Hlavní navigace

Tuty chce do DVB-T2, Seznam.cz se dočkal licencí a oživí HbbTV chřadnoucí televizi?

28. 10. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Zahájen byl také provoz dalšího vysílače pro DAB, ČT prodávala a nakupovala v Cannes a Švédsko jako první uvolnilo pásmo 700 MHz. Nadále ale vysílá zejména v DVB-T.

Seznam.cz TV může, vedle stávajícího HbbTV kanálu, šířit svůj signál i běžnějšími cestami

Po asi šesti týdnech od podání žádosti, což proběhlo 15. září 2017, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělila na svém 18. zasedání čtyři licence společnosti Seznam.cz TV. Ta může být tudíž šířena jak prostřednictvím pozemních vysílačů a kabelových systémů, tak přes družici a za pomoci zvláštních přenosových prostředků. Připomeňme, že Seznam.cz TV vysílá v DVB-T prostřednictvím kanálu HbbTV od 31. května 2017.

RRTV pak na tomto zasedání probíhajícím od 24. do 25. října 2017 projednala 55 bodů programu, vyhodnotila 31 stížností diváků a posluchačů a vydala osm upozornění na porušení zákona.

Bohumil Herwig: Seznam se dočkal: RRTV mu přiklepla všechny licence, o které žádal

RRTV – žádosti o licence – k 10.10.2017.

RRTV – žádosti o licence – k 10. 10. 2017.

Tuty jedná s ČRa o vstupu do DVB-T2. Vysílat chce co nejdříve

Na úvod dvojrozhovoru se zástupci letos vzniklé dětské stanice Tuty, jejím obchodním ředitelem Pavlem Boučkem (PB) a programovým ředitelem Tomem Kubizňákem (TK), který je ve svých 23 letech možná nejmladším programovým ředitelem v historii tuzemského televizního vysílání, jsme shrnuli prvních sto dnů vysílání televize Tuty v několika číslech.

Od zahájení vysílání na letošní Den dětí, tedy k 1. červnu, dosáhla Tuty prostřednictvím satelitních, kabelových a IPTV operátorů penetrace 71 % českých domácností. To v absolutních číslech znamená dosah zhruba dvou a půl milionu diváků. Díky regionální DVB-T síti s číselným označením 8, kterou provozují České Radiokomunikace, pak svým vysíláním pokrývá Tuty celkem 57 % obyvatel České republiky. Podle interních zdrojů obchodního ředitele Boučka by měla regionální síť 8 vysílat do konce června roku 2019, i když možná přijde o některé z využívaných vysílačů. A vstupní investice? Vybudování televizního studia vyšlo podle Boučka na dva miliony korun. Akvizice pro letošní a příští roky nás stály deset milionů korun, do jejich dabingu jsme pak investovali dalších osm milionů korun, vyjmenovává další klíčové výdaje Bouček.

Jan Brychta: Dětská televize Tuty: Do DVB-T2 chceme vstoupit co nejdříve

Oživí HbbTV chřadnoucí televizní byznys?

„Hybridní vysílání jako nová krev pro chřadnoucí televizní byznys“, tak by se dala shrnout nálada i poselství šestého ročníku odborné akce HbbTV Annual Symposium, která se letos konala v konferenčních prostorách Auditorium Antonianum v italském Římě. Po organizační stránce konferenci zajišťovala světová HbbTV asociace a italské HD Forum.

Měnící se způsoby konzumace médií spolu se vzrůstajícím tlakem na vysílatele a nástupem nových technologií, jako je HbbTV, ukazují, jak přilákat diváky zpět před televizní obrazovky. A jak na tom také vydělat…

Martin Čelikovský, Kamil Foltin: HbbTV propojuje televizi s internetem, shodli se účastníci mezinárodního symposia


HbbTV.org

Rozšíření hybridní platformy ve světě.

Stručně

Zastoupení televize Prima a některých dalších stanic začne od příštího roku neexkluzivně obchodovat televizní kanály z portfolia společnosti Atmedia. Nově navázaná spolupráce má přinést více reklamních zásahů prostřednictvím GRPs a vylepšení kampaní u tří nabízených typů balíčků.

Jan Brychta: Media Club zahájil spolupráci s mediálním zastupitelstvím Atmedia


Autor: Media Club

Bundle Media Club,

Letošní kulatý stůl serveru DigiZone o hybridním vysílání HbbTV proběhl v úterý 24. října v pražské kavárně Louvre. Nabídl trojici panelových diskusí k jednotlivým aspektům HbbTV v podmínkách nejen tuzemského televizního trhu. Diskusní panely se věnovaly vývoji hybridních aplikací, reklamě v rámci HbbTV a také HbbTV jako vysílací platformě. Zasedli v nich mimo jiné i zástupci firem, které se zúčastnily mezinárodního symposia o HbbTV v Římě.

Jan Brychta: Kulatý stůl o hybridním vysílání

První evropskou zemí, která ještě tento měsíc dokončí přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a uvolní kmitočtové pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů, bude Švédsko. To završilo televizní vysílání v pásmu 700 MHz k 17. říjnu 2017. Výjimkou je Stockholm, kde se bude pokračovat do konce měsíce. Vypínání pásma 700 MHz se promítne do snížení počtu celoplošných pozemních digitálních televizních sítí ze sedmi na šest. Většina multiplexů ale i nadále bude v DVB-T.

Jan Potůček: Švédsko jako první vyklidí pásmo 700 MHz. Na DVB-T2 s MPEG-4 ale přechází jen jeden multiplex

Švédsko plán migrace na DVB-T2 (2017).
Autor: archiv autora

Švédsko plán migrace na DVB-T2 (2017).

Dne 27. října, spustil televizní kanál Horor film vlastní dvacetičtyřhodinové vysílání v rámci internetové služby Film Popular. Je to náš dárek k Halloweenu, který má ale trvalou podobu. A co víc – start čtyřiadvacetihodinového vysílání programu Horor film na portále Film Popular se ponese především ve znamení nezávislé domácí hororové tvorby – nabídne hned šestnáct snímků od tuzemských filmařů, láká diváky Leoš Pohl z Československé filmové společnosti.

Jan Brychta: Stanice Horor film nabídne prostřednictvím portálu Film Popular „čtyřiadvacetihodinové vysílání“

Vysílač pro DAB už v Berouně pracoval na přelomu minulého roku a jak tehdy uvedl ředitel Techniky Českého rozhlasu Karel Zýka, byl testován v provozu tzv. jednofrekvenční sítě SFN. Tyto testy jsou součástí komplexního souboru příprav, které Český rozhlas provádí v souvislosti s plánovaným zahájením řádného vysílání DAB. Nyní se spouští do stálého provozu.

Datové toky jednotlivých stanic v DAB+ Českého rozhlasu (k 2. 6. 2017).
Autor: blog.dxradio.cz

Datové toky jednotlivých stanic v DAB+ Českého rozhlasu (k 2. 6. 2017).

Bohumil Herwig: Český rozhlas spustí vysílač pro DAB+ v Berouně. Následovat bude Plzeň Radeč

O projekty České televize projevila na mezinárodním veletrhu v Cannes zájem celá řada zahraničních vysílatelů a distributorů. Záznamy hudebních, baletních a divadelních představení zaujaly například brazilskou televizi. Naopak Slovinská veřejnoprávní televize koupí od ČT práva na zrestaurované a do vysokého rozlišení převedené večerníčky Bob a Bobek, Maxipes Fík a Říkání o víle Amálce.

BRAND24

Bohumil Herwig: ČT na nákupech: Uvidíme Masters of Sex, pokračování Viktorie a Domu z karet i 63 dílů britského Doc Martin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).