Consulting for Digital Broadcasting Technologies“, která byla zveřejněna v úterý, vyplynulo, že ve Švýcarsku bylo na konci loňského roku v provozu milion a půl digitálních rozhlasových přijímačů. Obzvláště silná byla poptávka po autorádiích se standardem DAB+. V roce 2013 bylo zakoupeno v této zemi 365 tisíc DAB přijímačů. Z celkového počtu prodaných přijímačů tvořily ty pro DAB+ 64 %.

BRAND24

Z ARCHIVU: Ve Švýcarsku se už používá přes milion digitálních rozhlasových přijímačů

DAB si ve statistice klasické rozhlasové přijímače versus analogové rozhlasové přijímače polepšil. V roce 2012 jich tvořil 53 %. V meziročním srovnání tedy v této kategorii vzrostl zájem o DAB rádia o 11 %. Výrobci automobilů ve Švýcarsku uvádějí, že 30 až 50 % nových vozů má jako součást standardní výbavy i DAB tuner. V České republice se podobné statistiky nevedou, nebo alespoň nejsou veřejné. Operátor Teleko sice uvádí, že DAB signál je dostupný pro více než 50 % obyvatelstva, kolik je ale přesně v provozu takovýchto rádií, případně, kolik se jich prodalo, to je v tuto chvíli otázkou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).