Hlavní navigace

Ultrafialoví: amatérští Sherloci, co si s utajením nedělají hlavu

3. 12. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: AXN
To, co funguje v americké předloze, by v polské verzi potřebovalo jiný přístup.

Na to, že spousta filmů v kabelových televizích je lokalizovaná do polštiny a ne do češtiny, jsme si už zvykli. Je to logické, přece jen se jedná o padesátimilionový trh. I to byl zřejmě jeden z důvodů, proč AXN produkovalo polský detektivní seriál, založený na původním scénáři. Není to úplně první počin v tomto směru – už dříve natočili seriál Crime, vycházející ze švédské předlohy. A ostatně i u nás natočil Vladimír Michálek pro HBO skvělý Mamon. Původní série je ovšem něco jiného – znamená to, že daný trh už není potřeba tak důkladně testovat, protože víte, že funguje.

Dohromady tvoříme jeden velký mozek, každý se specializujeme na něco jiného. Jako Spice Girls, každý máte jiný styl.

Ola Serafinová, Ložinská opustila manžela v Londýně a přestěhovala se zpátky do rodné Lodže. Vydělává si jako taxikářka (klasické projekce displeje mobilního telefonu na obrazovku se už pomalu stávají úplným standardem) a práce ji moc nebaví. Bojuje se svými vlastními démony a díky tomu si okolí myslí, že je tak trošku blázen. Jednou jede ze zakázky kolem vysokého mostu a přímo před ní spadne protijedoucímu autu na kapotu dívka. Je na místě mrtvá – pro jistotu ji autoři ještě nechají přejet kamionem. Chvíli předtím ji však viděla na mostě stát s nějakým mužem, takže hned zavolá policii. Ta jí ale nevěří, muž v autě za ní totiž tvrdí, že stála nahoře na mostě sama. Ola se tedy obrátí na skupinu amatérských detektivů zvanou Ultrafialoví, kteří se zabývají řešením odložených vražd. Ti se nechají uprosit, aby se případu, kterým se policie odmítne zabývat, ujali.

Předlohou seriálu je kniha The Skeleton Crew. Její autorka Deborah Halberová si dělala opravdu dobrou přípravu: Podle odhadů Národního institutu spravedlnosti existuje asi 40 000 neidentifikovaných obětí, což je jako populace North Miami Beach. Nikomu nechybí, a přitom je určitě někdy někdo miloval. Už v počátečních dobách internetu začali lidé v amatérských databázích kompilovat detaily – kdy a kde se našlo tělo, co mělo za jizvy nebo tetování – a první „crowdsourcing“ dobrovolníci měli možnost psát vodítka o tom, jak tělo s danými identifikačními znaky v Idahu by mohlo patřit osobě pohřešované v Kalifornii, píše Halberová.

NAPSALI JSME: Premiéra polského krimiseriálu Ultraviolet z produkce AXN…

Původní Skeleton Crew byl policejní dispečer z Massachussets, manažer farmy z Virginie nebo zaměstnanec supermarketu z Mississippi. Byli to geeci, kteří brali řešení případů jako své poslání a koníček. Pohybovali se v temných vodách darknetu – odvrácené a nepřístupné strany internetu, byli to napůl hackeři, napůl Sherlockové. To hrdinové Ultrafialových jsou něco mezi polským taťkou a klukem, co se chlubí na internetu svým profilem. Každému na potkání vyprávějí, že jsou vlastně superdetektivové a že si musí vybírat („nebereme všechny!“). Vystavují své profily a fotografie na internetu a na potkání se s nimi chlubí. Základní premisou každé dobré detektivky je uvěřitelnost, alespoň taková, aby vám dovolila se do seriálu ponořit. U Ultrafialových jsem s tím měl velký problém. Přehnané dialogy, příliš velký fokus na vykreslení vedlejších postav a padouchové ve stylu Jokera se do polských reálií fakt nehodí. Naštěstí to zachraňuje kvalitní kamera a dobrá hudba, které z Ultrafialových dělají koukatelné dílo. Nečekejte od toho žádný zázrak, je to klasický seriál, u kterého usnete, a ráno si sice nebudete pamatovat, co v něm bylo, ale nebude vám to líto.

UX DAy - tip 2

Ale pokud jsou Ultrafialoví určeni pouze pro polský trh, nemusí to být špatný nápad – třeba to tak Poláci mají rádi. Ostatně, soudím, že například český Comeback nebo Okresní přebor by taky nikde jinde moc úspěchy neměl. Seriál jsem bohužel viděl pouze v české dabované verzi a komentovat jej opravdu nemíním. Prostě ten druh zaměnitelného zvukového doprovodu, který máte pocit, jako byste už slyšeli stokrát (stejná dikce, stejně pečlivé rozhlasové vyslovování, stejná práce s hlasem), a kvůli kterému by bylo potřeba, aby jakékoliv televize nabízely možnost volby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).