Hlavní navigace

V sobotu uspořádá ČT pěveckou bitvu o Bělehrad

25. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Česká televize (ČT) se letos již podruhé připojí k hudební soutěži Eurovision Song Contest. Na zítřejší večer si proto pro diváky přichystala přímý přenos národního finále, ve kterém se rozhodne, kdo z desítky nominovaných bude letos reprezentovat českou hudební scénu v mezinárodním souboji v srbském Bělehradě. V loňském roce sledovalo národní finále přes 800 tisíc diváků, v letošním roce ČT očekává zájem o něco vyšší. UVNITŘ VIDEO KARLA GOTTA V SOUTĚŽI PŘED 40 LETY.

Národní finále sledovalo vloni 800 tisíc lidí. Letos to má být víc

Čeští diváci mají letos podruhé možnost vybírat zpěváka, zpěvačku či hudební kapelu, která bude hájit české barvy v mezinárodní soutěži, a to díky ČT, která se k projektu rozhodla po loňské zkušenosti připojit znovu.

Nepochybuji o tom, že účast České republiky v Eurosongu význam má. Především by čeští hudebníci neměli chybět mezi více než čtyřiceti účastníky tohoto významného evropského projektu. ČT jim chce pomoci dokázat, že se ctí obstojí v silné mezinárodní konkurenci, komentoval zapojení veřejnoprávní televize do soutěže generální ředitel ČT Jiří Janeček. Eurovision Song Contest je koprodukčním projektem všech států, které v daný rok do soutěže vysílají své zástupce. Letos se v klání „utkají“ zástupci 43 evropských zemí, což je zatím nejvíce v historii této soutěže.

Dalším důvodem, proč se ČT rozhodla i letos do Eurosongu zapojit, je divácká atraktivita. Loňské kolo bylo divácky velmi úspěšné, národní finále sledovalo více než 800 tisíc diváků,“ uvedl Jiří Janeček. 10. března loňského roku přilákala pěvecká soutěž k televizním obrazovkám 819 tisíc diváků, což představovalo 9,5 % dospělých při podílu na publiku 23 %. Sledovanost květnového semifinálového večera byla ale nižší a zájem diváků o finále bez účasti českého zástupce ještě poklesl.

Podle údajů ČT „zasáhl“ alespoň jeden ze tří večerů spojených s minulým ročníkem Eurovision Song Contest 23,2 % diváků starších patnácti let, tedy necelé dva miliony diváků. Zásah pořadu je další ze statistik televizního publika a úspěšný je tehdy, když se divák na daný pořad vydržel dívat alespoň tři minuty. V letošním roce očekává ČT sledovanost vyšší. Spoléhá se na to, že Eurosong již čeští diváci znají a budou se o něj zajímat více než v při jeho premiéře.

Eurosong moderátoři

Českého vítěze čeká v Bělehradě nejdřív semifinále

Sobotním přímým přenosem z areálu pražského Výstaviště bude provázet moderátorská dvojice Aleš Háma – Kateřina Kristelová. Zatímco pro Aleše Hámu bude národní kolo Eurosongu premiérou, Kateřina Kristelová se role moderátorky zhostila již v loňském roce. Těžší pro mě bylo komentování evropského semifinále a finále v Helsinkách, shrnula loňské zkušenosti Kateřina Kristelová. Zítřejší večer zpestří kromě deseti nominovaných také Ewa Farna a slovenský Elán.

Letošní ročník soutěže přinesl výrazný zlom v systému semifinálového a finálového kola. Oproti předchozímu roku se všechny země kromě Francie, Německa, Velké Británie, Španělska a hostitelského Srbska zúčastní semifinálových kol. Země tak budou mít stejnou šanci na postup a nezáleží na tom, jak si vedly v loňském roce. Semifinálová kola musí být letos kvůli vysokému počtu účastníků dvě, konat se budou 20. a 22. května.

Zatím není jasné, kdy v Bělehradu český vítěz národního kola vystoupí. Semifinále se budou konat 20. a 22. května a rozlosování států proběhne 28. ledna. ČT chce odvysílat určitě to semifinále, ve kterém se představí český interpret. Čeští diváci by neměli přijít ani o druhé semifinále, bez české účasti. ČT by jej měla odvysílat také, ovšem už ne v tak atraktivním vysílacím čase, a tedy nejspíš ze záznamu. Finále Eurovision Song Contest bude Česká televize vysílat v přímém přenosu 24. května.

Eurosong 2008 – soutěžící
Eurosong Iva Frühlingová
Eurosong Tereza Kerndlová
Eurosong Gipsy.cz
Eurosong Sámer Issa
Eurosong Dan Nekonečný
Eurosong Le monde
Eurosong Čechomor
Eurosong LBP
Eurosong Toxique
Eurosong Temperamento

Čechomor zazpívá polsky, Frühlingová francouzsky

Českou republiku bude v Bělehradě zastupovat jeden z deseti nominovaných interpretů, které společně vybral režisér pořadu Libor Kodad, šéfdramaturg Ivan Hubač, šéfproducent Viktor Průša a dramaturg Martin Hrdinka. V loňském roce někteří zpěváci nominaci do Eurosongu odmítli, letos je ale podle ČT situace lepší. Nedůvěra u interpretů od loňska pominula a všichni účast považují za velkou šanci, uvedl Ivan Hubač.

Navzdory jeho slovům se ale i letos našli tací, kteří účast odmítli. První byla Lucie Bílá, která se zúčastnit nemohla kvůli pravidlům soutěže. Zpěvák totiž musí vystoupit s písní, která nesmí být komerčně vydána před 1. říjnem 2007. Několika­násobná česká slavice novou píseň, se kterou by vystoupila, natočit nestihla. Spolu s Lucií Bílou odmítl také Jiří Korn, který má zítra se Čtyřtetem koncert ve Státní opeře.

V letošním kole se tedy utkají Gipsy.cz, Tereza Kerndlová, Čechomor, Sámer Issa, L.B.P., Temperamento!, Le Monde, Toxique, Iva Frühlingová a Dan Nekonečný. Přestože jde o české zpěváky a zpěvačky, polovina interpretů se o hlasy diváků, a tedy i postup, uchází s písní v angličtině. Česky bude zpívat skupina Temperamento!, ale setkáme se i s francouzštinou v podání Ivy Frühlingové a Čechomor chce zaútočit polštinou.

Výběr jazyka tak letos ovládla angličtina, která by podle L.B.P. mohla být v semifinále a případně i finále plusem. Ale jak již vyplynulo z loňského kola, Eurovision Song Contest není jen o tom, jak kdo umí nebo neumí zpívat. U diváků evropské soutěže momentálně jednoznačně převládá show, protože to bylo asi jediné, co dokázali soutěžící v roce 2007 nabízet vrchovatou měrou, komentuje požadavky publika uskupení Gipsy.cz.

Tento názor jen potvrzuje Ivan Hubač: Uspěje obvykle ten interpret, který nejen dobře zpívá, ale na pódiu také něco předvede. I to prý tým ČT zohlednil, když vybíral vhodné kandidáty. Vítěze národního kola určí hlasy diváků, kteří mohou již od konce prvního lednového týdne posílat SMS zprávy.

Karel Gott zpíval v Eurovizi před 40 lety za Rakousko

Myšlenka vytvořit hudební soutěž, která by se vysílala do více zemí současně, vznikla v roce 1955. O rok později již Evropa znala prvního vítěze soutěže založené Evropskou vysílací unií (EBU), stala se jím Lys Assia ze Švýcarska. Až v roce 1968 vystupuje v soutěži první Čech. Byl jím Karel Gott, který ale tehdy s písní Tausend Fenster reprezentoval Rakousko.

VIDEO: Karel Gott zpívá v Eurovizi (1968)

BRAND24

V roce 1974 zvítězila s písní Waterloo švédská ABBA, která je pravděpodobně tím nejslavnějším vítězem celé soutěže. O rok dříve se dva manželské páry pěvecké soutěže zúčastnily také, jejich píseň Ring, Ring tehdy ale zcela propadla. Narozdíl od skupiny ABBA se ale loňský vítěz národního kola, kterým se stala skupina Kabát (s písní Malá dáma), letos soutěže už nezúčastní.

Eurosong logo velké

Eurovision Song Contest ve vysokém rozlišení

Letošní hudební klání budou moci někteří diváci sledovat i ve vysokém rozlišení televizního vysílání (HDTV). Mezi nimi budou například Britové, kterým Eurovision Song Contest nabídne BBC HD, ve Švédsku bude přímý přenos finále v HD kvalitě vysílat SVT. Na loňskou premiéru HDTV vysílání pěvecké soutěže naváže i finská YLE. Eurovision Song Contest mohou diváci sledovat také v přímém přenosu na internetu.

Měla by Česká televize nabízet Eurovision Song Contest také ve vysokém rozlišení?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).