Hlavní navigace

Úprava parametrů Skylinku zkomplikovala divákům příjem HD programů

2. 10. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Zákazníci satelitní služby Skylink se tento týden dočkali dlouho očekávaného rozšíření programové nabídky. Největším tahákem bude pravděpodobně Travel Channel HD, který si svůj start naplánoval až na 15. listopadu. Změny technických parametrů, jež tento krok vyžadoval, bohužel přinesly divákům také problémy. Některé televizory a moduly nezvládaly příjem HD programů s novými technickými parametry. Skylink tak potkává po řešení problémů s kódováním Irdeto další nepříjemná záležitost. Zástupci platformy však hledají spolu s dotčenými subjekty co nejrychlejší řešení.

Nové programy u Skylinku a technické problémy

Nové technické parametry televizních programů, které vysílají v satelitní službě Skylink v normě DVB-S2 (všechny programy ve vysokém rozlišení obrazu – HDTV), způsobují problémy divákům s některými televizory značky Panasonic se satelitním tunerem a satelitními přijímači dalších značek. Kompletně přestaly fungovat červené CI moduly Eurocam CryptoWorks od společnosti SMARDTV. Zatím se ví o nefunkčnosti tohoto konkrétního modulu v HD přijímačích zn.Topfield a Comag a také v televizorech znäčky Panasonic, které mají DVB-S/S2 tunery, informoval prodejce televizní techniky z Domažlic David Rácz. Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník problémy v rozhovoru pro server Parabola.cz potvrdil. Naše zákaznické centrum eviduje do dnešního dne asi tři stovky různých stížností souvisejících s přechodem na nové parametry. V převážné většině případů se problém vyřešil asistencí při přeladění „po telefonu“. Máme však již evidovány desítky zákazníků, kterým jsme dosud nedokázali pomoci, uvedl. Zákazníci Skylinku, kteří si předplácí HD programovou nabídku, byli podle Glisníka o změnách informováni s předstihem dopisem.

Jaromír Glisník

Výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník nemá v poslední době na růžích ustláno. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Změna parametrů pro HD programy na Skylinku odřízla některé diváky
Lukáš Polák: Předplatné programů od Skylinku zařídí už i pobočky Tipsportu
Lukáš Polák: Diváci se už mohou připravit na start slovenské televize Empatia
Jan Potůček: Kino CS v satelitním Skylinku naladí od října jen diváci s MPEG-4 přijímači
Lukáš Polák: Skylink odkrývá karty. Největším překvapením je program pro gaye

Česká televize vstoupila se svým digitálním multiplexem na Praděd

1. říjen 2010 se zapisuje zlatým písmem do historie digitálního vysílání v České republice. Nejen proto, že multiplex veřejnoprávní televize konečně dorazil na severomoravský vysílač Jeseník – Praděd, ale také proto, že tímto krokem dochází ke spuštění digitálního vysílání ČT z poslední lokality, která patří do základní sítě. Odteď už bude veřejnoprávní televize svoji digitální síť pouze dokrývat a řešit dílčí problémy. Kromě spuštění multiplexu 1, který obsahuje i stanice Českého rozhlasu, se diváci na Jesenicku dočkali i ukončení analogového vysílání programu ČT 2. Zahájení šíření digitálního multiplexu 1 na 36. kanálu z vysílače Jeseník – Praděd se neobešlo bez příprav. Nejde pouze o výměnu vysílací antény, kterou jste měly možnost fotit a vyhrát ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi pěknou cenu, ale především přeladění analogového vysílání. Kromě ukončení analogového šíření programu ČT 2 na vysílači Jeseník – Praděd přistoupila ČT také k rozsáhlému vypínání dokrývačů, tedy vysílačů malého výkonu, které jsou na příjmu signálu z této lokality přímo závislé. Mají tedy signál z Pradědu jako svůj zdrojový.

Praděd - Aleš Pipek

Vysílač Praděd už vysílá digitálně. (Foto: Aleš Pipek)

Lukáš Polák: Digitální televize dorazila na Praděd. Česká televize má (téměř) pokryto
Jan Potůček: DigiZone.cz aktualizoval mapy pokrytí a tabulky vysílačů multiplexů 1, 2 a 3

Brno vypnulo analogovou televizi, Kojál spustil vysílání komerčních sítí

Úderem čtvrteční půlnoci skončilo analogové televizní vysílání z obou městských vysílačů v Brně – Hády a Barvičova. Brněnští diváci naopak mohou nadále přijímat analogový televizní signál z největšího jihomoravského vysílače Kojál, odkud bude až do konce června příštího roku vysílat analogová Nova a první program České televize. O čtvrteční půlnoci se také definitivně odmlčí analogový program ČT 2 z dalšího silného vysílače na Moravě, jesenického Pradědu, a z dokrývače v Šumperku. Česká televize na čtvrtek naplánovala vypínání více než stovky analogových dokrývačů programů ČT 1 a ČT 2. Ve čtvrtek odpoledne odstartovaly z moravského vysílače Brno – Kojál digitální vysílání komerčních multiplexů 2 a 3. V praxi to znamená, že divákům se rozšířila výrazně programová nabídka, kterou mohou přijímat terestricky. Jde konkrétně o programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barrandov, televize Public a Z1.

Mux 1 - pokrytí Brno Kojál

Oblast, kterou pokryje vysílač Kojál digitálním signálem. (Zdroj: České Radiokomunikace)

Jan Potůček: Brno vypíná analogovou televizi, na Jesenicku končí analogová ČT 2
Lukáš Polák: O půlnoci startuje digitální vysílání komerčních sítí z Kojálu

Stručně

Nedostatek autorizovaných montážníků, kteří by byli schopni nainstalovat satelitní komplet pro příjem platformy Digi TV, bude její provozovatel kompenzovat samoinstalačním balíčkem. Bude tak záležet pouze na novém klientovi, zdali si zajistí tento příjem sám nebo si na něj pozve odbornou firmu. Komplet, který obsahuje parabolu, LNB konvertor, přijímač a kartu, dodá firma až domů kurýrní službou PPL.

Lukáš Polák: Platforma Digi TV začala nabízet zákazníkům samoinstalační balíček

Deset nových televizních programů zařadila do svých programových nabídek placená digitální televize přes pevnou linku O2TV. Od 22. září je v nabídce O2TV vysílání například filmového kanálu Universal Channel, dokumentárního History, sportovního Sport 2 a řady dalších. V současné době tedy O2TV nabízí 81 televizních programů. Kanály budou zákazníkům aktivovány automaticky a bezplatně dle jejich stávající programové nabídky.

Jan Potůček: O2TV se rozšiřuje o deset nových programů, celkem už nabízí 81 televizí

V nabídce satelitní platformy CS Link by se měl brzo objevit druhý program panevropského kanálu Eurosport. V rozhovoru pro server Parabola.cz to uvedl výkonný ředitel společnosti Media Vision, která je provozovatelem paketu, Daniel Klička. Na jeho zařazení jsme se dohodli s programerem, další kanály jsou zatím v jednání, sdělil Klička s tím, že v nabídce se objeví stanice někdy v říjnu.

Lukáš Polák: Satelitní CS Link plánuje rozšíření nabídky o Eurosport 2

Allianz arena Mnichov

Přenosy z německé Bundesligy jsou hlavním tahákem Eurosportu 2. (Foto: Bundesliga.de)

Kanadská stanice Wild TV zaměřená na lovce zvěře a ryb expanduje na Slovensko. Exkluzivně ji ve svém IPTV produktu FiberTV nabídne tamní telekomunikační operátor Orange. Informaci potvrdila serveru DigiZone.cz koordinátorka pro komunikaci s médii Ivica Hricová. Mohu potvrdit, že jsme první operátor na Slovensku, který svým zákazníkům tento program nabídne, uvedla Hricová.

Lukáš Polák: Wild TV expanduje na Slovensko. Orange ji nabídne v HD kvalitě

Slovenský podnikatel Ivan Hronec, respektive firma Film Europe, která je provozovatelem kanálů Doku CS, Muzika CS a Kino CS, se zbavila svého podílu, který měla ve společnosti SPI International a stanicích pod hlavičkou Filmbox. Předala je právě této firmě. Film Europe však nadále zůstává jejím obchodním partnerem. Pod nového vlastníka bude nyní patřit mimo jiné technické zabezpečení vysílání.

Lukáš Polák: Provozovatel kanálů CS TV už nevlastní programy Filmbox

BRAND24

Programová nabídka Českého rozhlasu projde výraznými změnami. Prozatímní generální ředitel Peter Duhan musí vypracovat studii efektivnosti stanic tohoto veřejnoprávního média, kterou mu zadala Rada ČRo. Existenci jednotlivých stanic bude potom muset management obhájit. Jak uvedla ČTK, současných 21 procent trhu, které zasahuje Český rozhlas, přijde místopředsedovi kontrolního orgánu Ladislavu Jíšovi neadekvátní.

Lukáš Polák: Úspory mohou přímo ohrozit některé stanice Českého rozhlasu

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).