Hlavní navigace

V boji o zákazníky satelitní televize přituhuje, Digi TV zůstává stále mimo

3. 5. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Ačkoliv se satelitní Digi TV na Slovensku kompletně proměnila, novinky nedávno představil freeSAT a k tomuto kroku se chystá Skylink, česká Digi se roky nemění.

Slovenská Digi TV se představila v proměněné podobě

Žádný problém do budoucna nebude činit satelitní službě Digi TV na Slovensku přechod ze standardního do vysokého rozlišení (HDTV). Vyplývá to z informací, které zazněly na tiskové konferenci. Provozovatel služby, společnost Slovak Telekom, veřejnosti představila model, na níž začala fungovat od 1. května. Její tři transpondéry, tedy frekvence, na nichž bude dostupná, budou fungovat ve standardu DVB-S2. Pro sledování kanálů tedy bude nutný HDTV set-top-box, což ale zároveň operátorovi otvírá prostor, jak již bylo řečeno, pro výměnu kanálů za HD verze, budou-li k dispozici.

Operátor taktéž slibuje, že programy ve standardním rozlišení budou k dispozici v dobré obrazové kvalitě a s AAC zvukem. Samozřejmostí je také elektronický programový průvodce (EPG). Z tiskové zprávy operátora bohužel nevyplývá, co se bude do budoucna dít s českou pobočkou rumunského operátora. Obě služby už se totiž od sebe oddělily a mají být na sobě naprosto nezávislé. V rámci takzvaného simulcryptu chce spolupracovat podle serveru Živé.sk Slovak Telekom s rumunskou Digi TV a Viacomem (půjde pravděpodobně o tematická MTV, VH1 a Nickelodeon). Zástupci firmy už navázali komunikaci i s UPC DTH.

Lukáš Polák: Slovenská Digi TV dává své někdejší české sestře pomyslné sbohem

Přijímač Kaon NA 1000 HD, který bude Digi TV nabízet pro příjem HD kanálů. Zda i v Česku, to je zatím otázka.
Autor: www.rdi-board.com

Přijímač Kaon NA 1000 HD, který Digi TV nabízí pro příjem HD kanálů v zahraničí. U nás se ho zákazníci vůbec nedočkali.

Majitele Novy ovládne Time Warner

Přednostním úpisem akcií CME zvýší americký mediální koncern Time Warner svůj podíl v majiteli české televizní skupiny Nova a dalších stanic CME ze současných 49,9 na 75,1 procenta. CME to oznámila prostřednictvím oficiální tiskové zprávy, v níž uvedla, že akcionáři odkoupili celkem 2,85 milionu jednotek, z čehož 2,23 milionu připadlo na Time Warner. Největší akcionář CME zároveň získal dalších 566 tisíc jednotek, které nebyly předmětem tohoto úpisu akcií, v rámci zpětného chodu kupního závazku.

Time Warner rovněž poptala dalších 582 tisíc jednotek a poskytla CME finanční půjčku ve výši 30 milionů dolarů (asi 600 milionů korun) splatnou k 1. prosinci 2017. CME také vydala dluhopisy v celkovém objemu 400 milionů dolarů (asi osm miliard korun) splatné v roce 2017 a warranty (předkupní práva) v nákupu 84 milionů akcií třídy A. Dohromady má CME z těchto operací inkasovat 386 milionů dolarů, což podle aktuálního kurzu představuje 7,64 miliardy korun. Warranty k nákupu 30 milionů akcií typu A získala Time Warner.

Jan Potůček: Majitele Novy ovládne Time Warner, zvýší svůj podíl v CME na 75,1%

Do Česka se chystá stanice Food Channel

Nabídka pozemní digitální televize v České republice by se ještě do konce letošního roku měla rozrůst o novou tematickou stanici Food Channel, která, jak již z názvu vyplývá, se bude věnovat jídlu, zdravému životnímu stylu a lifestylu. Informaci o plánovaném vstupu programu, o němž už se hovoří v mediálních kruzích několik týdnů, přinesl oficiálně server iHNED.cz. Zajistit hladký vstup stanice na náš trh má zajistit Erika Luzsicza prostřednictvím své společnosti Axocom. Ta již zastupuje kanály Fishing&Hunting, Film+ nebo firmu Viacom. U jakého operátora se program objeví, zatím není jasné.

Food Channel bude mít televizní vysílání zaměřené na vaření a zdravý životní styl. Na obrazovce se objeví známé české osobnosti a vyhlášení šéfkuchaři, prozradila iHNED.cz Luzsicza. Pořady o vaření jsou mezi diváky populární a nabízí je v podstatě všechny české plnoformátové stanice – Česká televizeTV NovaPrima i TV Barrandov. Výhradně na vaření je pak orientovaná kabelová televize TV Paprika. Výhodou Food Channel by byla však skutečnost, že by šlo o kanál, který by byl dostupný pro každého diváka, protože by byl zachytitelný na klasickou anténu v rámci pozemní digitální nabídky.

Lukáš Polák: Do nabídky pozemní digitální televize u nás míří nová stanice Food Channel

Ukázka z vysílání TV Paprika v novém širokoúhlém formátu
Autor: repro foto TV Paprika

Placená stanice TV Paprika brzo dostane konkurenci. Ta má navíc vysílat terestricky.

Stručně

Celkem 52 hokejových utkání, z nichž většina bude vysílána živě, uvidí diváci České televize z letošního mistrovství světa v ledním hokeji na kanálu ČT Sport. Veřejnoprávní médium upozornilo, že jde o největší počet televizních přenosů z této události od roku 1956.

Lukáš Polák: Česká televize nabídne z MS v hokeji 52 zápasů, více než 90 hodin odvysílá živě

Nova Sport nakonec hokejovou Ligu mistrů vysílat nebude. Soutěž, o níž hovořil v nedávném rozhovoru pro redakci DigiZone.cz Marek Kindernay, dnes již bývalý ředitel tohoto tematického kanálu, nakonec získal konkurenční Slovak Sport.

Lukáš Polák: Nova Sport má smůlu, vysílací práva pro hokejovou Ligu mistrů získal Slovak Sport

Už v pondělí 5. května vstoupí na český a slovenský trh nový placený kanál C8. Ten bude regulován na obou trzích bývalé federace Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). C8 bude jakýmsi „best of“ výběrem z ostatních programů společnosti Chello Central Europe (CCE), která je jeho provozovatelem.

Lukáš Polák: Nový placený kanál C8 získal licenci, Chello Central Europe ho u nás spustí 5. května

Testy tematického kanálu C8 v češtině se objevily v noci ze včerejška na dnešek v satelitní televizi freeSAT.
Autor: repro foto C8

Testy tematického kanálu C8 v češtině se objevily v noci ze včerejška na dnešek v satelitní televizi freeSAT.

Do poměrně kuriózní situace se dostal provozovatel kanálu Slovak Sport.TV při distribuci v nabídce operátora Digi TV. Ten doplatil na skutečnost, že se slovenská Digi TV oddělila od svého původního vlastníka a přešla pod křídla společnosti Slovak Telekom. Distribuce prvního kanálu Slovak Sportu, kterou zajišťovala společnost RCS&RDS skrze dříve vlastněnou Digi Slovakia, tak skončila.

Lukáš Polák: Zákazníci Digi TV jsou bez Slovak Sportu, v návrat stanice doufá i její provozovatel

Dalšími rozhlasovými stanicemi, které se do budoucna zavázaly k přechodu na pozemní digitální vysílání, jsou moravské Rádio Petrov a severočeské Rádio Contact Liberec. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) jim na svém posledním zasedání udělila takzvanou transformační licenci, oběma do 10. října 2025.

Lukáš Polák: Rádia Contact Liberec a Petrov získala transformační licenci pro digitální vysílání

BRAND24

Společnost M7 Group, provozovatel satelitní služ­by Skylink a dalších operátorů v celé Evropě, vyčlenil novou divizi M7 Platform Services, která se bude starat o zajištění satelitní distribuce mezinárodním i lokálním vysílatelům.

Lukáš Polák: Provozovatel Skylinku vyčlenil divizi pro zajištění satelitní distribuce vysílatelům

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).