Hlavní navigace

Televizor Panasonic TX-L42D25: Poprvé s podsvícením LED a (skoro) na jedničku

17. 6. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Panasonic poprvé uvádí LCD televizory s dnes nejžádanějším podsvícením LED diodami. Ne každý si ho sice vzhledem k vyšší ceně kupuje, ale většina zákazníků po něm touží. Panasonic tak nyní má v nabídce televizory se všemi dnes nejpoužívanějšími systémy. V ultratenké D25 vybavené mimo jiné i satelitním tunerem pak přichází podsvícení s diodami v rámu (200 LED umístěných na horní a dolní straně obrazovky – Edge LED), s kvalitnějším panelem typu IPS a nechybí ani napojení na internet, respektive Viera Cast. To ale zdaleka není všechno!

Hned úvodem vám řeknu, pro koho TX-L42D25 není. Stejně jako v dubnu testovaná plazma TX-P42G20 z letošní kolekce, ani tento televizor není určen těm, kteří trvají na přehrávání multimédií, zejména videa. Přehrávání filmů v DivX je totiž nejen u nejnovějších kodeků nespolehlivé a i když třeba přehrávání začne, někdy se po chvíli zastaví a nepokračuje. A to jsem vyzkoušel – s různou mírou úspěšnosti – dobré dvě desítky videí.

Panasonic TX-L42D25_2

Elegantní design ultratenkého televizoru řady D25 v letošní kolekci Panasoniku určitě příjemně překvapí.

A úvodem ještě jedno upozornění – ani u tohoto modelu se vám standardně nenabídnou pokročilé režimy úpravy obrazu. Buď si musíte prostudovat manuál, abyste věděli, jak volby odklíčovat, nebo vám to někdo musí poradit. Panasonic to totiž vyřešil stejně, jako u řady ostatních špičkových modelů – položkou v menu s nic neříkajícím názvem „Vylepšit (isfccc)“. Ta je navíc nešťastně umístěna v části „Nastavení“ a nikoli v části „Obraz“. A protože jde o velmi důležitou volbu – upozorňuji na to hned v úvodu.

Jinak je na televizor s podsvícením LED radost pohledět.

Panasonic TX-L42D25 - detail

Rám kryje průhledný plast a i když to tak možná nevypadá, je zcela rovný. Hra světla a stínu dělá televizor na pohled zcela odlišným.

Vyberte si signál dle libosti

Jak je zvykem u letošních modelů firmy, instalace je opět hračkou a čeština správně funguje i při nastaveních pro ČR (s výjimkou titulků v DivX). Zajímavostí pak je výběr typu zdroje signálu (DVB-S, DVB-T, DVB-T i pro HD a analog) a protože se televizor dodává i s bezdrátovým WiFi adaptérem připojovaným přes USB, nabídne se vám rovnou i jeho konfigurace.

Následné ladění už vybraných služeb je příjemně svižné, a tak je jenom škoda, že sem Panasonic nezařadil vysvětlení k výše zmiňované funkci isfccc o které – a o tom jsem přesvědčen – většina majitelů ani neví. A také k případnému budoucímu přiřazení dalšího zdroje TV signálu, k čemuž se ještě dostanu.

Panasonic TX-L42D25 - ladění, přidání DVB-S

Tahle volba je hodná zapamatování, a to nejen pro majitele televizorů Panasonic z poslední doby, ale i pro satelitní profesionály přidávající DVB-S k televizoru Panasonic, který už má naladěno DVB-T. Položka „Přidat TV signál“, kterou najdete v menu „Nastavení“, „Menu ladění DVB-T“, vám zajistí otevření dalšího tuneru. Jinak DVB-S nenaladíte.

Pokud si chcete kanály setřídit, musíte do části „Nastavení“ a „Menu ladění DVB-T“. Třídění je příjemně snadné a využít můžete i seřazení kanálů přes položku „Oblíbené“. A když už jste tady, zapamatujte si další specialitu Panasoniku – pokud byste náhodou někdy v budoucnu chtěli používat na místo DVB-T třeba satelitní DVB-S, musíte zabrousit právě do tohoto menu. Je to sice divné, ale v části s názvem „Menu ladění DVB-T“ se nachází volba „Přidat TV signál“, ve které televizoru například řeknete, aby si v tunerové části zapnul i „satelit“. Je škoda, že několik takovýchto specialitek kazí orientaci v ovládání televizoru, protože jinak je ladění a nastavování, včetně satelitního, zcela pohodové. Jde zkrátka jen o logičtější uspořádání některých voleb.

Panasonic TX-L42D25 - EPG druhý náhled

Druhý náhled EPG vám nabídne přehledný program pro jednu stanici. Zvolit ale můžete i klasiku – stanice na výšku a pořady cca 3, 4 hodiny dopředu.

Osmidenní EPG zcela jinak

Po přepnutí tlačítkem „Guide“ a tudíž při vstupu do EPG se přeruší obraz i zvuk a k dispozici není ani obrazový náhled zvoleného kanálu. Jinak je ale EPG uděláno výborné. Nejen proto, že nezapomíná programy na jiných kanálech, což umí jen málo přístrojů, ale především kvůli dvojímu náhledu na seznam pořadů. Je tu jednak klasický, u něhož vidíte pořady pro sedm stanic najednou, a jednak náhled pouze pro jeden kanál, přičemž seznam stanic je horizontálně (viz foto). Zvykl jsem si na to velice rychle, zvláště, když přepnutí je jednoduché – stačí jen podruhé zmáčknout „Guide“.

Panasonic TX-L42D25 - rozhranní část

Rozhraní je i vzhledem k ceně televizoru více než dost a nepoužívají se žádné adaptéry i přesto, že hloubka je v této části jen 39 mm. Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy na jednom místě viděl 2× USB, 4× HDMI a SD kartu. Snad jen někde u Panasoniku…

Rozhraní bez potřeby adaptérů

I přes hloubku televizoru pouhých 39 mm (v reproduktorové části má 77 mm, ale tam už konektory nejsou) se firmě podařilo vměstnat všechny potřebné konektory bez nutnosti použít nějaký adaptér. Nechybí ani dvojice rozhraní USB, čtyři konektory HDMI a nezapomnělo se ani na mechaniku paměťové karty SD a připojení sluchátek.

K USB, z nichž jedno je na boku a druhé na zadní stěně, můžete připojit klávesnici i pevný disk pro nahrávání, který musí však mít nad 160 GB a záznam je vázán na konkrétní televizor (disk pod Windows nepřečtete – je speciálně přeformátován).

Jde připojit i WiFi adaptér pro bezdrátové napojení na internet, který dostanete v ceně. Musíte jen znát typ šifrování sítě a přístupový kód. Lze ale využít i jednodušší metody WPS s tzv. tlačítkem Push. Na toto téma pro vás chystáme samostatný článek.

Panasonic TX-L42D25 - menu - rozšířené

Pokud v menu v části „Nastavení“ povolíte volbu „Vylepšit (isfccc)“ a zvolíte v nastavení obrazu režim „Profesionál1“ nebo „Profesionál2“ objeví se vám nová volba „Rozšířené nastavení“. V ní si doladíte jednotlivé parametry podle vašich domácích potřeb.

Bohatá nastavení, včetně „kalibrace“

Pokud víte jak na ně, bude jich spousta. Po dokončení instalace se vám v nastaveních obrazu objeví „Normální“ (k dispozici jsou ještě dva režimy kina a volba „Dynamický“) a u zvuku je základem „Hudba“, přičemž přepnout ještě můžete na „Řeč“ a „Uživatel“. Jakmile v menu v části „Nastavení“ povolíte „Vylepšit (isfccc)“, objeví se vám další dva „profesionální“ režimy a jestliže se na jeden z nich přepnete, uvidíte v menu ještě volbu „Rozšířené nastavení“. V něm jde upravit vyvážení na bílou, gama korekce a ve volbě „Správa barev“ také odstín červené, zelené a modré a upravit jde i jejich sytost. Máte tu zkrátka spoustu možností, jak si obraz doladit podle vašich potřeb, což ostatně vyjadřuje sám název isfccc znamenající jakousi profesionální kalibraci ovšem bez kalibračního přístroje – Imaging Science Foundation Certified Calibration Configuration.

Mezi formáty obrazu (poměr stran) si také vybere každý. Nechybí tu totiž jak zoomové volby, tak režim 14:9 a specialitkou je volba „Střed“, která obraz jakoby „zdrcne“ tak, aby bylo vidět – na výšku i na šířku – opravdu vše.

Panasonic TX-L42D25 - vypnutí panelu

Pokud si vypnete panel, odběr se sníží na cca 33 W. U televizních kanálu to musíte udělat ručně, pro kanály rozhlasové to jde nastavit automaticky třeba už za pouhých 5 s.

Měření spotřeby

Televizor jsem vrátil do továrního nastavení, takže obraz byl v režimu „Normální“ a zvuk v režimu „Hudba“. Po hodinovém měření jsem se dostal na vrcholové hodnoty 92, resp. 108 wattů s tím, že průměrná spotřeba byla 106 wattů, což je vzhledem k udávaným 152 W opravdu rozdíl. A protože tento Panasonic umí vypnout i panel a nechat puštěný jen zvuk, změřil jsem spotřebu i v tomto režimu. Odběr se snížil na příjemných cca 33 W. Abyste panel vypnuli, musíte poměrně hluboko do menu a tlačítko na dálkovém ovladači by se určitě hodilo. Zvláště pokud tuto volbu budete používat tak často jako já (zapnutá televize je pro mě něco jako kulisa…).

Poslední dvě věty však platí jen pro televizní stanice. Ve volbě „Režim radio“ si totiž můžete nastavit automatické vypnutí panelu v okamžiku, kdy přepnete na některý z rozhlasových kanálů. Co do šetření energií nabízí tenhle Panasonic opravdu hodně možností.

Panasonic TX-L42D25 - multimedia

Fotografie jako jediné z multimédií nabízely i adresářový náhled (složka). Jinak vám totiž souborový manažer většinou vše nahází na jednu obrazovku.

Multimédia: nádherné fotky, nespolehlivé video

O multimédiích platí většinou to, co bylo řečeno v testu Panasonic TX-P42G20, i když některé odlišnosti tu přece jen jsou. Opět tu je tlačítko pro přeskok po kapitolách sdružené s tlačítky převíjení, na což je třeba si zvyknout (pokud se spletete ve videu, přehrávání začne od začátku). Přístroj si také v mém případě poradil jen s formáty JPG, MP3 a DivX (AVI), ale jak už bylo řečeno v úvodu, přehrávání filmů bylo nespolehlivé a bylo také třeba prakticky pokaždé znovu zapínat titulky. V mém případě navíc nepracovaly v češtině.

Nejlepší částí multimédií jsou tak fotografie. Nejenže se při jejich promítání automaticky spustí na pozadí hudba, ale natahují se velice rychle a pokud je máte kvalitní, budou podávány se skutečně ohromující barevnou věrností. To platí ale i jinde! Samozřejmě „kde nic není, ani smrt nebere“ a teď mám na mysli DVB-T, i když i tam existují výjimky. Například seriály a zprávy televize Nova, či s překvapivě vysokou kvalitou vysílané Mistrovství světa ve fotbale na ČT 4.

Vraťme se ale k fotografiím. Ty se odlišují od videa a přehrávání hudby ještě jednou věcí – můžete si u nich vyvolat adresářový náhled. Jinak vám totiž manažer soubory prakticky vždy jen bez ladu a skladu nahází do jednoho náhledu. Tedy pokud nemáte na kartě zaplněný odpadkový koš… Ten totiž někdy zpřístupňuje také. A ještě poznámka – přístroj má přehrávat i formát AVCHD, ale jen ze speciálního adresáře odpovídajícího kamerám Panasoniku.

Panasonic TX-L42D25 - L32D28

Druhá z modelových řad s LED – D28 (třetí je V20) – nabízí obdobně provedený design a mj. také dva přístroje standardu HD Ready s úhlopříčkami 56 a 48 cm. D25 a D28 patří do řady Viera Pure Line se stylovým rámečkem s jemným barevným přechodem. D28 se dodává v několika barvách, jako například v saténové stříbrné či lesklé nachové.

Kvalitní barevné podání, zajímavý design

Cena TX-L42D25 není nijak nízká, ale televizor za ni nabízí odpovídající vybavení. Vedle dnes nejefektivnějšího druhu podsvícení určitě zaujme i ultratenké provedení a z něho vyplývající samotný design s velmi čistě provedenou zadní stranou. Spolu s D28, který vidíte na snímku nahoře, patří k těm nejhezčím televizorům firmy z letošní nabídky.

Panasonic TX-L42D25 - detail podstavce

Elegantní design doplňuje elipsovitý podstavec, který je poměrně bytelný. Vzhledem ke 107 cm úhlopříčky být i musí. I když to tak ve skutečnosti ani nevypadá ani nepůsobí.

K tomu si připočtěte možnost využít satelitní tuner, napojení na server domácí sítě, a to jak přes Ethernet kabel, tak přes USB WiFi adaptér, který dostanete v ceně, a zapomenout nesmíme ani na propracovaný systém Viera Cast. Ten bude v nejbližší době rozšířen o nabídku stanice Markíza a mj. i o Nova Sport.

D25 má vynikající pohledové úhly a změny barev ani nezaregistrujete. Obraz je vzhledem k Edge LED a dané úhlopříčce kupodivu velmi dobře podsvícen a při pohledu například z boku spíše už rovnou zmizí, než by naznačil nějaké změny barevnosti.

Škoda nespolehlivého přehrávání videa a špatného zobrazování českých titulků, protože jinak je televizor opravdu výborný a velice solidně i resampluje z PAL na HD.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Pokud si vyhrajete s nastavením barev přesně pro vaše podmínky, což určitě doporučuji, odvděčí se vám nejen ještě přesnějšími barvami, ale i nižší spotřebou. Třebas i o více než deset wattů méně, než je změřených 106, jako v mém případě.

TX-L42D25 by si určitě zasluhoval úpravu firmwaru souborového manažeru a zkvalitnění přehrávání videí a i když se většinou ovládá jednoduše a příjemně, například o připojení satelitního tuneru v okamžiku, kdy používáte DVB-T, se to říct nedá. Kdo by ho také hledal v menu DVB-T…

V každém případě je ale jasně vidět, že firma vstoupila do segmentu LCD s podsvícením LED správnou nohou. Pokud se z multimédií spokojíte jen s fotkami a požadujete dnešní obrazovou a zvukovou špičku, tady budete doma.

Panasonic TX-L42D25 - parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– natáčitelný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový, napevno přidělaný)
– uživatelská příručka na DVD, stručný návod v papírové podobě

foto: autor a Panasonic

Pokud byste neřešili finanční prostředky, koupili byste si raději televizor:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).