Hlavní navigace

Týdenní revize ve znamení startu zpravodajské Z 1

31. 5. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Přípravy na zítřejší start zpravodajské digitální televize Z 1 vrcholí, a tak je velká část dnešní revize věnována právě chystané stanici. Dočtete se ale také o plánu rozvoje digitální sítě 2, jejímž provozovatelem jsou České Radiokomunikace, nebo o posunu startu vysílání TV Barrandov.

Zítra startuje zpravodajská Z 1

Digitální zpravodajská televize Z 1 by měla vysílání zahájit v neděli 1. června v 19 hodin. Diváky chce nová televizní stanice přivítat hodinou zpravodajskou relací, kterou bude moderovat Veronika Sedláčková a Jan Němec, bývalí moderátoři Událostí, komentářů veřejnoprávní České televize. Již od minulého týdne láká Z 1 diváky zemského digitálního multiplexu 3 v Praze a Brně reklamní smyčkou. O tom, zda televize start 1. června skutečně stihne, se v průběhu týdne objevila řada spekulací.

Generální ředitel Z 1 Martin Mrnka na úterní tiskové konferenci v Brně připustil, že zahájení vysílání ohrožují technologické potíže. Digitální televize má totiž problémy s redakčním systémem Dalet, který používá redakce zpravodajství. Podle Martina Mrnky byly již některé problémy odstraněny a je velmi pravděpodobné, že Z 1 zítra vysílání zahájí. Dodavatel redakčního systému, společnost Visual Connection, slíbila, že start Z 1 nebude potížemi s redakčním systémem ohrožen. Kromě Daletu ohrozila start vysílání také opožděná dodávka kamer.

Z 1 by měla být po svém startu dostupná také zákazníkům IPTV služby Telefóniky O2 a také digitální kabelové televize od UPC. I ostatní kabeloví operátoři by měli novou digitální televizi do základního programového balíčku podle zákonné podmínky „must carry“ zařadit, vedení Z 1 již provozovatele kabelových sítí kontaktovalo, ale zda ke splnění zákonné podmínky dojde, vedení Z 1 zatím neví. Konkurenční program ČT 24 vysílá reklamní smyčku také volně na satelitu CS Link, o zařazení do dalších satelitních platforem Z 1 ještě jedná.

Z 1 pro zemské digitální televizní vysílání zvolila multiplex 3, který v Praze, Brně a Ostravě provozuje společnost Czech Digital Group. Vysílání Z 1 by se mělo v letošním roce rozšířit také na Plzeňsko a Ústecko. Rozšíření do dalších oblastí je závislá především na vývoji okolo Technického plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání (TPP). V červnu bude Z 1 dostupná 32 % obyvatel České republiky, od podzimu se má pokrytí signálem zvýšit na 53 % a do konce roku dosáhnout 60 %.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Z 1 umožnila vysílat s omezeným programovým schématem až do doby, kdy bude signálem pokryto 70 % obyvatel České republiky. K plnohodnotnému vysílání přistoupí Z 1 podle odhadů Martina Mrnky přibližně v polovině příštího roku.

Veškeré vysílání Z 1 by mělo být již od zahájení doplněno o skryté titulky pro neslyšící, teletextu se diváci zítra ještě nedočkají. Prioritou je především televizní vysílání a internetový portál, a tak teletext bude spouštěn až postupně. Zpravodajská televize nabídne divákům také videoportál, který bude přinášet živé vysílání. Z 1 bude kromě zpravodajství a publicistiky přinášet také dokumenty, z nichž téměř 98 % bude nakoupených ze zahraničí. Půjde především o britskou, francouzskou a německou dokumentární tvorbu.

Oproti původním předpokladům nebude Z 1 přebírat část vysílání slovenské zpravodajské televize TA3. Podle Martina Mrnky za změnou rozhodnutí stojí potíže s vysílacími právy. K některým pořadům totiž TA3 nevlastní vysílací práva, jiná jsou naopak platná pouze pro území Slovenské republiky. Z 1 bude proto s TA3 spolupracovat formou výměn zpravodajských formátů.
Jan Potůček: Technologické problémy mohou odsunout start Z 1, připustil Mrnka
Jan Potůček: Z 1 bude od počátku vysílat celý program i pro neslyšící
Jan Potůček: Z 1 odstartuje včas, slibuje dodavatel redakčního systému
Jan Potůček: Martin Mrnka: Vysílání Z 1 zahájí Jan Němec s Veronikou Sedláčkovou
Jan Potůček: Martin Mrnka: Z 1 má vlastní zpravodaje v USA a Bruselu
Lukáš Polák: EXKLUZIVNĚ: Na návštěvě u… Z 1, nové zpravodajské televize
Jan Potůček: Z 1 nebude přebírat vysílání slovenské zpravodajské TA 3 

TV Barrandov odkládá start až na začátek roku 2009

A u nových digitálních televizí ještě zůstaneme. Plnoformátová televizní stanice TV Barrandov zřejmě ještě odloží start vysílání. Původně digitální televize plánovala, že vysílání odstartuje o letních prázdninách, poté start odložila na konec léta a nyní programový ředitel TV Barrandov Přemysl Svora v rozhovoru pro týdeník Respekt naznačil, že zahájení řádného vysílání se posune až na přelom letošního a příštího roku.

TV Barrandov může start vysílání odložit až na únor 2009, dovoluje jí to 360denní zákonná lhůta. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila TV Barrandov kompenzační licenci letos v únoru, kdy také začala běžet již zmíněná zákonná lhůta.

Nová televize chce ušetřit na výrobě zpravodajství a plánuje využívat obrazové zpravodajské materiály Z 1. K těm pak redakce TV Barrandov doplní vlastní mluvený komentář. Vlastní redakci zpravodajství bude tvořit proto jen malý tým. Hlavní zpravodajskou relaci by nová digitální televize měla zařadit až od osmé hodiny večerní.
Jan Potůček: TV Barrandov uvažuje o posunu startu na začátek roku 2009
Jan Potůček: TV Barrandov chce ušetřit na zprávách, přebere je od Z 1

Digitální multiplex 2 bude využívat 26 hlavních vysílačů

Zemskou digitální síť 2, která je jedním ze tří plánovaných celoplošných multiplexů, budou provozovat České Radiokomunikace (ČRa). Společnost ve středu prezentovala svou vizi rozvoje multiplexu 2, podle které by v této síti měla zůstat komerční TV Nova. Zda ale Nova v multiplexu 2 zůstane, záleží na dohodě mezi Novou a ČRa. V současnosti digitální síť 2 vysílá v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích jako tzv. dočasný multiplex. Obsahuje totiž jak stanice komerční, tak i vysílání veřejnoprávní České televize a Českého rozhlasu. Ty ale multiplex opustí nejpozději letos v září s výjimkou Ostravy, kde by měly zůstat až do roku 2011.

Poté, co digitální síť 2 opustí Česká televize a Český rozhlas, zůstane zde pouze TV Nova. Podle Kamila Levinského, ředitele pro transformaci ČRa, by mohl multiplex přechodně nabízet televizní programu převzaté z kabelového nebo satelitního vysílání. O dočasném zařazení satelitních nebo kabelových stanic neuvažují pouze ČRa, ale také další dva provozovatelé digitálních sítí, společnosti Czech Digital Group a Telefónica 02. Šíření převzatých programů je totiž způsobem, jak přechodně zaplnit volné pozice v multiplexu a alespoň částečně zajistit návratnost investic.

ČRa plánují zemskou digitální síť sestavit z 26 vysílačů, tedy z dvojnásobného počtu než který je uveden v TPP. Pokud by ČRa využívaly pouze 13 vysílačů, zajistily by podle Kamila Levinského pokrytí jen 85 % území České republiky. V Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem a Domažlicích, tedy v oblastech, kde již digitální síť 2 vysílá, navýší ČRa v září letošního roku výkon některých vysílačů. DVB-T signál pokryje v této fázi zavádění multiplexu 2 45 % území. V říjnu 2008 by se měla digitální síť 2 rozšířit do Plzně, v prosinci pak do Chomutova a v březnu 2009 do Mikulova a Votic.

Rozšiřování pokrytí DVB-T signálem multiplexu 2 bude pokračovat v dubnu 2009 v Chebu, v červnu bude následovat zahájení vysílání na jáchymovském vysílači Klínovec, v srpnu se dočkají České Budějovice, v září pak Sušice. Proces rozšiřování pokrytí signálem digitálního vysílání bude pokračovat až v roce 2010, kdy v březnu bude zahájeno DVB-T vysílání v Pardubicích a Vimperku, v dubnu v Jihlavě, v srpnu v Liberci a Trutnově a v září pak oblast střední a jižní Moravy DVB-T signálem multiplexu 2 pokryje brněnský vysílač Kojál. Zbytek České republiky se pak dočká až v roce 2011.

ČRa se nebrání tomu, aby část programů byla šířena v kompresním formátu MPEG.4, případně ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Společnost v současnosti zvažuje, že by v roce 2010 zahájila zkušební provoz digitálního vysílání ve standardu DVB-T2. Všechny stanice multiplexu 2 by pak měly na kompresní formát MPEG-4 a zároveň i na nový vysílací formát DVB-T2 přejít v roce 2013. Všechny stanice by měly být šířeny také v HD kvalitě.
Jan Potůček: V multiplexu s Novou se mohou dočasně objevit kabelové televize
Jan Potůček: ČRa: Pokud budou mít televize zájem, můžeme vysílat v MPEG-4
Jan Potůček: ČRa: V roce 2013 kompletně přejdeme na DVB-T2 a MPEG-4
Jan Potůček: Multiplex 2 využije více hlavních vysílačů, než je uvedeno v TPP
Jan Potůček: Mapy rozvoje multiplexu 2 podle Českých Radiokomunikací

Český rozhlas chystá na září změny ve vysílání

Rada Českého rozhlasu (ČRo) udělila ve středu generálnímu řediteli Václavu Kasíkovi výtku za „neřešení“ situace týkající se stanice pro mladé posluchače ČRo 4 – Rádia Wave. Většina radních se shoduje na tom, že Rádio Wave neoprávněně využívá analogovou frekvenci 100,7 MHz na středočeském vysílači Cukrák, kde bylo kvůli Rádiu Wave ukončeno šíření vysílání ČRo Region. Podle místopředsedkyně a mluvčí Rady ČRo Dany Jaklové bylo navíc Rádio Wave od počátku koncipováno jako digitální stanice a nemá tedy právo vysílat analogově. Pro udělení výtky Kasíkovi hlasovalo šest ze sedmi přítomných radních a podle zákona o ČRo může nyní rada hlasovat o jeho odvolání z pozice generálního ředitele.
Jan Potůček: Rada Českého rozhlasu si otevřela cestu k odvolání ředitele Kasíka

Ředitelem ČRo 1 – Radiožurnál by se mohl opět stát Alexandr Pícha. Již před měsícem ho do funkce navrhl Václav Kasík, ale Rada ČRo nominaci neschválila a požaduje, aby bylo vypsáno výběrové řízení. V únoru letošního roku byla z funkce ředitelky Radiožurnálu odvolána Barbora Tachecí, se kterou se budou diváci setkávat ve vysílání zpravodajské stanice Z 1. Před svým odvoláním Tachecí do pozice nového ředitele navrhla právě Píchu, který Radiožurnál vedl jako šéfredaktor a poté jako ředitel v letech 1993 až 2006.
Jan Potůček: Ať je ředitelem Radiožurnálu Pícha, přeje si šéf Českého rozhlasu

Čro 1 – Radiožurnál chystá na září programové změny. Podle serveru Aktuálně.cz by se mělo proměnit vysílání ve všední dny, kdy dopoledne bude patřit zpravodajství a odpoledne pak oddychovějším tématům. Radiožurnál by měl také přinášet více původních zpráv.
Jan Potůček: Radiožurnál od září znovu změní program. Přibude původních zpráv

Stručně

Digitální televize Public TV se od května začala zaměřovat na sport a motorismus, cestování, hobby, domácnost a životní styl. Zpravodajské formáty budou podle nové ředitelky Public TV Renaty Peškové pojaté spíše kulturně-společensky a chybět nebudou ani magazíny lifestylového zaměření. Public TV také přestane přebírat zpravodajství od RTA a zpravodajství si bude zajišťovat sama. V současnosti je vysílání Public TV dostupné v satelitní platformě CS Link a v přechodném zemském digitálním multiplexu B. Podle Peškové probíhají jednání se společností Czech Digital Group o zařazení do multiplexu 3 a o zapojení do digitální sítě v Brně, Ostravě a Plzni.
Lukáš Polák: Public TV skončila s filmy, zaměří se na magazíny
Jan Potůček: Public TV chce zavést regionální odpojování v zemských sítích

Televizní studia sdružená v Regionální televizí agentuře (RTA) přistoupila na TPP a chtějí co nejdříve odevzdat analogové kmitočty, na nichž vysílají společně s TV Prima. RTA souhlasila také s předchozí verzí TPP, který odmítly komerční televize Nova a Prima.
Jan Potůček: Studia RTA souhlasí s Technickým plánem přechodu, vrátí analog

Od pondělí mohou brněnští diváci sledovat zemské digitální vysílání hudební TV Óčko, která zde zahájila zkušební provoz. Programová nabídka brněnského multiplexu by se měla v červnu nebo červenci rozšířit i o křesťanské rádio Proglas a televizní stanici Public TV. V pátek zahájila zkušební DVB-T vysílání v Plzni a Ostravě televize Prima, která současně spustila částečné vysílání v širokoúhlém formátu 16:9. Širokoúhle chce Prima nabídnout všechny plánované přenosy z fotbalového Eura 2008.
Jan Potůček: Digitální Prima už testuje jak v Plzni, tak Ostravě
Lukáš Polák: Óčko začalo digitálně vysílat v Brně
Jan Potůček: Brněnský multiplex 3 má posílit Rádio Proglas a Public TV
Jan Potůček: Prima začne od pátku vysílat některé pořady širokoúhle

BRAND24

Kabelový operátor UPC zařadil do nabídky digitální kabelové televize již druhý filmový televizní program ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). K HBO HD přibyla stanice Filmbox HD. V současnosti tak UPC v rámci DVB-C vysílání šíří čtyři stanice v HD kvalitě – kromě již zmiňovaného HBO HD a Filmbox HD také Voom HD a National Geographic HD.
Jan Potůček: Filmbox HD testuje v digitální kabelové televizi UPC

České radiokomunikace plánují na letošní podzim výměnu anténních systémů na hlavním městském televizním vysílači na Žižkově. Při úpravách nutných kvůli plánovanému posílení výkonu pro zemské digitální televizní vysílání bude asistovat speciální vrtulník, který několikatunovou technologii vymění. Kvůli pohybu vrtulníku s nadměrným nákladem bude vyhlášen zákaz vycházení. Vrtulník totiž poletí výhradně nad ulicemi a po trase letu bude zákaz vycházení pro případ, že by pilot musel náklad odhodit.
Jan Potůček: Pražany čeká zákaz vycházení kvůli výměně antén na vysílači Žižkov

Budete sledovat zahajovací zpravodajský pořad televize Z 1?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).