Hlavní navigace

Vánoce s videotékou Voyo? Zeptali jsme se na osud aplikace pro Android TV

22. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Voyo
Voyo zřejmě nedá svým věrným zákazníkům, kteří ho sledují (či spíše sledovali) prostřednictvím televizorů s Androidem, dárek. Opětné spuštění aplikace pro tuto platformu je totiž stále v nedohlednu.

Poznámka: seznam kompatibilních chytrých TV s aplikací Voyo najdete ve fotogalerii, případně si ho můžete stáhnout v PDF (Samsung, Sony).

Společnost na počátku podzimu stáhla aplikaci pro Android TV, a protože máme jeden z televizorů pracujících s Androidem na vyzkoušení, situaci jsme se rozhodli prověřit. Voyo sice stále podporuje Android v mobilech, resp. tabletech, a videotéku najdete i ve webovém prohlížeči, ale na výrobcích TP Vision (televizory značky Philips) postavených na platformě Android TV už nyní zcela chybí, za což pochopitelně nemůže výrobce televizoru, jak se jistě budou snažit někteří zákazníci naznačit.

Na adrese https://voyo.nova.cz/devices najdete seznam zařízení, které on-line videotéka podporuje, včetně například doporučené konfigurace u Windows PC a Apple. U výrobců televizorů pak můžete zobrazit seznam konkrétních modelů a v případě výrobků TP Vision se nyní mj. dozvíte, že „u zařízení, která nejsou uvedená mezi podporovanými, nezaručujeme správnou funkčnost aplikace.“ Bohužel v případě Android TV je to trochu jinak. Aplikace totiž zcela zmizela z nabídky obchodu Google Play/Store, a nejenže zde není k dispozici, ale také zmizela z předinstalované nabídky na tlačítku Home u televizorů Philips postavených na Android TV (u Sony, Thomsonu a dalších je zřejmě situace obdobná, ale to se nepodařilo potvrdit).

ČTĚTE TAKÉ: Voyo a Firefox? Nyní poněkud problém

Voyo Player skončil. Filmotéka mu odstřihla přístup

Hisense zprovoznil Voyo, chystá Lepší.TV a FilmBox

Philips 49PUS7502 s Android TV – nabídka na tlačítku Home bez Voyo.
Autor: Bohumil Herwig

Philips 49PUS7502 s Android TV – nabídka na tlačítku Home bez Voyo.

Vše jsme ověřovali jak u on-line videotéky (VoD) Voyo, tak u zastoupení TP Vision a také přímo na zapůjčeném televizoru Philips 49PUS7502. Voyo tu chybí nejen mezi aplikacemi Android TV, ale i mezi tzv. Kolekcí aplikací Philips, které pracovaly v režimu kompatibility (platforma Net TV). Dříve tak vlastně byly aplikace Voyo u Philipsu s Androidem dvě. Momentálně tu není ani jedna z nich.

KE STAŽENÍ (PDF): s Voyo kompatibilní TV Samsung a Sony (k 21. 12. 2017).

Voyo – Samsung – 1576820

Voyo – Sony- 582478

Jak nám řeklo Voyo: V současné době oficiálně podporujeme pouze modely Philips Smart TV z roku 2013 od verze 6008 a všechny modely z roku 2014 (pouze Net TV, Android ne). V tuto chvíli bohužel další informace k dispozici nejsou. Jak vidíte, nedozvěděli jsme se ani přibližné datum, ve kterém by měla být aplikace Voyo pro Android TV zpět, a zda se na ní vůbec pracuje. Navíc Voyo ke stažení aplikace nevydalo žádnou tiskovou zprávu. Bohužel je tu ještě jeden problém.

UX DAy - tip 2

Pokud se pozorně proberete seznamem kompatibilních televizorů na výše uvedených stránkách, vidíte, že videotéka je momentálně k dispozici u značek Gogen, Hyundai, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony a Toshiba, nejnověji pak ještě u Hisense, a to i zpětně na některých modelech TV z roku 2015. Na stránce se však většinou nehovoří o platformách, nýbrž jen o modelových řadách a roku výroby televizoru.

Jak můžete vidět z připojené fotogalerie, Voyo někdy sice s kompatibilními televizory končí v roce 2015, resp. 2016, ale například u LG a Panasoniku je situace řádově horší a vysloveně uvedenou kolekci 2017 najdete pouze u Hisense. Závěr je možný dvojí: buď Voyo tuto veledůležitou stránku zanedbalo, nebo je opravdu aktuální. Pak je ovšem situace u videotéky, která se chlubí tím, že je „na všech platformách“, poněkud tristní. Voyo ale tímto přístupem nepoškozuje jen sebe, ale poškozuje i výrobce televizorů, protože si řada jejich majitelů myslí, že to jsou právě oni, kdo za vzniklou situaci mohou. Tak to bohužel není. Za současný podivný stav stránky (mj. v úvodu chybí datum její poslední aktualizace) a za problémy u televizorů postavených na platformě Android TV může jen a pouze Voyo. Jen by mě zajímalo, jak bude situaci kompenzovat platícím zákazníkům, kteří doteď spoléhali na aplikaci v televizoru s Androidem. A teď musí jen na web či mobil…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).