Hlavní navigace

TV Brno 1 spustila promosmyčku, Rada si posvítila na teleshopping a Viasat představil nový kanál

14. 10. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Podrobně jsme rozebrali nové interaktivní menu IPTV služby O2 TV, na konec října připravujeme kulatý stůl věnovaný HbbTV a Playtvak.cz představil podzimní novinky.

V úterý 24. října se v pražské kavárně Louvre sejdou zájemci o nejmodernější trendy v oblasti televizního vysílání, aby se zúčastnili debaty věnované možnostem a budoucnosti hybridní platformy HbbTV. První diskusní blok bude věnován vývoji hybridních aplikací, druhý rozebere možnosti reklamy v HbbTV prostředí a budoucnost samotného hybridního vysílání podrobně rozebere třetí panelová diskuse. Kromě hostů ze Slovenska se kulatého stolu serveru DigiZone zúčastní i zástupci firem Hybrid a R2B2, které se necelý týden předtím zúčastní prestižního mezinárodního HbbTV Symposia v italském Římě. Druhá jmenovaná společnost si z Říma možná odveze i jedno z ocenění HbbTV Awards 2017 za realizaci header-biddingového systému, který byl nominován v kategorii nejlepší využití HbbTV v oblasti reklamy a marketingu.

Znamená hybridní televize nejdynamičtější oblast současného vysílání? Přijďte se přesvědčit sami!

České řešení pro odbavení hybridní reklamy je nominováno na ocenění HbbTV Awards

TV Brno 1 zahájí vysílání v pondělí 16. října

Regionální televize TV Brno 1, která potřebnou vysílací licenci obdržela od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání na konci září, spustila zkušební vysílání v regionální DVB-T sítí s číselným označením 8, jejímž provozovatelem jsou České Radiokomunikace. Aktuálně stanice využívá vysílače Brno-Barvičova, odkud vysílá na kanálu 25 s výkonem jeden kilowatt, a dále je pak šířena na kanálu 51 z lokality Mikulov-Děvín a výkonem pěti kilowattů. Podle vysílané promosmyčky, kterou na YouTube umístil jeden z našich čtenářů František Kotouč, by mělo k ostrému startu vysílání dojít v pondělí 16. října v 18 hodin.

V brněnské regionální síti 8 vysílá svou promosmyčku nová regionální televize TV Brno 1

Testujeme nové rozhraní IPTV služby O2 TV

Od tohoto pondělí zahájila společnost O2 první vlnu spouštění funkce Moje menu, která se týká uživatelů služby s tarifem O2 TV XL. Přinášíme první test a podrobnější představení jednotlivých funkcí. O novinkové službě jsme informovali už minulý týden. Stručně řečeno se jedná o personalizovanou hlavní stránku služby. Ve světě jde o věc u IPTV platforem zcela obvyklou, ale v České republice ji společnost O2 zavádí jako první. Po startu set-top boxu (pozor, funkce Moje menu není po hardwarové stránce kompatibilní se starším „stříbrným“ boxem O2 TV) naběhne vlastní personalizovaná stránka. Během prvního startu si box stáhne uložená data z minula, jako jsou nahrávky, poslední běžící program nebo poslední rozkoukaný pořad, a promítne je do nového softwaru.

První dojmy z nové podoby služby Moje menu, kterou představilo O2

Od prosince zahájí vysílání program Epic Drama

Nového kanálu Epic Drama se od 14. prosince dočkají diváci v Bulharsku, Chorvatsku, Srbsku, Polsku, Řecku, Rumunsku, Maďarsku, České a Slovenské republice, Turecku a na Ukrajině. Stanice zahájí vysílání ve čtvrtek 14. prosince a láká diváky na nejslavnější současné hrané seriály z celého světa a jeho program by měl být tvořen více než šesti sty hodinami velkorozpočtových pořadů řady dramatických žánrů a v HD kvalitěKonkrétní pořady ale provozovatel neprozradil a tituly programových pilířů nové stanice tak dále zjišťujeme. O programových plánech Epic Drama budeme podrobněji informovat v průběhu příštího týdne.

Televizní skupina Viasat World spustí v polovině prosince na evropském území nový kanál Epic Drama

Barrandov ruší Sousedy a platí za teleshopping

Podle informací uvedených v televizních průvodcích odvysílá tuto neděli Kino Barrandov třináctý díl seriálu Sousedé, ale od příštího týdne jsou v jeho čase anoncovány romantické filmy. Seriál Sousedé, který patřil k pilířům podzimního programového schématu, pak není inzerován ani v žádném náhradním čase a s jeho vysíláním se podle televizního programu nepočítá ani o týden později. 

Kyperská společnost Telemedia InteracTV Prodution Home Limited dostala od vysílací Rady pokutu ve výši půl milionu korun. Jejím důvodem bylo odvysílání teleshoppingového bloku nazvaného Klenot TV, který koncem srpna zařadil hlavní kanál TV Barrandov. Tuto reklamu označili radní za nekalou, respektive klamavou obchodní praktiku, neboť byla v jejím rámci uváděna nepravdivá informace.

Definitivní konec seriálu Sousedé? Programový průvodce místo nich slibuje romantické filmy

RRTV: Další problém pro TV Barrandov, šperky Swarovski nabízela s neexistujícím certifikátem pravosti

Ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup (na snímku uprostřed ve světlé košili) zahájil spolu s kolegy natáčení nového seriálu Sousedé.
Autor: TV Barrandov

Ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup (na snímku uprostřed ve světlé košili) zahájil spolu s kolegy natáčení seriálu Sousedé.

Playtvak.cz navyšuje investice do vlastní tvorby

Videoserver mediální skupiny Mafra avizuje na podzim uvedení hned dvou nových seriálů, vycházejících z úspěšného formátu Single Lady. V neděli 29. října bude mít na serveru Playtvak.cz premiéru seriál Single Man, který vznikl jako spin off úspěšné Single Lady. Tu Playtvak nasadil letos na jaře. Hlavní roli singl muže ztvární Marek Taclík, jehož postava bude během osmi dvanáctiminutových epizod hledat tu pravou lásku. Ústřední postava druhé seriálové novinky Taxikář opět pochází z úspěšné Single Lady. Hrdinou seriálu je otec hlavní aktérky zmíněné série, kterého ztvárnil Václav Kopta.

SES vypustila satelit pro severoamerický trh

Společnost SES oznámila úspěšné vypuštění satelitu EchoStar 105/SES-11. Ten míří do vesmíru na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, odkud odstartovala ve čtvrtek krátce po půlnoci. Jde o druhý případ, kdy firma SES, která mimo jiné provozuje satelitní systém Astra, využila k vypuštění satelitu raketu Falcon 9. Poprvé tak učinila v roce 2013, kdy se stala vůbec prvním komerčním zákazníkem firmy SpaceX, založené americkým miliardářem Elonem Muskem. Aktuálně se jedná o čtvrtý satelit z flotily SES vynesený na orbit Muskovou společností.

Na raketě Falcon 9 vyrazil do vesmíru satelit EchoStar 105/SES-11

Prohlédněte si fotogalerii ze včerejšího vypuštění satelitu EchoStar 105/SES-11

Hudební Rebel 2 Slušnej kanál cílí na mladé

Na počátku července 2017 se do portfolia mediální skupiny Pohoda, která patří podnikateli Radimovi Pařízkovi, zařadila nová televizní stanice – Slušnej kanál. Od 29. srpna pak nese nový název „Rebel 2 Slušnej kanál“ a jedná se již o druhou tematicky laděnou rockovou televizní stanici v portfoliu. Ta je, na rozdíl od stanice Rebel, určena širšímu rockovému publiku a míří hlavně na mladé. Od začátku září pak Rebel 2 postupně omlazuje nabídku videoklipů a upravuje grafickou podobu stanice, což má v nejbližších dnech podpořit i nová webová prezentace a žánrově laděné pořady.

Rebel 2 Slušnej kanál rozšiřuje pokrytí

Novinky v portfoliu set-top boxů Arris

Společnost Arris představila na zářijovém veletrhu elektronických komunikací IBC 2017 v nizozemském Amsterdamu celé nové portfolio přístrojů nové generace 4K HDR s Android TV. Všechny představované set-top boxy mají certifikaci Android TV Operator Tier od společnosti Google. Většina přístrojů z nově představeného portfolia disponuje podporou nejnovějšího standardu HDMI 2.1. Ten kromě podpory vyšších rozlišení a obnovovacích frekvencí, podpory dynamického HDR, eARC a Game Mode VRR přináší i nutnost nového 48G propojovacího kabelu.

Arris: set-top boxy nejen pro DVB-T2 s podporou HDR, 4K i Wi-Fi ac

Další certifikované přijímače pro DVB-T2/HEVC

Po více než roce, co České Radiokomunikace zkoušejí nejrůznější zařízení na připravenost na budoucí zemské DVB-T2/HEVC, tu ve výsledku máme opravdovou spoustu televizorů a méně než dvě desítky set-top boxů. Z nich jsou navíc některé zcela shodné, jen zabalené v jiném hávu. Připomeňme si, že testování u ČRa probíhá tak, že se s určitou verzí firmwaru vyzkouší příslušná platforma a následně se všechny přístroje, které jsou na ní postavené – a mají totožnou verzi firmwaru – označí za shodné. V případě problémů je tedy zapotřebí zkontrolovat právě verzi firmwaru, kterou najdete v menu nastavení přístroje.

Další televizory a set-top boxy s logem „DVB-T2 ověřeno“. Těch druhých je ale stále minimum 

Krátce

Jednou z novinek vlastní tvorby stanice bude i pořad Denisův svět, sledující mladého youtubera Denise Kubíka. YouTube kanál Denise Kubíka, který je novou tváří a hlavním aktérem nového pořadu dětské televize Tuty, má v současnosti přes půl milionu odběratelů. V rámci pořadu otevře Kubík dveře všem divákům této stanice a podělí se s nimi o životní radosti, ale i starosti.

Dětská televize Tuty sází v rámci podzimního schématu opět na mladé YouTubery

V druhé polovině října mají Basysu, který u nás zastupuje německou značku Loewe, dorazit první Bild 3.55 OLED. Cena je opět pod sto tisíc. Technologie obrazovek OLED tak bude u Loewe zastoupena v pěti modelových řadách z celkových šesti, a to hned ve třech úhlopříčkách.

Co nás čeká od Loewe ještě před koncem roku a jaké jsou aktuální ceny 

Společnost Samsung Electronics Czech and Slovak vyhlásila akci na televizory označované jako QLED pocházející z oficiální distribuce. Zpětný bonus, který můžete získat, se pohybuje od 1500 Kč do 20 800 Kč a princip akce spočívá v tom, že čím rozměrnější televizor zakoupíte, tím vyšší odměnu obdržíte. 

Samsung QLED: čím větší televizor zakoupíte, tím více ušetříte

Za 1199 Kč zakoupíte menšího bratříčka modelu Sencor SRD 6600, který je taktéž vybaven standardním akumulátorem z Nokie. Přijímač je určen pro DAB/DAB+ a analogové FM, přičemž pro každý systém nabízí paměť na deset stanic, pro FM také RDS. Od SRD 6600 DAB+ se odlišuje především nižším výkonem zesilovače (1,5 W RMS) a také pouze mono režimem.

Sencor SRD 6400 DAB+: malé rádio třeba do batohu

BRAND24

Dobře viditelné ovládání Sencor SRD 6400 DAB+. Na zadní straně je pouze fyzické vypnutí.

Edision EDI-Combo T2/C USB má miniaturní rozměry a váží pouhých osm gramů. Zabudována je dvojice konektorů Micro USB (bohužel nikoli modernější oboustranné „C“) a teleskopická anténa o maximální délce 17 cm. V ceně ještě dostanete 31 cm dlouhý adaptérový kabel USB 2.0/Micro USB (délka včetně konektorů) a totéž, jen o něco kratší (21 cm), pro propojení s klasickým anténním konektorem (zabudováno je miniaturní MCX). Napájení v obou případech obstará připojené zařízení, vnitřní akumulátor zařízení nemá.

Edision EDI-Combo T2/C USB: výborný hardware, zatím nevyzpytatelný software. DVB-T2 v pohodě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).