Hlavní navigace

TechniSat TechniCorder ISIO STC: kombo přijímač nejvyšší třídy s možností rožšíření o další tunery

1. 7. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Německá firma TechniSat přijímač osadila duálním tunerem DVB-S2 a duálním hybridním tunerem DVB-T/C. Další tuner je možno ještě přiinstalovat.

Je zde totiž ještě jedna volná pozice pro další dvojitý tuner DVB-T/C nebo dvojitý DVB-S/S2. Přijímač pracuje s kompresí MPEG-2 a MPEG-4/H.264. Pozemní signál druhé generace v DVB-T2/HEVC tedy ještě zpracovat neumí.

Přijímač má opět jako některé předcházející úctyhodné rozměry: 400 × 215,5 × 64,5 mm (Š × H × V). Připomíná pionýrské doby luxusních a drahých přijímačů, kdy se ještě nešetřilo materiálem a dbalo i na perfektní provedení skříně. Hmotnost přijímače je bez pevného disku také úctyhodná: 1790 g. Tento model byl poprvé představen veřejnosti na veletrhu IFA v Berlíně loňského roku. Letos se dočkal přijímač i další lokalizace pro český a slovenský trh, nový firmware má už podporu funkce FastScan a umí aktualizovat, seřadit a naladit kanály služby Skylink.

Přední panel

Na předním panelu odleva je modře podsvícené tlačítko vypínače do StandBy, které v pohotovostním stavu svítí červeně, a vedle něj do kruhu situované ovládání pro přepínání kanálů a hlasitosti. Uprostřed kruhu je tlačítko OK. Střed panelu je vyhrazen pro VFD Matrix display, který zobrazuje názvy programů, čas a další stavy přijímače.

Na pravé straně předního panelu pod odklopným víčkem má odshora přijímač dva CI/CI+ sloty pro dekódovací moduly a jednu pozici vestavěného dekodéru Conax. Dole se nachází první ze tří portů USB 2.0 (další dva jsou na zadním panelu) a jedna čtečka karet SD/MMC.

Zadní panel

Odleva je přijímač osazen duálním tunerem DVB-T/C s průchozím signálem Loop Out s IEC konektory a dále duálním tunerem DVB-S2 se vstupy LNB 1 a LNB 2 s F konektory. Nad pevně zabudovanými tunery je zakryt otvor pro případnou instalaci dalších výměnných tunerů. Následují digitální výstupy HDMI a S/PDIF. Další tři porty v řadě nad sebou jsou 1× LAN 1 Gb/s a 2× USB 2.0. Zcela uprostřed panelu je interní ventilátor, který se automaticky spustí, pokud teplota uvnitř přijímače přesáhne únosnou mez. Trojice cinch audiovýstupů představuje odleva 1× koaxiální výstup S/PDIF a 2× analogové výstupy L/R. Pro připojení k síti je zde konektor pro flexi kabel. Posledním portem je HDD slot se zásuvkou pro vložení HDD 2.5“ SATA III. Na obou stranách zadního panelu jsou ještě dvě obdélníkové „krabičky“, což je anténa pro integrovanou Wi-Fi kartu podle standardu IEEE 802.11n. Není zde žádný síťový vypínač. Mimo Wi-Fi přijímač podporuje také Bluetooth, který může komunikovat s některými tablety, telefony apod. K tomu však musíte do jednoho portu USB připojit TechniSat Bluetooth adaptér, který však není součástí dodávaného příslušenství.

Záznam programů je například možný na pevný disk 2,5" SATA III, který se vkládá do přijímače pomocí zásuvných dvířek na zadním panelu, nebo na externí USB HDD či na flash disk. Přijímač také poprvé podporuje nahrávání na vzdálené datové úložiště (NAS), ne však s moduly CI+. Přijímač může také přijímat soubory z UPnP zařízení v domácí síti.

Dálkové ovládání

Luxusní dálkové ovládání je používáno u několika dalších typů satelitních přijímačů, například Digit ISIO S1. Jeho rozměry jsou cca 230 × 45 × 20 a je vyrobeno v matně černém provedení. Tlačítka jsou dobře popsána nebo opatřena symboly, včetně jejich barevného odlišení. Disponuje některými „horkými“ tlačítky, která jsou přímým vstupem na některé zvláštní i běžné funkce bez nutnosti vstupovat do Menu přijímače. Zmíním se například o tlačítku iniciace HbbTV (červené tlačítko), tlačítku pro přístup na Internet (WWW tlačítko) či tlačítka teletextu, zoomu, PIP, změnu rozlišení (HDMI), radio/TV, timeru atd. Ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Úhel komunikace s přijímačem je dostatečně velký. Přepínání kanálů trvá v rozmezí 2–3 sekund.

Při automatické instalaci si můžete zvolit, zda chcete proladit a uložit všechny kanály na příslušném satelitu, nebo zvolit instalaci pouze kanálů Skylink. Vyhledávání kanálů je u tohoto přijímače velice rychlé. Umožňuje to výkon nového procesoru i zvýšená velikost paměti.

Výběr tunerů pro instalaci.

Nastavení kanálů se spektrem.

Nahrávky

Pro formátování HDD je možno využít šest systémů. Kromě rozšířeného FAT32 a zejména NTFS, kde větší soubory nejsou rozdělovány mezi několik souborů, také EXT3, TSD, HFS a HFS+. Na 1TB HDD se vejde více než 120 filmů v HD kvalitě. Současně lze za předpokladu zapojení a naladění všech tunerů pořídit až čtyři paralelní nahrávky. Pokud je disk plný, můžete některé nepotřebné smazat nebo použít další disk.
Záznamy na flash disk nebo externí pevný disk lze přehrát na všech zařízeních TechniSat a na některých výrobcích třetích stran, případně přehrávat přímo na PC, například s mediálním přehrávačem VLC. Pro další zpracování nahrávek, například pro vypalování na Blu-ray disky, existují odpovídající programy.

SFI (EPG)

Elektronického programového průvodce (EPG) najdeme pod tlačítkem SFI. Jeho podobu si můžeme zvolit a přepnout podle potřeby. Zobrazuje EPG až na 7 dní dopředu, pokud jsou data poskytovatelem vysílána. V EPG můžeme také vyhledávat programy podle klíčových slov.

U většiny stanic je diakritika v pořádku, někde se však nezobrazuje správně. Například zde na obrázku u STV1 a STV 2.

Vyhledávání výrazů.

OSD i VBI Teletext se zobrazují na popředí programu ve zmenšeném okně obrazovky. Má správnou diakritiku kromě velkých písmen, ta se zobrazí bez diakritiky.

HbbTV

Zatímco před několika lety mohlo využít hybridní vysílání pouze několik procent šťastných majitelů přijímačů, dnes je HbbTV již víceméně standardní součástí jejich vybavení a počet stanic, které jej v Evropě používají, mnohonásobně vzrostl. U nás byla průkopníkem Česká televize a dnes se konečně přidávají i komerční stanice, které dříve dobře neodhadli potenciál hybridního vysílání a jeho možnosti. Přítomnost hybridního vysílání se na obrazovce sama přihlásí zpravidla nějakou formou červeného tlačítka, které se zobrazí vpravo dole. Pokud zatím nemáte s HbbTV zkušenost, podívejte se na stránky ČT, kde naleznete k HbbTV odpovědi.

HD PIP

Obraz v obraze lze bez problémů zobrazit i u dvou HD kanálů, zde je ČT1 HD a ČT2 HD. Zobrazení je možné ve zmenšené velikosti umístit i vedle sebe.

WWW

Pokud je přijímač připojen k Internetu, nabízí celou řadu zajímavých aplikací. Má již v základu uloženo deset nabídek pro internetovou komunikaci, které se dále rozbalují pro další databáze. Můžete si také přidávat URL pro své preferované služby. Pro snazší a rychlejší práci s internetem doporučuji použít místo dálkového ovládání a virtuální klávesnice externí USB klávesnici (např. TechniSat ISIO Control). Některé internetové aplikace se zobrazují pomaleji.

TechniSat má také přístup „ISIOlive“, což je on-line tematický portál s různými videokanály, zprávami a video-on-demand službami. Doplňková služba „watchmi“ poskytuje dalších 50 kanálů pomocí Web-TV.

Počasí. Další screeny najdete ve fotogalerii.

PVR

Z mnoha zajímavých funkcí vyniká zejména převod digitálního zvuku z PCM do BitStream out zvlášť pro výstup HDMI a audio, což je předmětem zájmu všech, kteří si připojují digitální audiopřijímač. BitStream je zapotřebí pro zvuk Dolby. PCM Stereo je dostačující pro propojení přijímače s televizorem.

Modul TechniSat TechniCrypt „IR CI+“

TechniSat doporučuje použít do přijímače tento její nový certifikovaný modul, který dekóduje spolu s příslušnou čipovou kartou programy v systému Irdeto Pl-sys. Tato nová verze je od předchozího modelu TechniCrypt doplněna o funkci dualdecrypt, tedy možnost nezávislého nahrávání a sledování různých programů v rámci jedné frekvence. Jedná se například o frekvenci 12525, kde jsou ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT :D, ČT art, Prima a TV Noe. Můžete tedy sledovat např. ČT a ve stejném čase nahrávat z Prima TV.
Pokud chceme využít všechny možnosti přijímače, například vícenásobné nahrávání z různých TP, bude v některých případech nutno použít dva moduly s kartami. Při používání dvou dekódovacích modulů a dvou karet jsou záznamy v dekódovaném tvaru a můžeme je přenášet do PC. Pozor! Některé jiné starší moduly mohou mít s některými kartami Skylinku v tomto přijímači problémy.

Barevné modifikace skříně

Mimo klasické černé a stříbrné barvy skříně strukturované na bázi aloxovaného hliníku se tento přijímač vyrábí také v dalších barvách s názvy Brillant Blau, Peperoni Ror a Ultra Violett. U nás se zatím prodávají pouze verze v černé a stříbrné barvě.

Výměnné tunery

Vlevo na obrázku DVB-T/C, vpravo DVB-S/S2.

Duální tuner DVB-T/C pro ISIO STC:
http://www.tvdigitalne.cz/pridavny-dualni-tuner-dvb-t-c-pro-isio-stc.html, cena 1790 Kč včetně DPH

Duální tuner DVB-S2 pro ISIO STC:
http://www.tvdigitalne.cz/pridavny-dualni-tuner-dvb-s2-pro-isio-stc.html, cena 1980 Kč včetně DPH

Shrnutí kladů i záporů

TechniSat TechniCorder ISIO STC je zatím asi nejlépe vybavený vícetunerový přijímač tohoto výrobce. Mimo satelitu zpracuje signály i z pozemního a kabelového vysílání. Duální tunery umožňují za určitých okolností nahrávky až několika programů najednou. Záznamy lze upravovat na PC. Je zde možnost rozšíření o další satelitní nebo terestrický a kabelový tuner. Podporuje mnoho multimediálních služeb a funkcí, přehrává značné množství videoformátů i s vyšším datovým tokem, a nabízí i prohlížení fotografií. Podporuje TimeShift. Výrobce nezapomněl ani na příjem hybridního vysílání HbbTV. Obraz i zvuk jsou zpracovány opravdu na vysoké úrovni a kvalitou se vůbec neliší od nejlépe nastavených linuxových přijímačů. Komunikuje s tablety i chytrými telefony. Stejně jako příjem ze satelitů je velice rychlá i instalace příjmu z pozemního vysílání. V Praze jsem naladil 91 kanálů z více i mimopražských muxů, některé stejným programem, čímž se mi potvrdila dobrá citlivost tuneru.

Výrobce by měl zlepšit rychlost komunikace na internetové síti nebo opravit některé chyby v diakritice u češtiny a slovenštiny v EPG a menu.

Spotřeba přijímače v pohotovostním režimu je menší než 1 W.

Balení obsahuje

  • Přijímač TechniCorder ISIO STC
  • Dálkové ovládání
  • HDMI kabel
  • Síťový kabel
  • Startovací manuál v němčině
  • CD s podrobným manuálem (234 stran) a startovací manuál také v němčině

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech společně s TechniSatem

Email: info@tvdigitalne.cz

Web přijímače TechniSat TechniCoder ISIO STC stříbrný (silver): http://www.tvdigitalne.cz/technisat-technicorder-isio-stc-silver.html

Web přijímače TechniSat TechniCoder ISIO STC černý (black): http://www.tvdigitalne.cz/technisat-technicorder-isio-stc-black.html

Cena je 11 980 Kč včetně DPH.

Nová verze software, která vyšla v době testu – 2.63.0.2–2947 ze dne 21.04.2015 – přinesla další nové funkce a vylepšení: např. FastScan i ukládání kanálů Skylink.

Po zakoupení přijímače je možné přijímač registrovat na stránkách TechniSatu, čímž si prodloužíte záruku ze dvou na tři roky.

Web výrobce TechniSat TechniCoder ISIO STC: https://www.technisat.com/de_DE/Techni­Corder-ISIO-STC/352–1637–10127/?article=0000/4730

Prezentační video výrobce – 21minut: https://www.youtu­be.com/watch?v=Iauwni6qRMQ

Fórum na TV Freak:

http://www.tvfreak.cz/forum/show­thread.php/37872-TechniSat-TechniCorder-ISIO-STC

BRAND24

YouTube:

https://www.youtube.com/wat­ch?v=Iauwni6qRMQ
https://www.youtube.com/wat­ch?v=3eGCihuUpwg
Dr.Dish Magazin od času 18:16: https://www.youtube.com/watch?v=FS-f8-LRDGc
https://www.youtube.com/wat­ch?v=jJLUAHGk1do
https://www.youtube.com/wat­ch?v=8mqMrXyEkBY

Všechna foto vytvořil autor s použitím několika oficiálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).