Hlavní navigace

Týdenní revize o odchodu sportu z ČT 2 a blížící se olympiádě

12. 7. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Týdenní revize se tentokrát zaměří na dva soudní spory, a to jak na lucemburskou společnost European Media Ventures, která Českou republiku žaluje kvůli zmařené investici do televize TV3, tak i na firmu Minority, které se nelíbí, že RRTV udělila kompenzační licenci TV Barrandov a zpravodajské Z1. Řeč bude i o sportu, a to především tom olympijském. ČT 2 navíc chystá jeho úplné vyřazení v roce 2009. Radiokomunikace se chystají na prodej liberecké dominanty Ještědu. Rozhodně bychom neměli zapomenout na to, že TV Barrandov oznámila termín svého startu.

Česko opět v soudních tahanicích

V Londýně finišuje příprava konečného verdiktu mezinárodní arbitráže mezi lucemburskou společností European Media Ventures (EMV) a Českou republikou kvůli zmařené investici do metropolitní televize TV3. Podle agentury ČTK již proběhla všechna jednání a obě strany čekají na rozhodnutí arbitrážní komise. Agentuře to řekl zástupce mluvčího ministerstva financí Jakub Haas. EMV požaduje po českém státu miliardu korun za to, že česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) odmítla převést licencovanou společnost TV3 na firmu, kterou kontrolovala lucemburská EMV. A naopak odsouhlasila její přechod do rukou původního majitele Martina Kindernaye. V době první vlády Mirka Topolánka odhadoval tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý případnou ztrátu z prohrané arbitráže na tři miliardy korun.

Je vám to málo? Pak tu máme další soudní kauzu. Udělování kompenzačních licencí pro celoplošné zemské digitální vysílání, které umožňuje novela zákona o rozhlasovém a televizím vysílání, platná od letošního ledna, napadl jeden z neúspěšných žadatelů o digitální licence z roku 2004. Firma Minority podle předsedy Národní koordinační skupiny pro digitalizaci Zdeňka Duspivy podala žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za to, že udělila kompenzační licence digitálním televizím Barrandov a Z1.
Jan Potůček: Arbitráž o investici do TV3 se chýlí k závěru. Zaplatí Česko miliardu?
Jan Potůček: Společnost Minority soudně napadla udělování kompenzačních licencí

Konec sportu na ČT 2 a blížící se olympiáda

Už koncem příštího roku by druhý program České televize neměl vysílat vůbec žádné sportovní přenosy a sport se na Kavčích horách stane výhradní doménou digitálního kanálu ČT 4 Sport. Přesun bude pozvolný, od ledna do prosince 2009 nabídne ČT 2 živě ještě hlavní sportovní události, jako jsou různá mistrovství světa či Evropy, řekl v úterním rozhovoru pro server DigiZone.cz šéfredaktor redakce sportu České televize Otakar Černý. Letošní olympiáda však ještě poběží na obou kanálech.

Na ČT 2 se budou vysílat od rána do páté, šesté nebo sedmé večer přímé přenosy. Poté se budou opakovat výjimečné události toho dne. Letos poplyne z Pekingu poprvé osm linek, osm různých programů, které se budou kombinovat. Na ČT 4 Sport poběží většinou sporty bez české účasti, míčové sporty kromě basketbalu žen a jachty, kde budou i naši. Není to podpůrné vysílání k ČT 2, ale alternativní program. Vyhlásili jsme, že ČT 4 Sport je pro menšinové sporty, a že tyto sporty budeme na tomto kanálu preferovat, dodal v rozhovoru Černý. ČT zároveň oznámila, že nejdražší reklamní spot bude stát 145 tisíc Kč.

Seznámili jsme vás i s dalšími subjekty, které nabídnou olympiádu a některé z nich dokonce ve vysokém rozlišení. Půjde nejen o Eurosport nebo polskou veřejnoprávní televizi, kterou je možné zachytit v kompresi MPEG-4 v příhraničí, ale např. také o Anixe HD, nekódovaný HD kanál ze satelitu. Tento německý program nabídne první nekryptovanou olympiádu vůbec. Nepůjde však bohužel o přímé přenosy, ale pouze o záznamy. Opravdový bonbónek si pro své zákazníky ale připravila až frýdecko-místecká firma Mattes AD, která nabídne ve své síti osm datových streamů v podobě kanálů, takže každý zákazník bude mít v jednu chvíli k dispozici velký výběr pohledů nebo sportovišť. Olympiáda bude znamenat i start nové televize. V roce 2006 to byla ČT 4 Sport, tentokrát půjde o slovenskou veřejnoprávní Trojku, který bude zároveň prvním tematickým programem z portfolia STV.
Jan Potůček: Otakar Černý: Sport by měl z ČT 2 zmizet do konce roku 2009
Lukáš Polák: Nejdražší spot z olympiády? Za 145 tisíc
Lukáš Polák: Letní olympiáda přinese několik technických prvenství
Lukáš Polák: Sledujte olympiádu ze satelitu nekódovaně v HDTV

Radiokomunikace prodají Ještěd

Radní Libereckého kraje rozhodli o tom, že severočeský vysílač a hotel Ještěd bude prodán. Hlavním zájemcem o něj je přitom právě kraj. Ještěd nabídly v dubnu ke koupi České radiokomunikace (ČRa). Jaká bude nakonec cena za tento objekt, se zatím tají a bude předmětem dalšího jednání. Záměr ještě musí schválit zastupitelstvo a také představenstvo Radiokomunikací. Kromě možnosti prodeje byla ve hře ještě možnost, že by hotel s vysílačem provozovalo město Liberec a ČRa. K této variantě se přiklonili radní proto, že Ještěd potřebuje rekonstrukci a peníze na ni bude možné čerpat také z evropských fondů. Radiokomunikace mají zájem na opravě skvostu moderní architektury, podmínkou je ale zachování přístupu k vysílacím a telekomunikačním technologiím.
Lukáš Polák: Ještěd slaví pětatřicet let a Radiokomunikace ho prodají

Stručně

Na filmařském večírku karlovarského mezinárodního filmového festivalu oznámila připravovaná digitální televize Barrandov definitivní termín zahájení svého vysílání. Tím bude podle předsedkyně představenstva Barrandov Studia a pověřené generální ředitelky stanice Jany Vozárové neděle 11. ledna 2009. Do startu vysílání naší televize zbývá od dnešní půlnoci 190 dnů, prohlásila Vozárová na páteční party v Karlových Varech. Cílová skupina televize se nemění, TV Barrandov se zaměří na městského diváka starších třiceti let a nabídne mu komentované zpravodajství, netradiční zábavné pořady, evropské filmy a dokumenty. Základem programového schématu má být vlastní tvorba, která se bude obsahem i způsobem zpracování lišit od ostatních komerčních televizí.
Jan Potůček: TV Barrandov si stanovila termín startu: 11. ledna 2009

Na pozici ředitele ČRo 1 – Radiožurnálu kandiduje už jen jediný kandidát. Je jím současný šéfredaktor Alexandr Pícha. „Ostatní se asi zalekli náročné práce,“ sdělil serveru iDNES Pícha. Kromě něj se měla o tuto pozici ucházet také Radka Štefaňáková, bývalá šéfredaktorka bulvárně-erotického magazínu Flirt. Ta má pro stažení kandidatury osobní důvody. Současný šéfredaktor Radiožurnálu by nastoupil na post ředitele stanice několik měsíců poté, co z něj byla odvolána počátkem února Barbora Tachecí.
Lukáš Polák: Radiožurnál má na post ředitele už jen jednoho kandidáta, Alexandra Píchu
Jan Potůček: Komise pro výběr šéfa Radiožurnálu se sejde i nad jedním kandidátem

BRAND24

Několik poslanců z řad ODS, ČSSD a Strany zelených chystá novelu mediálního zákona, která by v budoucnu umožnila digitalizaci rozhlasového vysílání a usnadnila by také spojování stanic do jedné společnosti. Podmínkou by pochopitelně bylo, že by musely mít stejného vlastníka. Předlohu by měla nejprve posoudit vláda, a poté by se jí začal zabývat parlament. V České republice by se použil standard T-DAB, se kterým souvisela další naše aktualitka. V Praze totiž skončil test digitálního rozhlasu. Není však vyloučeno, že by mohl na podzim pokračovat. A pokud jste technicky zaměření a holdujete vysokému rozlišení, můžete se těšit na Invex, resp. jeho část Digitex, která se mu právě bude věnovat a nabídne také řadu technických novinek.
Lukáš Polák: Poslanci připravili plán přechodu na digitální rozhlas
Jan Potůček: Pražský experiment Českého rozhlasu v digitální síti T-DAB skončil
Lukáš Polák: Veletrh Digitex se zaměří opět na vysoké rozlišení

Novým generálním ředitelem společnosti HBO Česká republika, která v tuzemsku provozuje placené filmové kanály HBO, HBO 2, HBO Comedy, Cinemax a Cinemax 2, se od 1. července stal Martin Cepek. Nahradil tak Ondřeje Zacha, kterého majitel společnosti koncem dubna jmenoval viceprezidentem HBO Central Europe pro vysílání programů a akvizice. Zach zůstává v českém HBO na pozici výkonného ředitele. S Cepkem, který dosud ve firmě působil jako obchodní ředitel, si tak prohodil v rámci tuzemské pobočky postavení. Nový generální ředitel působí u HBO Česká republika od roku 1996.
Jan Potůček: České HBO má nového generálního ředitele: Martina Cepka

Bude muset nakonec zaplatit Česko 1 miliardu v prohrané arbitráži s TV3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).