Hlavní navigace

Technologie pro Ultra HD i HDR a další novinky z pražské prezentace veletrhu NAB 2017

12. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pro ty, kdo se letošního veletrhu NAB v Las Vegas nemohli zúčastnit, proběhly v květnu v Čechách a na Moravě semináře nazvané POST NAB 2017.

První z nich uspořádala počátkem května slovenská společnost SUNTEQ v budově České televize na Kavčích horách a představila tak vystavovatele z NAB společnosti Appear TV s jejich XC a X platformou a Bridge technologies s měřícími sondami pro analýzu kvality přenášeného videa, včetně přenosného zařízení Nomad. Stejný seminář se následující den konal i v Bratislavě. 

Druhou akcí byla pravidelná konference ABEX Society odborné, neziskové a produktově neutrální asociace pro vysílání, elektronická media a sdělovací, obrazovou a zvukovou techniku, která se uskutečnila v moravském Mikulově poslední víkend v květnu. 

PSALI JSME: Technologické novinky z NAB 2017 v Čechách a na Moravě a DVB-T2 v roce 2025

NAB show je největší prezentací televizní a rozhlasové vysílací techniky, zahrnující v dnešním konvergovaném světě film, zábavu, postprodukci, mobilní svět, reklamu, sport, zpravodajství, IT, online video i virtuální a rozšířenou realitu. Korporátní společnosti a jejich vývojové týmy na prostoru 11 fotbalových hřišť představovaly požadavky spotřebitelů po hlubších zážitcích z nabízeného digitálního obsahu.

Obrázek převzat z prezentace firmy Appear TV.
Autor: Václav Udatný

Obrázek převzat z prezentace firmy Appear TV.

V následujícím článku představíme z pražského semináře firmy SUNTEQ zařízení pro vysokorychlostní videosítě norské firmy Appear TV. Podrobnosti o měřících zařízeních Bridge Technologies byly zveřejněny na portálu TelevizníWeb.

Ultrarychlostní videosítě

Norská firma Appear TV navrhuje a vyrábí zařízení pro profesionální distribuci obrazu s vlastním vývojovým oddělením. Centrálním prvkem portfolia firmy jsou modulární řešení pro head-endy s vysokou flexibilitou a hustotou.

Ze zahájení semináře Post NAB 2017 firmy Sunteq.
Autor: Václav Udatný

Ze zahájení semináře Post NAB 2017 firmy SUNTEQ.

Tyto head-endy jsou používané kabelovými operátory, včetně IPTV, satelitními a terestriálními operátory. Zaměřují se na profesionální trh distribuce videa, který na americkém trhu představuje komplex od kontribuce ze vzdálených studií, primární a sekundární distribuci přes cloudová řešení, včetně OTT, až po domácí a podnikové sítě. Schematicky je možno tyto cesty znázornit následujícím obrázkem.

Přenosový řetězec TV signálů a multiplexů (schéma poskytla firma Sunteq).
Autor: Václav Udatný

Přenosový řetězec TV signálů a multiplexů (schéma poskytla firma SUNTEQ).

Jak vyřešit nástup Ultra HD (4K) rozlišení

Hlavními trendy letošní NAB show byl nástup 4K a UHD. Tím se začínají odlišovat operátoři IPTV a OTT, jako Amazon a Netflix, od klasických vysílatelů a kabelových nebo satelitních distributorů. Dvojnásobná účinnost kodeků H.265/HEVC, někdy též MPEG H, umožňuje srazit datové rychlosti do zpracovatelných mezí pro distribuci. 

Problémem zůstává licenční politika HEVC patentů pro softwarové aplikace, a tak se tato firma zaměřuje na hardwarová řešení na bázi IP protokolu. IP přenos má mnoho předností zahrnujíce úsporu nákladů a větší provozní flexibilitu. 

Dnes už není otázkou, zda video přes IP při zpracování ve studiu, ale jen kdy. Dodávání materiálu v rozlišení 4K (2160×3840) divákům naráží na stávající kabelové infrastruktury TV studií. Je to problém existující kabeláže SDI vstupů (1,5 Gb/s), případně již HD SDI (3 Gb/s), který brání zpracování UHD materiálu, který jako nekomprimovaný musí zvládnout datový tok 12 Gb/s. 

Proto je možno ve studiích použít buď 4 běžné HDSDI kabely s děleným obrazem, nebo v případě vybudované interní 10 GbE sítě použít tzv. lehkou kompresi JPEG 2000 (používaný již v kontribučních sítích) nebo novou kompresi TICO, která je považována vizuálně za bezeztrátovou a minimálním zpožděním (latency) o několika mikrosekundách.

Standardy přenosu mediálních toků pomocí protokolu IP pro Real Time Protocol streaming SMPTE 2022-6 a 7(z prezentace firmy Sunteq).
Autor: Václav Udatný

Standardy přenosu mediálních toků pomocí protokolu IP pro Real Time Protocol streaming SMPTE 2022–6 a 7(z prezentace firmy SUNTEQ).

Nové komplexní head-end platformy

Firma SUNTEQ uvedla na Kavčích horách dvě komplexní platformy Appear TV na bázi XC5000/XC5100 a XC10/XC20. Principem je head-end v jednom 4RU/1RU šasi pracujícím v otevřené modulární architektuře, která je aplikovatelná jak na malé, tak i velké distribuční společnosti.

Šasi 4RU platformy XC5000 umožní 16+2 pozic modulů, webovou konfiguraci, SNMP alarmy a XML interface, duální napájení a horkou zálohu funkčních modulů, napájení i větráků. (poskytla firma Sunteq)
Autor: Václav Udatný

Šasi 4RU platformy XC5000 umožní 16+2 pozic modulů, webovou konfiguraci, SNMP alarmy a XML interface, duální napájení a horkou zálohu funkčních modulů, napájení i větráků (poskytla firma SUNTEQ).

Obdobně 1RU šasi platformy XC5100 umožní 6+1 pozici modulů a i duální IP vstup. Celkové možnosti platforem jsou zřetelné na dalším obrázku.

Vlastnosti nové platformy pro zpracování signálů head-endů.
Autor: Václav Udatný

Vlastnosti nové platformy pro zpracování signálů head-endů.

Jak již bylo uvedeno, řízení je přes webové rozhraní a zahrnuje vstupy, kódování/transkódování mezi kompresními standardy, regeneraci EPG, moduly scramblování CAM, vytváření výstupních multiplexů a modulace jak QAM, tak i COFDM pro kabel a kontrolní moduly pro dekódování včetně DAB modulu pro digitální rozhlas. Platforma zahrnuje jak vstupní, tak interní redundanci a 1+1 výstup ve formátech ASI, DVB-S/S2, DVB-T/T2 a QAM.

Jak zpracovat HDR

V současnosti je k dispozici platforma XC. Koncem tohoto roku by měla být na trhu platforma X (X10/X20). Nejedná se o náhradu, ale o doplnění dalších vlastností zejména pro zpracování vysokorychlostního UHD, včetně HDR, a bude připravena ve verzích pro 1RU (pro 6 modulů) a 2RU (pro 12 modulů). Kromě toho umožní kódování a dekódování HEVC, které vyžaduje větší výkon, než které může poskytnout existující XC platforma. 

Bude zpracovávat vysokorychlostní IP sítě, nekomprimované audio/video přes IP, mnohacestné scramblování s ultramalým zpožděním (pod 1 ms). Mezi další vlastnosti bude patřit zabezpečení/izolování pomocí firewallu od okolních sítí a konverze mezi nekomprimovaným SDI a IP. Celková kapacita tohoto „IP switche“ bude 140 Gb/s a zpracuje buď 2 UHD programy, nebo 8 HD. 

UX DAy - tip 2

Platforma umožní po dobudování všech modulů zpracování nekomprimovaných SDI, kódování/dekódování dle standardů TICO a JPEG-2000 a HEVC 4:2:2 / 10 bitů. 

V dnešním světě výroby programů v různých rozlišeních, kompresních standardů, lineární televize i VOD nalezne tento systém jistě své uplatnění a v případě určitého soustředění u velkého operátora i snížení pořizovacích nákladů na proprietární systémy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Je dlouhodobě činný v oblasti elektronických medií, působil dlouhá léta na zajišťování mezinárodních přenosů a šíření televizních programů telekomunikačními sítěmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).