Hlavní navigace

Týdenní revize: blíží se "brutálně" digitální říjen, varují operátoři

27. 9. 2008
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Operátoři všech čtyř multiplexů zemského digitálního vysílání zveřejnili tento týden své plány na rozšiřování do dalších regionů. Letošní říjen pak shodně označují z pohledu digitalizace za výjimečný, a to nejen na úrovni České republiky, ale také celé Evropy. Revize se kromě plánů operátorů celoplošných digitálních sítí bude věnovat i hudební televizi Óčko nebo chystanému programu TV Nova.

„Brutálně digitalizační“ podzim a další plány multiplexů 1 až 4

Operátoři všech čtyř celoplošných digitálních sítí zveřejnili tento týden plány na rozšiřování multiplexů do regionů České republiky. Číslem 1 je označován veřejnoprávní multiplex obsahující stanice České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Operátorem multiplexu 1 je ČT, ale po technické stránce zajišťují provoz České Radiokomunikace (ČRa). V současnosti mohou vysílání veřejnoprávní digitální sítě přijímat diváci na Plzeňsku, od konce září bude dostupný i divákům, kteří signál zemského digitálního vysílání přijímají ze středočeského vysílače Cukrák a jihočeské Kleti. Zemské analogové vysílání programu ČT 2 zde bude ukončeno o půlnoci z úterý 30. září na středu 1. října. Na uvolněných kanálech, 53 v případě Cukráku a 49 v případě Kleti, bude provoz veřejnoprávního multiplexu odstartován až následující den v šest hodin ráno. Podle vedoucího projektu digitalizace ČT Pavla Hanuše se veřejnoprávní multiplex nevyhne výpadkům signálu, ke střednědobým výpadkům trvajícím až několik dní dojde kvůli přelaďování signálu u dokrývačů a převaděčů.

V říjnu bude spouštění veřejnoprávního multiplexu pokračovat na pražském žižkovském vysílači, severočeské Bukové hoře, ostravském Hladnově, brněnských vysílačích Hády a Barvičova, domažlickém Vraním vrchu a chebské Zelené hoře. V letošním roce se ale dočkají také diváci na Sušicku, Chomutovsku a Jáchymovsku. Druhá digitální síť vznikne odchodem programů ČT z přechodného multiplexu A a zpočátku bude obsahovat televizi Nova a další komerční televize, se kterými provozovatel sítě, společnost ČRa, v současnosti jedná. Oficiálně vznikne multiplex 2 31. října, kdy ČT odejde do veřejnoprávní digitální sítě. V té době bude multiplex 2 dostupný na polovině území České republiky, a to díky pražským vysílačům Žižkov a Cukrák, severočeské Bukové hoře, ostravskému Hladnovu, brněnským vysílačům Hády a Barvičova, plzeňskému Krašovu a domažlickému Vranímu vrchu. Na konci října ČRa také navýší výkon pražských vysílačů Žižkov a Cukrák. Od konce října bude pražský žižkovský vysílač šířit zemské digitální vysílání pouze s vertikální polarizací, která je podle ČRa podmíněna navýšením výkonu digitálního vysílání z Cukráku. Analogové vysílání ze žižkovského vysílače zůstane v horizontální polarizaci.

ČRa na letošní rok plánují rozšíření pokrytí multiplexu 2 o chomutovský vysílač Jedlová hora, který bude spuštěn 15. prosince. Již tento týden ale ČRa zahájily výměnu anténního systému na tomto vysílači, která jej připraví na start zemského digitálního vysílání. Po dobu výměny bude analogové vysílání ČT1, ČT2 a Novy šířeno prostřednictvím náhradních antén, z technických důvodů ale dojde ke snížení vyzářeného výkonu. Po dokončení montáže, která potrvá přibližně pět týdnů, bude vysílání analogových programů vráceno do nových antén s původními parametry. V prosinci by měl signál digitální sítě 2 pokrývat 51 % území republiky. V dalším rozšiřování budou ČRa pokračovat v březnu příštího roku.

Operátor třetího celoplošného multiplexu, společnost Czech Digital Group (CDG), jako jediná své plány nezveřejnila. Společnost CDG totiž podle svého technického ředitele Tomáše Vlčka jedná s ČRa o uzavření smlouvy o technické spolupráci. ČRa pro CDG zajišťují vysílání v Brně, Ostravě a Plzni. Největší nepříjemností pro multiplex 3 a společnost CDG je podle Vlčka skutečnost, že řada televizí, které by chtěly vysílat v digitální síti 3, nemají licenci pro celoplošné vysílání a není u nich proto jisté, zda budou v multiplexu vysílat dlouhodobě.

Provozovatelem čtvrtého multiplexu je společnost Telefónica O2. Multiplex 4, který podle Tomáše Dratvy, manažera video aplikací Telefóniky O2, zahájí vysílání 1. listopadu letošního roku, nebude mít takové pokrytí jako zbylé tři digitální sítě. Telefónica se totiž soustředí pouze na velká města a nebude využívat stejné vysílače velkého výkonu jako předchozí tři multiplexy. Telefónica O2 bude podle Dratvy vysílat z lokalit, která jsou blíže městům a vycházejí z mobilní sítě společnosti. V letošním roce chce Telefónica O2 zahájit provoz vysílačů v Ostravě, Praze, středních Čechách, Brně a na Ústecku. Po spuštění všech vysílačů v říjnu 2010 by měl signál multiplexu 4 pokrývat 71 % obyvatel České republiky.
Jan Potůček: Operátoři odkryli rozvojové plány všech čtyř multiplexů
Lukáš Polák: Radiokomunikace připraví Chomutov na digitální vysílání
Jan Potůček: Telefónica O2 poprvé veřejně prezentovala plány s multiplexem 4
Jan Potůček: Digitální Nova z plzeňského Krašova odstartuje do konce října
Jan Potůček: Analogová ČT 2 na Cukráku a Kleti skončí 30. září o půlnoci
Jan Potůček: ČRa počítají pro digitální vysílání ze Žižkova s vertikální polarizací

Letošní říjen bude podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, a Kamila Levinského, ředitele pro transformaci ČRa, z hlediska zavádění zemského digitálního televizního vysílání v České republice ojedinělý a výjimečný bude také z hlediska digitalizace v celé Evropě. ČT čeká v říjnu na 27 různých operací včetně prohazování vysílacích kanálů analogových programů ČT 1 a ČT 2 na některých vysílačích velkého výkonu nebo spouštění veřejnoprávního multiplexu. Více než polovina z nich se uskuteční v průběhu předposledního říjnového dne. Období října bude velmi hektické také pro ČRa. Společnost ČRa musí v říjnu zajistit start veřejnoprávního multiplexu v několika regionech, změnu přechodného multiplexu A na digitální síť 2 a také provést úpravu žižkovského vysílače.
Jan Potůček: Říjen bude „brutálně digitalizační“, shodují se zástupci ČT a ČRa

Digitální multiplexy v Ostravě budou zpočátku využívat vysílač Hladnov ve Slezské Ostravě a teprve později bude vysílání přesunuto na hlavní vysílač pro oblast Ostravska, Hošťálkovice. Podle Marie Fianové, mediální zástupkyně společnosti ČRa, se tak stane kvůli tomu, že pro Hošťálkovice jsou plánovány kmitočty, které v současnosti využívá analogová televize. Na Ostravsku chtějí první tři multiplexy vysílat již v letošním roce, musí proto využít „náhradní“ vysílač v Hladnově. Z Hošťálkovic v současnosti vysílá digitální síť 3 s televizí Prima, Z1, hudebním Óčkem, lifestylovou Public TV a křesťanským rádiem Proglas. Multiplex se bude muset také přesunout na hladnovský vysílač a změnit také vysílací kanál.
Jan Potůček: Digitální televize v Ostravě využije vysílač Hladnov, teprve později Hošťálkovice

Podle Kamila Levinského by operátoři čtyř celoplošných digitálních sítí neměli s diváky komunikovat jednotlivě, ale poskytovat informace na jednom společném místě, kde by se diváci dozvěděli o rozšiřování všech multiplexů a jejich obsazích.
Jan Potůček: Kamil Levinský: Informace od operátorů multiplexů by se měly sjednotit

Óčko požádá o kompenzační licenci začátkem příštího roku

Hudební televize Óčko v neděli oznámila, že začátkem příštího roku požádá Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o vydání kompenzační licence. O vydání kompenzační licence může Óčko na základě diginovely žádat od začátku tohoto roku, původně také tvrdilo, že si žádost o licenci podá okamžitě. Nakonec ale termín podání žádosti odsunulo až na příští rok. Podle generálního ředitele Óčka Jiřího Balvína bylo pro českou hudební televizi v letošním roce prioritou rozšiřování vysílání jinými způsoby a proto televizi pokračovala v rámci zemského digitálního televizního vysílání jako převzatý program. Z dodatku smlouvy, kterou má Óčko uzavřenou s operátorem digitální sítě 3, společností Czech Digital Group, vyplývá, že hudební televize bude v multiplexu 3 v Praze, Brně, Ostravě a Plzni vysílat minimálně do konce listopadu letošního roku.

Óčko v současnosti jedná se společností Czech Digital Group a Českými Radiokomunikacemi o zařazení řádného vysílání hudební televize do jejich multiplexů. Óčko podle Jiřího Balvína rozhodnutí o podání žádosti o kompenzační licenci prodiskutovalo s CDG i s ČRa a svůj záměr oznámilo i Telefónice O2, s podáním žádosti ale počká až na výsledky jednání operátorů digitálních sítí s dalšími zájemci. Hudební televize by chtěla dosáhnout minimálně 70 až 75% pokrytí a počítá nejen s velkými vysílači, ale také s dokrývači. V září příštího roku by chtělo Óčko dosáhnout 60% pokrytí, těšit se mohou diváci v Plzni, Ostravě, na Karlovarsku, Ústecku, Trutnovsku, v Pardubicích, Brně a Hradci Králové.

Rozhodnutí požádat o vydání kompenzační licence podle Balvína neovlivnilo oznámení televize Nova o spuštění české verze hudební stanice MTV. Óčko s MTV o provozování české verze jednalo, ale ke spolupráci nedošlo kvůli finančním prostředkům, které Óčku na provoz chyběly. Dalším důvodem, proč ke spolupráci nedošlo, byla také skutečnost, že se Óčku nepodařilo najít pro českou verzi MTV takovou obsahovou náplň, která by Óčku nekonkurovala a českého diváka zajímala. Nova si provoz české verze hudební MTV může podle Balvína díky ziskům z vysílání hlavního programu dovolit, ale je možné, že obě stanice, tedy Óčko i MTV půjdou proti sobě. Jiří Balvín se ale domnívá, že pozice Óčka na českém trhu je silní a stabilizovaná, Óčko je podle něj známou značkou a ohrožení ze strany MTV se tedy nebojí.
Jan Potůček: Jiří Balvín: Óčko chtělo českou MTV jako svůj druhý kanál

Nova by mohla spustit další tematický kanál, tentokráte pro ženy

Generální ředitel mediální společnosti CME, majitele televize Nova, Michael Garin v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že dalším programem, který by mohl rozšířit rodinu „nováckých“ televizních stanic, by mohl být program určený ženám. Konkurenční Prima televizní stanici pro ženy s pracovním názvem Prima klub již připravuje. Podle Garina není v České republice prostor pro velký počet tematických stanic, protože česká populace je malá a není možné ji rozdělit na dostatečně velké skupiny diváků, které by uživily reklamu pro daný kanál podobně, jak je to například ve Spojených státech amerických. Najít dostatečně silnou cílovou skupinu je v České republice podle Garina velmi náročné. Prostor je tu podle něj pro stanici pro mladé diváky a ženy.

Garin se také domnívá, že povinný přechod na zemské digitální televizní vysílání je „jednou z nejstrašnějších zhůvěřilostí, které se regulátoři dopustili“. Podle Garina bude nové stanice sledovat maximálně pět procent diváků, kteří si navíc vyberou ten, který se jim bude líbit nejvíce. Řada diváků bude i nadále sledovat ty stanice, které sleduje dnes. Provoz digitálních stanic bude proto podle Garina ztrátový a novináři by proto neměli informovat jen o tom, že se díky digitalizaci rozšíří programová nabídka, ale měli by zmínit také finanční stránku věci.

Nova na příští rok nechystá jen spuštění české verze hudební stanice MTV, ale také zdražení reklamních časů. Podle Garina jsou ceny za televizní reklamu v České republice v porovnání s jinými evropskými zeměmi příliš nízké.
Jan Potůček: Dalším tematickým kanálem Novy by mohla být televize pro ženy
Jan Potůček: Ředitel CME: Digitální televize je jedna z nejstrašnějších zhůvěřilostí
Jan Potůček: Nova v příštím roce zdraží reklamu ještě více než letos. Prý je moc levná

Od 1. října zahájí TV Nova digitální satelitní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu. Distribuci programu zajistí společnost Towercom a Nova HD se objeví na transpondéru Skylinku. HD vysílání začala TV Nova v rámci satelitní platformy testovat již o uplynulém víkendu a od čtvrtka začala Nova pořady, které vysílá ve vysokém rozlišení obrazu označovat speciálním logem.
Lukáš Polák: Česko bude mít od středy první HDTV kanál na satelitu, Novu. Víme víc

Stručně

Od začátku října začne společnost Sharp Electronics zákazníkům, kteří si pořídí nový LCD televizor této značky s úhlopříčkou obrazovky 37 palců a větší, domácí záruční servis. Zákazníci budou moci po registraci využívat tříletou prodlouženou záruku a provedení domácích oprav do tří dnů od nahlášení poruchy. Služba se bude vztahovat pouze na přijímače zakoupené po říjnu 2008.
Jan Potůček: Sharp zavádí v Česku domácí záruční servis na LCD televizory

Připravovaná digitální televize Barrandov, která start vysílání stanovila na 11. ledna 2009, počítá se svým zařazením do nejnižších programových nabídek kabelových operátorů. Podle Janky Vozárové, pověřené vedením TV Barrandov, se nová digitální plnoformátová stanice objeví také v nabídce UPC. Přitom v základní nabídce analogové kabelové televize UPC chybí zpravodajská Z 1. TV Barrandov chce být součástí programové nabídky UPC, ale také O2TV a přes satelitu bude šířit své vysílání prostřednictvím družice Astra. Nová televize by se měla objevit v multiplexu Českých Radiokomunikací. Stanice bude mít necelou stovku interních zaměstnanců, přičemž téměř polovinu z nich nabere až těsně před zahájením vysílání. V současnosti je televize podle Janky Vozárové na start vysílání připravena z 90 %.

V prvním roce vysílání bude televize spokojená s dvou až tříprocentním podílem na trhu. Televize ale nechce svou sledovanost měřit prostřednictvím peoplemetrů, ráda by iniciovala zavedení jiného přesnějšího způsobu měření. TV Barrandov chce v polovině příštího roku zhodnotit, zda se do systému elektronického měření sledovanosti zapojí, nebo ne. Výsledky peoplemetrového měření sledovanosti jsou v současnosti základním podkladem pro rozhodování zadavatelů reklamy.
Jan Potůček: TV Barrandov věří, že ji UPC zařadí do základní analogové nabídky
Jan Potůček: TV Barrandov nabere polovinu zaměstnanců až těsně přes startem
Jan Potůček: TV Barrandov chce kvalitnější měření sledovanosti než peoplemetry

Sportovní program České televize dosáhl letos v srpnu díky letním olympijským hrám v Pekingu rekordní sledovanosti od svého zahájení. Denně ho alespoň tři minuty sledovalo 440 tisíc dospělých diváků. Díky tomu se stal po ČT 24 druhým nejsledovanějším neceloplošným televizním kanálem. V průměrném celodenním podílu dosáhla stanice ČT 4 Sport 1,47% podílu. V době olympiády se ale naopak nedařilo televizi Nova a ani prvnímu programu České televize. Nova si v porovnání s červencem 2008 pohoršila o 3,1 procentního bodu a její sledovanost dosáhla pouze 32,4 %. ČT 1 si oproti červenci pohoršila o 1,7 % a její sledovanost klesla na 19,7 %. Propad Primy nebyl v srpnu tak výrazný jako u ČT 1 a Novy, českou komerční dvojku sledovalo 18,3 % diváků a její propad oproti červenci dosáhl 1,7 %.
Jan Potůček: Rekordní srpen pro ČT 4 Sport: denně v průměru 440 tisíc diváků
Jan Potůček: Nova a ČT 1 měly v srpnu nejnižší sledovanost za několik posledních let

Šestice nových digitálních televizí sdružená do Asociace digitálních televizí (ADT) vyzvala na úterním zasedání k dodržení termínů vypínání zemského analogového vysílání, které obsahuje Technický plán přechodu. ADT považuje harmonogram digitalizace za neměnný, a to včetně termínů vypínání analogového vysílání. Členové ADT se na zasedání dohodli na sjednocení strategie při jednání s operátory zemských digitálních sítí o zařazení jednotlivých digitálních programů do konkrétních multiplexů. ADT také oznámila, že její dva členové, plnoformátová televize Febio a dětská TV Pohoda zahájí vysílání v roce 2009 nebo 2010. Start nových digitálních televizí je oddalován kvůli nevyřešené otázce investorů.
Jan Potůček: Asociace digitálních televizí trvá na termínech vypínání analogu
Jan Potůček: Febio TV a TV Pohoda plánují zahájit vysílání v roce 2009 nebo 2010

Od 1. října přejmenuje společnost Trade&Technology, jeden z distributorů přístupových karet k programům v satelitní službě CS Link, svou službu na SkyLink. Veškeré satelitní služby provozované touto společností přejdou ke stejnému datu na akciovou společnost TradeTec, do které přejdou všichni zaměstnanci Trade&Technology. Satelitní platformu SkyLink bude společně s Trade&Technology tvořit slovenský Towercom. Přejmenování služby na SkyLink přinese také změnu grafického stylu a loga společnosti. Do budoucna by chtěly společnosti Trade&Technology a Towercom, které budou vystupovat pod společnou značkou, nabízet jednu přístupovou kartu pro Českou i Slovenskou republiku.

Ve středu byl do satelitní platformy SkyLink zařazen erotický program Leo TV, se kterým Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila hned tři správní řízení. Leo TV porušila licenční podmínky, když od 5. do 7. června odvysílala mezi 22. a 6. hodinou program neodpovídající licenčním podmínkám. Erotická stanice také neoznačila pořady nevhodné pro děti a mladistvé symbolem, který by na tuto skutečnost upozornil, a odvysílala pořad obsahující pornografii.
Jan Potůček: T&T opouští satelitní CS Link, od října se přejmenuje na SkyLink
Lukáš Polák: Česko-slovenská platforma Skylink se dnes rozšíří o Leo TV
Lukáš Polák: RRTV zahájila s Leo TV několik správních řízení
Lukáš Polák: Satelitní Skylink by měl nabídnout jednu kartu pro obě republiky

BRAND24

Od příštího týdne nebudou moci diváci ve středních a jižních Čechách sledovat analogové vysílání druhého programu ČT, to ale neznamená, že se jim sníží koncesionářský poplatek. Ten se totiž neváže na skutečnost, zda je v místě bydliště poplatníka dostupný signál programů veřejnoprávní televize, ale na odběr elektrické energie domácností. Placení poplatku se mohou vyhnout ty domácnosti, které zašlou ČT čestné prohlášení, že nejsou držiteli televizního přijímače přesto, že odebírají elektrickou energii. Televizní poplatek činí pro fyzické osoby 135 korun měsíčně, a to bez ohledu na počet televizních přijímačů v domácnosti. Právnické osoby platí za každý televizor zvlášť.
Jan Potůček: Koncesionářské poplatky musíte platit, i když přijdete o ČT 2

Server DigiZone.cz tento týden aktualizoval přílohu Digitální vysílání v regionech a mapy pokrytí jednotlivých zemských digitálních multiplexů a přinesl také odpovědi na další dotazy čtenářů, které se tentokráte zaměřily nejen na pokrytí digitálním signálem v různých oblastech republiky, ale také na příjem digitálního vysílání na více televizních přijímačích nebo na konkrétní modely set-top-boxů. V úterý 30. září se uskuteční již pátý ročník kulatého stolu DigiZone.cz s podtitulem „Schyluje se k souboji vysílacích platforem?“. Server DigiZone.cz proto tento týden také přinesl podrobné informace o programu odborné konference, která bude věnována zejména operátorům všech sítí zemského digitálního vysílání, ale zaměří se také na kabelovou a satelitní televizi i IPTV.
Jan Potůček: NOVINKA: DigiZone.cz aktualizoval přílohu Regiony a mapy pokrytí
Lukáš Polák: Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O rozšiřování DVB-T, konkrétních modelech set-top-boxů a spolupráci s DigiZone.cz
Redakce: O čem bude V. kulatý stůl DigiZone.cz?

Dotkne se Vás vypínání analogového vysílání ČT 2 letos na podzim?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).