Hlavní navigace

Týdenní revize: Ředitel Českého rozhlasu skončil, dojde i na Óčko v multiplexu 3

25. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Období letních prázdnin bývá nazýváno okurkovou sezónou, což se však rozhodně nedá říci o tomto týdnu, kdy se veřejnost dozvěděla dvě zprávy, které by rozhodně mohly plnit stránky médií ještě hodně dlouho. Tou první je bezesporu odvolání generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka z funkce. Kasík vedl rozhlas deset let a byl nejdéle vládnoucím šéfem tohoto veřejnoprávního média v jeho samostatné historii. V pátek se pak čtenáři od serveru DigiZone.cz dozvěděli jako první o tom, že hudební televize Óčko jako terestrický kanál končí.

Václav Kasík skončil ve funkci generálního ředitele ČRo

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík skončil ve své funkci. Rada Českého rozhlasu ho na středečním mimořádném zasedání odvolala. Pro Kasíkův odchod hlasovalo šest radních z osmi, nejnižší možný počet, který může podle zákona ředitele veřejnoprávního rozhlasu odvolat. Nového řádného šéfa Českého rozhlasu musí radní zvolit do tří měsíců. Prozatímním ředitelem se stal dnes Richard Medek, dosavadní šéf programu ČRo. Václav Kasík vedl Český rozhlas deset let. Poprvé byl do funkce zvolen v roce 1999, před čtyřmi lety v dalším výběrovém řízení funkci obhájil. Stal se tak nejdéle sloužícím generálním ředitelem ČRo v jeho samostatné historii. Druhá Kasíkova volba v roce 2005 ale nebyla tak hladká: radní se nemohli na staronovém řediteli shodnout, a ve funkci ho potvrdili až poté, co slíbil, že pro svého protikandidáta Richarda Medka v rozhlase vytvoří novou funkci programového ředitele. Právě Medek chtěl Kasíka nahradit a také se mu to povedlo.

Jan Potůček, Lukáš Polák: Rada Českého rozhlasu odvolala ředitele Kasíka, vedením pověřila Medka
Ivana Dvorská: Fotoreportáž z odvolávání ředitele Českého rozhlasu
Lukáš Polák: Poslankyně Levá z KSČM pochválila odvolaného ředitele ČRo Kasíka
Juraj Koiš: Kasík požádá právníky o analýzu svého odvolání
Juraj Koiš: Mluvčí Rady ČRo Dana Jaklová obhajovala odvolání Kasíka
Lukáš Polák: Bývalá šéfka Radiožurnálu Tachecí reagovala na kritiku Rady ČRo
Jan Potůček: DOKUMENT: Tiskové prohlášení prozatímního šéfa ČRo Richarda Medka

Václav Kasík - 1

Óčko přestane být v příštím týdnu terestrickým kanálem

Už jen pouhý týden bude hudební televize Óčko součástí zemské digitální sítě 3 společnosti Czech Digital Group (CDG). Příští týden v pátek 31. července nadobro opustí pozemní vysílače a nadále bude vysílat pouze prostřednictvím satelitu, kabelových rozvodů, IPTV a internetu. Co vedlo provozovatele Óčka k tomuto rozhodnutí, vysvětlují v mimořádném rozhovoru pro server DigiZone.cz generální ředitel této televize Jiří Balvín a její výkonný šéf Hynek Chudárek. Oba nevylučují, že se Óčko časem do DVB-T vrátí, odmítají ale být součástí digitální sítě, která by pokrývala více než 70 procent území České republiky. „Po velmi dlouhé úvaze a nespočtu analýz jsme dospěli k názoru, že šířit signál televize Óčko prostřednictvím pozemního digitálního vysílání se nám v současnosti nevyplatí. Proto jsme se rozhodli opustit multiplex společnosti CDG a soustředit se na jiné formy šíření signálu, které se v České republice rozvíjejí mnohem dynamičtěji a umožňují nám rychleji se dostat k novým divákům,“ uvedl pro server DigiZone.cz generální ředitel Óčka Jiří Balvín.

Jan Potůček: Jiří Balvín: Óčko odchází z DVB-T, ale nevylučujeme, že se tam časem vrátí
Lukáš Polák: Óčko zmizí koncem července z multiplexu 3, v DVB-T už nebude

Jiří Balvín

Nový výkonný ředitel CS Linku mluvil o minulosti i budoucnosti této platformy

Satelitní platforma CS Link, dřívější Gital, prošla za poslední rok velmi hektickým vývojem. Poté, co musel Gital vyhlásit insolventní řízení kvůli mnohamilionové pohledávce, přešly veškeré aktivity této satelitní služby na spřátelenou společnost Media Vision. Tu následně odkoupily společnosti SP D Corporation a český GES Media Asset, spolumajitel televize Prima. Platforma se poté vrátila k názvu CS Link a chystá razantní změny. Jaké, o tom mluvil v rozhovoru pro DigiZone.cz mj. výkonný ředitel firmy Media Vision Daniel Klička. Zároveň zpochybnil zveřejňované počty zákazníků konkurenční satelitní platformy Skylink, která stejně jako CS Link využívá satelitní pozici 23,5 stupně východně. „U Skylinku se to číslo mění už jenom díky tomu, že tam historicky docházelo k některým výměnám karet, a některá čísla, která jsou uváděna, podle mých informací obsahují některé uživatele dvakrát. Počítá se jak stará, tak i nová karta, přestože jde o stejného uživatele," prohlásil Klička. Připustil ovšem, že i tak má Skylink v České republice zřejmě více zákazníků než CS Link.

Jan Potůček: Daniel Klička: Nové programy v satelitním CS Linku? Už na podzim
Jan Potůček: Satelitní CS Link má přes 350 tisíc zákazníků, zpochybňuje čísla Skylinku

Stručně

Redakce DigiZone.cz si vzala tentokrát na starosti revizi příloh kabelových a IPTV operátorů. Jejich aktuálnost bohužel sahala mnoho měsíců nazpět, a tak bylo tentokrát co napravovat. Aktualizovala se např. loga televizních stanic a přidávala se do nabídek ta nová. Především se ale v příloze objevili provozovatelé, kteří v ní doposud chyběli.

Redakce: Server DigiZone.cz zrevidoval přílohy o IPTV a digitální kabelové televizi

Minulý týden proběhla na vysílači Kleť výměna jednoho z anténních systémů. Signál byl přepojen do náhradního anténního systému – tzv. rakvičky. V dopoledních hodinách byl připravován starý laminátový nástavec s původním anténním systémem ke snesení z anténního stožáru. Práce probíhaly hlavně uvnitř tubusu a byly spíše slyšet, než vidět.

Redakce: FOTOGALERIE: Výměna anténního systému na Kleti

Příbramská společnost Teleko, která dlouhodobě experimentuje s provozem digitálního rozhlasového vysílání v různých městech České republiky, vítá iniciativu Českého telekomunikačního úřadu ohledně vypsání tendru pro digitální rozhlasové vysílání v L-pásmu.

Juraj Koiš: Teleko vítá iniciativu ČTÚ ohledně digitálního rozhlasu
Juraj Koiš: Tendr o digitální rozhlas? Operátoři ani provozovatelé nemají jasno

Rumunská satelitní platforma Digi TV na čtvrtek naplánovala spuštění vlastního sportovního kanálu. Ten bude svým abonentům nabízet pod názvem Digi Sport. Zákazníci z České republiky a Slovenska mají bohužel smůlu, protože operátor se rozhodl spustit pouze dvě verze tohoto programu. V platformě zároveň došlo ke změně frekvence české verze kanálu TV Paprika. Překvapení však rozhodně vzbudila registrace značek Digi Cable, Digi Net a další.

Lukáš Polák: Digi TV spouští vlastní sportovní kanál, čeští abonenti mají smůlu
Lukáš Polák: TV Paprika v platformě Digi TV na nové frekvenci
Lukáš Polák: Zástupce Digi TV si v ČR registroval značku Digi Cable a další

Blízko k dohodě na ruskou Kontinentální hokejovou ligu (KHL) je podle dnešního vydání Deníků sportovní kanál Nova Sport. „Dolaďujeme poslední detaily kontraktu, doufáme, že se vše podaří během několika dnů. V pondělí by mělo být vše jasné,“ uvedl za stanici tiskový manažer Michal Klouda.

Lukáš Polák: Nova Sport je blízko k uzavření kontraktu na hokejovou KHL
Redakce: Nova Sport odhalila fotbalové taháky pro měsíc srpen

Francouzská vláda zveřejnila včera plán pro vypínání analogového terestrického vysílání. To se podle serveru DigiTAG uskuteční v několika fázích a dokončeno bude 30. listopadu 2011.

Lukáš Polák: Francie zveřejnila plán vypínání analogového vysílání

BRAND24

Server Wirtualnemedia.pl přinesl ve čtvrtek večer podrobné informace o velkém propouštění, které čeká polskou veřejnoprávní televizi TVP. K tomuto kroku by mělo dojít 31. srpna a očekává se odchod až 11 procent zaměstnanců ze všech struktur tohoto média.

Lukáš Polák: Polskou veřejnoprávní televizi by mělo opustit kolem pěti set lidí
Lukáš Polák: Satelitní platforma polské veřejnoprávní televize by měla být nezisková

Jaká je podle vás nejzásadnější událost uplynulého týdne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).