Hlavní navigace

UPC vyřadila z kabelovky zpravodajský kanál RT, naopak se tu objevily regionální stanice

14. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zájemci mohou stanici sledovat prostřednictvím satelitu hned na několika pozicích. Kanál je zároveň první nekódovanou zpravodajskou televizí v Evropě, která vysílá i v HD rozlišení.

Největší kabelový operátor u nás, společnost UPC Česká republika, z nabídky před několika dny nečekaně odebral ruský zpravodajský kanál RT (dříve Russia Today). Server DigiZone.cz na to upozornili jeho čtenáři a potvrdil to i mluvčí telekomunikační firmy Juraj Gerbery. Ten uvedl, že problém se ukázal na straně provozovatele stanice, která na pokračování distribuce v kabelové síti UPC už neměla zájem. Klientům preferujícím ruské vysílání nabízíme balíček čtyř ruských programů, upozornil Gerbery. Jde o Pěrvyj kanal, Dom Kino, Vremja a Muzika.

NEPŘEHLÉDNĚTE: UPC narostl počet zákazníků analogové kabelové televize, dařilo se freeSATu

Ruská zpravodajská televize RT, která ve vysílání nepokrytě podporuje Kreml a prezidenta Vladimira Putina, je distribuována také prostřednictvím několika družic, a to v režimu free-to-air, tedy bez kódování. Výjimkou není ani satelit Astra na pozici 19,2 stupně východně. Nedávno spustila stanice své vysílání také ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jako první zpravodajský kanál v Evropě začal takto šířit svůj signál v nekryptované podobě. Umožnila to kompletní rekonstrukce moskevského studia. Letos by ji mohla následovat některá z dalších evropských televizí.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: UPC zařazuje do kabelovky Megamax, už sedmý dětský kanál v nabídce DVB-C

Společnost UPC Česká republika naopak potěšila zákazníky, kteří mají zájem o regionální vysílání. Operátor doplnil programovou nabídku digitální kabelové televize o regionální projekty. Kromě pražského Metropolu a severomoravského Polaru jsou nyní klientům v dotčených regionech k dispozici TV Zak (Cheb, Sokolov, Plzeň), Jihočeská televize (České Budějovice), V1 (Královehradecký a Pardubický kraj) a TV Slovácko (na jižní Moravě), uvedl mluvčí operátora Juraj Gerbery. Digitální kabelovou televizi od UPC si na konci loňského roku předplácelo 406 tisíc zákazníků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).