Hlavní navigace

V Polsku začne celoplošně vysílat obdoba křesťanské TV Noe a tamní „Déčko“

6. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: EPA
Oba programy budou moci přijímat i čeští diváci, kteří se nachází v dosahu polského multiplexu 1. Z toho do 28. dubna příštího roku odejdou kanály Telewizje Polska.

TV Trwam, kterou by bylo možné označit za polskou obdobu TV Noe, případně TV Lux, se po několika měsících protestů a stížnostech u různých institucí, celá věc se dokonce probírala na půdě Evropského parlamentu v Bruselu, dočkala celoplošné digitální licence pro zemské vysílání (DVB-T) v této zemi. Tu ji na svém posledním zasedání udělil regulátor Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (KRRiT). Fundacja Lux Veritas, která je provozovatelem tohoto programu (stejně jako Radia Maryja), tak dokázala jakou má ve spolupráci se svými přívrženci sílu. KRRiT v tiskové zprávě v podstatě přiznala, že licence byla udělena na jejich nátlak.

K TÉMATU: O programové pozice v polském multiplexu 1 má zájem 12 subjektů včetně TV Trwam

TV Trwam obsadí v polském multiplexu 1 jednu ze čtyř programových pozic, která se uvolní po odchodu Telewizje Polska (TVP) do multiplexu 3, který je de facto možné považovat za veřejnoprávní. Skončí tak souběžné vysílání tří programů TVP v obou sítích. Zároveň však hrozí, že TVP bude nucena ukončit šíření HD verzí svých kanálů TVP 1 a TVP 2, protože by se do multiplexu 3 nevešly. I o tomto problému už vás server DigiZone.cz informoval. Boj o licenci TV Trwam dokonce vygradoval tak, že anonym vyhrožoval fyzickou likvidací některým členům KRRiT, pokud stanice tento dokument neobdrží. Celou záležitostí se zabývala i policie.

ČTĚTE TAKÉ: Polské veřejnoprávní televizi hrozí, že se její HD kanály nevejdou do DVB-T

BRAND24

TV Trwam ale není jediná, která celoplošnou digitální zemskou licenci získala. Ke stejnému kroku se KRRiT rozhodla i v případě stanice TVP ABC. Tu je možné označit za tamní obdobu chystaného kanálu ČT :D (Déčko), který spustí Česká televize den před začátkem nového školního roku. Hlavní cílovou skupinou programu mají být diváci ve věku od 4 do 12 let. Jeho cílem bude děti vzdělávat, seznamovat je se zajímavými kulturními i společenskými akcemi (bude se jich také účastnit) a chybět nebudou ani zábavné pořady. TVP bude taktéž spolupracovat se sociology a školami, aby dětský kanál fungoval jako výukový prostředek. Stejně jako Déčko chce být i TVP ABC bezpečným „přístavem“ pro ty nejmenší.

Foto: EPA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).