Hlavní navigace

Televize versus Uložto.cz: kdo tahá za kratší konec provazu?

16. 12. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Nestihli jste v televizi svůj oblíbený seriál? Nevadí. Jen pár minut po jeho odvysílání se zcela jistě objeví na webu Uložto.cz, dokonce bez reklamních bloků. A je úplně jedno, jestli ho odvysílala volně šířená televize, nebo placený kanál. Stáhnout si ho můžete buď pomalu a zdarma, anebo rychleji za poplatek formou sms zprávy. Právě proti téhle praxi se chtějí televize bránit, zatím ale nemají oporu v zákonu. Uložto.cz se totiž prohlašuje za datové úložiště a odmítá odpovědnost za to, co na tento web vloží jeho uživatelé. Ti si prý mají sami ošetřit autorská práva.

Skončila Expozitura? Za minutu bude na Uložto.cz

Na českém internetu existuje asi šest větších veřejných úložišť dat, přes která mohou uživatelé sdílet objemné soubory včetně videí. Web Uložto.cz je z nich největší (tvoří dokonce sedminu celkové návštěvnosti celého českého internetu). Proto se na něj také soustředí hlavní pozornost při boji s porušováním práv k autorským dílům. Pokud si na této stránce zadáte do vyhledávání název jakéhokoli českého televizního seriálu, obvykle na vás vyskočí desítky a desítky souborů s kompletně všemi díly různé kvality obrazu a zvuku, HD verze nevyjímaje. Třeba nejnovější díly seriálu Expozitura vyvěšují uživatelé na Uložto.cz jen několik minut po odvysílání v televizi Nova, a stihnou z něj vypreparovat i reklamy.

Provozovatel Uložto.cz, společnost Nodus Technologies vlastněná Janem Karabinou a Stanislavem Pacanem, se od zveřejňování nelegálně pořízených kopií televizních seriálů a filmů distancují. Ulož.to je datové úložiště, které poskytuje uživatelům prostor k ukládání a stahování dat. Jaká data zde smí uživatelé sdílet je jasně definováno ve všeobecných smluvních podmínkách užívání této služby. Zde je v bodě 3.8 stanoveno, že obsah ukládaných souborů nesmí být v rozporu s právním řádem České republiky, napsali serveru DigiZone.cz prostřednictvím svého mediálního zástupce Martina Ecksteina z agentury PR.konektor.

Uložto.cz - výpis seriálu Expozitura

Výpis souborů s nelegálními kopiemi seriálu Expozitura od televize Nova na webu Uložto.cz (Screenshot: autor)

Jsme něco jako pošta, hájí se majitelé Uložto.cz

Ve výčtu souborů, které je zakázáno ukládat, jsou zde na prvním místě (3.8 a) jmenovány soubory porušující autorská práva, práva související s právem autorským, práva k ochranné známce, obchodní jméno, chráněné označení původu nebo práva průmyslová, pokračují majitelé webu Uložto.cz. Autorská práva ke zveřejňovaným souborům podle nich musí mít vyřešena ten, kdo dané soubory na jejich web ukládá, nikoli oni sami. My pouze poskytujeme prostor. Jsme zde ve stejné roli jako pošta, která rozesílá balíky, ale nemůže nést odpovědnost za to, zda jejich obsah neporušuje něčí autorská práva. Zodpovědnost je vždy na odesílateli, vysvětlují. Jenže srovnání s poštou kulhá na obě nohy.

Představte si, že nějaká pošta přepravuje v 90 procentech zásilek kokain, a veřejně se to ví. Myslíte, že by se s tím nic nedělalo? namítá ředitel internetu televize Nova Pavel Krbec. Právě na 90 procent celkového obsahu Uložto.cz, což bylo v době psaní tohoto článku přes 10,6 milionu souborů, odhadují odpůrci tohoto úložiště objem sporných dat, k nimž tento web a jeho uživatelé nemají vyřízena autorská práva a jsou tedy sdílena nelegálně. České zákony jsou bohužel natolik děravé, že to umožňují: stahování takových nelegálně zveřejněných dat pro vlastní potřebu je legální, protiprávní je pouze jejich sdílení. Odpovědnost pak nese ten, kdo je umožnil sdílet – tedy ten, kdo je na datové úložiště umístil.

Pavel Krbec - Voyo.cz u Viera Connect, Panasonic

Ředitel internetu televize Nova Pavel Krbec ve čtvrtek představil aplikaci Voyo.cz pro televizory Panasonic. Divák si může za drobný poplatek přes sms pustit vybraný film nebo s předstihem oproti televiznímu vysílání i seriál. Jenže na Uložto.cz najde to samé zadarmo. (Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz)

Opravdu je zprostředkovatel sdílení bez viny?

Pokud budeme striktně vycházet z této právní definice, pak by televize a filmoví producenti, kteří najdou svoje díla veřejně přístupná na webu Uložto.cz a jiných rapidsharových serverech, museli vypátrat „ukládače“ těchto dat. Jenže to by bez součinnosti provozovatelů úložišť dat a poskytovatelů připojení k internetu nesvedli. Jedině jejich prostřednictvím se mohou dostat k IP adresám, odkud byly soubory nahrány, a přes ně pak ke konkrétním počítačům a koncovým uživatelům připojení k internetu. Provozovatelé internetových úložišť se ale hájí, že své uživatele od vystavování nelegálních kopií autorských děl zrazují, a pokud je někdo upozorní na porušování autorských práv, sporné soubory ihned mažou.

Aktivně spolupracujeme na odstraňování souborů, které jakýmkoli způsobem porušují autorská práva. Máme k tomu vyčleněné speciální oddělení a řadu externistů, kteří se o to starají. Stačí jednoduchým způsobem nahlásit porušení smluvních podmínek a my soubor obratem odstraníme. Nástroj umožňující upozornit na obsah, který porušuje smluvní podmínky, je umístěn u každého souboru na našem datovém úložišti, dále je možné také využít upozornění po mailu. Bez takového upozornění soubor odstranit nemůžeme, neboť nemůžeme vědět, zda uživatel, který tam daný soubor nahrál, k němu autorská práva vlastní, či ne, hájí se majitelé webu Uložto.cz.

Uložto.cz - Expozitura z Voyo.cz

Na Uložto.cz se objevují i díly seriálu Expozitura stažené z legálního videoarchivu Novy Voyo.cz. Vpravo dole se po najetí myší na malý modrý praporek objeví upozornění, jímž podle majitelů Uložto.cz může každý upozornit na nelegální obsah. Jenže o tom v textu není ani slovo. (Screenshot: autor)

Funguje to tak doopravdy? Moc ne

Jenže ve skutečnosti to tak příliš nefunguje. Autor těchto řádek provozovatele Uložto.cz upozornil na konkrétní příklady nelegálně sdílených televizních seriálů, konkrétně pak Terapie od HBO, Expozitury od Novy, Cest domů od Primy, Vyprávěj od České televize či Noha 22 od televize Barrandov. Ani v jednom případě zmiňované seriály z webu Uložto.cz nezmizely. Naopak, jednotlivé díly na webu přibývají a jsou tam i v několika různých kopiích. U pořadů televize Nova bývají nejen s logem této televize, ale i legální internetové videopůjčovny Voyo.cz, kterou Nova provozuje. Ani tvrzení, že u každého nahraného souboru je nástroj, jehož prostřednictvím lze nahlásit obsah, který porušuje smluvní podmínky Uložto.cz, není pravdivé.

Pod detailem každého nahraného souboru na Uložto.cz vpravo je malý odkaz s vlaječkou, pod kterým se skrývá nic neříkající upozornění: Zde můžeš nahlásit soubor, který není tím, za co je vydáván, případně obsahuje virus, malware, spyware či erotický obsah. O možnosti porušování autorských práv tu není ani slovo. Představa, že uživatelé sami budou psát provozovatelům Uložto.cz, že jsou na jejich webu nelegální kopie filmů nebo seriálů, je utopická. Právě kvůli nim lidé na podobné weby chodí. Poškození jsou producenti filmů, případně provozovatelé televizí, a ti nemohou neustále vysedávat u internetu a kontrolovat terabity dat, zda někdo náhodou nelegálně nesdílí jejich pořady.

TV Barrandov - web Noha 22

Videoarchiv sitcomu Noha 22 na webu televize Barrandov. Pro televizi je videoreklama na začátku každého dílu vítaným přivýdělkem, o který díky Uložto.cz a podobným webům přichází. (Screenshot: autor)

Úložiště vydělávají na kradených souborech

Problém s weby typu Uložto.cz má dvě roviny. Na jedné straně snižují sledovanost televizím a tržby kinům a poskytovatelům placených televizních služeb či videopůjčoven, na straně druhé na nelegálním poskytování obsahu, k němuž nemají autorská práva, ještě vydělávají. Funguje to tak, že pomalé stahování souborů z těchto úložišť je zdarma, ale pokud někdo nechce čekat, nebo chce stahovat několik souborů najednou, musí si zaplatit – buď bankovním převodem, nebo prostřednictvím sms zprávy. Majitelé internetových úložišť nejen že tak porušují autorská práva, ale ještě na takto nelegálně šířených dílech vydělávají. A to se televizím a filmovým producentům přestává líbit.

Jako první se do boje s rapidsharovými weby pustili filmoví producenti. Petr Jákl, režisér filmu Kajínek, zažil do letošního podzimu dvě vlny úniku jeho snímku na internet: po loňské letní kinopremiéře a poté letos po uvedení filmu na DVD. Pro týdeník Ekonom odhadl, že kvůli tomu na Kajínka nepřišlo do českých kin zhruba 200 tisíc diváků a společně s neprodanými legálními nosiči odhadl celkovou škodu na 20 milionů korun. Policie v tomto případě odhalila několik viníků, kteří film vyvěšovali na internet, a případem se brzy začne zabývat soud. Jenže letos na podzim Kajínka odvysílala televize Nova a jenom na webu Uložto.cz je v tuto chvíli volně ke stažení přes 30 souborů s tímto filmem.

Uložto.cz - film Kajínek

Film Kajínek lze z webu Uložto.cz stáhnout v 30 různých kopiích (Screeshot: autor)

Trpělivost dochází už i velkým korporacím

Letos v říjnu došla trpělivost už i české pobočce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI). Fenomén webu Uložto.cz coby nekonečné knihovny zcizených děl podle ní překročil veškeré přípustné meze, takže si najala advokátní kancelář a podala na jeho majitele žalobu. Zhruba ve stejné době se do Uložto.cz opřel i filmový producent Zdeněk Kubík. Nelíbilo se mu, že se na tomto internetovém úložišti objevil jeho film Czech Made Man a veřejně oznámil, že hodlá veškerými dostupnými právními kroky ještě do konce letošního roku Uložto.cz zlikvidovat a jeho majitele poslat „do tepláků“. Jak toho chce docílit?

Kubík chce zasáhnout strategické spojence Uložto.cz, tedy především ISP, registrátory a správce DNS, banky a mobilní operátory, jejichž prostřednictvím zájemci platí za rychlejší stahování dat z tohoto webu. Teď dáváme dohromady co nejvíc majitelů autorských práv, které jsou jim soustavně kradeny serverem Uložto. Budeme mít písemný souhlas tak na 50 procent souborů, co jsou na Uložto, abychom je ve sporu s Uložto zažalovali, řekl Kubík v nedávném rozhovoru pro server Lupa.cz. Uložto je bezprecedentní. Velikostí, oblíbeností, ziskem. Dnes už spousta lidí ani nejde do kina, jen si řekne „stáhnu si to z Uložto“, dodal. Na poplatcích za rychlejší stahování přitom Uložto.cz vydělá desítky milionů korun ročně.

Web Konecstahování.cz

Boj filmového producenta Zdeňka Kubíka proti webu Uložto.cz podporuje i server Konecstahovani.cz. Jenže ten byl aktuální jen několik dní po Kubíkově halasném prohlášení, že Uložto.cz do konce roku zničí, nyní na něm už dva měsíce není nový obsah. (Screeshot: autor)

A co televize? Řeší vůbec, že jim někdo krade pořady?

Správná otázka. Televizím se samozřejmě chování webů typu Uložto.cz nelíbí, tak trochu si s nimi ale nevědí rady. Třeba Nova se tímhle problémem začala vážněji zabývat teprve minulý týden. Podle šéfa internetu Pavla Krbce nyní vyčísluje pravděpodobné škody. Ty budou o to větší, že Nova provozuje vlastní internetovou videopůjčovnu Voyo.cz s vlastní tvorbou, ale i českými a zahraničními filmy. Část je přitom zpoplatněná, a to jak poplatky za jednotlivá díla, tak nově i možností zaplatit si jednorázový měsíční poplatek na veškerý obsah Voyo.cz. Jenže ten samý obsah si lidé mohou zadarmo stáhnout na Uložto.cz a dalších webech, třeba Rapid-share.cz.

Škody vzniklé tímto jednáním se v tuto chvíli snažíme vyčíslit. Nelegální obsah na internetu snižuje atraktivitu tohoto obsahu pro diváky v případě našich VOD služeb (Voyo.cz), tedy nabídce tohoto obsahu legální cestou a za poplatek. Obáváme se také, že dostupnost nelegálního obsahu na internetu může snižovat i sledovanost těchto pořadů v televizi, kdy televizní provozovatelé musí vynakládat nemalé prostředky na zakoupení licencí, dabing apod., přičemž pirátské servery nabízejí tento obsah (například i s titulky) několik měsíců dopředu. Ve chvíli, kdy tento obsah zařadíme do vysílání, pro mnoho diváků už to není exkluzivní premiéra, což může ovlivňovat jejich zájem sledovat tyto pořady v televizi, řekl Krbec serveru DigiZone.cz.

Pavel Krbec - 500

Jaké kroky podnikáme proti webům s nelegálními kopiemi našich seriálů? Nepovíme, říká šéf internetu Novy Pavel Krbec (Foto: archiv DigiZone.cz – Ivana Dvorská)

České televizi na web unikly i pořady, co ještě nevysílala

Nova se nejvíc děsí situace, kdy by na veřejná úložiště dat na internetu unikly její vlastní pořady, které ještě neodvysílala v televizi. Taková možnost existuje – v placené části novácké videopůjčovny Voyo.cz totiž televize nabízí jednotlivé díly původních seriálů týden před jejich uvedením na obrazovce. Jde třeba o Expozituru či Ordinaci v růžové zahradě. Že nelegální „sdíleči“ umí stahovat pořady z Voyo.cz a vystavit je třeba na Uložto.cz, je jasné – třeba zmíněná Expozitura tu je k mání i s logem Voyo v levém horním rohu obrazu. Čeho se Nova obává, to se už stalo České televizi. Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy řešily Kavčí hory v poslední době hned dva takové případy.

Případy, kdy je na internet umístěn pořad dosud nevysílaný, jehož výrobcem či spoluvýrobcem je ČT, je výrazně minoritní a v poslední době byly řešeny jen dva, přičemž v obou případech byly pořady velice rychle odstraněny po zásahu pověřeného pracovníka právního úseku ČT, ujišťuje Šticha, aniž by upřesnil, o jaké pořady mělo jít. V žádném z případů, kdy k uvedeným situacím došlo, ale nebyly zanedbány povinnosti na straně ČT, respektive jejích pracovníků tzn., že k úniku pořadu došlo například nedbalostí externího dodavatele či dokonce zúčastněného umělce, dodal. Daleko horší situace podle mluvčího nastává u pořadů, které už ČT odvysílala.

ČT 1 - seriál Vyprávěj III

Seriál Vyprávěj nabízí Česká televize na vlastním webu iVysílání.cz zdarma a bez reklamy. Přesto jej uživatelé nahrávají na Uložto.cz.

„Necháme něco smazat, a hned to je to tam mnohokrát znovu“

ČT vlastně zažívá podobné déjà vu jako režisér Petr Jákl se svým filmem Kajínek. Příkladem může být autentický zážitek pracovníka, který byl pověřen smazáním seriálu Vyprávěj ze známého video serveru. Po (individuálním, tedy zdlouhavém) zadání cca 50 odkazů ke smazání se po zadání klíčového slova, jímž byl název populárního seriálu, objevilo blíže neurčené množství dalších odkazů, popisuje Šticha. Z toho důvodu jsou pořady odstraňovány ad hoc, na základě upozornění na konkrétní výskyt pirátského obsahu. Aktivní vyhledávání je omezeno na významné pořady, konstatuje mluvčí ČT. A realita? Jenom seriál Vyprávěj má na Uložto.cz momentálně stovky, ne-li tisíce nelegálních kopií.

Problém je o to horší, že na sdílecích webech se objevují i akviziční seriály a filmy s českým dabingem, nahrané z českých televizí, takže dochází nejen k porušování autorských práv televizí, ale i společností, které jim tyto seriály a filmy prodaly. Provozovatelé kritizovaných webů si s tím ale příliš hlavu nelámou. Navenek sice tvrdí, že mají desítky lidí, kteří neustále projíždí obsah serverů a závadný obsah mažou, realita je ale poněkud jiná. Například majitelé Uložto.cz přiznali, že interně zaměstnávají pouze jednoho takového člověka, který má mít k ruce blíže neurčený počet externistů. Jenže ti se ani nenamáhají mazat třeba i jen nejkřiklavější případy, jako je Kubíkův film Czech Made Man (nyní je na Uložto.cz v sedmi kopiích).

Bankovky, tisícikoruny

O peníze jde až v první řadě, a prohlubující se ekonomická krize by mohla televize přimět k akci

ČT: musíme s ostatními televizemi postupovat koordinovaně

Co s tím tedy hodlají české televize dělat? Nova se omezuje na obecné konstatování, že registruje existenci takových portálů, a v případě, že svým jednáním překračují právní rámec České republiky, postupuje proti nim v rámci platné legislativy. Jak? Konkrétní kroky komentovat nebudeme, říká rázně Pavel Krbec. Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy jde o tak závažný problém, že by jej měly všechny televize řešit společně: Největší potenciál spatřujeme v koordinovaném postupu všech poškozených a ve vyvinutí automatického nástroje pro vyhledávání a mazání pirátského obsahu. Za tím účelem například vyjednáváme s Českou protipirátskou unií (ČPU).

BRAND24

Společný postup by podle Štichy znamenal i nižší náklady, které by byly při individuálním řešení enormní. Rýsuje se tedy nějaký společný postup českých televizí pod hlavičkou ČPU? Těžko říct. DigiZone.cz oslovil kvůli tomuto problému všechny významné české televize, jejichž obsah se objevuje na webech typu Uložto.cz, ale od Primy, Barrandova nebo HBO se nedočkal žádné odpovědi. A ředitelka ČPU Markéta Prchalová je velmi tajemná: ČPU projednává možnosti spolupráce s dalšími subjekty včetně ČT, které jsou obdobně jako členi ČPU poškozovány internetovým pirátstvím. Zatím však nejsem oprávněna sdělovat bližší informace spolupráce ani se vyjadřovat ke konkrétním potenciálním cí­lům.

Jenom za dobu, kterou trvalo napsání tohoto článku, nahráli uživatelé na web Uložto.cz 30 tisíc nových souborů.

Stahujete si filmy a seriály z webu Uložto.cz a podobných úložišť?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).