Hlavní navigace

Televize O2 TV: Co je nového?

27. 10. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Osm týdnů od veřejného startu IPTV od Telefóniky se DigiZone.cz rozhodl zjistit, jaké ve službě O2 TV proběhly změny. Které neduhy se na revoluční, ale cenově náročné "internetové televizi" podařilo odstranit? A jaké nedostatky i po dvou měsících přetrvávají, nebo se dokonce objevily nově?

Úspěšnost

Nemine den, abychom se na televizních obrazovkách nesetkali s intenzivní masáží od dominantního telekomunikačního operátora, který teď už nenabízí jen pevné linky a mobily, ale dokonce také digitální příjem televize.

Jestli však Telefónica před časem tvrdila, že zájem zákazníků se pomalu vyrovnává návalu objednávek z jarního tažení Honzy Krause všemi celostátními stanicemi, v praxi se má situace trochu jinak. Zatímco o informace ohledně O2 TV je mezi lidmi velmi vysoký zájem (což mimochodem dokazuje také čtenost článků o této IPTV na našem serveru), předplatitelů služby je jako šafránu.

Včera Telefónica oznámila, že její televizi po drátě sleduje „již“ pět tisíc zákazníků. Je jich tedy o zhruba 1 500 více než před osmnácti dny, kdy se operátor chlubil poprvé právě třemi a půl tisíci aktivními uživateli „kyslíkové telky“. Když si trochu zopakujeme matematiku: poslední dobou si O2 TV objedná průměrně asi 83 lidí denně. Poptávka se ale zřejmě snižuje, protože jednoduché propočty nám ukazují, že do zveřejnění prvních údajů o prodejnosti služby si ji denně pořídilo dokonce dvaadevadesát klientů.

Když se vrátíme k jarní bombastické a úspěšné akci ohledně Internet Expresu, je asi jasné, že tento druh televize zatím nenalákal ani zlomek zákazníků, jako se to tehdy podařilo oblíbenému baviči.

I přes malý zájem Čechů o telefonní televizi se podle reakcí čtenářů (například v tomto diskusním fóru) na zřízení služby čeká skoro déle, než kdyby šlo o trhák…

Změny

předchozím článku jsme se zabývali praktickým používáním televize. Padla i kritika na hlavu operátora za to, že slibuje teletext a duální vysílání, avšak v době uveřejnění článku nefungovalo ani jediné. Na webu společnosti, na prodejnách i telefonních linkách se nám přitom všude dostávalo ubezpečení, že vše běží jako na drátkách. Jak je to tedy dnes?

Hned po vydání inkriminovaného článku se teletext u České televize, Novy a Primy rozeběhl. Další stanice se však Telefónica v tomto směru zatím rozhodla nepodporovat. Avšak i tak jde o změnu k lepšímu.

U duálního vysílání (přepínání zvukové stopy, většinou se používá u filmů) se situace koncem tohoto týdne také změnila. Telefónice sice zavedení duálu trvalo téměř dva měsíce od doby, kdy funkci začala slibovat, ale lepší je začít později, než vůbec. Firma se na webových stránkách přiznává k probíhajícímu zavádění duálního zvuku u kanálů ČT 1, ČT 2, Nova, STV 1, Markíza, Galaxie Sport a National Geographic. Zatím jsme měli možnost ověřit jeho funkčnost u Novy a překvapivě i u Jetixu, který v seznamu slibovaných kanálů vůbec nefiguruje.

Když už jsme u té aktuálnosti údajů na firemním webu: i přes opravy nepravdivých údajů stránky televize stále ještě potenciální zájemce trochu matou. V jedné jejich sekci totiž tvrdošíjně tvrdí, že ADSL2 modem s Wi-Fi pořád ještě v nabídce není, i když na jiné stránce se jím už několik týdnů chlubí. Jde o nepatrnou chybu, která by se ale tak velkému kolosu asi neměla stát.

O2 TV set-top-box a modem

TV archiv

Tolik vyzdvihovaný TV archiv se podle posledních informací ze zákaznické linky nejspíš začíná probouzet k životu. Pokud jsou informace operátorů správné, všichni nedočkavci, kteří nestihnou sobotní nebo úterní hokej, si ho už teď mohou konečně spustit ze záznamu díky ojedinělé službě, která se pomalu, ale nejspíš jistě rozjíždí. Osobně bych měl mít archiv zprovozněný za dva dny, pak se s vámi rád podělím o dojmy. Podle údajů z internetové prezentace TV archivu nabízí pořady ze tří programů ČT a navíc ještě komerční Primu. Nova se na digitalizaci zatím příliš nepodílí, uvidíme, jestli alespoň v této podobě časem ano.

Nový kanál?

Na programové pozici s číslem 29 už pár týdnů O2 TV promítá dokola smyčku, ve které ukazuje fantastické přednosti HDTV televize. Zda bude také v nabídce, je zatím obestřeno tajemstvím. Možná že i v tomto oboru se Telefónica pokusí být průkopníkem.

Oproti již citovanému předchozímu článku nastala změna také v tom, že konečně fungují všechny rozhlasové stanice v nabídce. Nepředpokládám však, že by právě toto zjednání nápravy bylo tím pravým důvodem, proč by si službu někdo okamžitě běžel zřídit…

Videotéka prolomena!

I když zástupci obří telekomunikační společnosti na uvítací tiskovce k rebrandingu firmy a vstupu O2 TV na trh prohlašovali, že set-top boxy jsou opatřeny ochranou Macrovision, přes kterou nepůjdou nahrávat nejen televizní pořady, ale hlavně zpoplatněné filmy z Videotéky, zažil jsem něco trochu jiného.

O2 TV prehravac filmu

Nahrávání z Videotéky alespoň v mém případě (ale nepředpokládám, že bych měl nějak výjimečný kus „železa“) na klasický videorekordér funguje bez větších potíží. Moje testovací nahrávka byla sice zhruba v kvalitě EP nahrávky, avšak to na několikanásobné shlédnutí programu bohatě stačí. Kdo by teď jásal, toho nejspíš zklamu. Pokud mám totiž správné informace, vlastníci digitálních vypalovacích mašin s HDD budou mít smůlu (digitální zdroj jde přes ochranu opět do digitální formy). Bohužel jsem neměl možnost nijak ověřit, nakolik je to pravda. Pokud s tím máte osobní zkušenosti, budu velmi rád, když své názory napíšete do diskuse pod článkem.

Co se týče novinek ve videotéce, od začátku září přibylo několik filmů, avšak stále žádný úplně nový. Ve sekci filmové hity tak naleznete „trháky“, které byly v lepším případě v televizi odvysílány jenom jednou, v horším případě jste viděli už i jejich třetí reprízu.

BRAND24

Vyúčtování

Na závěr si dovolím trochu více osobní upozornění. Všem z nás, kteří ledabyle otevíráme obálky s fakturami, abychom pak jen letmým pohledem přehlédli žádanou částku a až zpětně se pak zhrozili, proč po nás chtějí tolik peněz, bych chtěl připomenout, ať především vyúčtování telekomunikačních služeb sledujeme víc než pozorně.

V mém posledním rozpisu služeb mi jakýsi program napočítal za televizní balík O2 Zábava, který je v rámci akce první měsíc za pouhou korunu, poměrnou částku jako za necelý měsíc plného provozu. I za první film z oddělení hitů jsem se díky akci chystal vyplatit jednu kačku, avšak bylo mi naúčtováno plných 79 korun. Kdybych se pozorně nepodíval na rozepsané platby, nikdy bych nepřišel na chybu programu, který faktury zpracovává. Všude tam, kde finance přepočítává technika, se je třeba mít na pozoru o to víc!

Kolik předplatitelů bude mít O2 TV na konci letošního roku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).