Hlavní navigace

Reportáž z veletrhu IFA 2017: všude OLED a v nejrůznějším provedení

6. 9. 2017
Doba čtení: 16 minut

Sdílet

 Autor: Messe Berlin
UVNITŘ FOTOGALERIE – Berlínský veletrh IFA, který s válečnou přestávkou probíhá v německé metropoli od roku 1924, se postupně vyprofiloval na jednu z nejdůležitějších a největších přehlídek spotřební elektroniky na světě.

V rámci letošního ročníku konaného od 1. do 6. září vystavuje 1805 značek na ploše 159 000 čtverečních metrů a pořadatelé počítají s asi 250 000 návštěvníky – veletrh končí dnes a přesnější čísla budou k dispozici později.

V posledních několika letech byl tematický rozsah veletrhu rozšířen i o tzv. bílou techniku (výbava kuchyní, pračky, péče o tělo), která pomalu, ale jistě začíná akci dominovat. Rozhodně alespoň letos, kdy A/V technika (audio-video) nepoutala pozornost žádnými převratnými novinkami, se na většině stánků největších výrobců hlavně vařilo a pralo… Ale i když televizory nebyly letos takovými hvězdami jako v minulých letech, určitě se bylo na co dívat.

Zájem je o veletrh stále značný…
Autor: Messe Berlin

Zájem o veletrh je stále značný…

Většina výrobců ale spíše pokračuje v už dosaženém trendu, který představuje hlavně další nárůst přijímačů s obrazovkami OLED a zvyšování kvality obrazu u LCD panelů pomocí technologie tzv. kvantových bodů (Quantum Dot). 

Nabídce jednoznačně dominují přijímače s rozlišením obrazovek Ultra HD (4K – 3840 × 2160 bodů), samozřejmostí se stává i kompatibilita s více formáty HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) nejčastěji HDR10 a Hybrid Log Gamma (HLG), případně Dolby Vision. Právě oblasti HDR se týkala asi nejpodstatnější technologická novinka, představená letos na veletrhu – formát HDR10+. Podívejme se tedy na to, co v oblasti televizorů přední výrobci na IFA představili, trochu blíže. I když následující přehled samozřejmě nemá ambici být stoprocentně vyčerpávající.

NAPSALI JSME: IFA 2017 – televizory, výrobci, doplňky (fotogalerie)

Dnes začíná veletrh IFA 2017. Podívejte se na chystané televizní novinky

Acer VL7860: laser pro 4K

A ještě dvě poznámky. První míří k udávaným úhlopříčkám v centimetrech: údaj stejného rozměru v palcích se může u různých značek mírně lišit, podle toho, jak je přepočet zaokrouhlen a jaký je přesný rozměr panelu. Např. úhlopříčku 55 palců někteří výrobci uvádějí jako 140, jiní 139 centimetrů. Jejich údaj se vesměs snažíme respektovat.

Druhá je k řazení značek v článku. Procházku po veletrhu IFA 2017 jsme pro vás připravili v abecedním pořadí, takže na prvním místě je…

Grundig 65GOS9798 Fine Arts OLED a Miss IFA 2017.
Autor: Messe Berlin

Grundig 65GOS9798 Fine Arts OLED a Miss IFA 2017.

NAPSALI JSME: Deutsche Telekom sází na UHD a seriály. Přichází EntertainTV Serie i nový 4K set-top box s přístupem na Netflix

Grundig má OLED, a to i čistě na zeď

Abecedně první zastávka patří tradiční německé značce Grundig. Ta je sice už zhruba deset let majetkem turecké společnosti Arcelik AS (součást Koc Holding) a v Turecku se televizory i vyrábějí, nicméně zejména na domácí půdě má stále dobrou pozici.

Na veletrhu se Grundig prezentoval velkým stánkem s celou plejádou produktů A/V i domácí techniky. V oblasti televizorů je Grundig další značkou, která svou produkci obohatila o přijímače s obrazovkami OLED. Panely samozřejmě pocházejí od LG Display. Kromě klasicky pojatého přijímače GOS 9798 Fine Arts Chrome s 65palcovým panelem (165 cm) a – jak už název napovídá – efektním chromovým tenkým rámem obrazovky byl jako novinka představen i stejně velký ultraplochý televizor k zavěšení na zdi, tzv. „Wallpaper TV“ („televizor tapeta“) s elektronikou, konektory a reproduktory v odděleném boxu. Tedy obdoba oceňovaného modelu W7 od LG.

Novinkou je i OLED s rozměrnou 77palcovou (195 cm) obrazovkou. Svou početnou kolekci Ultra HD (4K), tedy UHD přijímačů s LCD obrazovkami, Grundig rozšířil i o modely s obrazovkami využívajícími pro tvorbu barev nanokrystalické kvantové body. Pro lepší zvuk nabízí také zvukovou lištu Fine Arts Family Cinema s výkonem 40 wattů. Zajímavostí je i kompatibilita televizorů a audiozařízení Grundig se systémem digitální asistence Amazon Alexa, který slučuje ovládání různých domácích přístrojů.

Stánek Hisense ve fotbalovém duchu.
Autor: Petr Žák

Stánek Hisense ve fotbalovém duchu.

NAPSALI JSME: Test Hisense H55N6800 – OS VIDAA U a HbbTV 2.0 v praxi

Hisense: „obraz“ také na zeď, ale s LCD

U nás už etablovaná čínská firma postavila svou prezentaci televizní techniky především na faktu, že je oficiálním sponzorem nadcházejícího světového šampionátu ve fotbale. Zejména velkoformátové obrazovky doporučuje fotbalovým fanouškům jako ideální prostředek pro sledování přenosů z mistrovství. 

Zajímavou novinkou v tomto směru, která jde tak trochu mimo současné hlavní konstrukční trendy, je stopalcová projekční televize (tedy s úhlopříčkou 254 centimetrů). Projekční jednotka s laserovým světlem a světelným výkonem 2500 lumenů dokáže vytvořit na zobrazovacím panelu dostatečně jasný obraz – samozřejmě s rozlišením Ultra HD – i při denním světle. Celý systém je zkonstruován tak, aby jej bylo možno umístit i do běžných obýváků. Vzdálenost projektoru od obrazové plochy je pouhých 19 centimetrů.

Kromě této zajímavé novinky Hisense samozřejmě představilo televizory s klasickou LCD technologií, které označuje jako ULED. Největší model z této produkce má 70palcovou obrazovku, tedy úhlopříčku 177 centimetrů. Zvlášť zajímavý je třeba HZ65U8A, který má tak tenký panel, určený k zavěšení na zdi, že si ho snadno spletete s obrazovkou OLED. I zde jsou, podobně jako u oceňovaného LG W7, veškerá elektronika, konektory a ovšem i reproduktory umístěny mimo vlastní obrazovku, do samostatné jednotky spojené s panelem jediným nenápadným kabelem.

Jako novinky byly představeny i přijímače řad NU8700 a NU9800, vybavené LCD obrazovkami využívajícími tzv. kvantové body, lokální řízení podsvícení (které je boční, Edge LED) a nové obvody pro přesnější podání pohybu. 

Zaručena je i schopnost reprodukovat obraz s HDR, zatím je ale zmiňován jen základní formát HDR10. Nový je i operační systém televizorů Hisense – jde o vlastní firemní unixové řešení, které dostalo označení VIDAA U a má především zjednodušit přechod z televizního vysílání do aplikací a streamovacích služeb a naopak. Více o něm zjistíte v testu televizoru Hisense H55N6800 s HbbTV 2.0.

NAPSALI JSME: LG poprvé licencuje WebOS. Najdete ho v OLED televizoru B&O BeoVision Eclipse

LG: nejen OLED tunel, ale i unikátní W7

Korejská společnost na svém rozměrném stánku představovala v oblasti televizorů především dvě klíčové technologie své současné produkce: OLED a LCD Nano Cell. Už vstupní tunel do expozice tvořený kompletně OLED obrazovkami promítajícími společně efektní záběry (vidíte ho ve fotogalerii výše), byl impozantní, i když – neklame-li mě paměť – obdobné řešení bylo k vidění už na minulých výstavách IFA.

B&O Beovision Eclipse.
Autor: B&O

B&O Beovision Eclipse.

Jak se ukazuje, rozhodnutí tohoto výrobce poskytnout své obrazovky OLED, které zatím vyrábí jako jediný na světě, i jiným značkám bylo bezesporu úspěšné. Napomohlo nejen k rozšíření technologie a povědomí veřejnosti o ní, ale jistě bylo i výhodné z komerčního hlediska. 

S obrazovkami LG OLED jsme se tak na IFA setkávali i v celé řadě dalších výstavních hal. LG tak mj. deklarovalo svou spolupráci se značkou Bang & Olufsen, jejímž výsledkem je model BeoVision Eclipse TV, ovoce vývoje konstrukčních týmů obou firem. Přijímač se spolu s obrazovými kvalitami OLED panelu vyznačuje pro značku B&O typickým nadčasovým designem i vynikajícími zvukovými vlastnostmi danými integrovanou zvukovou lištou. Další informace najdete v samostatném článku.

V expozici LG bylo dominantní místo věnováno především přijímačům OLED W7, které nabízejí mimořádně efektní řešení s ultratenkým panelem umístěným ve speciálním nosném rámu přímo na zeď. Odstup přední části panelu ode zdi je tak pouhé čtyři milimetry! Veškerá elektronika přijímače, jeho konektory i kompletní zvuková výbava se zesilovačem i reproduktory jsou pak v samostatném boxu, který s obrazovkou spojuje jen plochý, cca 3 cm široký bílý kabel, přenášející signál i elektrické napájení.

Přijímač je vedle prvotřídní reprodukční kvality i skutečným designovým skvostem a není divu, že posbíral po světě celou řadu ocenění. Dosud byl k dispozici v 65palcovém provedení (168 cm), na IFA byla představena i větší, 77palcová (195 cm) verze, která bude na podzim dostupná na trhu. 

Samozřejmě, že k vidění byly i další řady televizorů OLED – řady B7V, C7V, E7V a G7V – ale prostor dostaly i LCD modely, především s technologií Nano Cell, využívající kvantové body odlišně od konkurence nikoliv k přímé tvorbě barev, ale k jejich filtraci. Výsledek je nadmíru kvalitní a zejména cenově tak vytváří konkurenci k jinak špičkovým OLED modelům.

Pro mnohé byla možná trochu překvapením i vcelku početná kolekce domácích videoprojektorů – i do této oblasti se jihokorejský výrobce vydal a předváděné výsledky nebyly špatné.

NAPSALI JSME: Loewe má polovinu nabídky v OLED. Uvedlo řadu Bild 3 opět kombinující OLED a LCD

Loewe: „oledová“ dvojka

Znovuzrozená německá společnost se vehementně pustila do produkce OLED televizorů, na nichž bez nadsázky postavila své současné portfolio. Panely opět pocházejí z produkce LG Display, německá značka je ale dokáže zajímavě doplnit o své tradiční vlastnosti, jako je například integrovaný harddisk a osobitý design.

Leckoho možná překvapí, že právě Loewe má po LG nejpočetnější nabídku přijímačů s obrazovkami OLED. LCD modely je v některých řadách doplňují jen o menší formáty (od 43" – 109 cm), pro které se obrazovky OLED nevyrábějí. Už dříve Loewe představilo produktové řady bild 5, bild 7 a bild 9 všechny s 55– a 65palcovou obrazovkou, sedmičková řada v modelu bild 7.77 přidává ještě 77 palců (195 cm), které se liší především konfigurovatelným provedením stojanů a zvukového systému. 

Například model bild 5 si lze koupit jako samostatnou obrazovku, obrazovku doplněnou o zvukovou lištu či komplet obrazovky, lišty a stolního či podlahového stojanu. Na IFA Loewe představilo i nižší řady bild 4 a bild 3, které menší LCD modely doplňují o 55palcový OLED.

V rámci řady bild 4 byl zatím představen model bild 4.55 (logicky s 55palcovou úhlopříčkou) a s integrovanou zvukovou lištou (2× 40 wattů).

Řadu bild 3 tvoří dva LCD modely (43 a 49 palců, tj. 109 a 124 cm) a jeden – bild 3.55 – OLED (55", 140 cm). Právě ten se stává jedním z cenově nejdostupnějších televizorů OLED na trhu (cena by se měla dostat pod 80 000 Kč) – popravdě, to by ještě před pár roky právě od Loewe asi nikdo nečekal.

Pro přijímače lze opět – jak je pro Loewe typické – volit z řady stojanů a podstavců či televizor umístit na zeď (VESA). Stejně jako vyšší řada i bild 3.55 zvládá formáty vysokého dynamického rozsahu HDR10, HLG a Dolby Vision. 

Volitelná je i výbava harddiskem s kapacitou 1 TB. Všechny modely využívají unixový operační systém, který zaujme nejen velice moderní, střídmou grafickou podobou, ale i promyšlenou a intuitivní koncepcí obsluhy. Samozřejmostí jsou obvyklé funkce Smart TV s přístupem k řadě aplikací i schopnost přehrávat multimediální soubory po síti či z připojeného harddisku.

Stánek Loewe na IFA byl nevelký, ale rozhodně velice zajímavý. Tradiční výrobce zde také nezapomněl připomenout, že to byl právě on, kdo na IFA 1933 vystavoval jako první na světě funkční televizor.

Metz a Skyworth společně aneb OLED a OLED

Německou společnost Metz u nás znají asi spíše fotografové díky špičkové zábleskové technice. Metz ale už řadu let vyrábí i kvalitní televizory, které jsou úspěšné zejména na domácím trhu. Televizní divize patří od roku 2015 čínské společnosti Skyworth, finální výroba se ale stále provádí v německém Zirndorfu, takže výrobky nesou označení „Made in Germany“. Nicméně Skyworth úspěšně pracuje s oběma značkami a Číňané se netají tím, že značka Metz jim výrazně pomohla ke zvýšení prodejů v Evropě – loni zde prodala desetkrát více televizorů než o rok dříve.

Společný stánek značek Metz a Skyworth přinesl celou řadu zajímavých produktů, televizory nevyjímaje. Skyworth kromě modelů OLED S9300 a S9l, které byly představeny už dříve, vystavil i nový 77palcový OLED (195 cm) a 100palcový (254 cm) LCD přijímač. 

V případě Skyworthu se už nějaký čas spekuluje i o alternativním využití panelů od čínského výrobce BOE Display, zatím podle dostupných zpráv nemá produkce pekingské značky takovou sériovost, aby nároky pokryla, a tak i Skyworth pracuje s panely LG, byť Jihokorejci údajně také nedodávají potřebné počty panelů, které Skyworth pro svou ambiciózní produkci objednává.

O obrazovky OLED je zkrátka enormní zájem, a tak není divu, že LG staví novou továrnu právě k tomuto účelu.

Značka Metz se prezentovala mj. přijímači Novum OLED twin R v obvyklých variantách s úhlopříčkami 65 a 55 palců. Oproti konkurenci tyto televizory nabídnou i přehrávání 3D obsahu (pasivní polarizační systém) a možnost nahrávání na vestavěný pevný disk s kapacitou 1 TB.

Společnosti Metz i Skyworth na IFA představily i ultratenký model s OLED obrazovkou označovaný opět jako „Wallpaper TV“ (Tapeta TV), který je obdobou přijímače LG W7 – jednotlivé verze se liší především designem a doplňkovou výbavou. Široká je ovšem i nabídka UHD přijímačů Metz v LCD provedení v produktových řadách Topas, Planea a Micos s úhlopříčkami 43, 49 a 55 palců (109, 123 a 140 cm).

NAPSALI JSME: Panasonic OLED 2017: 4K televizor za 90 tisíc, THX a také maximální snaha po maximální černé

Panasonic: obraz nikoli na skle, ale ve skle

V kategorii televizorů se jejich tradiční výrobce, japonský Panasonic, prezentoval obsáhlou kolekcí zahrnující jak základní LCD produkci, tak prémiové modely s obrazovkami OLED. Pochlubil se také, že celosvětově jeho podíl na televizním trhu dosahuje solidních 15 % (červen 2017).

Na vrcholu produkce je řada EZ1000 s Ultra HD obrazovkami OLED (65 a 77 palců, 165 a 195 cm) a procesorem Studio Color HCX2, který byl vyvinut ve firemní laboratoři v Hollywoodu pro co nejpřesnější reprodukci barev. Jas dosahuje hodnoty 1000 nitů a překračuje tak i požadavky normy UHD Premium. Obrazové vlastnosti, zejména kontrast, ještě vylepšuje speciální antireflexní filtr Absolute Black. Zvuková reprodukce, řešená integrovanou zvukovou lištou zajímavě směrující signál vzhůru, byla koncipována techniky znovuvzkříšené dceřiné značky Technics a rozhodně patří k přednostem televizoru. 

Trochu zjednodušenou verzí je pak řada EZ950. Postrádá filtr Absolute Black a zvukovou lištu, základní komponenty – obrazový panel a procesor Studio Color HCX2 – jsou však shodné. Přijímač bude kromě 65palcové (165 cm) verze dostupný i v cenově přijatelnější velikosti 55 palců (139 cm).

Špičku v oblasti LCD přijímačů pak představuje řada EX780 (75, 65, 58 a 50 palců / 190, 165, 147 a 127 cm) vybavená rovněž procesorem HCX2. Větší modely zaujmou i variabilně nastavitelnými podlahovými stojany.

Panasonic Transparent Glas – „inteligentní sklo“, které se po zapnutí přemění v plnohodnotný televizní přijímač…
Autor: Petr Žák

Panasonic Transparent Glass – „inteligentní sklo“, které se po zapnutí přemění v plnohodnotný televizní přijímač.

Jako funkční vývojovou studii Panasonic představil i tzv. inteligentní sklo, průhlednou skleněnou desku, která se po zapnutí přemění v plnohodnotný televizní přijímač. Kromě různých využití v domácnosti plánuje výrobce i komerční instalace, třeba pro výlohy či dveře obchodů a podobně. Doba uvedení na trh zatím nebyla stanovena.

Panasonic je dobře připraven na budoucí UHD televizní vysílání nejen z hlediska televizorů. Kromě 4K BD přehrávačů, jejich nabídku rozšíří i další levnější modely, do svého portfolia totiž zařadil – jako první na světě – i řadu Ultra HD Blu-ray rekordérů. Nejvyšší modely DMR-UBC90 a DMR-UBS90 (cena v obou případech 999 €) jsou vybaveny diskem s kapacitou 2 TB, který v UHD kvalitě (s datovým tokem 28 Mb/s) pojme 151 hodin záznamu. Nahrávat lze samozřejmě i v HD a SD kvalitě.

Rekordéry jsou schopny nahrávky zkopírovat jak na DVD disky, tak na externí harddisk a na „vypalovací“ BD; samozřejmě jen „obyčejné“, UHD zapisovatelné disky nebyly vyvinuty a nejspíše se jich ani nedočkáme.

Ve výbavě modelu UBC90 je trojitý tuner pro digitální pozemní (T2) i kabelový příjem, model UBS90 je obdobně vybaven tunery pro příjem satelitního vysílání. Rekordéry zvládají HDR10 a HLG i příjem HbbTV, stejně jako přehrávání multimediálních souborů. V nabídce jsou pak i levnější verze lišící se nižší kapacitou harddisků (1 TB, 500 GB) a „jen“ dvojitým tunerem.

Philips s dalším heslem: „Bigger Looks Better“.
Autor: Petr Žák

Philips s dalším heslem: „Bigger Looks Better“.

Philips: 8602 s Quantum Dot

Philips, či přesněji současný výrobce televizorů této značky, společnost TP Vision, už loni úspěšně vstoupil do konkurence firem nabízejících televizory OLED, logicky tedy televizní sekci stánku s výrobky značky Philips dominoval zejména aktuální model 55POS9002 vybavený i novým firemním procesorem P5. 

Novinkou tak byla především dvoučlenná (55 a 65 palců) řada 8602 s prvními LCD modely Philips, které používají obrazovky s kvantovými body (Quantum Dot). Ve výbavě opět nechybí procesor P5 a ovšem i osvědčený systém osvětlení prostoru za přijímačem Ambilight. Stejně jako ostatní současné televizory Philips i zmíněné novinky pracují s operačním systémem Android TV.

NAPSALI JSME: Jaké jsou televizory Samsung QLED? Hodně nadějné

Samsung Frame TV: běžný televizor i obrazová galerie

Ani další korejská firma letos nepředstavila v oblasti televizorů žádné převratné novinky, ale spíše posilnila už známé pilíře své současné produkce, především panely QLED, využívající technologii kvantových bodů (Quantum Dot). Například v „osmičkové“ řadě byl doplněn model se zakřivenou obrazovkou – Q8C – i přijímač s rovným provedením panelu – Q8F – který bude dodáván v dnes nejfrekventovanějších úhlopříčkách 55 a 65 palců (139 a 165 cm).

Výrobci samozřejmě hledají i nové způsoby využití televizní techniky a jedním ze zajímavých příkladů je i nová řada Samsungu nazvaná Frame TV. Tyto přijímače mají v domácnosti nebo v různých komerčních prostorech zastoupit obrazovou galerii. Samsung zakoupil licence k reprodukcím slavných obrazů klasického i moderního malířství, ale i fotografií od řady světových galerií a televizory – v úhlopříčkách opět 55 a 65 palců – jsou koncipovány tak, aby mohly buď reprodukovat jeden vybraný obraz, nebo zvolenou kolekci ve zvoleném intervalu obměňovaly. 

Aby nedocházelo k poškození obrazovky při dlouhodobé projekci statického obrazu, jsou pro tuto řady používány panely z produkce pro profesionální zobrazovače, konstruované pro nepřetržitý provoz (24/7). Na výběr bude i několik typů rámů, včetně dřevěných v různých barevných provedeních dodávajících panelu skutečně podobu obrazu na stěně. Samozřejmě, že kromě tohoto „galerijního“ využití poslouží i pro klasický příjem či vstup do různých aplikací. Možná i s ohledem na předpokládanou vyšší cenu (zejména kvůli extra odolným obrazovkám) se s prodejem řady Frame TV u nás a na Slovensku nepočítá.


Autor: Samsung

Samsung Frame TV.

Samsung se v poslední době zaměřuje i na problematiku důležitého příslušenství k televizorům – jejich stojanů. Představil tak nejen několik variant podlahových stojanů, které už lze k vybraným modelům zakoupit, ale i designérské studie, místy s hodně neobvyklými řešeními.

Mnoho lidí dnes v roli televizoru používá počítačové monitory, zmiňme tedy i zajímavou novinku z této oblasti (představenou oficiálně už cca měsíc před výstavou). Samsung na IFA prezentoval zatím „nejširokoúhlejší“ monitor s formátem obrazu 32:9 (úhlopříčka je 49 palců / 124 cm), tedy se zakřivenou obrazovou plochou odpovídající dvěma klasickým širokoúhlým obrazovkám vedle sebe. 

Výrobce předpokládá, že tento formát zaujme výrobce her, využijeme ho i k reprodukci širokoúhlých filmů bez černých pruhů nahoře a dole (u většiny se asi spíše objeví po okrajích), prezentované ukázky ale představovaly i využití v kancelářském provozu – tři i čtyři dokumenty či tabulky vedle sebe se jistě mohou hodit… Tento model by se u nás měl prodávat za cca 40 000 Kč.

Sony Bravia A1 (OLED) a Miss IFA.
Autor: Messe Berlin

Sony Bravia A1 (OLED) a Miss IFA.

Sony: jedničkou je A1

Hvězdou expozice, která po různých rádoby výtvarných „úletech“ minulosti působila věcně a střídmě, byl bezesporu nový OLED Bravia KD-77A1 navazující na úspěšné modely stejné řady v 55– a 65palcové velikosti. Jak označení napovídá, má jeho obrazovka tentokrát úhlopříčku 77 palců, tedy 195 centimetrů. Stejně jako v případě menšího sourozence i tento přijímač využívá špičkový firemní procesor X1 Extreme a originální zvukový systém Acoustic Surface, který ve funkci membrány využívá celou plochu obrazovky.

Na stánku Sony ovšem nechyběly ani 4K přijímače s LCD obrazovkami z řad Bravia XE94 (75 palců, 189 cm) a XE93 (65 a 55 palců, 164 a 139 cm) s procesory X1 Extreme. Firemní podporu formátu Ultra HD pak doplňoval i přehrávač UBP-X800 či herní konzole PlayStation4 Pro.

Jako další variantu prostorového zvuku domácího kina Sony nabízí zvukovou lištu HT-ST5000, která je schopna reprodukovat i signál formátu Dolby Atmos. Do jaké míry takové řešení dokáže nahradit skutečné reprosoustavy pod stropem či „reprobedny“ vyzařující zvuk k odrazu do stropu, to si mohli návštěvníci stánku vyzkoušet v menších skupinách v uzavřeném prostoru simulujícím pokoj. Zvuk byl bezesporu kvalitní, nicméně za řešením se sestavou samostatných reprosoustav umístěných v prostoru (včetně zmíněných speciálních stropních reproduktorů) po mém soudu nepřeslechnutelně zaostával. Výhodou je ovšem mnohem snazší a kompaktnější instalace.

Nejen technikou živ je člověk…
Autor: Messe Berlin

Nejen technikou živ je člověk…

NAPSALI JSME: Čeká nás další souboj velikánů. Přichází HDR10+

Opět souboj formátů aneb HDR10+

Podobně, jako tomu bylo v minulosti se soubojem různých formátů při nástupu nových technologií, i videoobsah s vysokým dynamickým rozsahem (HDR, High Dynamic Range) provází na počátku poněkud nepřehledná situace s formáty, které mají tuto vlastnost konkrétně realizovat. Vedle původní otevřené platformy HDR10 vznikly formáty Dolby Vision, Hybrid Log-Gamma (HLG), Technicolor Advanced HDR…

BRAND24

Jak bylo oznámeno právě na veletrhu IFA, společnosti Samsung, Panasonic a 20th Century Fox společně pracují na standardu, který by měl spojit výhody několika stávajících formátů HDR. Pod pracovním názvem HDR10+ byl představen formát, který má být stejně jako výchozí HDR10 otevřený a bezplatný, přičemž jeho hlavní inovací je, že pracuje – podobně jako Dolby Vision, za které ale Dolby vybírá nemalé licenční poplatky – s tzv. dynamickými metadaty. Tedy se samostatným nastavením parametrů obrazu až 24× za sekundu. 

Konečná podoba formátu má být dostupná v lednu 2018 a bude určena jak pro televizory, tak pro Blu-ray disky a přehrávače či pro televizní a satelitní set-top boxy. Výsledkem má být samozřejmě vyšší obrazová kvalita z různých zdrojů.

Navštívili jste někdy berlínský veletrh IFA?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).