Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Teleko snížilo zvukovou kvalitu stanic ve svém multiplexu, má to však svůj důvod od anonym - Ono to s tou kvalitou poslechu ve vztahu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2015 4:04

    bez přezdívky

    Ono to s tou kvalitou poslechu ve vztahu k poslechovosti nebude tak horké, jak soudí pár nadšenců. Pokud vezmeme laického běžného posluchače (který nyní ani neví, že nějaký DAB existuje) jedná se v drtivé většině o lidi, kteří neocení nebo je jim jedno, jaká zvuková kvalita se k nim line, hlavně že jim "něco" hraje jako kulisa. Jde o posluchačské masové stádo, kterému je drze předloženo i v analogu mono a vyjma pár remcalů se nic neděje, poslechovost onoho rádia díky tomu rozhodně nepoklesla. Pokud uvažuji posluchačskou úroveň běžného populačního vzorku, je servírování kvalitního zvuku jen sypání perel sviním. U stáda, odchovaného MP3 kvalitou z přehrávačů a přeřvanou zkomprimovanou modulací současných mainstreamových rádií, řešit datový tok DABu (až bude tato technologie standartní jako nyní DVB-T), bude celkem zbytečné, většině to zkrátka bude jedno a provozovatelé tak s klidným svědomím pojedou nízký datový tok, aniž by jim utrpěla poslechovost. Snad jen stanice typu ČRo Classic atd. pro náročné si zachovají vyšší standart.

  • 9. 8. 2015 14:01

    bez přezdívky

    Neni to uplne pravda. I u tech MP3 existoval nejaky prah, docela rozumne nastaveny a obecne prijimany, pod ktery nikdo nesel - zejmena v dobe, kdy se "grabovalo" z CD a podobne.

    Tehdy to bylo 128 kbps, kdy to jeste hralo velmi dobre, ac ti s citlivejsim sluchem na to nadavali a opravdu tam uz komprese byla dost slyset. Nicmene na bezny poslech v aute, metru nebo jako kulisa to v pohode stacilo a i dnes to pouzivaji treba webova radia. Idealem, ktery se doporucoval, pak bylo 192 kbps, coz take hifista odhalil, zejmena u urciteho typu hudby, ale bezny konzument uz to nepoznal.
    MP3 treba s bitrate 96 kbps, coz uz bylo opravdu hodne slyset, nikdo nedelal a kdyz jste si dali hledat skladbu na tehdy popularnich p2p sitich, tak z tech mraku souboru jich pod 128 kbps bylo mizive procento, nekdy tam ani zadne nebyly. A to v dobe, kdy byly bezne MP3 discmany nebo prehravace s pameti stovek MB, pameti pres 1 GB byly luxus.
    Dnes, kdyz velikost pameti a disku sla vyrazne nahoru, pak uz i bezni laicti posluchaci preferuji MP3 o co nejvyssim bitrate, typicky >192 kbps, casto i 320 kbps.

    U AAC+ jsou tyto hranice diky lepsi kompresi nize, a tak plati, ze ekvivalentem MP3 128 je cca. 88-96 kbps, ekvivalentem 192 je pak 112-128 kbps. Hifista to sice i pri 128 kbps AAC+ stale pozna, ale jak uz tu padlo, DAB neni vysilani pro hifisty.

    Ale neni to ani vysilani pro hluche. Tedy snazit se cpat datovy tok pod rozumne poslouchatelnou hladinu tu technologii akorat pohrbi, coz by byla skoda. A ta rozumne poslouchatelna hladina je pro bezne hudebni stanice nekde kolem tech 88-96 kbps, pri primhoureni oboci i 80 kbps, ale v zadnem pripade 64 kbps.

  • 9. 8. 2015 9:43

    BeatJ

    To by jsi se divil, co k nam jezdi i zakazniku laiku a stezuji si, ze autoradio při DAB divne cinka.I ty laici nejsou tak hluchy, aby nepoznali zasadni rozdil.I ta mizerna mp3 zni lip, nez to co nyní nacvicuje Teleko.I RTI ma do budoucna zajem nabízet 96kbps jako nyní.

  • 17. 8. 2015 11:14

    ivovi . (neregistrovaný)

    Naprosty souhlas.

    Jen dodam, ze u tech MP3 zalezelo taky na konkretnim koderu. Nektere spatne kodery (casto soucasti automatickych grabovacich programu) mrsily zvuk i pri 192 kbps.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).