Hlavní navigace

Televizor Philips 40PFL8605H: Perla své kategorie

11. 8. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Čekání na 3D televizor posledního velkého evropského výrobce bylo více než dlouhé. Firma se s letošní kolekcí oproti předpokladům sice nijak příliš neopozdila, ale po tom, co jsem viděl na jejich uvedení ve španělské Barceloně, byla natěšenost dosti velká. Podle předpokladů nakonec 3D televizory předběhly modely řady 5000 (viz příslušné testy na DigiZone.cz) a tak se v tomto článku zaměřím spíše na zdůraznění odlišností daných nejvyšší třídou, protože řada základních přístupů zůstává v platnosti i zde. K otestování 3D ale nakonec nedošlo. Nebyl totiž k dispozici aktualizovaný 3D Blu-ray přehrávač. Jakmile bude, dáme vám vědět...

K základním a stále se opakujícím přístupům na které narazíte i u této v podstatě druhé nejvyšší řady patří především absence titulků při přehrávání filmů v DivX, zavedení dvousloupcového EPG bez upřesňujících popisů na základní obrazovce a mj. sem patří i o to, že ani tady nejsou popsány funkce všech tlačítek na dálkovém ovladači. Divit se tomu ale nebudu, divil jsem už dvakrát…

Philips 32PFL8605H_12_mu_verze_blackRGB

Elegantní design nelze televizoru upřít. A také bohužel hodně schované tlačítko úplného vypnutí.

Na druhou stranu černá je ještě černější (ve srovnání s řadou 5000), obraz podstatně brilantnější a kvalitní resampling z často mizerného vysílání ČT 24 udělá vysílání koukatelné (na Z1 se to zcela nevede, ale jak známo, kde nic není, ani smrt nebere…). Vezmu tedy recenzi trochu svižněji a úsporněji. Díky absenci 3D jsem se tentokráte zaměřil zejména na propojení notebooku a televizoru a hodně pak i na internet, protože byl k dispozici i naprosto pohodový externí USB WiFi adaptér PTA01 (1290 Kč), přes který lze připojit televizory řad 7000 a 8000. Nedivte se tomu! Philips je jediný, u kterého si můžete sami zadat libovolnou webovou adresu.

Philips 32PFL8605H instalace

Stačí mít v okamžiku instalace spuštěna přes HDMI připojená zařízení (televizor vás upozorní) a ta se vám následně sama nainstalují do velmi povedeného a snadno ovladatelného úvodního menu.

Instalace, včetně připojených zařízení

Vše je rychlé a bezproblémové a po odmítnutí volby kabelového DVB-C se automaticky ladí jak DVB-T, tak analogový tuner. Poprvé u Philipsu v tomto roce jsem měl možnost napojit firemní Blu-ray přehrávač, resp. v tomto případě přímo kino HTS9140, což je zvuková lišta určená pod televizor s rozhlasovým tunerem a 3D BD přehrávačem s mechanikou slot-in (disk se zasouvá do štěrbiny). Při instalaci jsem byl na kino upozorněn, a pak mě čekal malý zázrak – televizor si do hlavního menu přidal všechny jeho funkce, jako poslech rádia či přehrávání filmů. Vše vyžadovalo pouze zapnutí kina připojeného přes HDMI! Opravdu hezká a ojedinělá funkce i přesto, že se nakonec ukázalo, že zrovna tahle verze kina (jedna z raných) není 3D Ready a že jí aktualizace firmwaru tedy nepomůže.

Philips 32PFL8605H ovladač

Netradičně řešený dálkový ovladač tentokráte v kovu a napájený knoflíkovými bateriemi. Některá tlačítka ale opět nejsou popsána.

Stručné shrnutí společných vlastností s řadou 5000 (viz testy na tomto serveru)
– Na závěr instalace si opět můžete pustit videoklip v HD a můžete to – ve volbě „Nastavení“ – udělat i kdykoli poté.
– Seznam kanálů nenajdete na tlačítku „OK“. To nemá – mimo menu či multimédia – žádnou funkci a v multimédiích obstarává „Pause/Play“.
– Pro třídění naladěných kanálů zmáčkněte tlačítko „EPG“, vyberte „Seznam kanálů“ a pak zmáčkněte tlačítko kontextového menu (pod šipkou dolů).
– Osmidenní EPG si pamatuje program jiných multiplexů a jde i ručně aktualizovat. Chybí náhled obrazu, zvuk se přeruší a nečekejte ani nápovědu. I tady se ale vyplatí zmáčknout tlačítko kontextového menu (pod šipkou dolů).

Philips 32PFL8605H EPG

Když zmáčknete tlačítko s ikonou rozevřené knihy, objeví se vám toto menu, ve kterém můžete vstoupit do EPG či do seznamu kanálů, které jdou následně i setřídit.

– Zjistit v EPG bližší informace o pořadu znamená vstoupit do dalšího menu, kde si vyberete příslušnou položku, která je někdy na prvním místě, jindy na třetím.
– V EPG se můžete nechat na pořad upozornit, televizor zvládl i probuzení z pohotovostního režimu.
– Formátů obrazu je pět („Auto-zoom“ spolehlivě přepíná do 4:3) a pokud připojíte počítač, objeví se ještě „Nepřepočítaný“.
– Přednastavených voleb pro obraz je osm, včetně „Úspory energie“ a režimu „Fotografie“ do kterého se televizor přepíná automaticky.
– Upravit si obraz co do parametrů můžete více než dost. V podstatě jsem to ale ani nepotřeboval, protože televizor je nastaven velice citlivě s důrazem na přirozenost barev.
– V multimédiích je opět obdobná kompatibilita jako u modelů z řady 5000, takže sice poměrně vysoká (včetně WMA, MKV, WMV 9), avšak bez podpory titulků.
– Konektor pro sluchátka není na boku, nýbrž vzadu.
– Opět výborně je udělána elektronická příručka.

Philips 32PFL8605H Net TV

Úvodní obrazovka služby Net TV se standardně přednastavenými servery pro Evropu a volbou „Otevřený internet“ (vpravo) dovolující zadat libovolnou webovou adresu. V tomto ohledu je Philips zcela unikátní.

Pohodový internet

Philips jako jediný dovoluje ve své aplikaci Net TV zadat i libovolnou webovou adresu. Neměl jsem potíže se zobrazením žádné z běžných stránek, které jsem zkoušel, ale je samozřejmě možné, že na nějakou narazíte. V zásadě Philips na stránkách nepodporuje některé aplikace, takže mi nechodily například jednoduché webové hry z adresy superhry.cz.

Seznam, aktualne.cz a řada dalších tradičních stránek byla zcela bez problémů. Pohyb po stránce je pochopitelně omezen na dálkový ovladač a poskakování šipkovými tlačítky po zvýrazněných bodech stránky. Webovou adresu zadáváte buď přes softwarovou klávesnici (viz foto) nebo podobně jako na mobilním telefonu. Tenhle televizor je však tak důkladně lokalizovaný, že to u „mobilové“ po paměti nejde, protože kdosi zařadil mezi první písmena i ta s diakritikou, takže se neustále musíte dívat na obrazovku. Je to škoda, protože řada lidí by určitě přivítala možnost použít nacvičené zkratky z SMS zpráv.

Philips 32PFL8605H zadání adresy

Webovou adresu zadáte buď na takovéto klávesnici, nebo postupným psaním písmen à la mobilní telefon. Bohužel právě do nich přimíchal Philips na přední pozice české znaky, takže adresa po paměti psát nejde.

Jinak je internet veskrze pohodový, adresu si můžete uložit, takže ji příště nemusíte psát a lze využít i některých už předprogramovaných stránek, byť bez lokálního obsahu. Philips totiž vše řeší celoevropsky, takže jde o velké mezinárodní servery, což znamená, že nepřijdete o uzpůsobené stránky typu Youtube.

Philips 32PFL8605H obrazové režimy

V okamžiku napojení počítače se obrazový režim přepne na „Nepřepočítaný“. Zvolit si ale můžete i jakýkoli jiný.

Napojení na počítač

Tentokráte jsem vyzkoušel i napojení na notebook. V případě mé „kilovky“ HP 2140 se po instalaci formát obrazu automaticky přepnul na „Nepřepočítaný“, ale bylo možno jej libovolně ovlivnit a roztáhnout třeba i na celou plochu obrazovky. Pro upřesnění: notebook má rozlišení displeje 1024×576 bodů, s externím monitorem používám 1252×864 bodů a v případě tohoto televizoru jsem většinou pracoval na volbu „Auto-zoom“, která mi ho roztáhla (v poměru stran) na celou výšku panelu. Musím říci, že to bylo moc příjemné a oproti monitoru trochu nezvyklé. Našinec pak může pracovat třeba i ze vzdálenosti dvou metrů.

Philips 32PFL8605H Ambilight

U osvětlení pozadí Ambilight nastavíte kdeco. Včetně dynamiky, při kterém světla hrají pomalu jako na diskotéce.

Měření spotřeby

Televizor jsem zcela restartoval a opět nainstaloval, což jde přes menu docela snadno, jen musíte překonat nějaké to zabezpečení. A protože letošní řada televizorů Philips umožňuje hned v průběhu instalace zvolit jeden ze dvou úsporných režimů, tuto volbu jsem tentokráte ignoroval a nechal obraz ve standardním nastavení bez jakékoli úspory energie.

Měřil jsem tři veličiny:

– základní spotřebu za provozu na televizní stanici (Ambilight zapnut, včetně dynamického – standardní nastavení) – 107 W, minimum 50 a maximum 150 W,
– spotřebu za provozu na televizní stanici (Ambilight vypnut) – 81 W, minimum 66, maximum 108 W
– a spotřebu za provozu při vypnuté obrazovce (kolísání mezi 39 a 40 watty).

Zdůrazňuji, že jde o přístroj s úhlopříčkou 102 cm s podsvěcování typu Edge LED, tedy diodami umístěnými v rámu.

A ještě poznámka: k dispozici je i naprosto utajený celkový vypínač, který nahmátnout vyžaduje hodně cviku. Alespoň pro mě byl utajený tak dlouho, že jsem se ho naučil poslepu najít až po druhém sestavování televizoru. Firma sama udává typickou spotřebu na 77 W, v pohotovostním režimu pak na nižší než 0,15 W.

Philips 32PFL8605H 3D balíček

Balíček pro 3D, PTA02, vás přijde na 5990 Kč a obsahuje i externí synchronizační vysílač pro napojení na aktivní brýle. Jsem jen zvědav, jak ho po stěhování zase připevníte, protože to není vymyšleno právě dobře.

3D v počátcích

Nebylo zcela jednoduché vše rozchodit, protože Philips se nachází v úvodní fázi celého procesu a jeho zařízení procházejí aktualizací firmwaru. Ta moje byla v případě zmiňované lišty s Blu-ray přehrávačem a dodatečně zaslaného BD přehrávače příliš raná (tzv. engineering sample) na to, aby fungovala, nicméně ty, které jdou do běžné prodejní sítě jako „3D Ready“, prý už fungují. Stačí v nich tedy aktualizovat firmware. Nicméně televizor jsem pro 3D nakonec aktualizoval a bylo zapotřebí jen ho poté vytáhnout ze zásuvky (nebo fyzicky vypnout vypínačem) a nechat chvíli odpočinout.

A jak vše funguje? Ke „3D Ready“ televizoru řady 8000 si zakoupíte za 5990 Kč tzv. 3D kit PTA02, což jsou vlastně dvojice aktivních brýlí (další dokoupíte za 2990 Kč) a externí synchronizační vysílač, tedy přenašeč 3D signálu. Ten zastrčíte do specializovaného konektoru v televizoru a „infra“ očíčko vysílače upevníte tak, aby směřovalo do míst, kde budete sedět.

Televizor by měl okamžik přijetí 3D signálu automaticky identifikovat a oznámit vám to. Tak daleko jsem se já ovšem nedostal.

Nicméně jakmile bude u Philipsu k dispozici kompatibilní 3D přehrávač, tento článek doplním.

Philips 32PFL8605H Miami beach

Ani z boku nevypadá řada 8000 špatně. Osvětlení pozadí Ambilight využívá LED diod u kterých si můžete sami nastavit například barevnost.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Přirozené barvy, výtečný resampling

Zapomeňme teď na 3D. Tenhle televizor představuje naprostou špičku ve své třídě i bez něj. Je jedním z nejlepších přístrojů, jaký jsem z kolekce 2010 viděl a titulek článku je tak zcela oprávněný. Philips 40PFL8605H to ostatně dokazoval na každém kroku i když, s výjimkou některých ovládacích fíglů…

V každém případě tu najdete výborný panel s antireflexní vrstvou, který podává barvy opravdu skvěle a osvětlení pozadí Ambilight také nemělo chybu zvláště, když si ho můžete nastavit podle svého. Radost pohledět byla na převod signálu v PAL do Full HD, a to v okamžiku nízkého datového toku na DVB-T či u špatně převedených filmů v DivX. Jednotlivé obrazové režimy jsou navíc nastaveny velice citlivě, takže jsem upravoval jen minimálně. Na výši byl televizor i zvukově – vzhledem k jeho tenkosti jsou reprosoustavy vyzařující dozadu (tvoří je čtveřice reproduktorů) umístěny ve středové tlustší části.

Philips PFL8605H můžete ještě zakoupit v úhlopříčce 117 cm (46PFL8605H, 54 990 Kč) a 130 cm (52PFL8605H, 69 990 Kč) a pokud si ho můžete dovolit, neváhejte.

Philips 32PFL8605H parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× knoflíková baterie
– natáčitelný podstavec
– imbusový klíč (na šrouby podstavce)
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start)

foto: autor a Philips

Vadí vám podpora multimédií bez titulků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).