Hlavní navigace

Týdenní revize o výměně antén na Žižkově a Krašově

11. 10. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Jednou z nejsledovanějších událostí tohoto týdne se stala výměna anténních systémů na pražském vysílači Žižkov, která se uskutečnila v pondělí. Za pomoci speciálního dvourotorového vrtulníku byla z vysílače snesena stará anténa a nahrazena novou, která umožní zemské digitální televizní vysílání o vyšším výkonu. Stejná akce, kterou zažila Praha, čekala v úterý a ve středu také plzeňský vysílač Krašov. Dnešní revize se ale zaměřila také na případ údajného vydírání společnosti Gital.

Speciální vrtulník vyměnil antény na vysílačích Žižkov a Krašov

V pondělí provedly České Radiokomunikace za spolupráce několika specializovaných firem, policie, hasičů, záchranné služby i Městské části Praha 3 výměnu anténních systémů na hlavním pražském vysílači Žižkov, díky které mohou zahájit zemské digitální televizní vysílání s vyšším výkonem a zlepšit pokrytí v Praze a středních Čechách. Nový anténní nástavec má vertikální polarizaci, což je podle Českých Radiokomunikací výhodnější nastavení pro městské vysílače. Koncem října bude z nové antény spuštěn veřejnoprávní multiplex 1 na kanále 53 a na kanále 41 také digitální síť 2 Českých Radiokomunikací se stanicemi TV Nova a Prima.

Akce byla rozdělena do dvou fází – v té první vrtulník Kamov Ka-32 sundal z vysílače v Mahlerových sadech starou anténu, poté nahoru vynesl anténu novou. Speciální dvourotorový vrtulník švýcarské společnosti Heliswiss přiletěl v devět hodin ráno a v průběhu následujících třiceti minut třikrát vzlétl a z vysílače sundal analogovou anténu. Poté si posádka vrtulníku udělala přestávku a v půl jedenácté byla zahájena druhá část „operace Žižkov“. Vrtulník Kamov Ka-32 při ní vynesl novou anténu složenou ze dvou částí, které celkem vážily devět tun. V poledne byla výměna anténních systémů ukončena a v úterý odpoledne odletěl speciální vrtulník k plzeňskému vysílači Krašov. V úterý odpoledne byla provedena také tam demontáž staré antény a ve středu pak vrtulník na vysílač vynesl dva díly nových antén pro digitální vysílání. Vrtulník Kamov Ka-32 se poté přesunul do Dánska, kde ho čeká podobná akce jako v České republice.
Lukáš Polák: „Operace Žižkov“ byla úspěšná a práce posádky Kamov K-32 bezchybná
Lukáš Polák: Operace Žižkov proběhla úspěšně, nový tubus je na místě
Jan Potůček: Výměna antény na Krašově se posouvá kvůli špatnému počasí
Jan Potůček: Vrtulník Kamov Ka-32 odstranil z vysílače Krašov starou anténu
Jan Potůček: Doděláme Krašov a letíme do Dánska, říka pilotka Kamova Ka-32

V pondělí byly také prohozeny vysílací kanály analogových programů ČT 1 a ČT 2 na ústeckém vysílači Buková hora a na chebské Zelené hoře a do jejich vysílání druhého programu České televize byl vložený varovný piktogram doplněný informační lištou s termínem vypnutí analogového vysílání této stanice.

Na Bukové hoře se první program České televize přesunul z kanálu 33 na kanál 50 a druhý program z kanálu 50 na kanál 33. Veřejnoprávní televize musí totiž uvolnit kanál 33, aby na něm mohlo být zahájeno vysílání digitální sítě 1 s programy České televize a Českého rozhlasu. Do vysílání ČT 2 byl také vložen piktogram, který upozorňuje diváky, že analogové vysílání tohoto televizního programu bude ukončeno. Diváci přijímající analogový signál ČT 2 z Bukové hory o něj přijdou v noci z 30. na 31. října, ve stejnou dobu ukončí vysílání také přechodný digitální multiplex A a od 31. října bude z Bukové hory digitálně vysílat veřejnoprávní digitální síť a multiplex 2 s televizními stanicemi Nova a Prima.

Na Zelené hoře u Chebu se první program České televize přesunul z kanálu 36 na kanál 53 a druhý program z původního kanálu 53 na kanál 36. Do vysílání Dvojky byl také vložen varovný piktogram a informační lišta upozorňující, že analogové vysílání ČT 2 bude ukončeno v noci z 30. na 31. října. I zde bude poslední říjnový den zahájeno vysílání veřejnoprávního multiplexu, digitálního vysílání Novy a Primy se ale zdejší diváci dočkají až v dubnu příštího roku.
Jan Potůček: Akce „kulový blesk“: ČT prohazuje vysílací kanály, Žižkov mění anténu

Distributor přístupových karet k CS Linku čelí údajnému vydírání

Společnost Gital, která je distributorem přístupových karet k satelitní službě CS Link, v úterý oznámila, že se v posledních týdnech stala obětí vydírání a nekalých obchodních praktik ze strany nejmenované společnosti. Neznámý pisatel měl podle vyjádření firmy Gital zaslat jednateli společnosti Leoši Pohlovi e-mail, který měl vyhrožovat exekučními příkazy, pokud nebude zaplacena dlužná částka exekučního příkazu ve výši 25 milionů korun. Společnost Gital tvrdila, že požadovanou pohledávku nehodlá uhradit, protože údajně nikdy nevznikla a v auditovaném účetnictví společnosti není evidována. Gitalu ale podle dokumentů umístěných na webových stránkách Insolvenčního rejstříku skutečně insolvenčnímu řízení čelí.

Proti společnosti Gital jej inicioval držitel pohledávky jeho bývalého obchodního partnera Ivan Štěpnička, který se na základě exekučního řízení dožaduje údajného dluhu ve výši 25 milionů korun. Dluh měl vzniknout na základě prodeje přístupových karet Gitalu, který zprostředkoval Stanislav Jakubek z Mariánských Lázní, a za něž mu měla společnost Gital vyplatit marži 500 korun za kus. Jakubek tvrdí, že v průběhu jednoho roku prodal 50 tisíc přístupových karet a tehdejší majitel a jednatel Gitalu Pavel Petráš mu v roce 2007 písemně přiznal dluh 25 milionů korun. Podle současného jednatele Pohla k tomu ale došlo v době, kdy Petráš již jednatelem firmy nebyl. Společnost Gital odmítla Jakubkovu pohledávku uznat.

Jakubek svou pohledávku postoupil podnikateli Ivanu Štěpničkovi, který podal návrh na nařízení exekuce firmy Gital. Soud exekuci v červnu letošního roku uznal a v září o tom společnost informoval. Firma se proti exekuci ohradila, protože v té době měla na účtech 50 milionů korun, které potřebovala ke splacení závazků, a proto také iniciovala insolvenční řízení.
Jan Potůček: Gital: rozpoutala se válka o ovládnutí satelitního trhu, vydírají nás
Jan Potůček: Za vydírání Gitalu prý může jeho bývalý majitel a jednatel Pavel Petráš

Programový balíček Géčko satelitní služby CS Link, který nabízí společnost Gital, se rozšířil o další televizní stanici. Za nezměněnou cenu mohou diváci nově sledovat také stanici AXN, který se zaměřuje na akční filmy a seriály. Programovou nabídku obohatila také česko-slovenská satelitní platforma Skylink. K Nově HD přibyly do balíčku televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu HD Plus také sportovní stanice Eurosport HD a Brava HDTV, která divákům přináší operní a baletní představení i koncerty. Až do 22. října mohou registrovaní zákazníci Skylinku sledovat televizní programy balíčku HD Plus zdarma.
Jan Potůček: Gital zařadil do nabídky satelitního CS Linku program AXN
Lukáš Polák: Skylink nabízí od pátku kanály Eurosport HD a Brava HDTV

Operátoři Skylinku, česká firma TradeTec a slovenský Towercom, začínají používat společnou přístupovou kartu pro Českou republiku a Slovensko. I u nové karty Skylink Standard platí omezení pro příjem některých slovenských televizních programů na území České republiky a naopak. Satelitní platforma Skylink spustila elektronického programového průvodce u vysílání televize Nova ve vysokém rozlišení obrazu. Nova HD, která ve středu doputovala na svou definitivní vysílací pozici na satelitu, je stále šířena pouze v rámci satelitní platformy Skylink.
Jan Potůček: Satelitní služba Skylink přichází s jednotnou česko-slovenskou kartou
Jan Potůček: Nova HD už vysílá na definitivní satelitní pozici, stále jen ve Skylinku
Lukáš Polák: Nova HD ze satelitu se připravuje na spuštění EPG

Podle Leoše Pohla vzroste podíl domácností, které přijímají satelitní televizní vysílání, do konce letošního roku na 30 %. S odhadem souhlasí i Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec. V současnosti je satelitním přijímačem vybaveno přibližně 20 až 25 % domácností České republiky. Na přelomu října a listopadu dosáhne satelitní platforma Skylink u nás a na Slovensku hranice půl milionu aktivních karet. Podle původních předpokladů k tomu mělo dojít až koncem roku.
Jan Potůček: Operátoři: Satelit bude mít do konce roku 30 procent českých domácností

Satelitnímu vysílání je věnována i první část pětidílného seriálu Jak fungují satelity, kterou server DigiZone.cz tento týden přinesl. Seriál čtenářům přiblíží fungování satelitních družic, jejich výrobu, start nebo usazení na orbit, ale chybět nebude ani ohlédnutí do historie nebo představení nejznámějších družic.
Lukáš Polák: Jak fungují satelity I.: Výroba družice a její složení

Stručně

Na přelomu října a listopadu by měla zahájit provoz státní informační linka pro telefonické dotazy týkající se přechodu na zemské digitální televizní vysílání. Diváci budou seznámeni se základními informace, případně odkázáni na operátory konkrétních digitálních sítí a další zdroje informací. Telefonickou linku doplní také oficiální informační internetové stránky, které připravuje Národní koordinační skupina pro digitalizaci. Jejich spuštění je plánováno na konec listopadu letošního roku.
Jan Potůček: Státní infolinka k digitalizaci začne fungovat na přelomu října a listopadu

Ve středu zahájila příbramská společnost Teleko zkušební provoz digitálního rozhlasového vysílání DAB v Praze. Až do 24. října bude v rámci testů šířeno pět rozhlasových stanic: tři okruhy Českého rozhlasu (ČRo 4 – Rádio Wave, ČRo Leonardo a ČRo D-dur) a soukromé křesťanské rádio Proglas a taneční Dance radio.
Lukáš Polák: Další test digitálního rozhlasu DAB v Praze ode dneška

Technický ředitel televize Nova Ivo Ferkl se domnívá, že pokud se nepodaří zaplnit všechny multiplexy televizními programy ve standardním rozlišení obrazu, mohl by se tento prostor využít k šíření televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu. Český telekomunikační úřad se ale vysílání HD programů v prvních čtyřech celoplošných digitálních sítích brání. Technický plán přechodu na zemské digitální televizní vysílání totiž požaduje, aby v každém multiplexu vysílaly nejméně čtyři televizní stanice.
Jan Potůček: Technický šéf Novy: prázdné multiplexy by mohly zaplnit kanály HDTV

České Radiokomunikace (ČRa) podepsaly ve středu smlouvu se společností Czech Digital Group (CDG), operátorem digitální sítě 3, podle které ČRa pro CDG zajistí provoz páteřních vysílačů multiplexu 3. Podle smlouvy mají ČRa spustit digitální síť 3 koncem prosince letošního roku, Kamil Levinský, ředitel pro transformaci ČRa, ale uvedl, že se ČRa pokusí stihnout to ještě před vánočními svátky. Od letošního prosince budou moci diváci ve středních Čechách a Praze přijímat televizní programy digitální sítě 3 ze stejných vysílačů jako přechodný multiplex A se stanicemi České televize a Novou, tedy ze Žižkova a Cukráku. V prosinci se multiplex CDG objeví také na brněnském vysílači Hády, plzeňském Krašovu, ostravském Hladnově a ústecké Bukové hoře. Pokrytí signálu multiplexu 3 bude okolo letošních Vánoc dosahovat téměř poloviny obyvatel České republiky. V roce 2009 bude zahájen provoz dalších vysílačů a rozšiřování digitální sítě 3 bude ukončeno v roce 2011, kdy pokrytí dosáhne přibližně 85 % obyvatel.
Jan Potůček: Operátor multiplexu 3 podepsal smlouvu s Českými Radiokomunikacemi
Jan Potůček: Multiplex 3 začne vysílat ze Žižkova a Cukráku okolo Vánoc

BRAND24

České Radiokomunikace by mohly v příštím roce zahájit zkušební digitální televizní vysílání ve formátu DVB-T2, který na rozdíl od klasického standardu DVB-T umožní navýšení datového toku až o třetinu. Pokud by k šíření digitálního signálu byl navíc použit kompresní standard MPEG-4, mohl by multiplex šířit několik televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu. První testy jsou podle Českých Radiokomunikací reálné v příštím roce, protože doposud neexistují komerční přijímače pro tento systém vysílání.
Jan Potůček: ČRa: testy pozemního vysílání DVB-T2 jsou reálné už příští rok

V dalším díle seriálu Na návštěvě u… server DigiZone.cz představil prostory, ve kterých sídlí sportovní kanál Nova sport. Do nového studiového domu News Center, který byl dostavěn v loňském roce, se „novácký“ sportovní program stěhoval ještě pod názvem Galaxie sport. Nástupnická Nova sport, se kterou se mohou diváci setkávat od 4. října, využívá také část prostor ve staré budově TV Nova.
Lukáš Polák: Na návštěvě u… Novy sport, bývalé Galaxie sport

Informuje podle Vás Česká televize dostatečně o změnách ve vysílání programů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).