Hlavní navigace

U některých pořadů na Prima Play chceme nabídnout i HD, říká šéf internetu Primy

7. 2. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Prima Group jako jediná česká televizní skupina doposud nemá společný virtuální prostor, který by nabízel její vlastní i akviziční tvorbu. To se od března změní. Hodlá totiž spustit internetovou službu Prima Play, kterou označuje jako svůj čtvrtý kanál. Přesto, že nabídne veškerou původní tvorbu, ne vše tu uchová trvale. Například zpravodajství jen tři týdny nazpět, ale úspěšná rodinná sága Cesty domů má zůstat kompletní. Prima Play se může stát i ideálním prostředkem, jak k divákům dostat obsah ve vysoké kvalitě obrazu, říká šéf internetu Primy Pavel Kohout.

O Prima Play už se toho v poslední době řeklo a napsalo víc než dost, takže začneme z trochu jiné oblasti. Prima není příliš aktivní na poli nových médií. Nemáte žádnou aplikaci pro chytré mobilní telefony nebo tablety. Počítáte tedy s tím, že byste tento archiv například implementovali i do takzvaných Smart televizorů? NovaVoyo, ČT chce HbbTV.

Konkrétní plán na chytrá zařízení zveřejňovat nebudeme. Google na podzim zveřejnil čísla pro nárůst chytrých zařízení během několika příštích let, kdy počet chytrých desktopů dohoní ty současné počítačové. Proto tuto oblast pochopitelně ignorovat nemůžeme. Impulsem uvolnit tyto aplikace divákům to pro nás bude tehdy, když počet těchto zařízení na trhu začne být pro nás zajímavý.

Když mluvíte o dohledné době, znamená to, že už jste si dělali nějaký konkrétní plán, jak by to mohlo vypadat?

Technologický koncept máme vyzkoušen, ale jde spíše o to doladit řešení s výrobci hardwaru. Problém je spíše obchodní než technický. Doba se může změnit během letošního prvního půlroku nebo letošního podzimu. Záleží především na nalezení funkčního obchodního modelu.

Ptám se záměrně proto, že internet je médium především mladé generace. Myslím teď konkrétně využívání chytrých mobilních telefonů. Určitě by bylo dobré, abyste byli dostupní i v nich. Přímo se to nabízí.

Design je laděn tak, aby nebyl komplikovaný, a aby naše budoucí aplikace vypadaly obdobně tak, jako bude vypadat Prima Play. Na co si tedy zvyknou uživatelé na našem webu, najdou v chytrých zařízeních v podobné formě.

Pavel Kohout 1

Jak bude tedy Prima Play vypadat? Jak se v ní budou návštěvníci orientovat?

Hlavní navigace bude časová osa. Úspěch našich webů je v tom, že pečlivě měříme všechny ukazatele návštěvnosti. Máme vyzkoušeno, že o video je zájem nejvíce v následujících čtyřiadvaceti hodinách po jeho odvysílání v televizi. Další filtr bude podle našeho televizního kanálu.

To znamená Prima family, Prima Cool, Prima love.

Přesně tak. Chceme se vyhnout protichůdným náladám různých cílových skupin. Chceme jim nabídnout co nejrychleji obsah, který je pro ně relevantní. Mladá generace je hlavně na Coolu a Love, takže bude možné najít vše na jedno kliknutí. Další členění Prima Play bude dle žánrů a jednotlivých pořadů.

Generální ředitel Prima Group Marek Singer na tiskové konferenci k jarnímu programovému schématu naznačil, že zde bude i položka Právě sledují, která bude propojena na Facebook. Počítáte s tím, že zařadíte na web i složku Nejsledovanější nebo Nejoblíbenější?

Ano, tohle skutečně plánujeme. Půjde o část celkového konceptu navigace. Princip doporučování budeme dělit na dvě hlavní části. Výchozím bodem bude video, které právě sledujete, a k němu jsou dvě základní vazby. Jedna je žánrová a druhá je sociální. Divák se tedy po zhlédnutí oblíbeného pořadu dostane například na Autosalon, což se nezdá jako relevantní video, ale díky tomu, že jeho kamarád se na to nedávno podíval, tak v něm vzbudí zájem. Tímto způsobem tedy můžeme daného diváka snadno obeznámit s naší další nabídkou pořadů.

Prozradili jste už, že na Prima Play bude jak vlastní tvorba, tak i akvizice. Zastavme se tedy u první položky. Uvažujete do budoucna o tom, že byste dělali něco podobného jako Nova, to znamená, že za nějaký poplatek, případně bezplatně, protože váš web má být živ především z reklamy, tedy nabídli obsah s předstihem než v televizi? Mám na mysli Cesty domů, případně nějaký jiný seriál.

Budoucnost je otevřená, takže nemůžeme vyloučit žádnou cestu. Vše je o funkčním obchodním modelu a situaci na trhu. V nejbližší době neplánujeme, že bychom cokoliv zpoplatnili, případně zveřejňovali v předpremiérách.

Veškerý obsah tedy bude v době spuštění Prima Play bezplatný?

Ano, to je ta hlavní zpráva. Jednoduchost a zdarma.

Otázka, která zajímá naše čtenáře nejvíce: v jaké kvalitě budou videa dostupná?

Plánujeme několik kvalit.

Můžete být přesnější? Bude to například nízká, střední a vysoká?

Budou to dvě kvality. Chtěli bychom dodržet to, co už máme teď.

Záměrně se ptám na kvalitu, protože Prima family například doposud nevysílá v nativním HD rozlišení proto, že její vysílací řetězec pro něj není uzpůsoben. Internet by mohl být tedy ideálním prostředkem, jak tento obsah dostat k divákům.

U některých pořadů plánujeme HD kvalitu uzpůsobit.

A u kterých? Bude to pouze vlastní tvorba nebo i akvizice?

U akvizičních ne. Tam máme smluvní omezení od licensorů, takže na internet HD kvalitu dávat nebudeme.

Pavel Kohout 2

Jak se vám vůbec podařilo získat některé akviziční seriály pro internet? Na tiskové konferenci byl zmíněn například Spartakus: Krev a písek, který pochází z originální produkce HBO a jak známo, HBO chce v Česku spustit vlastní videotéku HBO GO.

Je to úspěch kolegyně z akvizice, které se podařilo domluvit Spartaka se sedmidenními právy. Myslím si, že to bude jeden z divácky velmi atraktivních titulů.

Takže při jednání se společnostmi, které vám akvizice poskytly, nebyl problém tehdy, když jste jim řekli, že obsah na internetu nabídnete pouze dočasně?

V televizních studiích existují oddělení, která řeší čistě internetová práva typu VOD (video na vyžádání, pozn. red.). To, o čem se bavíme, jsou vyjednávání v rámci televizního kontraktu. Při té příležitosti vznikne dodatek, kdy máme omezenou, a to slovo zdůrazňuji, možnost zpřístupnit akviziční titul na Prima Play. Video tedy musí být zabezpečené proti stažení a zároveň musí být dostupné pouze na území České republiky.

Nerad bych se nějakým způsobem pitval ve vámi zmiňované bezpečnosti, ale ten obsah by měl být dobře zabezpečen proti stažení? Ptám se proto, že s tímto nešvarem bojuje například televize Nova u svého Voya.

Když se budeme bavit čistě technicky, tak víte sám, že kdo chce ukrást, tak ukradne. Je to pouze o stupni zabezpečení. Už ze své podstaty, něco, co jde přehrát, nejde zabezpečit tak, aby to nešlo zkopírovat. Ten nejjednodušší způsob je program za několik dolarů (typu Screen Cam), kde nadefinujete velikost obrazovky a on vám snímá to, co se odehrává na vašem monitoru. Proti tomu není obrany. Počítáme s tím, že videa z našeho archivu se budou objevovat na internetu. Cesta do budoucnosti je automatická identifikace našich videí podle jejich tzv. digitálního otisku a jejich automatické odstranění. V zahraničí se velcí hráči k tomu problému staví relativně čestně, ale na našem trhu jsou bohužel ještě hráči, kteří v přístupu k pirátství mají velké mezery.

Budete používat při zjišťování vašich videí na internetu například podobných prostředků, jako má YouTube nebo Disney Channel, který si také skenuje internet, zda se tam neobjevují například jeho obrázky v souvislosti s někým, kdo na ně nemá práva?

Víme, kde se náš obsah nejčastěji vyskytuje, a s těmito servery máme domluveno, jak náš obsah co nejvíce eliminovat. V rámci dohod je ale toto nezveřejnitelná informace.

Vraťme se k příjemnějším věcem, než je pirátství. Hovořil jste o tom, že zahraniční seriály by na internetu byly dostupné týden. Jak to bude s ostatní tvorbou? Co třeba Cesty domů?

Po nějaké době budeme pořady určitě stahovat. Úspěšné tam ale nechávat budeme. Například zpravodajství ale po třech týdnech stahujeme z nabídky.

A již zmiňované Cesty domů?

Ty bychom tam pochopitelně chtěli nechávat.

Jak již padlo na pátečním neformálním setkání s novináři, obsah bude dostupný zpětně od září 2011?

To už platí nyní. Co máme dostupné v našich archivech, zůstane i na Prima Play, kam obsah pouze přesměrujeme.

Přesto, že váš obsah bude zatím dostupný výhradně zdarma, netajil se generální ředitel Marek Singer tím, že by se tu mohla objevit i prémiová část.

Stáčíme se na začátek k tomu, zdali náš archiv zpoplatnit, nebo ne.

Pavel Kohout 3

Já mám spíše na mysli to, pokud by se na vašich stránkách objevil nějaký obsah, který se nedostane na obrazovku.

To je dobrá otázka. Máme například pořady Farmář hledá ženu a Ano, šéfe!, kde jsme produkovali web speciály, které se objevovaly v loňské sezóně pouze na internetu.

Připadá v úvahu i streaming živého vysílání, jako to dělá například Nova u Televizních no­vin?

Popravdě řečeno o tom zatím neuvažujeme, protože technologie je nákladná vzhledem k rezervaci internetové konektivity. Jádro našeho internetového byznysu přece jen leží trochu někde jinde. Sdělení pro diváky je: co jste nestihli v televizi, najdete na Prima Play. Technologii na live streaming máme, ale vymyká se z naší současné strategie.

Proč se serverem Prima Play přicházíte až nyní? Četl jsem na některých diskusních fórech narážky typu Prima zaspala, Prima objevila v roce 2012 internet a podobně.

Za poslední dva roky Prima weby neskutečně vyrostly a i televizi se daří, takže na vlně celkového úspěchu jsme se rozhodli, že vyčleníme archiv a uděláme z toho značku proto, abychom diváky nemátli a mohli jim jednoduše sdělit, kde najdou naše veškerá videa. Nechtěli jsme jim to složitě vysvětlovat, tak jsme se rozhodli vytvořit separátní značku.

BRAND24

Jak to bude tedy se spoluprácí s ostatními servery?

Jde o individuální dohody, což není otázka úplně na mě. Například Stream.cz byl do září 2011 naším exkluzivním partnerem. Co se týká videí, změnilo se to. Od té doby máme několik partnerů, kterým dáváme určitou část naší videotéky k dispozici. Současný stav je zřejmý z toho, co je dostupné v archivu našich partnerů.

Který z videowebů plnoformátových stanic budete využívat po spuštění Prima Play nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).