Hlavní navigace

V Česku začala digitalizace rozhlasu, cesta k vypnutí analogu je ale ještě dlouhá

8. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Historickou událost má za sebou tento týden Český rozhlas. Rozhlasový digitál se v Praze ze Žižkova zapínal deset let po startu DVB-T ze stejného vysílače.

Z pražského Žižkova vysílá už i digitální rozhlas

Hlavní devízou nově spuštěného veřejnoprávního multiplexu Českého rozhlasu, který v průběhu dnešního dopoledne odstartuje výkonem 20 kW z pražského vysílače Žižkov, bude zvuková kvalita. Všechny stanice v síti, která bude fungovat na kanálu 12C, mají v tuto chvíli stanovenou zvukovou kvalitu 96 kbps ve standardu DAB+. Součástí multiplexu jsou stanice Wave, Junior, D-dur, Jazz, Plus, Radiožurnál, Dvojka, Vltava a Sport. Původně si technici ČRo pohrávali s myšlenkou, že Plus a Sport by vzhledem k tomu, že jde o okruhy mluveného slova, mohly mít kvalitu „pouze“ 64 kbps, ale nakonec se ji rozhodli sjednotit.

Datový tok ale není tím jediným, co by mělo k posluchačům donést jednotlivé okruhy v dostatečné zvukové kvalitě. Český rozhlas bude zvuk u všech stanic pouštět přímo ze studií – na výstupu z mixážních pultů. Multiplex, který dnes spouští veřejnoprávní médium, je společným projektem s Českými Radiokomunikacemi. Obsah multiplexu bude naplňovat výhradně Český rozhlas a i celá konfigurace headendu (koncového bodu, pozn. red.) bude zcela pod jeho kontrolou. ČRa zajišťují distribuci signálu a jsou držitelem oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Lukáš Polák: Český rozhlas spouští digitální vysílání ze Žižkova, jeho devizou bude zvuková kvalita

Podoba VKV sítě pro ČRo Plus je známa

Deset vysílačů bude mít plánovaná VKV síť Českého rozhlasu Plus, který do pásma FM vstoupí 2. listopadu letošního roku. Vyplývá to z informací, které serveru DigiZone.cz poskytlo veřejnoprávní médium. Český rozhlas, respektive jeho technici a vedení, věnoval přípravám přibližně rok usilovné práce, kdy byl posouzen pro vhodnost, případně nevhodnost, každý kmitočet. VKV síť „Pluska“ vznikne z pěti frekvencí celoplošných stanic, dvou kmitočtů regionálních stanic a třech zcela nových frekvencí.

Jak již bylo řečeno na posledním zasedání Rady Českého rozhlasu minulý týden, nejvíce se bude brát z VKV pokrytí okruhu Vltava, a to v případě čtyř kmitočtů. Za pomyslnou oběť tak padnou Plusku vysílače Brno – Hády, Plzeň – Radeč, Olomouc – Pohořany a Jihlava – Javořice. Pokrytí populace České republiky se tak signálem Vltavy sníží z 92,4 % na 88,5 %. Posluchači se nemusí obávat, že by přišli o dostupnost stanice, pouze se sníží robustnost její sítě. Český rozhlas Vltava naopak dostane nový dokrývač v Jihlavě.

Lukáš Polák: VKV síť Rádia Plus bude mít deset vysílačů, Vltavě odebere i významné kóty


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan už se svým týmem rozhodl, jak bude vypadat VKV síť Rádia Plus

Prima odhalila podzimní programové schéma

Vlajkovou lodí podzimního schématu skupiny Prima bude nový seriál Přístav. Nebude chybět ani druhá řada seriálu Vinaři, na obrazovky se vrátí i Zdeněk Pohlreich se svými úspěšnými pořady a novinkami budou například doku-reality z venkovského fotbalového prostředí Ano, trenére! nebo nový pořad Ládi Hrušky, který bude plný rad a vychytávek.

Během podzimní sezony nabídneme divákům opravdu bohatou úrodu novinek. Na obrazovku spustíme seriál Přístav, pokračování oblíbeného komediálního seriálu Vinaři, ale i novinky, jako je například hobby pořad s Láďou Hruškou nebo Ano, trenére! s Františkem Strakou, sdělil Marek Singer, generální ředitel FTV Prima.

Jan Potůček: Podzim na Primě? Přístav, Vinaři, Ano, trenére!, Ano, šéfe! a Vychytávky Ládi Hrušky

Stručně

Mediální skupina Nova získala na posledním zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro druhý kanál Nova Sport. Vyplývá to z aktuálního zápisu, který RRTV poskytla médiím. Licence se týká nejen klasické distribuce, konkrétně satelitního vysílání, ale také zvláštních přenosových systémů, konkrétně serveru Voyo.cz. Nova se zatím k této novince nechce vyjadřovat.

Lukáš Polák: Nova Sport získala licenci pro druhý kanál, nabídne ho na satelitu a portálu Voyo

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která vznikla letos oddělením od telekomunikačního operátora O2 Czech Republic, spravuje a provozuje největší datovou a komunikační síť pokrývající celé území našeho státu, přichází za operátory, aby poskytovali obsah s nabídkou multimediálních a televizních služeb.

Lukáš Polák: CETIN oddělená od O2 nabídne operátorům infrastrukturu pro televizní služby

Placenou digitální televizi O2TV budou moci využívat i lidé, kteří nejsou v dosahu pevných sítí společnosti O2. Operátor jim nabídne internetovou službu O2TV Air, kterou bude možné využít na čtyřech různých zařízeních – pevném počítači, notebooku, tabletu a chytrém telefonu.

Jan Potůček: O2TV se „utrhne“ z drátů, operátor nabídne službu O2TV Air lidem bez pevné přípojky

Přibližně po roce opět ožijí VKV kmitočty, které v minulosti využívalo v jižních Čechách dnes již neexistující Rádio Orlík. Jde konkrétně o frekvence České Budějovice 96,8 MHz / 0,2 kW, Češnovice 95,5 MHz / 0,4 kW, Milevsko 101,1 MHz / 0,025 kW, Orlík nad Vltavou 94,5 MHz / 0,1 kW a některé další.

Lukáš Polák: VKV kmitočty Rádia Orlík opět ožijí, jeho frekvence získala Dechovka

Novou ředitelkou výroby mediální skupiny Nova se stala někdejší producentka Ulice Monika Hasmanová. Nova ji představila na letní party v pražských Žlutých lázních. Nejsledovanější česká televize zároveň informovala, že v průběhu podzimu vrátí na obrazovku všechny oblíbené původní seriály, mezi něž patří Ordinace v růžové zahradě 2, Ulice a Doktoři z Počátků.

Lukáš Polák: Výrobní ředitelkou Novy producentka Ulice Hasmanová, nahradila Kršákovou

BRAND24

Podzim bude mimo jiné ve znamení návratu dvou známých „kuchařů“ na televizní obrazovky. Zatímco Láďa Hruška se svým novým kutilským pořadem zamířil na Primu, po Jiřím Babicovi sáhla plnoformátová TV Barrandov.

Lukáš Polák: Po Hruškovi se na obrazovky vrátí i Babica, sáhla po něm TV Barrandov

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).