Hlavní navigace

Konec analogu v Domažlicích: Nova opět rozdávala set-top-boxy

13. 8. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Téměř dvě stě set-top-boxů rozdala o víkendových Chodských slavnostech v Domažlicích televize Nova. Dva týdny před plánovaným vypnutím analogového televizního signálu z vysílače Vraní vrch tak nejsledovanější česká televize ještě vystupňovala informační kampaň k přechodu na zemské digitální vysílání. Další set-top-boxy chce Nova rozdat prostřednictvím losování v sobotním pořadu Volejte Novu.

Zbývá 18 dní analogu

Analogové vysílání z Vraního vrchu skončí v pátek 31. srpna. Vypínání se týká kromě Novy také prvního a druhého programu České televize. Naopak televize Prima, která z Vraního vrchu analogově nevysílá, ale využívá menší analogový vysílač přímo v Domažlicích (jehož příjem na kanále 57 s výkonem 30W je omezen pouze na toto okresní město), bude v analogovém vysílání pokračovat, protože zatím nesehnala další partnery pro spuštění vlastní digitální sítě, multiplexu B, pro tento region. České televize i Nova upozorňují od 1. července na vypínání analogu prostřednictvím speciálních informačních spotů ve svém vysílání.

Které programy ukončí analogové vysílání z Vraního vrchu
Program Vysílací kanál Výkon ERP [kW] Termín vypnutí
ČT 1 perex mini
41 38 31.8.2007
ČT 2 perex mini
12 1,41 31.8.2007
Nova perex mini
24 95 31.8.2007

Zdroj: ČRa, DXradio.cz

Jak ČT, tak Nova zvolily stejnou strategii: spoty pouští pouze z vysílače Vraní vrch v časech, kdy diváci ve zbylých regionech České republiky vidí upoutávky na další pořady. Od konce července pak obě televize kampaň poněkud obměnily. Česká televize v ní vysvětluje, co znamenají varovné piktogramy vložené do obrazu programů ČT 1 a ČT 2 šířených z vysílače Vraní vrch (diváci podle nich poznají, že analogový signál přijímají právě z Vraního vrchu, který se bude vypínat), zatímco Nova upozorňuje na svoji internetovou stránku www.nova.cz/di­gitalizace a také na termín 1. září 2007, od kterého ji bude možné na Domažlicku pozemně naladit jen prostřednictvím set-top-boxu.

Prodejce Nova moc nepotěšila

Rozdávání set-top-boxů jako další část své informační kampaně Nova zahájila ve čtvrtek 2. srpna, kdy v Domažlicích uspořádala tiskovou konferenci spojenou s charitativní akcí pro nemocnice, pečovatelské domy a dětské domovy. Už na této akci generální ředitel Novy Petr Dvořák oznámil, že televize hodlá v regionu rozdat set-top-boxy za 1,5 milionu korun. Tato informace ale rozhodně nepotěšila místní prodejce, pro které je vypínání analogového vysílání skvělou šancí, jak zvýšit svoje příjmy. S rozdáváním set-top-boxů Nova pokračovala v sobotu na Chodských slavnostech v Domažlicích, kde si v Příhodově parku postavila informační stánek a v sobotu do něj přivezla i moderátory Televizních novin Markétu Fialovou a Karla Voříška, ústřední dvojici své informační kampaně pro Domažlicko.

Chodské slavnosti - Nova stánek I.

Návštěvníci Chodských slavností před stánkem televize Nova na domažlickém Příhodově parku. Hostesky v červených tričkách rozdávají letáčky s formulářem ke slosování. (Foto: David Rácz)

Hostesky rozdávaly všem přítomným informační letáčky s losovacím formulářem. Každou hodinu hostesky vylosovaly dvacet šťastlivců, kteří obdrželi zdarma set-topbox Homecast T3000. Nikdo nemohl být vylosován podruhé. Celé to vypuklo v 10:00 a poslední slosování proběhlo v 18:00 hod., čili Nova rozdala 160 set-top-boxů, informoval místní prodejce a spolupracovník DigiZone.cz David Rácz a dodal, že drtivou většinu soutěžících tvořili přespolní, nikoli obyvatelé města Domažlice, kteří se v létě snaží o víkendu město opouštět. Jména výherců psaly hostesky Novy na velkou papírovou nástěnku, u které vznikala velká tlačenice. Musel jsem se smát, byli jako malé děti, líčí Rácz zájem diváků.

Tady rozdáváte „sektoboxy“?

Soutěžící dokonce přicházeli do obchodu Davida Rácze a omylem se dožadovali výhry. Můj sobotní první zákazník dychtivě doběhl do mého obchodu se slovy „tady se dávaj ty sektoboxy zadarmo?“ S úsměvem jsem ho odporoučel do Příhodova parku, kde se akce Novy pořádala. Vzápětí mi dokonce jedna soutěžící přinesla vyplněné dva formuláře, jestli náhodou nevyhrála. Poslal jsem jí tam také, líčí Rácz. Nova ale v Domažlicích nerozdávala jenom set-top-boxy. Zástupci televize u stánku vysvětlovali všechny problémy spojené s přechodem na digitální příjem televize a odpovídali na otázky diváků. Už v pátek do Domažlic přijeli generální ředitel Novy Petr Dvořák, technický ředitel Ivo Ferkl a šéfka PR a promotion Miloslava Nováková.

Chodské slavnosti - Nova stánek II.

Zájemci o set-top-boxy zdarma okupovali stánek Novy i v sobotu podvečer, kdy soutěž skončila. Další digitální přijímače Nova rozdá vylosovaným zájemcům prostřednictvím pořadu Volejte Novu. (Foto: David Rácz)

Nova si také udělala dobré promo v Televizních novinách. Pro páteční hlavní zpravodajskou relaci v živém vstupu z Domažlic akci zpropagoval ředitel Dvořák a v sobotu Nova pro změnu ukázala, jak velký zájem svojí upoutávkou a zdarma rozdávanými set-top-boxy způsobila. Překvapilo nás, jak malá informovanost je především mezi staršími diváky. Skoro nikdo o digitalizaci ani vypínání analogového vysílání na Domažlicku neví, řekla serveru DigiZone.cz šéfka PR oddělení Novy Miloslava Nováková. To je v příkrém rozporu s výsledkem průzkumu, který Nova nechala vypracovat letos v červnu a podle něhož už 40 procent domácností na Domažlicku je vybaveno přijímači pro zemskou digitální televizi.

Nova si lepší image

Nova si touto akcí určitě získala větší kredit a popularitu, alespoň zde na Chodsku. Jakoby se tímto gestem chtěla omluvit za skoro dvouměsíční absenci v multiplexu A po jeho startu a za nervozitu, zda vypne, či nevypne svůj analogový signál, říká David Rácz. Televize Nova totiž loni v listopadu, kdy z Vraního vrchu začal vysílat digitální multiplex A, svoje digitální vysílání nespustila a objevila se v této digitální síti až těsně před Vánoci. Do té doby si mnoho diváků odmítalo pořídit set-top-box, protože je omezená programová nabídka s dvěma dalšími programy veřejnoprávní ČT navíc příliš nezajímala. I po zařazení Novy do digitálního vysílání ale domažlickým divákům stále chybí komerční dvojka Prima.

BRAND24

Jak Nova prezentovala svoji akci v Televizních novinách:

Domácnosti, které na Domažlicku přejdou na digitální příjem televize a mohly doposud přijímat analogový signál Primy, ale o tento program nepřijdou. Vypnutím analogového signálu Novy, ČT 1 a ČT 2 z Vraního vrchu budou muset tyto stanice ladit prostřednictvím digitálního set-top-boxu, ale pokud budou chtít sledovat Primu, jednoduše vypnou set-top-box a dálkovým ovladačem pro analogový televizor naladí vysílání Primy. Znamená to jen mírnou komplikaci při používání dvou dálkových ovladačů. Diváků kabelové a satelitní televize, ale také televize přes pevnou telefonní linku se vypínání analogového vysílání z Vraního vrchu netýká.

Čí informační kampaň na Domažlicku je podle vás nejlepší?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).