Hlavní navigace

V Praze se dnes podařilo zachytit signál digitální televize z Vídně

20. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE Dálkový příjem televize a rozhlasu z Rakouska, Německa, Polska, Švýcarska, Slovenska a dalších zemí. To je realita těchto dní.

Uplynulé dny přejí mimořádně dálkovému příjmu digitální televize i analogového rozhlasu. Aktuální podmínky jsou téměř srovnatelné s těmi, jaké mohli zájemci o dálkové signály zaznamenat loni v říjnu, kdy se například v Praze podařilo zachytit DVB-Tněmeckého Berlína. Externí spolupracovník DigiZone.cz Čestmír Polák naši redakci upozornil, že dnes ráno se mu podařilo zachytit ve čtvrti Bohnice signál digitální televize z Vídně na kanálu 24. Šlo o vysílač Kahlenberg.

Přesto, že zachycení digitálního vysílání z Rakouska není v Praze až tak neobvyklé, několikrát do roka je tu možné sledovat DVB-T signál z lokality Sankt Pölten, Vídeň je v hlavním městě Česka úkazem zcela mimořádným. Jak si ověřil redaktor DigiZone.cz a autor této zprávy Lukáš Polák, ve stejnou dobu bylo možné vysílač Kahlenberg zachytit například i na pražském Jižním Městě. 24. kanál je v širokém okolí neobsazen, čili příjem byl zcela nerušený, dokonce bez jakékoliv chybovosti.

BLOG LUKÁŠE POLÁKA: Rok 2012: Doba (stále) analogová – především v Polsku

Lze předpokládat, že mimořádné podmínky dálkového příjmu budou ještě nějaký den trvat, vzhledem k extrémním povětrnostním podmínkám a vysokým teplotám s tlakovou výší ve středu Evropy, komentuje důvody vynikajících příjmových podmínek externista DigiZone.cz Čestmír Polák a dodává: Ač to není takový úspěch jako s vysílačem z Vídně, příjem je dnes v Praze výborný i z jihu. Z vysílače Kleť jde výborně i Jihočeská televize. Snes je signál tak silný, že anténa nasměrovaná zcela na jiný směr ovlivňuje sílu signálu jen nepatrně.

BRAND24

Z ARCHIVU: Příjem VKV rozhlasu z extrémních dálek – Dánska a Švédska

Vynikající příjmové podmínky už zaznamenávají lovci dálkových signálů od minulé středy 15. srpna, kdy se podařilo v Čechách zachytit po delší době opět signál analogového rozhlasu z Dánska. Dálkovému příjmu televize z Polska se dařilo především o den později, kdy byl v Praze zachycen téměř 500 kilometrů vzdálený vysílač Kielce – Świety Krzyź. Nejlepší podmínky jsou většinou brzy ráno do přibližně deváté hodiny, kdy síla signálu začíná klesat, dodal Polák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).