Hlavní navigace

Technisat DigitRadio 1? Inu, za tu cenu…

8. 11. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: TechniSat
Aktualitku o tomto rozhlasovém přijímači jsme uvedli tím, že je „navržen i vyroben v Německu“. Dorazil ale také na vyzkoušení, takže se pojďme podívat, jak se to povedlo.

Přenosný mono přijímač (1755 Kč) pro FM/DAB/DAB+ je vybaven wattovým zesilovačem a širokopásmovým reproduktorem. Integrována je 56 cm dlouhá teleskopická anténa, rozhraní Mini USB pro napájení (šňůra je od napáječe oddělitelná, 155 cm dlouhá) a nechybí ani 3,5mm konektor typu jack pro připojení sluchátek.

Přijímač je bez držadla, má dvouřádkový displej typu OLED s výraznými bílými znaky a vynikající čitelností i při pohledu hodně z boku. K dispozici máte programové pozice pro až dvakrát dvacet stanic, čímž se DigitRadio 1 dosti odlišuje nejen v rámci své třídy.

Napájet ho můžete ze sítě 230 V nebo z akumulátoru typu Li-Ion (uživatelsky vyměnitelný). Tím byl – k našemu překvapení – klasický a levný BL-5C známý z mobilních telefonů Nokia. U DigitRadio 1 má udávanou dobu provozu až deset hodin. Zajímavostí je, že výrobce mluví i o napájení z powerbanky, pokud ovšem bude mít konektor Mini USB (takových právě mnoho není). V každém případě zabudování Micro USB by bylo mnohem lepším a pro uživatele pohodlnějším řešením.

Na odkazech níže pak vidíte některé konkurenční přijímače (bez ohledu na značku), které jsme taktéž testovali a které jsou v podobných cenových relacích.

K TÉMATU: TechniSat DigitRadio 2GO: kapesní rádio DAB+/FM na cesty, k vodě a třeba i do postele (1490 Kč)

Sencor SRD 6400 DAB+: jednoduchý přijímač za dobré peníze a s výborným poměrem cena/výkon (1199 Kč)

Gogen DAB 1471 BT: výtečná výbava, zajímavý vzhled, dobrá cena (1699 Kč)

Instalace a ovládání

V balení klasicky najdete přijímač s vyjmutým akumulátorem. Po jeho vložení do přístroje a připojení na 230 V se DigitRadio 1 samo zapnulo a naběhla instalační procedura skládající se ze dvou kroků: výběru jazyka (včetně češtiny a slovenštiny) a automatického naladění přijímače v pásmu DAB+. Následně, pokud se najde dostatečně silná stanice, se sama spustí a tím instalace končí.

Po uvedení rádia do pohotovostního režimu, k čemuž slouží rozměrné tlačítko na horní straně, se na displeji objeví ikona baterie signalizující dobíjení a datum a čas (správný se po chvíli natáhne z DAB). Pokud tlačítko podržíte déle, funguje jako vypnutí, resp. vypnutí elektronické, kdy sice přijímač není plně odpojen od energie, spotřeba však v tomto režimu přece jen o desetinku klesne (< 0,3 W).

Už při instalaci nejspíše narazíte na zásadní nešvar, který by u značky jako Technisat vůbec neměl existovat. Totiž na absenci měkké gumy na spodní straně přijímače, který se díky tomu může posouvat (co se také dělo), a tohle je velké zklamání hned na úvod.

Ovládání DigitRadio 1 je umístěno, s výjimkou výše jmenovaného tlačítka, na přední straně a jeho podrobný popis najdete ve fotogalerii výše. Ovládání je snadné, zapnutí přijímače je jasně odděleno a díky jeho umístění si ho nemůžete splést. Je také stejné jak pro FM, tak pro DAB.

Na rozdíl od například Technisat DigitRadio 306 tu chybí tlačítko Preset. Pro ukládání a vyvolání stanic se používá tlačítko označené jako FAV. Naopak hvězdička je určena pro přímou volbu první uložené stanice.

Při ukládání stanic, které je opět stejné jak u DAB, tak u FM, stačí déle přidržet FAV, vybrat si číslo pozice, a jakmile začne text pod ní rotovat (číslo nebliká), zmáčknout OK pro uložení. V tomto okamžiku se u DAB uloží nejen frekvence, ale i jméno, u FM pak pouze frekvence, a to i když je jméno stanice přes RDS k dispozici. Přijímač se tak v tomto ohledu chová stejně jako levnější konkurence. Vyvolání stanice obstará krátké stlačení FAV, příslušné číslo a OK.

Menu a funkce: obdobné možnosti pro DAB i FM

V klidovém stavu přijímač zobrazuje aktuální čas (napojení na 230 V), pokud jede na „baterky“, neukazuje nic, což je jistě správné. Menu se vyvolá stejnojmenným tlačítkem a volby jsou na displeji o rozměrech 61 × 15 mm výborně viditelné.

Při pohybu v menu narazíte i na položky, které u stejné třídy přijímačů nevidíme. Typicky Prune, tedy vymazání nepotřebných stanic, a regulaci jasu displeje. Vidět je tu ale i zvláštní překlad jednoho z režimů – „Na úrovni“ – a správné není ani označení položky „Displej“. Ta se u DAB i FM objeví hned na prvním místě a jde o údaje, které se mají zobrazovat u stanice, a nikoli o něco týkající se přímo displeje.

Možnosti v režimu DAB a FM jsou v podstatě stejné, liší se především ve specifikách obou systémů. Největší výjimku pak představuje zvuk, který lze u FM přepnout mezi stereo či mono, což u DAB nejde. To ale vidíte i u jiných výrobců. Zajímavé také bylo, že někdy přijímač na DAB zobrazil „Chyba signálu“ (fotogalerie níže), ale stanici šířil zcela bez výpadků.

A jaké položky v menu najdete? Vedle informací zobrazovaných na displeji je to druh vyhledávání a ladění, čas, úprava jasu či tovární nastavení a zobrazení verze firmwaru. Jak vidíte, funkce jako budík, resp. usínání u rádia, tu chybí a i tím by se mohl „jedničkový“ Technisat vzhledem ke své vyšší ceně odlišovat.

Jaký je? Jiný, než jsme čekali

Z hlediska návrhu je Technisat DigitRadio 1 zklamáním, a to ještě abstrahujeme od faktu, že je „navržen i vyroben v Německu“. Při vytočení na nejvyšší hlasitost začne často přijímač, resp. nejspíše jeho krycí plastová mřížka, nepříjemně drnčet. Při natočení antény ve špatném směru přijímač přepadne, což je ovšem z větší části daň za koncepci lehounkého a malého přístroje. Zdaleka největším zklamáním je tak – vedle vzpomínaného drnčení – absence gum naspodu rádia, což v případě Technisatu nelze označit jinak než jako nonsens. Jiné, daleko menší a známější značky – podívejte se třeba na Sencor SRD 6400 DAB+ – vám nejen v tomto ohledu nabídnou za méně peněz více muziky. A to i – subjektivně vzato – co do citlivosti přijímače. Jistým zklamáním je však i to, že napáječ má sice oddělitelný USB kabel, ale na druhé straně bohužel končí Mini USB.

Co je naopak nutno pochválit, je výtečně čitelný (i ze značného úhlu) displej s výraznými znaky a doba provozu při práci na akumulátor. Při zkoušení se standardními parametry a zhruba poloviční hlasitostí to bylo 10,5 hodiny. Navíc tu ještě něco málo můžete ušetřit i nastavením jasu displeje na jeho automatické stmívání (po instalaci byl stále zapnut), nemluvě o tom, že když byl následně ponechán nějakou dobu v klidu (testuje se do samovolného vypnutí přijímače), po zapnutí ještě hrál asi deset minut.

Akumulátor je dobíjen i za provozu (asi 2,5 hod.) a že to opravdu dělá, ukazuje animovaná ikona. Pokud chcete zjistit, jak je na tom ve skutečnosti, je třeba klasicky odpojit napájení. Ukončení dobíjení je pak signalizováno ikonou zástrčky.

Pochválit je třeba i kompletní lokalizaci týkající se jak menu, tak dodatečných informací jdoucích ze stanice, i když lokalizace není vždy ideální. Potěší také nezvykle vysoký počet uložitelných stanic jak pro DAB, tak pro FM. Otázkou ale je, zda tyto plusy budou Technisatu – při dané ceně – stačit.

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: výtečně čitelný OLED displej, kompletní lokalizace, spousta předvoleb pro uložení stanic, funkce Prune, ovládání stejné u DAB i FM, kvalitní a levný akumulátor s rozumně dlouhou provozní dobou, akumulátor je dobíjen i za provozu

proti: chybí gumy na spodní části přijímače, při vysoké hlasitosti často nepříjemné drnčení, s vytaženou anténou může přijímač přepadávat, u FM se ukládá pouze frekvence, a nikoli jméno stanice, pro nabíjení zabudováno Mini USB

  Technisat DigitRadio 1
cena: 1755 Kč
tunery: DAB, DAB+; FM (analogové)
displej: OLED, dvouřádkový, bíle podsvícený
předvolby: digitální: 20 stanic; analogový: 20 stanic, RDS
frekvenční pásmo FM; DAB: 87,5–108 MHz; 174,928–239,2 MHz (pásmo III)
zesilovač; odstup signál/šum: 1 W (RMS), nezjištěno
napájení: 230 V, akumulátor, Li-Ion, 1050 mAh; power banka
spotřeba (udávaná): 1 W (běžně), 6 W (max. s dobíjením), pohotovostní režim: < 0,4 W (elektronicky vypnuto: < 0,3 W); tlačítko elektronického vypnutí; energetická třída neudána
vstupy/výstupy: sluchátka (3,5 mm), Mini USB (napájení)
rozměry (švh); hmotnost: 155 × 91 × 31 mm; 270 g

Balení obsahuje

  • externí zdroj s vyjímatelným napájecím kabelem (USB – Mini USB)
  • akumulátor (uživatelsky výměnný)
  • stručná originální příručka (pouze němčina), v češtině tištěná nebo PDF
  • záruka: 24 měsíců

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).